Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Kraft napisał:

Zwraca uwagę audiofilska szybkozłączka;). Aż żal patrzeć, jak producenci sprzętu lubią poniżać amatorów wyszukanego okablowania.

Na pewno to złączka, czy szybka nie wiem😁

Ale w każdej kolumnie od terminali, czy od zwrotnicy stosują druciki podobnej maści.

Na szczęście w moich monitorach terminal jest wlutowany prosto w PCB zwrotnicy, a od tej co driverów całkiem solidne przewody 😉

2 minuty temu, Kraft napisał:

LT i BR działają na innej zasadzie.

Jarek, serio?

Mnie chcesz doszkalać ? 😜

9 minut temu, KrólKiczu napisał:

A można wiedzieć co zaskakującego jest w basie prophecy 🙂?

Droga jaką musi przebyć tak wytłumionym tunelem 😁

7 minut temu, kaczadupa napisał:

To jaki  bas może być w maluszkach Prophecy 1 ( strzelam, że coś koło 60Hz przy - 6dB).

Po co chcesz strzelać?

Widziałeś tabelkę przecież 😉

17 minut temu, cymes napisał:

I powstaje efektywna długość jak podaje producent.

Pozorna bardziej niż efektywna.

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
16 minut temu, KrólKiczu napisał:

A można wiedzieć co zaskakującego jest w basie prophecy 🙂?

Jest go zaskakujaco dużo biorąc pod uwagę wielkość tych kolumienek i 125 mm wooferów i ma wspaniałą teksturę, która sprawia, że w każdym utworze brzmi z innym charakterem. 
U mnie Prophecy 1 przegoniły Opery Prima na 165 mm wooferze i z BR. Nie chcę deprecjonować Oper, bo to wspaniałe kolumny i przez 2 lata dawały mi wiele radości, ale dopiero po zestawieniu z P1 usłyszałem, że ten bas w Operach to był fajnie rozlany, ale wszędzie bardzo podobny.

Napisano (edytowany)

@Marlin nie chcę byś mnie odbierał jak wroga, ja w Tobie też tego nie szukam.

Chce tylko pojąć jakim cudem w tych PCM P1 uzyskali prawie 1,80m linii transmisyjnej.

Miałem. Kolumny z LT podłogowe duże, jak zacząłem je w środku poznawać (wyklejać, poprawiać), to tunelu nie mogłem ogarnąć wkładając rękę po pachy. A nie mam wzrostu metr pięćdziesiąt 😁

7 minut temu, Marlin napisał:

Jest go zaskakujaco dużo biorąc pod uwagę wielkość tych kolumienek i 125 mm wooferów i ma wspaniałą teksturę, która sprawia, że w każdym utworze brzmi z innym charakterem. 

To bardzo ładnie.

Też tak mam w skrzynkach z BR i nawet takiej wysokości 40cm 😉

Tylko troszkę większą średnicę membranek.

Napisano
17 minut temu, kaczadupa napisał:

To jaki  bas może być w maluszkach Prophecy 1 ( strzelam, że coś koło 60Hz przy - 6dB). 

Strzelasz :D dobrze, że z fusów specjalisto nie wróżysz, a może poranna kawa jednak prawdę powie i się okaże, że 68 albo 75 jak wstaniesz lewą nogą. 

Napisano
Przed chwilą, Marlin napisał:

Strzelasz :D

No strzelił...ślepakami 😉

1 minutę temu, cymes napisał:

Tak jak wszystkie dane katalogowe robione w komorze bezechowej

Ale my mówimy nie o reprodukcji częstotliwości, tylko o długości linii transmisyjnej.

Napisano
4 minuty temu, DiBatonio napisał:

@Marlin nie chcę byś mnie odbierał jak wroga, ja w Tobie też tego nie szukam.

Chce tylko pojąć jakim cudem w tych PCM P1 uzyskali prawie 1,80m linii transmisyjnej.

Powiem tak... nie mam pojęcia, bo odpaliłem przed chwilą Illustratora zmierzyłem bok kolumn do momentu tego dodatkowego wylotu ATL na dole, rozrysowałem to prowizorycznie, policzyłem i brakuje mi na szybko kilkudziesięciu cm. Tylko, że to było takie na oko rysowanie. Może oni długość linii transmisyjnej liczą nie po osi kanału, ale po długości ścianek i lecą po zewnętrznym obwodzie? Nie mam pojęcia. Faktem jest jednak, że w podłogowych P5 podają tę samą wartość, więc jeśli chcieliby te P5 pchnąć w folderach "wyżej" to co stałoby na przeszkodzie zrobić tam dłuższą linię? Widocznie jest inaczej poprowadzona.

Napisano (edytowany)

To jeszcze jeden „wynalazek” PMC w serii Prophecy (LaminairX czyli „prowadnice”), który ładnie wygląda, z pewnością dobrze stabilizuje kolumny (metal) i…  bardzo podnosi koszt całości. Dziwne, że w swoich flagowych konstrukcjach nie stosują tego rozwiązania. 

Warto się  nad tym zastanowić (poniżej)  i mamy już rozgryzione całe PMC Prophecy  ( co seria mają tutaj jakieś rewolucje, wcześniej (seria 25i)  była to Formuła 1 :) ). 

IMG_7557.jpeg.6f94c783795910bd1e56a908b6fb0a49.jpeg

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
2 minuty temu, kaczadupa napisał:

To jeszcze jeden „wynalazek” PMC w serii Prophecy (LaminairX czyli „prowadnice”), który ładnie wygląda, z pewnością dobrze stabilizuje kolumny i…  bardzo podnosi koszt całości. 

Zanim powstał ten obecny kształt zrobili ok. 28 różnych modeli 3D, które testowali.

Napisano
Przed chwilą, kaczadupa napisał:

Rusz głową. Ten kawałek metalu był potrzebny tylko z jednego powodu - zgrabny wygląd i stabilność jednocześnie. 

Tak myślałem, że nie znajdziesz.
Baśnie z mchu i paproci cd.

Napisano (edytowany)

To patrz na to.

Zobacz do czego służy ten kawałek metalu - na czym stoją głośniki i jak zgrabnie dzięki temu wyglądają ( + stabilność ) a niżej zobacz na flagowce PMC i szukaj tam metalowego cokołu i systemu LaminairX ( nawet tego starszego z Formuły 1 nie ma). :) Marketing Panie i ładny wygląd. Nic więcej. 

IMG_7558.png

IMG_7559.png

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Marlin napisał:

Powiem tak... nie mam pojęcia, bo odpaliłem przed chwilą Illustratora zmierzyłem bok kolumn do momentu tego dodatkowego wylotu ATL na dole, rozrysowałem to prowizorycznie, policzyłem i brakuje mi na szybko kilkudziesięciu cm. Tylko, że to było takie na oko rysowanie. Może oni długość linii transmisyjnej liczą nie po osi kanału, ale po długości ścianek i lecą po zewnętrznym obwodzie? Nie mam pojęcia. Faktem jest jednak, że w podłogowych P5 podają tę samą wartość, więc jeśli chcieliby te P5 pchnąć w folderach "wyżej" to co stałoby na przeszkodzie zrobić tam dłuższą linię? Widocznie jest inaczej poprowadzona.

Sam widzisz, że brakuje trochę.

No nie, jak po długości ścianek liczona linia?

Moje mają 43cm wysokości pomyliłem się wcześniej 😉

Twoje mają 40cm od górnej krawędzi do dolnej krawędzi ATL?

Ten dokręcany wylot ATL wygląda na metalowy, czy tak jest faktycznie?

Napisano
23 minuty temu, Marlin napisał:

Mi też zabrakło z pół metra. Pewnie Andrzej Kisiel z Audio wytłumaczyłby jak to jest liczone, może jest tak jak pisze @Kraft że to dość szczelne wytłumienie spowalnia przepływ powietrza, symulując dłuższą jego drogę do wylotu.

Btw, ten metalowy spód wygląda fajnie i na pewno stabilizuje całość, dodatkowo jest oddzielony od reszty obudowy jakimś miękkim materiałem, tworząc rodzaj kanapki, co na pewno korzystnie wpływa na redukcje wibracji całej obudowy.