misiekx Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 godzinę temu, muda44 napisał: To oznacza że nie zawsze drogi kabel będzie lepszy od tańszego pod względem dopasowania czy jakości ogólnej Jeszcze raz......skoro np.kabel 80zł za metr może wpasować się lepiej niż np.8k za metr to na kiego ci znać budżet ? Podam ci budżet 5tys. a kabel za 50zł może okazać się lepszy....prawda ? To określanie budżetu mija się z celem. Tylko nie pisz ,że jeślibym przeznaczył nie 5k a 50k wtedy już ten za 50k na pewno zagra lepiej niż ten za 80zł. I jeszcze jedno.Twoje opisy kabli są bardzo barwne, zapewne posiadasz też nie jeden kabelek w swojej kolekcji. Czy gdybym przepinał u Ciebie te kabelki losowo,w Twoim pomieszczeniu w Twoim systemie to czy potrafisz rozpoznać każdy po nazwie? Raczej powinieneś,skoro tak bardzo różnią się od siebie i tak poetycko potrafisz napisać o różnicach je dzielących ? 1 Odpisz, cytując
muda44 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, misiekx napisał: Jeszcze raz......skoro np.kabel 80zł za metr może wpasować się lepiej niż np.8k za metr to na kiego ci znać budżet ? Podam ci budżet 5tys. a kabel za 50zł może okazać się lepszy....prawda ? To określanie budżetu mija się z celem. Tylko nie pisz ,że jeślibym przeznaczył nie 5k a 50k wtedy już ten za 50k na pewno zagra lepiej niż ten za 80zł. I jeszcze jedno.Twoje opisy kabli są bardzo barwne, zapewne posiadasz też nie jeden kabelek w swojej kolekcji. Czy gdybym przepinał u Ciebie te kabelki losowo,w Twoim pomieszczeniu w Twoim systemie to czy potrafisz rozpoznać każdy po nazwie? Raczej powinieneś,skoro tak bardzo różnią się od siebie i tak poetycko potrafisz napisać o różnicach je dzielących ? Inaczej, kabel za 80zł za metr to Chord Clearway, kabel który ja zacząłem na forach lata temu polecać a teraz jest ogólnie znany i ceniony. Za te pieniądze to jeden z najlepszych wyborów, w miarę uniwersalny. Kabel za 18k to Cardas Clear Reflection który dla mnie oprócz szeregu zalet ma jedną wadę która go dla mnie dyskwalifikuje czyli wycinanie powietrza. Porównując wady i zalety mimo wszystko wolę Chorda. Ale ten Chord już przy takich kabelkach jak np Luna Gris czy Tellurium Silver pokazuje swoje ograniczenia co do barwy czy rozdzielczości. Po prostu bardziej tłumi sygnał. Idąc dalej, moimi top kablami to AZ Hologramy II. Między tym Chordem a AZ to jest dosłownie przepaść słyszalna w dobrych systemach. I teraz wspomniane wyżej kable Luna Gris a Silver 2 Tellurium to 2 kable dające zupełnie inne brzmienie. Silver jaśniejszy w brzmieniu a Gris dociążony. więc powiedzmy poziom podobny ale do zupełnie innych systemów. Nie trzymam kabli, zmieniam gdy zachodzi taka potrzeba a bez problemu wychwycę różnicę brzmienia. Mam nawet fotkę z takiego testu zrobionego kiedyś. 3 kable dające zupełnie inne brzmienie. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Mnie tam temat kabli nudzi. Mam niezmiennie od jakiegos czasu jeden typ kabla w systemie i jesli z nim coś nie gra to trudno... Oczywiscie nie dotyczy to kabli zasilajacych gdzie są skstremanie trudne do zdobycia. Tellurium Q black tylko usb. Modyfikowany przez producenta do jakiejś innej wersji. Mial awarię. Odeslalem na gwarancji. Producent zapytał czy chcę update kabla? Chcialem, wiec zrobił. Co? Nie mam zielonego pojęcia Zmienił się tylko wygląd Tellu bo dodali oplot Odpisz, cytując
muda44 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Mnie temat audio już dawno znudził ale po jakiejś przerwie ciągnie do czegoś innego, nowego i jeszcze lepszego Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, muda44 napisał: Inaczej, kabel za 80zł za metr to Chord Clearway, kabel który ja zacząłem na forach lata temu polecać a teraz jest ogólnie znany i ceniony. Za te pieniądze to jeden z najlepszych wyborów, w miarę uniwersalny. Kabel za 18k to Cardas Clear Reflection który dla mnie oprócz szeregu zalet ma jedną wadę która go dla mnie dyskwalifikuje czyli wycinanie powietrza. Porównując wady i zalety mimo wszystko wolę Chorda. Zaskoczyłeś mnie. Miałem kiedyś głośnikowego Clearwaya - uważam go za dość bezpieczny (kompromisowy) wybór w swojej cenie. Ale to tyle, u mnie dość szybko został wyparty przez inne kable. Dłużej bronił się koaksjal z tej linii. Głośnikowe Cardas Clear Reflection miałem okazję słyszeć w 2 systemach. W jednym z nich faktycznie brakowało powietrza i wspólnie z gospodarzem bawiliśmy się wtedy w przepinanie. Okazało się jednak, że nie tu (w każdym razie - nie tylko tu) był problem, bo ani Siltechy (z podobnej półki cenowej) ani moje Audioquesty nie poprawiły znacząco sytuacji. Grały wtedy Tannoy Cheviot z Lebenem i Lampizatorem w pomieszczeniu ok 20-22m2 z kilkoma ustrojami akustycznymi. Co ciekawe, reszta kabli była już tańsza i za stolikiem audio wypatrzyłem fioletową Melodikę jako jeden z zasilających. W drugim systemie (z tymi samymi Cardasami CR) powietrze już moim zdaniem było, choć ogólnie grało to dość gęstym środkiem i lekko ociężałym basem (to chyba urok wszystkich Cardasów). Całościowo ten dźwięk mi się wtedy podobał. Edytowano 4 godziny temu przez Rafał S Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Rafał, czasem jeden kabel, potrafi zepsuć brzmienie calego systemu i wymiana innych nie pomoże. W moim przypadku był to kabel zasilajacy Wile. Matowił mi dźwięk i gdyby nie kolega, ktory zasugerowal mi jego wymianę to dlugo szukalbym przyczyny. Niegroźna teoretycznie lokalizacja bo gniazdko-listwa. Po wymianie na Oyaide, problem zniknoł. Odpisz, cytując
muda44 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, Rafał S napisał: Zaskoczyłeś mnie. Miałem kiedyś głośnikowego Clearwaya - uważam go za dość bezpieczny (kompromisowy) wybór w swojej cenie. Ale to tyle, u mnie dość szybko został wyparty przez inne kable. Dłużej bronił się koaksjal z tej linii. Głośnikowe Cardas Clear Reflection miałem okazję słyszeć w 2 systemach. W jednym z nich faktycznie brakowało powietrza i wspólnie z gospodarzem bawiliśmy się wtedy w przepinanie. Okazało się jednak, że nie tu (w każdym razie - nie tylko tu) był problem, bo ani Siltechy (z podobnej półki cenowej) ani moje Audioquesty nie poprawiły znacząco sytuacji. Grały wtedy Tannoy Cheviot z Lebenem i Lampizatorem w pomieszczeniu ok 20-22m2 z kilkoma ustrojami akustycznymi. Co ciekawe, reszta kabli była już tańsza i za stolikiem audio wypatrzyłem fioletową Melodikę jako jeden z zasilających. W drugim systemie (z tymi samymi Cardasami CR) powietrze już moim zdaniem było, choć ogólnie grało to dość gęstym środkiem i lekko ociężałym basem (to chyba urok wszystkich Cardasów). Całościowo ten dźwięk mi się wtedy podobał. Clearway to nie jest kabel do systemów wysokiej klasy ale ja go stosuję do modyfikacji kolumn wewnętrznie. Dobrym wg mnie Cardasem jest zasilający Golden Reference za około 1500zł oryginał jak się trafi. A z zasilających z obecnej serii Clear Power Cord. Nie wiem jak serie wyższe z tych nowych bo na Clear Reflection RCA i głośnikowych się zatrzymałem a zasilające Beyond... Do Lebena to bym takich Cardasów głośnikowych nie podpinał a fakt, 1 kabel potrafi zepsuć całość. Może Moderator przeniesie tematy kablowe do odpowiedniego wątku? Edytowano 3 godziny temu przez muda44 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Panowie, temat kabli jest dla mnie niewdzieczny, bo tak naprawdę fun niewielki, a dobre( kwestia wzgledna) kable nie są tanie. Po znalezieniu odpowiedniego czyli najmniej wplywajacego na dźwiek, temat z ulgą zamknolem. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 godzin temu, Rega napisał: jaka jest różnica pomiędzy Q Black, a Silver? U mnie Q Black II okazał się strasznym zamulaczem i pozbyłem się go czym prędzej. Roman, TQ Black II miałem na testach, a Silver II na własność. Grały u mnie w różnych systemach, ale każdy z nich porównywałem z Equilibrium Cello. Black II - nie wiem, czy mulił, ale wszystko brzmiało z nim jakoś szaro i matowo, nie chciało się słuchać. EQ Cello miały znacznie więcej życia i blasku i zostały na dłużej. Wyparły je właśnie TQ Silver II - o zbliżonej sygnaturze, ale bardziej precyzyjne i chyba jeszcze "lżejsze". Na podstawie Twoich opisów myślę, że po Silver II mógłbyś spodziewać się charakteru podobnego do Nordostów, które kiedyś posiadałeś. Osobna sprawa to jakość w ramach tego ogólnego charakteru. Silver II są ze 2 razy droższe, a czy lepsze, to musiałbyś sprawdzić. Odpisz, cytując
Rega Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Dziękuję za wyczerpującą informacje. Nordost Flat 4, które miałem, też już zmieniły właściciela. U mnie były dokładną odwrotnością Tellurium Q II. Teraz używam głównie Tary Labs RSC 500 oraz WE. Czasem Kimbera 4 TC. Zapewniaja mi bardziej neutralny przekaż w całym pasie niż TQB czy Nordost. Edytowano 3 godziny temu przez Rega Odpisz, cytując
muda44 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dobry Nordost to od serii Tyr się zaczyna, to są bardzo drogie kable. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 14 minut temu, Rega napisał: Nordost Flat 4, które miałem, też już zmieniły właściciela. U mnie były dokładną odwrotnością Tellurium Q [Black] II. Pamiętam. Mówiłeś mi to przy okazji tamtych wypożyczonych interkonektów. Dlatego nawet nie chciałem rozpakowywać Nordostów, które dołożyłeś do paczuszki - bo wiedziałem, że to nie ten kierunek - dopiero co sprzedałem wtedy Silver II jako zbyt jasne i lekkie na średnicy. Odpisz, cytując
muda44 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 minut temu, Rafał S napisał: Pamiętam. Mówiłeś mi to przy okazji tamtych wypożyczonych interkonektów. Dlatego nawet nie chciałem rozpakowywać Nordostów, które dołożyłeś do paczuszki - bo wiedziałem, że to nie ten kierunek - dopiero co sprzedałem wtedy Silver II jako zbyt jasne i lekkie na średnicy. Znasz jakieś godne polecenia głośnikowe tak do 10k powiedzmy? Koniecznie banany od strony wzmacniacza. Odpisz, cytując
Adamo666 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, muda44 napisał: Clearway to nie jest kabel do systemów wysokiej klasy ale ja go stosuję do modyfikacji kolumn wewnętrznie. Dobrym wg mnie Cardasem jest zasilający Golden Reference za około 1500zł oryginał jak się trafi. A z zasilających z obecnej serii Clear Power Cord. Nie wiem jak serie wyższe z tych nowych bo na Clear Reflection RCA i głośnikowych się zatrzymałem a zasilające Beyond... Do Lebena to bym takich Cardasów głośnikowych nie podpinał a fakt, 1 kabel potrafi zepsuć całość. Może Moderator przeniesie tematy kablowe do odpowiedniego wątku? to i ja zadam pytanie:) -obecnie mam chord clearway głośnikowe w swoim systemie (Integra Bladelius kolumny amphion argon 3ls -jakie lepsze kable głośnikowe byś polecił? Odpisz, cytując
muda44 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Adamo666 napisał: to i ja zadam pytanie:) -obecnie mam chord clearway głośnikowe w swoim systemie (Integra Bladelius kolumny amphion argon 3ls -jakie lepsze kable głośnikowe byś polecił? W cenie? Jak mają " grać " w stosunku do obecnych? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @muda44 Mam za mało doświadczenia, jeśli chodzi o drogie kable, żeby cokolwiek polecać. Poza tym, słynę z tego, że u mnie nic nigdy dobrze nie brzmi. Ale podobały mi się dosyć Skyline od p. Marka Brożka (M&B Audio Cable). Jednak to znów masywne brzmienie, trochę jaśniejsze od Cardasów, ale raczej za sprawą innej barwy średnicy. Fajne wtyki po stronie kolumn - banany FURUTECH FP 202R. Zachwyciłem się wtedy tym patentem. Można wypożyczyć za rozsądną kaucją. 1 Odpisz, cytując
muda44 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Rafał S napisał: @muda44 Mam za mało doświadczenia, jeśli chodzi o drogie kable, żeby cokolwiek polecać. Poza tym, słynę z tego, że u mnie nic nigdy dobrze nie brzmi. Ale podobały mi się dosyć Skyline od p. Marka Brożka (M&B Audio Cable). Jednak to znów masywne brzmienie, trochę jaśniejsze od Cardasów, ale raczej za sprawą innej barwy średnicy. Fajne wtyki po stronie kolumn - banany FURUTECH FP 202R. Zachwyciłem się wtedy tym patentem. Można wypożyczyć za rozsądną kaucją. Coś podobnego jak te Furutechy jest właśnie w Hologramach i mi się to nie podoba. Za dużo żelastwa tam Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, muda44 napisał: Za dużo żelastwa tam Ale jak pięknie siedzą w gniazdach po dokręceniu. 1 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Gryphon Diablo .....10 postów, kable 110 postów 🤣.Tak,tak wiem,sam zadałem pytanie. Ale o wzmacniaczach tak barwnie i dłuuuuugo nie potrafimy a o kablach jak najbardziej 😉 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, misiekx napisał: Ale o wzmacniaczach tak barwnie i dłuuuuugo nie potrafimy Potrafimy! Więcej wiary w Adama i... Quady. 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 10 minut temu, Rafał S napisał: Potrafimy! Więcej wiary w Adama i... Quady. A mam ochotę napisać coś o Qudach. Niestety za dużo nie da się zmienić po tym co o Quadach 33/303 napisał Pan Radosław Łabanowski ale postaram się to bardziej rozwinąć (na moje ucho oczywiście). Mogę tylko powiedzieć, że szacun dla magazynu Audio za reckę tego wzmaka. Chyba niczego w niej nie zgubiono odnośnie samego brzmienia. Za to użytkowo coś chyba umknęło (specyficzna regulacja głośności i czułość!) ale o tym w moim teście. Edytowano 2 godziny temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) "Dynamiczne, żywe i otwarte. Pełne werwy, muzycznie wszechstronne, bezpośrednie i angażujące”. Adam, czy to jest kierunek, w który celujesz ze swoim idealnym brzmieniem? Zauważyłem, że w swoich recenzjach często zwracasz uwagę na te cechy. Edytowano 1 godzinę temu przez soberowy Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 16 minut temu, soberowy napisał: Dynamiczne, żywe i otwarte. Pełne werwy, muzycznie wszechstronne, bezpośrednie i angażujące”. Adam, czy to jest kierunek, w który celujesz ze swoim idealnym brzmieniem? Zauważyłem, że w swoich recenzjach często zwracasz uwagę na te aspekty. Tak ale można zrobić brzmienie bliskie tak jak to robi Rega w modelach Elex mk4, Elicit mk5 czy Aethos i tak jak to robi Exposure 3510, Leema Tucana II czy właśnie przedmiotowe Quady. Blisko ale nadal zawsze komfortowo albo blisko i już trochę ofensywnie. Edytowano 1 godzinę temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
soberowy Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Quad jest blisko i trochę afensywnie? Podoba mi się i mam już to z mojego Creeka 😀 Edytowano 1 godzinę temu przez soberowy 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 52 minuty temu Napisano 52 minuty temu 33 minuty temu, kaczadupa napisał: blisko i już trochę ofensywnie Spokojniejsza Leema Tucana 2 Ann. czy też bardziej wyrafinowana wersja Twojego ulubionego Cyrusa? Odpisz, cytując
Recommended Posts