TAtomicus Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Witam Czy pomiędzy kablem głośnikowym Klotz LY225S, a cieńszym LY125S będzie jakaś różnica w odsłuchu? długość kabla 2x4,5m. I pytanie dodatkowe - czy kable głośnikowe rzeczywiście powinne być dokładnie tej samej długości? Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Różnicy nie będzie. Kable mogą być różnej długości. W końcu prędkość przesyłu energii to prawie prędkość światła tj. 3x10 do potęgi 8 m/s, także nie masz szans zorientować się, że któryś kabel będzie krótszy. Gdyby różnica w długości kabli wynosiła 10 000 km, to może różnicę byś wyłapał. Ale chyba i tutaj byś jej nie wyłapał. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 43 minuty temu, terracan1929 napisał: Gdyby różnica w długości kabli wynosiła 10 000 km, to może różnicę byś wyłapał. Ale chyba i tutaj byś jej nie wyłapał. Dla kabla długości 10 000 km (i grubości takiej jak te modele Klotza), jego rezystancja wystrzeliłaby w kosmos. Edytowano 6 godzin temu przez Rafał S Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu @TAtomicus czy usłyszysz różnicę tego nikt nie wie 😁. Osobiście przeprowadziłem test kabli głośnikowych dwóch różnych producentów o dwóch różnych przekrojach,4 mam i 1,35 mm. Różnic nie usłyszałem, więc przestałem się tym zajmować. Jedni powiedzą,że mam kiepski słuch,inni , że źle przeprowadziłem test,albo ,że mam za kiepski sprzęt, żeby pokazał różnice brzmienia. Są i tacy ,którzy powiedzą,że nic nie usłyszałem,bo nie ma żadnej różnicy. Do tej pory nie wiem,kto ma rację 😁. . Kup którykolwiek,a jak kiedyś będziesz miał czas i chęci, możesz sobie zorganizować inny do porównań. Jeśli coś usłyszysz zostaw ten , który Ci się bardziej podoba dźwiękowo. Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) Skoro różnicy w odsłuchu raczej nie będzie, to jakie mogą byċ plusy tego grubszego kabla? Przypominam, że one różnią się tylko średnicą. Edytowano 5 godzin temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 4 godziny temu, Nowy75 napisał: Osobiście przeprowadziłem test kabli głośnikowych dwóch różnych producentów o dwóch różnych przekrojach,4 mam i 1,35 mm. Różnic nie usłyszałem, więc przestałem się tym zajmować. To spróbuj inaczej, dwóch różnych producentow, ale też kable o różnej budowie, nie różniące się li tylko przekrojem żyły, tylko budową, geometrią itd. Lub spróbuj coś taniego z czymś drogim, wybór jest ogromny. Inny pomysł pożyczyć z Topów jakiegoś AQ i Real Cable np. Rocket 22 i Real Cable TDC 300, albo inny Real Cable np BM250. Kabel to nie tylko miedź, czy przekrój większy lub mniejszy, od jego budowy zależą też właściwości RLC, a dla sygnału "glośnikowego" i "czułości" wzmacniacza może to mieć znaczenie. Mariusz Z. niejednokrotnie też tłumaczył jak krowie na rowie... Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) No, tak. Ale ja pytałem o dwa kable tego samego producenta, o tej samej budowie. Edytowano 2 godziny temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, TAtomicus napisał: No, tak. Ale ja pytałem o dwa kable tego samego producenta, o tej samej budowie. Tylko, że ja nie Tobie odpowiadałem 😉 Nie pytaj, sprawdź, tak jak pisał kolega Nowy75, ten kabel który "usłyszysz" i przypadnie bardziej do słuchu zostawisz i tyle. Odpisz, cytując
Recommended Posts