Piotrek500 Napisano wczoraj o 11:58 Napisano wczoraj o 11:58 Cześć. Testowałem streamer Eversolo DMP A6 jakiś czas temu w domu z moim Denonem PMA 720-AE. Denonowski streamer mial juz swoje lata, często sie zawieszał i przyszedł czas na zamiany. Podczas testów Eversolo bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wzmacniacz i kolumny ożyły, dźwięk był dokładny, dynamiczny, słowem dużo lepszy niż na denonowskim streamerze. Postanowiłem zakupić Eversolo. Uruchomiłem i jest kupa:( Dźwięk płaski, pozbawiony głębi. Testowany egzemplarz i mój kupiony - oba Gen-2, pliki FLAC, Tidal lub dysk ssd. W obu egzemplarzach testowałem dźwięk zarówno bez włączonego EQ jak i po dokonaniu pewnych zmian. W obu przypadkach testowałem różne ustawienia DAC Filter Characteristics. Kable RCA mam dość dobre. Nie mam zewnętrznego DACa. Jednym słowem wszystko było ustawione tak samo. Czy to możliwe ze nowy egzemplarz musi sie wygrzać te 50-100 godzin? (testowany sklepowy ma za soba na pewno wiele godzin grania). Ale różnica jest na prawdę duża. Jaka może byc przyczyna?? Nie nadepnął mi ostatnio słoń na ucho;) Pomocy. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) 11 godzin temu, Piotrek500 napisał: Cześć. Testowałem streamer Eversolo DMP A6 jakiś czas temu w domu z moim Denonem PMA 720-AE. Denonowski streamer mial juz swoje lata, często sie zawieszał i przyszedł czas na zamiany. Podczas testów Eversolo bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wzmacniacz i kolumny ożyły, dźwięk był dokładny, dynamiczny, słowem dużo lepszy niż na denonowskim streamerze. Postanowiłem zakupić Eversolo. Uruchomiłem i jest kupa:( Dźwięk płaski, pozbawiony głębi. Testowany egzemplarz i mój kupiony - oba Gen-2, pliki FLAC, Tidal lub dysk ssd. W obu egzemplarzach testowałem dźwięk zarówno bez włączonego EQ jak i po dokonaniu pewnych zmian. W obu przypadkach testowałem różne ustawienia DAC Filter Characteristics. Kable RCA mam dość dobre. Nie mam zewnętrznego DACa. Jednym słowem wszystko było ustawione tak samo. Czy to możliwe ze nowy egzemplarz musi sie wygrzać te 50-100 godzin? (testowany sklepowy ma za soba na pewno wiele godzin grania). Ale różnica jest na prawdę duża. Jaka może byc przyczyna?? Nie nadepnął mi ostatnio słoń na ucho;) Pomocy. Też kiedyś przezyłem kilka razy podobny efekt. Podłaczyłem nowy wzmak do głośników ,po którym niczego specjalnego się nie spodziewałem. Zagrało wyraźnie lepiej ku mojemu zdziwieniu. Po kilku dniach przerwy od muzyki odpaliłem dokładnie ten sam sprzęt i jakby czar prysł,nie było tego co słyszalem kilka dni wcześniej. Co mogło być przyczyną? Efekt nowości sprzętu,wydanych pieniędzy,entuzjazm czegoś nowego Nastrój,zmęczenie,temperatura powietrza,psychoakustyka etc. Dzieki tym zjawiskom,dajemy się nabrać producentom sprzętu. Edytowano 22 godziny temu przez Sundin997 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 12 godzin temu, Piotrek500 napisał: Nie nadepnął mi ostatnio słoń na ucho;) Pomocy. A byłeś w ZOO ? 😁 1 godzinę temu, Sundin997 napisał: Nastrój,zmęczenie,temperatura powietrza,psychoakustyka etc. Dzieki tym zjawiskom,dajemy się nabrać producentom sprzętu. Taaaaaa... Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie jeszcze badania krwi robić, opad (OB), morfologię i poziom cukru, żeby nie było za słodko.😁 Jprdl 🤦 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 4 godziny temu, DiBatonio napisał: Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie jeszcze badania krwi robić, opad (OB), morfologię i poziom cukru, żeby nie było za słodko. Nie wstydź się dibatonio,zaproponuj jakiś kabel sieciowy jako rozwiązanie. 1 Odpisz, cytując
waldi1965 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 5 godzin temu, Sundin997 napisał: Też kiedyś przezyłem kilka razy podobny efekt. Podłaczyłem nowy wzmak do głośników ,po którym niczego specjalnego się nie spodziewałem. Zagrało wyraźnie lepiej ku mojemu zdziwieniu. Po kilku dniach przerwy od muzyki odpaliłem dokładnie ten sam sprzęt i jakby czar prysł,nie było tego co słyszalem kilka dni wcześniej. Co mogło być przyczyną? Efekt nowości sprzętu,wydanych pieniędzy,entuzjazm czegoś nowego Nastrój,zmęczenie,temperatura powietrza,psychoakustyka etc. Dzieki tym zjawiskom,dajemy się nabrać producentom sprzętu. Bardzo mądra wypowiedź. Sprawdza się to nie tylko przy słuchaniu muzyki. Najbardziej podatni na marketing są Ci, którzy tą oczywistość kwestionują. Odpisz, cytując
cymes Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 17 godzin temu, Piotrek500 napisał: Pomocy Posłuchaj tego Eversolo przez tydzień i podłącz stary streamer, regres jest bardziej odczuwalny. Jak poczujesz od razu chęć powrotu do dmp to wszystko będzie jasne. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 8 godzin temu, Sundin997 napisał: Nie wstydź się dibatonio,zaproponuj jakiś kabel sieciowy jako rozwiązanie. Kabelek nie, ale badania owszem mogę zaproponować. 😁 7 godzin temu, cymes napisał: Posłuchaj tego Eversolo przez tydzień i podłącz stary streamer, regres jest bardziej odczuwalny. Jak poczujesz od razu chęć powrotu do dmp to wszystko będzie jasne. Musi tylko trafić w dobre samopoczucie, ciśnienie atmosferyczne, wilgotność i odpowiednią temperaturę bez tego żadna metoda się nie sprawdzi. 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Dnia 28.02.2026 o 12:58, Piotrek500 napisał: Podczas testów Eversolo bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Wzmacniacz i kolumny ożyły, dźwięk był dokładny, dynamiczny, słowem dużo lepszy niż na denonowskim streamerze. Postanowiłem zakupić Eversolo. Uruchomiłem i jest kupa:( Dźwięk płaski, pozbawiony głębi. Pewnych rzeczy nie da się wytłumaczyć Raczej nie liczyłbym na spektakularne zmiany spowodowane " wygrzewaniem ". Mam DMP A6 i szczerze to nie narzekam. A tak mi przyszło do głowy , na obecnym sprzęcie i na Eversolo słuchałeś tego samego utworu ? Realizacja duuuużo zmienia 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: Raczej nie liczyłbym na spektakularne zmiany spowodowane " wygrzewaniem Tomek to magiczne " wygrzewanie" się to nic innego jak formowanie się pojemności kondensatorów, czy w zasilaczu urządzenia, czy w stopniu wyjściowym etc. W zależności jakie to to kondensatory, ile ich i w jakim układzie te zmiany mogą być bardziej lub mniej słyszalne, ale pewne procesy zachodzą i nie ma to związku z psychoakustyką, czy innym przyzwyczajeniem się słuchu do brzmienia. Czy to się komuś podoba, czy nie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, DiBatonio napisał: W zależności jakie to to kondensatory, ile ich i w jakim układzie te zmiany mogą być bardziej lub mniej słyszalne Nie neguje formowania się czegokolwiek , rozumiem , że to jak baterie w starych telefonach komórkowych. Swoją drogą ciekaw jestem, kiedy ten termin pojawił się w instrukcjach producentów ? Miałem mnóstwo starych gratów , a i nowsze też posiadam i nigdzie nie ma słowa o tym , że to co słyszę w nowym egzemplarzu i mi się np. podoba to tylko chwilowe , bo po jakimś czasie się zmieni Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Nie neguje formowania się czegokolwiek , rozumiem , że to jak baterie w starych telefonach komórkowych. Swoją drogą ciekaw jestem, kiedy ten termin pojawił się w instrukcjach producentów ? Miałem mnóstwo starych gratów , a i nowsze też posiadam i nigdzie nie ma słowa o tym , że to co słyszę w nowym egzemplarzu i mi się np. podoba to tylko chwilowe , bo po jakimś czasie się zmieni Ten termin przede wszystkim używany jest przez producentów kolumn, ale też wzmacniaczy. Wystarczy zajrzeć do instrukcji tydz urządzeń, są tam czasem takie informacje. Formowanie się kondensatorów zwłaszcza elektrolitów możesz sobie wygooglać, to nie wiedza tajemna i audiooodoo jak się co poniektórym wydaje. @Wito76 też Ci wytłumaczy, ostatnio miał ciężko na AS w temacie kondensatorów 🤭 Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Mam DMP A6 od 2 lat . Na jakość dźwięku nie mogę narzekać. Choć przyznam, że są dni kiedy muzyka nie brzmi. To raczej kwestia samopoczucia niż sprzętu 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, Slawko69 napisał: Choć przyznam, że są dni kiedy muzyka nie brzmi. To raczej kwestia samopoczucia niż sprzętu Nie można negować i tego, ale jeśli nie ma się ochoty na cokolwiek, to zmuszanie się do słuchania muzyki też nie ma sensu. Nastawienie też może mieć swój udział w psychoakustyce, ale nie jest to regułą niestety, bo bywa z tym różnie jak ze wszystkim w życiu. Edytowano 6 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Wystarczy zajrzeć do instrukcji tydz urządzeń, są tam czasem takie informacje. W moich pominęli , widać od razu zepsute. Muszę zapytać w Salonie Audio , czy przyjmą mi kolumny lub wzmacniacz , bo po wygrzaniu mam inny nie akceptowalny dla mnie dźwięk Ale w sumie przypomniałem właśnie sobie , że takie wygrzewanie, to ja organoleptycznie zaobserwowałem. Zapomniałem zdjąć nalepek z 211 -tek i odpaliłem monobloki Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, tomek4446 napisał: W moich pominęli , widać od razu zepsute. Przykro mi. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @DiBatonio Trochę się nabijam , wiem , że zmiany mogą występować. Nie neguję. Jednak lata obcowania z audio pokazały mi , że istnieje wiele ważniejszych czynników zmiany przekazu dźwięku , niż wygrzewanie. Dla mnie jest ono pomijalne , co nie znaczy , że to dotyczy wszystkich. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, tomek4446 napisał: Trochę się nabijam Zdążyłem zauważyć, nie martw się widzę co robisz. 3 minuty temu, tomek4446 napisał: Jednak lata obcowania z audio pokazały mi , że istnieje wiele ważniejszych czynników zmiany przekazu dźwięku , niż wygrzewanie A kto pisał, że to całe wygrzewanie jest kluczowe ? I najważniejsze? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dnia 28.02.2026 o 12:58, Piotrek500 napisał: Ale różnica jest na prawdę duża. Jaka może byc przyczyna?? Nie nadepnął mi ostatnio słoń na ucho;) Pomocy. Widzę , że kolega z Łodzi. Mamy ten sam streamer znaczy się DMP-A6. Jak chcesz być pewien , że z urządzeniem lub Tobą jest ok. to są dwa rozwiązania problemu. Możesz wpaść do mnie z A6 i zobaczymy czy grają tak samo , lub ja zabiorę swój do Ciebie. 13 minut temu, DiBatonio napisał: A kto pisał, że to całe wygrzewanie jest kluczowe ? I tu dochodzimy do mojego podejścia do audio , wynikającego z charakteru. Chciałbym mieć tyle cierpliwości co @MariuszZ , @lpomis. Panowie tworzą system z dbałością o każdy element toru , od wtyczki po akustykę , pozycjonowanie kolumn ..... tam wszystko jest KLUCZOWE. Ja niestety tak w życiu codziennym , zawodowym czy hobby kieruje się priorytetami , nie mam cierpliwości do detali. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 46 minut temu, tomek4446 napisał: Panowie tworzą system z dbałością o każdy element toru , od wtyczki po akustykę Od wtyczki po akustykę? Kto lpomis i Mariusz? 😏 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 14 minut temu, DiBatonio napisał: Kto lpomis i Mariusz? Ano tak. Byłem , widziałem , słuchałem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, DiBatonio napisał: Od wtyczki po akustykę? Wiadomo. Wtyczki są ważne. Można filtr zaimplementować od środka 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, tomek4446 napisał: wygrzewanie. Dla mnie jest ono pomijalne 4 godziny temu, DiBatonio napisał: A kto pisał, że to całe wygrzewanie jest kluczowe ? I najważniejsze? Tannoy 😁 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu 36 minut temu, pairtick napisał: Tannoy Czyli jak kupuje dla brzmienia pierwotnego , a to wtórne po tych 20 godzinach wygrzewania mi nie podejdzie, to mogę na tej podstawie oddać ? Odpisz, cytując
pairtick Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: Czyli jak kupuje dla brzmienia pierwotnego , a to wtórne po tych 20 godzinach wygrzewania mi nie podejdzie, to mogę na tej podstawie oddać ? W UK nie potrzebujesz żadnych podstaw aby oddać w ciągu 30 dni - warunek: kupujesz online (możesz w tym samym sklepie, w którym słuchałeś). Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Wiadomo. Wtyczki są ważne. Można filtr zaimplementować od środka Można można, przy takich kabelkach można 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts