cymes Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Inaczej nie da się udowodnić sceptykom którzy odnoszą się do wiary, magii czy voodoo. Kabel głośnikowy to w rzeczywistości filtr RLC (Rezystancja, Indukcyjność, Pojemność). 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 36 minut temu, TAtomicus napisał: No, ale co mnie ta średnia obchodzi, skoro ja wyraźnie napisałem, że u mnie jest 2x4,5m Średnia to tylko przykład,przy nagłaśnianiu imprez przewody mają kilkanaście metrów lub więcej,inne też są moce sprzętów, więc te przekroje pewnie mają jakieś uzasadnienie. W domowym audio to raczej bez większego znaczenia. 36 minut temu, TAtomicus napisał: dlaczego zaleca się i kto zaleca, skoro na początku dostałem odpowiedź, że długośċ przewodów w warunkach domowych nie ma znaczenia. Edytowano 20 minut temu przez TAtomicus Producenci audio,recenzenci😁. Kolega @terracan1929 napisał ,że nie ma,bo pewnie tej różnicy nie słychać w praktyce,natomiast producenci mierzą różne parametry i zapewne przy pomiarach różnica jednak jest. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: producenci mierzą różne parametry i zapewne przy pomiarach różnica jednak jest. łoczywiście Nie ma opcji, żeby w domowych warunkach przy przewodach dajmy na to 4,5 mb i 6 czy 7 mb kolega usłyszał jakąkolwiek różnicę. A nawet przy dużo większych rozjazdach tych długości, różnicy żadnej nie wyłapie. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, Nowy75 napisał: W domowym audio to raczej bez większego znaczenia. Zmieniłem 2,5 metrowe odcinki Klotz LY225 (2,5mm) na Sommer Orbit 240 MKII (4mm) i różnica jest. Subtelna ale istnieje, rozumiem że dla kogoś może być pomijalna. Edytowano 18 godzin temu przez cymes Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu (edytowany) 4 godziny temu, BlaBla napisał: Dnia 17.02.2026 o 20:37, TAtomicus napisał: długość kabla 2x4,5m. Przy tej długości raczej nie będzie różnicy słyszalnej ale to zależy jeszcze od innych czynników tzn jakie głośniki i z jaką mocą będą grały. Generalnie im większa moc podawana ze wzmacniacza, tym bardziej zaleca się grubszy kabel, co wiąże się ze znieksztalceniami (kabel za cienki) lub np obcięciem góry pasma (kabel za gruby). Jak zagrasz z integry 2x50 W na małe monitorki to ten cienki kabel wystarczy, a roznicy na pewno nie usłyszysz, chyba ze dasz 4 albo 6 mm, jak podasz monobloki po 300 W każdy na jakieś wielkie podłogówki to wiadomo.... lepiej dac grubszy. Przy tej długości dałbym 2,25 mm i po temacie. Pytałem o to, czy wybrać przekrój 1.5 czy 2,25. Odpowiadasz, ze im większa moc tym większy przekrój. Ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. No, ok. Ale na koniec sugerujesz, żeby wybrać 2,25 czyli większy przekrój. No, tu nie rozumiem. Edytowano 17 godzin temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, TAtomicus napisał: Pytałem o to, czy wybrać przekrój 1.5 czy 2,25. Odpowiadasz, ze im większa moc tym większy przekrój. Ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. No, ok. Ale na koniec sugerujesz, żeby wybrać 2,25 czyli większy przekrój. No, tu nie rozumiem. Nie napisałem, że to bez znaczenia i wyjaśniłem Ci od czego to może zależeć - nie tylko od długości kabli. Nie napisałeś czym grasz więc dalem rozwiazanie bardziej uniwersalne wg mnie. Jakie pytanie, taka odpowiedź. Twoje pytanie zawiera szczątkowe dane, więc nie dziw się ogólnikowej albo niejednoznacznej odpowiedzi. Klotz jest firmą mocno osadzoną w realiach studia i estrady więc tam te parametry mogą mieć znaczenie, gdy kabel ma np 100 mb albo grają końcówki o mocy 1000 W każda. W warunkach domowych te akurat parametry o jakie pytasz (kabel 1,5 czy 2,25 mm) zwykle nie mają znaczenia ale mogą, zależnie od Twojego toru. Życzę miłego słuchania muzyki. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu https://princesspasta.audio/blogs/technical/the-science-of-speaker-cable-capacitance-and-sound 2 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 25 minut temu, cymes napisał: https://princesspasta.audio/blogs/technical/the-science-of-speaker-cable-capacitance-and-sound Wreszcie. 👍 Chociaż i tak nie przemówisz do tych dla których kabel to kabel, a jedyne co w nim widzą i o nim wiedzą, to miedź i przekrój żyły roboczej. Kiedy o tym mówiłem w dyskusjach o kablach, to niemal czosnkiem we mnie rzucali jak w czarta. Cyt. "Other Cable Factors That Influence Capacitance Geometry: Twisted conductors often lower inductance but can raise capacitance; parallel layouts tend to do the opposite. Dielectric: Low-k materials (e.g., foamed polyethylene, PTFE) reduce capacitance. Shielding: Foil/braid shields add some capacitance; braid density and copper purity matter. Conductor size & spacing: Larger conductors and closer spacing increase capacitance" Tłum. Cyt. "Inne czynniki wpływające na pojemność kabla Geometria: Skręcone przewodniki często obniżają indukcyjność, ale mogą zwiększać pojemność; układy równoległe mają tendencję do uzyskiwania odwrotnego efektu. Dielektryk: Materiały o niskiej rezystancji stałej dielektrycznej (np. spieniony polietylen, PTFE) zmniejszają pojemność. Ekranowanie: Ekrany foliowe/plecione dodają pewną pojemność; gęstość oplotu i czystość miedzi mają znaczenie. Rozmiar i odstępy między przewodnikami: Większe przewodniki i mniejsze odstępy między nimi zwiększają pojemność.". Na pohybel krytykantom. Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, DiBatonio napisał: Chociaż i tak nie przemówisz do tych dla których kabel to kabel Zauważyłem, sceptycy i ignoranci wierzą w magię i voodoo, argumenty i wiedza inżynierska nie dociera. Edytowano 7 godzin temu przez cymes 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, cymes napisał: Zauważyłem, sceptycy i ignoranci wieżą w magię i voodoo, argumenty i wiedza inżynierska nie dociera. Co robią ? 🤭 Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dziękuję, tego co wymyślił ortografię powinno się wychłostać, poza tym słownik w telefonie powinien się domyśleć 😁 2 Odpisz, cytując
cymes Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Kiedy o tym mówiłem w dyskusjach o kablach, to niemal czosnkiem we mnie rzucali jak w czarta. Czosnek smaczny i zdrowy, nie ma co się przejmować tylko łapać 😉 Ciekawą magią są głosy że wzmacniacze i przetworniki grają tak samo a kolumny różnią się subtelnie. Z ustrojami akustycznymi też jest różnie... Odpisz, cytując
RoRo Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Proszę uczestników tej dyskusji o obniżenie poziomu agresji (tych, których to dotyczy) oraz o trzymanie się tematu wątku! Pozdrawiam Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Czy taki Klotz LY225 będzie dobrym pomysłem na połączenie suba ( speakon - TRS ) ? Czy macie jakieś inne propozycje ? Odpisz, cytując
Recommended Posts