muda44 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: Miałem kiedyś na własność. Coś za coś. Rozdzielczość, szczegółowa góra, powietrze, zwarty bas, ale... kosztem szczuplejszej średnicy, co się mści przy chudo nagranych albumach. Pamiętam, że wokale już mnie wtedy tak nie cieszyły, a i gitary w bluesie czy starszym rocku też czasem cienko piszczały. Ale fakt, że z oferty Tellurium, to głośnikowe chyba mają najlepszy stosunek jakości do ceny. Interkonekty jakoś nigdy mnie do końca nie przekonały. (A z XLR-ów testowałem chyba wszystko aż do Black Diamond dzięki życzliwości zaprzyjaźnionego salonu.) Nie ma kabli idealnych, pasujących wszędzie. Ja mam teraz te Silver 2 bo świetnie pasowały do poprzednich kolumn grających ciepło, z dociążeniem. A teraz raczej wrócę do AZ Hologram II. Najwyżej je oceniam z tych co miałem ale to też nie idealne do wszystkiego kable a do tego cholernie ciężkie i sztywne. Black Diamond miałem RCA. Mają wybitną rozdzielczość, powietrze ale brak masy, wypełnienia czyli dokładne przeciwieństwo Cardasów Clear Reflection Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 5 minut temu, muda44 napisał: Nie ma kabli idealnych, pasujących wszędzie. No nareszcie. Właśnie ten fakt przekonuje mnie , że nie mam widocznie szczęścia w życiu i za cholerę / właśnie policzyłem / na ok. 21 kabli głośnikowych, nie trafiłem na taki co to satysfakcjonująco zmienia cokolwiek w moim referencyjnym brzmieniu Zatem pozostanę przy tym , iż przesunięcie kolumn o 5 cm. , przybliżenie lub oddalenie miejsca odsłuchu o 10 cm od linii kolumn ,daje mi bardziej czytelne zmiany niż wszystkie kable jakie dotąd miałem. Ale kibicuje. No dobra dwa kable głośnikowe WYDAJE MI SIĘ , że "usłyszałem ": - YTDY 0,5 x 8 / kupiłem go bo polecali na AS , dawne dzieje/ - Belden 9497 / kupiłem go bo polecany był na zagramanicznych forach do Alteców / Odpisz, cytując
muda44 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: No nareszcie. Właśnie ten fakt przekonuje mnie , że nie mam widocznie szczęścia w życiu i za cholerę / właśnie policzyłem / na ok. 21 kabli głośnikowych, nie trafiłem na taki co to satysfakcjonująco zmienia cokolwiek w moim referencyjnym brzmieniu Zatem pozostanę przy tym , iż przesunięcie kolumn o 5 cm. , przybliżenie lub oddalenie miejsca odsłuchu o 10 cm od linii kolumn ,daje mi bardziej czytelne zmiany niż wszystkie kable jakie dotąd miałem. Ale kibicuje. No dobra dwa kable głośnikowe WYDAJE MI SIĘ , że "usłyszałem ": - YTDY 0,5 x 8 / kupiłem go bo polecali na AS , dawne dzieje/ - Belden 9497 / kupiłem go bo polecany był na zagramanicznych forach do Alteców / Miałem tego Beldena - matuje jak cholera. Chcesz podobna sygnaturę brzmienia a znacznie lepszy to znowu Tellurium ale Blue II albo Cardas 101 bez wtyczek. Ale jak wyżej, Silver 2 sobie wypożycz. Jak tego głośnikowego nie usłyszysz to innych też nie. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 49 minut temu, tomek4446 napisał: za cholerę / właśnie policzyłem / na ok. 21 kabli głośnikowych, nie trafiłem na taki co to satysfakcjonująco zmienia cokolwiek w moim referencyjnym brzmieniu Zatem pozostanę przy tym , iż przesunięcie kolumn o 5 cm. , przybliżenie lub oddalenie miejsca odsłuchu o 10 cm od linii kolumn ,daje mi bardziej czytelne zmiany niż wszystkie kable jakie dotąd miałem. Im dłużej jestem na forum, tym bardziej oczywisty staje się dla mnie ogromny rozrzut naszej wrażliwości na różne aspekty dźwięku, w szczególności na zniekształcenia trzech typów: górki i dołki charakterystyki SPL, zniekształcenia harmoniczne i zniekształcenia w dziedzinie czasu. Słucham muzyki w bardzo różnych częściach pokoju i różnie zorientowany względem kolumn. Przesunięć o kilka cm w poziomie prawie nie słyszę, w pionie już bardziej, ale też bez przesady. Przede wszystkim, przez cały czas jest to dla mnie ten sam charakter brzmienia i jeśli tylko nic mnie w dźwięku "bazowym" nie irytuje, to zaakceptuję go również siedząc, stojąc czy leżąc 2 metry od sweet spotu. Stereofonię oczywiście diabli wtedy biorą, ale to przecież oczywiste przy radykalnej zmianie miejsca odsłuchu. Poza tym czuję, że co do istoty, to... wciąż jest to ten sam dźwięk. Natomiast zmianę niemal dowolnego kabla w torze odbieram jako ingerującą w pewne "jądro" brzmienia. Zdecydowana większość kombinacji kablowych jest dla mnie nie do przyjęcia na dłużej - mam wrażenie, że mój system nerwowy się przeciw nim buntuje. Raz odbieram to jako nienaturalną suchość, twardość i okrojenie z czegoś, co powinno być (a nagle zniknęło), przy innych konfiguracjach mam z kolei wrażenie przesadnej gęstości, zlewania się konturów różnych instrumentów, ciasnoty i zduszenia sopranów. Żadne przemieszczanie się względem kolumn nie wywołuje u mnie takich efektów. Natomiast zmiany ustrojów akustycznych - owszem, te już bardziej (szczególnie absorbery o dużej powierzchni). Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, kaczadupa napisał: Neutralna średnica i mnie zastanawia. Akurat ten system Quada ma dość sprzeczne recki (na blogach, że ciepły, analogowy misiek a zawodowcy czy tam redakcje, gdzie wykonywane są pomiary odwrotnie- że nie podbarwia i dynamiczny, żywy). Nasze Audio nie słyszy koloryzacji a mieli w jednym czasie lampy na testach. Intrygujący wzmacniacz. Ktoś kłamie albo nie kłamie a zwyczajnie usłyszał swój przetwornik R2R na przeźroczystym dla barwy wzmaku (Quad) i jego cechy przypisał dla wzmaka - w tym upatruję różnic w recenzjach. Sugerujesz, że R2R dodaje barwy/ciepła brzmieniu, a miałem przez długi okres czasu odtwarzacz CD Marantza na SM5872BS ( delta sigma ) i w moim odczuciu określiłbym jego brzmienie jako gładkie, lekko ocieplone z podgrzanym basem w porównaniu do mojego multibita R2R. Wracając do Quadów. Jeśli ktoś jeszcze nie trafił to polecam zerknąć na profil Winylowy Świat na Facebooku. Pan Sławomir Pietrzak wrzuca tam bardzo ciekawe materiały, głównie o płytach winylowych. W poniższym materiale pochylił się także nad sprzętem audio, a konkretniej na końcówkach mocy firmy Quad. Myślę, że opinia takiej osoby jak Pan Sławomir to dobra rekomendacja dla tego sprzętu. Polecam profil. https://www.facebook.com/share/v/1EDwLHTAN8/ Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, muda44 napisał: Gryphon to wzmacniacz zbalansowany O ile pamiętam, to ma tylko wejście XLR, a zbalansowany nie jest. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu (edytowany) Sprzęt rozpakowany. Z podłączeniem do prądu poczekam do godziny około 22.00. Mam nadzieję, że wszystko z nimi OK. Wersje demo (oba kartony już wcześniej otwierane), z oględzin pstryczek power na końcówce ustawiony na ON, zastanawia mnie jak ktoś ją odłączył przy pakowaniu ale przeczytam instrukcję i może będę mądrzejszy. Ogólnie bardzo ładne spasowanie. Zgrabne, ciężkie „cegiełki” i ocznie solidnie wykonane. Wygląd mega oryginalny ale na żywo absolutnie nie odrzuca. Niech mnie przekonają, że te całe EISA jest coś warte a nie tylko - kto ma kasę, ten ma EISA. Moje egzemplarze wyprodukowane chyba jeszcze przed otrzymaniem nagrody bo nigdzie nie chwalą się EISA. A teraz na rowerek. Edytowano 7 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) @muda44 - czy miałeś Tellurium Q Black II, a jeśli tak, to jaka jest różnica pomiędzy Q Black, a Silver? U mnie Q Black II okazał się strasznym zamulaczem i pozbyłem się go czym prędzej. Dużo lepiej sprawdzają się Tara Labs, WE i Kimber. Edytowano 7 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
MMarek Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @kaczadupaDałem sie nabrać okrutnie na tego Gryphona. W myślach już jechałem do Ciebie, aby przywieźć Was do mnie, i posłuchać z moimi Bowersami. Szkoda, bo dawno nic sobie już nie kupiłem 😀 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu To jest silna marka!. Nikt nie słyszał Gryfa Diablo 120 ale i tak sprzęt rozpala wyobraźnię na coś wręcz nieziemskiego. Na majówkę pomyślę o wypożyczeniu. Odpisz, cytując
MMarek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 10 minut temu, kaczadupa napisał: To jest silna marka A więc dla Marka 😀 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 29 minut temu, kaczadupa napisał: Na majówkę pomyślę o wypożyczeniu. 3 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Ktoś poprawi te monitory na właściwe? 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Ogólnie bardzo ładne spasowanie. Zgrabne, ciężkie „cegiełki” i ocznie solidnie wykonane. Kupiłeś dwa Gryphony ! ? No w sumie .... jak jeden się zepsuje to na czymś trzeba grać 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 16 minut temu, tomek4446 napisał: Kupiłeś dwa Gryphony ! ? No w sumie .... jak jeden się zepsuje to na czymś trzeba grać Synu…, myślisz jak typowy facet, tylko o sobie. Drugi Gryf jest dla mojej ukochanej. Ucz się od ojca, bo wiecznie żyć nie będę. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 14 minut temu, kaczadupa napisał: Ucz się od ojca, bo wiecznie żyć nie będę. Dobre. Tylko taka rada od syna handlowca. Na drugi raz weź trzy , hurt zawsze wychodzi taniej 3 Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Na drugi raz weź trzy Syn dobrze kombinuje😉 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, muda44 napisał: Przyczyn może być wiele. To że kabel kosztował 10k nie znaczy że jest jakiś wybitny. Ja np wolałem kable po 80zł metr bez wtyczek od kabla uznanej firmy za 18k który miałem przez kilka miesięcy To na co ci budżet.....? 7 godzin temu, muda44 napisał: To zależy do czego kabel. System, budżet, oczekiwania co do wpływu na brzmienie Skoro kabel za 80zł lepiej wpasował się w system niż ten za 18k ? 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Sprzęt rozpakowany. Z podłączeniem do prądu poczekam do godziny około 22.00. 2 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, kaczadupa napisał: Sprzęt rozpakowany. Apeluję o założenie nowego wątku dla Quadów. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Tak zrobię. Sprzęt żyje i gra. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 6 godzin temu, kaczadupa napisał: Z podłączeniem do prądu poczekam do godziny około 22.00. Rozumiem , że sąsiad o tej porze idzie spać i można się podłączyć Moja krew 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 28 minut temu, soberowy napisał: Panowie spokojnie ,nie znacie Adama @kaczadupa, zaraz napisze że późna kolacja, potem zmęczony i idzie spać a recka będzie w połowie kwietnia. Już kiedyś to przerabialiśmy 🤣 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 43 minuty temu Autor Napisano 43 minuty temu Jednak Panowie z Audiofast mieli rację, że dla mnie tylko Gryphon. Odpisz, cytując
Recommended Posts