MCHammer2022 Napisano Piątek o 16:12 Napisano Piątek o 16:12 (edytowany) Kupiłem sobie na olx taki sprzęt. W latach 90. miałem dużo niższy model Sony, bo taki ze zdjęcia kosztował ciężkie pieniądze. Full wypas. Edytowano Piątek o 16:19 przez MCHammer2022 1 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Piątek o 21:37 Napisano Piątek o 21:37 (edytowany) Ja mialem coś takiego. Chyba byly 3 egz w pl. Wydany z okazji 20 lecia walkmana. Full wypas. Zdjęcie z neta. Mojego mi ukradli Nawet teraz kosztuje ciezkie pieniadze. Okaz kolekcjonerski. Edytowano Piątek o 21:38 przez audiowit 1 Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Sobota o 05:24 Autor Napisano Sobota o 05:24 (edytowany) 7 godzin temu, audiowit napisał: Nawet teraz kosztuje ciezkie pieniadze W latach 90. sprzęt Sony to było coś - solidny i drogi. Sony miało nawet swoje własne salony firmowe (w dużych miastach nawet kilka salonów) z telewizorami, kamerami, magnetowidami, sprzętem audio. Produkty leżały w szklanych, zamkniętych gablotach, klienci nie mogli ich dotykać, towar podawał sprzedawca. Ogólnie pachniało luksusem. Edytowano Sobota o 05:29 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Sobota o 07:10 Napisano Sobota o 07:10 (edytowany) Ja swoje dwa Trinitrony kupowałem w jakimś mało ekskluzywnym półhurcie na Głogowskiej przy Dworcu Zachodnim w Poznaniu (1991 lub 1992 r.).Ale sprzęt klasa. Jeden nawet jeszcze działa! Oczywiście w towarzystwie magnetowidu. Edytowano Sobota o 07:16 przez Kraft Odpisz, cytując
Rega Napisano Sobota o 08:25 Napisano Sobota o 08:25 (edytowany) 3 godziny temu, MCHammer2022 napisał: Produkty leżały w szklanych, zamkniętych gablotach, klienci nie mogli ich dotykać, towar podawał sprzedawca. Ogólnie pachniało luksusem. I za ten luksus kazali sobie drogo płacić. W 2010 kupowałem flagowca HX900 - za 46 cali życzyli sobie prawie 13 tys. Zadnych zniżek dla uczestników programów lojalnościowych. Wcześniej kupowałem u nich kilka produktów. Kupiłem tego HX900, ale nie u nich. Kilkadziesiąt km dalej - z linii niemieckiej. Zapłąciłęm prawie 5 tys taniej. Działał bezusterkowo 15 lat. Wymieniłem na następnego Sony. Edytowano Sobota o 08:26 przez Rega Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Sobota o 10:08 Autor Napisano Sobota o 10:08 (edytowany) 3 godziny temu, Kraft napisał: na Głogowskiej przy Dworcu Zachodnim w Poznaniu A ja walkmana WM-FX36 kupiłem na Półwiejskiej - walkman z megasem, dolby B i radiem stereo - odlot! 💣💣💣 A 14-calowego Trinitrona na Głogowskiej przy Rynku Łazarskim. Edytowano Sobota o 10:19 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Sobota o 10:12 Napisano Sobota o 10:12 4 godziny temu, MCHammer2022 napisał: W latach 90. sprzęt Sony to było coś - solidny i drogi. Sony miało nawet swoje własne salony firmowe (w dużych miastach nawet kilka salonów) z telewizorami, kamerami, magnetowidami, sprzętem audio. Produkty leżały w szklanych, zamkniętych gablotach, klienci nie mogli ich dotykać, towar podawał sprzedawca. Ogólnie pachniało luksusem. No to wlaśnie w takim salonie go kupowalem. Byly 2 szt rzucone na Wawę i 1 na Krk. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Sobota o 10:36 Napisano Sobota o 10:36 3 godziny temu, Kraft napisał: Ja swoje dwa Trinitrony kupowałem w jakimś mało ekskluzywnym półhurcie na Głogowskiej przy Dworcu Zachodnim w Poznaniu (1991 lub 1992 r.).Ale sprzęt klasa. Jeden nawet jeszcze działa! Oczywiście w towarzystwie magnetowidu. Sprzęt audio rozumiem trzymać z tamtych czasow ale bańki i vhs? Przecież obecne oledy są o niebo lepsze i przyjemniejsze do ogladania. Trinitrona mialem oczywiscie ale z ulga wymienilem na plazme Panasa. Odpisz, cytując
audiowit Napisano Sobota o 10:38 Napisano Sobota o 10:38 A jesli chodzi o obrazy Sony to obecnie pracuję na.... Przed chwilą, Kraft napisał: Magia fizycznego nośnika. Rozumiem, choc do nosnikow filmow nie mam takiego sentymentu jak do muzyki. 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Sobota o 10:50 Napisano Sobota o 10:50 Akurat w tym przypadku analog nie jest atutem. Nie przeklada sie to ani na rozpietosć tonalną, wiernosć kolorow czy rozdzielczość. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Sobota o 10:54 Autor Napisano Sobota o 10:54 (edytowany) 21 minut temu, audiowit napisał: ale bańki i vhs? Trinitrona używałem do 2015r., potem Sony LED. Ale tamten Trinitron miał w swojej małej obudowie o wiele mocniejsze głośniki niż obecne wynalazki. Już nawet chciałem sobie kupić jakiegoś soundbara ale ostatecznie szkoda mi jest kasy. 19 minut temu, Kraft napisał: Magia fizycznego nośnika. No właśnie. Zapuściłem tego walkmana po 30 latach przerwy od analogu i mam wrażenie, że głębia dobrze nagranych kaset jest większa niż CD. Edytowano Sobota o 10:58 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
audiowit Napisano Sobota o 10:56 Napisano Sobota o 10:56 A dla mnie szum tasmy jest nie do zaakceptowania i jej cieplo i głebia są mgłą. Telewizorow z podswietleniem led narazię nie akceptuję. Idzie to do przodu, ale jeszcze nie. Oledy bardziej naturalne. Odpisz, cytując
RoRo Napisano Sobota o 14:41 Napisano Sobota o 14:41 Fajne były wyższe modele walkmanów-z radiem i programowaniem kilku stacji oraz z Dolby B i C, a na dokładkę-dość cienkie. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano Sobota o 17:22 Napisano Sobota o 17:22 6 godzin temu, audiowit napisał: Sprzęt audio rozumiem trzymać z tamtych czasow ale bańki i vhs? Przecież obecne oledy są o niebo lepsze i przyjemniejsze do ogladania. Trinitrona mialem oczywiscie ale z ulga wymienilem na plazme Panasa. Telewizor CRT jest niezbędny do wiernej obsługi starych konsol do gier, które były pieczołowicie projektowane pod te technologie. Nie wspominając o zerowym input lag. Te wielkie piksele wyglądają fatalnie na każdym nowoczesnym ekranie. BTW ktoś ma 14-calowego Trinitronka? Byłbym chętny do zakupu, idealny dla malutkiego retro kącika i żona nie prześwięci. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano wczoraj o 09:47 Autor Napisano wczoraj o 09:47 Dnia 14.03.2026 o 18:22, Gumowe Ucho napisał: i żona nie prześwięci. Raczej prześwięci - takie 14-calowe Trinitronki to obecnie dość kosztowna inwestycja. Jeden jest na olx i kosztuje 1200. 😉 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano wczoraj o 09:58 Napisano wczoraj o 09:58 8 minut temu, MCHammer2022 napisał: Raczej prześwięci - takie 14-calowe Trinitronki to obecnie dość kosztowna inwestycja. Jeden jest na olx i kosztuje 1200. 😉 Jeśli chodzi o PVM czyli profesjonalne monitory to tak, widziałem nawet za 2000. Natomiast konsumenckie 14-calowe telewizorki innych marek są nawet za 70, a Trinitron, no trzeba dać parę stówek. Rodzynkow za 900+ też sporo zawsze z odpaloną grą Nintendo albo PlayStation 1 „RETRO DLA GRACZA RARYTAS” ale to raczej cena kosmos polowanie na jelenia. Bo PVM/BVM to jeszcze rozumiem wysokie ceny - egzotyka, niezwykła jakość (ale też chodziły Bóg wie ile w jakimś studiu czy szpitalu). Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Dnia 17.03.2026 o 10:58, Gumowe Ucho napisał: ale to raczej cena kosmos polowanie na jelenia Zamiast słowa "jeleń" użyłbym raczej słowa "koneser", "fan", "miłośnik" sprzętu retro. Edytowano 1 godzinę temu przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 20 minut temu, MCHammer2022 napisał: Zamiast słowa "jeleń" użyłbym raczej słowa "koneser", "fan", "miłośnik" sprzętu retro. Adekwatne określenia gdy jest spójna wartość rynkowa. Może i czasy CRT za darmo żeby się pozbyć już minęły (chociaż też są), jednak dalej jest rozjazd pomiędzy zwykłymi ogłoszeniami i sprzedawcami, którzy chcą skorzystać z hype na retro gaming. nie wątpię że są też konkretne konsumenckie modele które są faktycznie tyle warte! W każdym hobby znajdziemy takie smaczki i kruczki faktycznie. Ale polowanie trochę jest:) Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 54 minuty temu Autor Napisano 54 minuty temu 12 minut temu, Gumowe Ucho napisał: spójna wartość rynkowa W retro/vintage nie istnieje pojęcie "spójnej wartości rynkowej". 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts