Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Czy pomiędzy kablem głośnikowym Klotz LY225S, a cieńszym LY125S będzie jakaś różnica w odsłuchu?

długość kabla 2x4,5m.

I pytanie dodatkowe - czy kable głośnikowe rzeczywiście powinne być dokładnie tej samej długości?

Napisano

Różnicy nie będzie.

Kable mogą być różnej długości. W końcu prędkość przesyłu energii to prawie prędkość światła tj. 3x10 do potęgi 8 m/s, także nie masz szans zorientować się, że któryś kabel będzie krótszy.

Gdyby różnica w długości kabli wynosiła 10 000 km, to może różnicę byś wyłapał. Ale chyba i tutaj byś jej nie wyłapał.

Napisano (edytowany)
43 minuty temu, terracan1929 napisał:

Gdyby różnica w długości kabli wynosiła 10 000 km, to może różnicę byś wyłapał. Ale chyba i tutaj byś jej nie wyłapał.

Dla kabla długości 10 000 km (i grubości takiej jak te modele Klotza), jego rezystancja wystrzeliłaby w kosmos. :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano

@TAtomicus czy usłyszysz różnicę tego nikt nie wie 😁. Osobiście przeprowadziłem test kabli głośnikowych dwóch różnych producentów o dwóch różnych przekrojach,4 mam i 1,35 mm. Różnic nie usłyszałem, więc przestałem się tym zajmować. Jedni powiedzą,że mam kiepski słuch,inni , że źle przeprowadziłem test,albo ,że mam za kiepski sprzęt, żeby pokazał różnice brzmienia. Są i tacy ,którzy powiedzą,że nic nie usłyszałem,bo nie ma żadnej różnicy. Do tej pory nie wiem,kto ma rację 😁. . Kup którykolwiek,a jak kiedyś będziesz miał czas i chęci, możesz sobie zorganizować inny do porównań. Jeśli coś usłyszysz zostaw  ten , który Ci się bardziej podoba dźwiękowo.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Nowy75 napisał:

Osobiście przeprowadziłem test kabli głośnikowych dwóch różnych producentów o dwóch różnych przekrojach,4 mam i 1,35 mm. Różnic nie usłyszałem, więc przestałem się tym zajmować.

To spróbuj inaczej, dwóch różnych producentow, ale też kable o różnej budowie, nie różniące się li tylko przekrojem żyły,  tylko budową, geometrią itd.

Lub spróbuj coś taniego z czymś drogim, wybór jest ogromny.

Inny pomysł pożyczyć z Topów jakiegoś AQ i Real Cable np. Rocket 22 i Real Cable TDC 300, albo inny Real Cable np BM250.

Kabel to nie tylko miedź,  czy przekrój większy  lub mniejszy,  od jego budowy zależą też właściwości RLC, a dla sygnału "glośnikowego" i "czułości" wzmacniacza może to mieć znaczenie. 

Mariusz Z. niejednokrotnie też tłumaczył jak krowie na rowie...

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
3 minuty temu, TAtomicus napisał:

No, tak. Ale ja pytałem o dwa kable tego samego producenta, o tej samej budowie.

Tylko, że ja nie Tobie odpowiadałem 😉

Nie pytaj, sprawdź, tak jak pisał kolega Nowy75, ten kabel który "usłyszysz" i przypadnie bardziej do słuchu zostawisz i tyle.