Chyba Miro 84 Napisano 10 lutego Napisano 10 lutego Dnia 1.02.2026 o 19:40, Kraft napisał: A tu Prophecy 1. Ciekawe, że poprowadzenie LT różni się w stosunku do Prodigy 1. Na wizualizacji wygląda schludniej;) Bardziej zaawansowana technika budowy TL. Mamy do czynienia z tzw "przesunięciem" poprawiającym szkodliwe rezonanse - dużo trudniejszy w obliczeniach przy budowie TransmissionLine (tzn. W moim wypadku trudniejszy 🤫). Dnia 1.02.2026 o 20:45, DiBatonio napisał: Jarek, ale skrzynki BR też są wytłumianie, czyli pozornie jest tam wydłużany port BR? Coś mi nie licuje Twoje spostrzeżenie chociaż zdaje się logiczne. 🤔 Jest logiczne i co więcej prawdziwe. Wytłumienie przyczynia sie w TL do "wydłużenia" tejże lini (z punktu widzenia przetwornika) w ubudowach BR wytłumienie stosuje sie raczej w eliminacji pasożytniczych rezonansów 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 17:43 Napisano Czwartek o 17:43 Dnia 5.02.2026 o 16:20, Marlin napisał: W sumie to prawda, że mając do czynienia z PMC ciężko tak napisać i nawet nie chcę tego stwierdzenia bronić za bardzo. Na usprawiedliwienie może tylko napiszę, że po prostu w konkretnych warunkach, u mnie tak to odebrałem, ale ten odbiór mógł wynikać z dominacji nad całym pasmem wysokich tonów. To jest w modelach niższych. Od modelu 26 w górę nie ma tego efektu. Dnia 5.02.2026 o 21:33, Marlin napisał: Niezależnie od modów inne kolumny [co najmniej 4 inne modele] w tym samym pomieszczeniu nie zagrały tak źle jak te 25.22i. możliwe, że to po prostu nie twoje brzmienie. Nic na silę. Idziesz dalej. Odpisz, cytując
Marlin Napisano Piątek o 03:09 Napisano Piątek o 03:09 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: możliwe, że to po prostu nie twoje brzmienie. Nic na silę. Idziesz dalej. Poszedłem niewiele dalej... PMC Prophecy 1 to jak najbardziej moje brzmienie 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu No i super. Daj radę bez suba? Odpisz, cytując
Marlin Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 9 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No i super. Daj radę bez suba? Jak najbardziej tak, nie tylko dają radę, ale zaskakują. U mnie grają w małym pomieszczeniu, ale na odsłuchach w salonie w pomieszczeniu o powierzchni raczej ok 30 m2 albo i większej też mnie dołem ujęły. Gdy przechodzę z salonu, gdzie grają B&W 703S3 – a im naprawdę basu nie brakuje – do pomieszczenia w którym grają PMC Prophecy 1, to po pierwsze nie mam niedostatku basu, a po drugie mam prezent w postaci takiej tekstury basu, że ciągle mnie to zaskakuje. B&W i PMC kupowałem w odstępie ok. 2 miesięcy. Więc będąc jeszcze pod urokiem dźwięku B&W [w zasadzie zakup B&W był powodem poszukiwania i chęci zmian w mniejszym pomieszczeniu, bo dotychczasowe kolumny były ułomne w stosunku do tego, co mam w salonie i chciałem zniwelować tę różnicę, gdy zmieniałem miejsce odsłuchowe], jak tylko stanęły Prophecy 1 i ich posłuchałem, to przyszła myśl: "ciekawe jakby zagrały podłogowe Prophecy zamiast 703S3". Dla mnie te kolumienki to jest odkrycie, coś niesamowitego. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Też tu słuchałem A przy okazji, ten woofer z Prophecy wygląda jak SB Acoustic montowany w Gato FM8. Tutaj widać (ten z Gato) w trochę innym ujęciu, ale charakterystyczne podwójne ramiona kosza są widoczne: Spory magnes, a raczej górna nakładka, też ma charakterystyczną „fazkę”. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Faktycznie wygląda bardzo podobnie, w prospekcie PMC też jest opis "mineral cone". Pytanie, czy jest wzięty głośnik 1:1, czy z jakimiś modyfikacjami i najważniejsze czy to dobrze, jeśli to SB, czy to źle, bo nie znam się na charakterystyce pojedynczych głośników. Mogę ocenić tylko efekt końcowy, do którego nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Edytowano 1 godzinę temu przez Marlin Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 10 minut temu, Marlin napisał: czy to dobrze, jeśli to SB, czy to źle? Dobrze. Ta firma robi świetne przetworniki (choć jest indonezyjska). Edytowano 1 godzinę temu przez Kraft Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Też jestem tego zdania, Gato 8 zbierały same dobre opinie, przy czym bas nie był raczej chwalony za kontury (raczej za masę vs rozmiary skrzynek), więc widać że linia transmisyjna to jednak niegłupi wynalazek jest Odpisz, cytując
Recommended Posts