BlaBla Napisano Poniedziałek o 08:37 Napisano Poniedziałek o 08:37 (edytowany) 2 godziny temu, cymes napisał: Nie do końca rozumiem, to jest pasywne urządzenie którego nie trzeba włączać, jest wpięte do sieci i kiedy ta ma problemy to i tak chodzi stabilnie. Aż tak dobrze nie ma. Jest power on/off - jak nie ma prądu Nucleus sie oczywiscie wyłącza i trzeba go fizycznie włączyć. Ale nic więcej. Po dosłownie 3 sek jest w sieci, a aplikacja gotową do użycia. Sam Nucleus jest raczej dla takich jak ja - co to słysząc terminologię komputerowo sieciową wpadają w lekkie otępienie 🙄. Jak ktoś ogarnia te tematy, to tańszym wielokrotnie rozwiązaniem jest zrobić wszystko samemu na małym NUCu co jest wygodniejsze potem, niż komp stacjonarny, laptop bo NUC też może sobie stać schowany w szafce ciągle włączony i nie przeszkadzać. A laptop przeszkadza wiadomo. Jak pisalem, niektórzy chwalą roon również na polu jakości... Nie wypowiadam się, głównie dlatego, że nie porównywałem, po drugie dla mnie streaming to tylko źródło informacji, a nie doznań. Więc tu roon trafia mi w punkt G...😁 Edytowano Poniedziałek o 08:38 przez BlaBla Odpisz, cytując
cymes Napisano Poniedziałek o 08:46 Napisano Poniedziałek o 08:46 1 minutę temu, BlaBla napisał: streaming to tylko źródło informacji To jest piękne ! Szybki tani dostęp do olbrzymich zasobów. Ja jestem streamingowiec na 99%, rzadko kiedy jak mam problem z net to zostaje mi skromne 115GB FLAC. Żeby utrzymać najstabilniejsze połączenie kupiłem router cat.20 z agregacją pasm i antenę dual mimo. Odpisz, cytując
Sipo Napisano Poniedziałek o 09:05 Napisano Poniedziałek o 09:05 17 godzin temu, Adi777 napisał: Chciałbym się pozbyć laptopa z systemu Tez sie nad tym zastanawiam, bo mam spietego lapka ze wzmacniaczem, kablem RCA i ten kabel przeszkadza np. przy odkurzaniu. Myslalem o zrzuceniu ulubionej muzyki z lapka na pendrive, i wpiecie pendrajwa do streamera ale to nie to samo, laptop jest wygodny w uzyciu. BT to gorsza jakosc dzwieku, slychac roznice. Moze kiedys cos wymysle. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Poniedziałek o 09:17 Napisano Poniedziałek o 09:17 @cymes to roon chyba nie dla Ciebie... @Sipo to roon chyba dla Ciebie..... 🤣 Z roona nie można zacząć korzystać inaczej niż przez 14 dni free version, więc każdy może sobie spróbować. No ale trzeba mieć sieciowe i sprzętowe zaplecze i wiedzę. Tym innym, mniej uzdolnionym jak ja, pozostaje Nucleus. Przypuszczam, że jest to lepszy transport, niż wiele na kolorowo świecących ekranikami zabawek. Na pewno lepszy od ifi, arcama i co tam jeszcze miałem nie pamiętam. Ale to już każdy sobie sam odpowie. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 10:05 Napisano Poniedziałek o 10:05 Panowie, ja mam Roona wykupionego dożywotnie i słucham z niego, choć nie zawsze, czasami po prostu odpalam tylko Qobuza czy Spotify. Mi chodzi o to, czy mając MiniDSP SHD - podobno jest kompatybilny z Roon, czy mogę usunąć lapka z systemu i sterować z telefonu lub tableta. Odpisz, cytując
cymes Napisano Poniedziałek o 10:05 Napisano Poniedziałek o 10:05 Dysk wpięty do streamera, sterowanie aplikacją na tablecie który jest w tej samej sieci wifi, jest bardzo wygodną opcją. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 10:10 Napisano Poniedziałek o 10:10 (edytowany) 7 minut temu, Adi777 napisał: Mi chodzi o to, czy mając MiniDSP SHD - podobno jest kompatybilny z Roon, czy mogę usunąć lapka z systemu i sterować z telefonu lub tableta. Kompatybilny jako player. Potrzebujesz jeszcze jakiegoś PC/nuca z Roon core (serwer). Który nie musi być fizycznie podłączony do twojego audio - wystarczy że będzie w sieci Edytowano Poniedziałek o 10:12 przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 10:14 Napisano Poniedziałek o 10:14 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: Kompatybilny jako player. Potrzebujesz jeszcze jakiegoś PC/nuca z Roon core (serwer). Rozumiem. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Poniedziałek o 10:25 Napisano Poniedziałek o 10:25 18 minut temu, Adi777 napisał: Panowie, ja mam Roona wykupionego dożywotnie A to przepraszam, bo źle zrozumiałem Twoje wątpliwości. Też rozważam dożywotni abonament, czekam na jakąś promocję... Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 10:27 Napisano Poniedziałek o 10:27 Czyli zapewne dedykowany sprzęt od Roon będzie dobrą opcją? Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 10:48 Napisano Poniedziałek o 10:48 17 minut temu, Adi777 napisał: Czyli zapewne dedykowany sprzęt od Roon będzie dobrą opcją? Najdroższą ale też najmniej wymagającą i "pewną". Zawsze możesz postawić Roona serwer testowo na czymkolwiek, działał CI na laptopie i to rozumiem w połączeniu serwer/player na jednym urządzeniu. Czym mocniejszy NUC/PC tym więcej możliwości w zakresie zaawansowanych upsamplingów itp. Na razie możesz sprawdzić działanie używając tego laptopa już tylko jako serwer, a miniDSP jako player. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 10:52 Napisano Poniedziałek o 10:52 Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. Kozacko wygląda ich najdroższe urządzenie, nawet jest personalizacja górnej części obudowy, super sprawa, ale do moich gratów to duuży przerost formy nad treścią. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 10:54 Napisano Poniedziałek o 10:54 1 minutę temu, Adi777 napisał: Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. W międzyczasie sprawdź na spokojnie jak działa takie połączenie z mini. Ale zakładam że powinno być OK 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Poniedziałek o 11:04 Napisano Poniedziałek o 11:04 10 minut temu, Adi777 napisał: Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. Kozacko wygląda ich najdroższe urządzenie, nawet jest personalizacja górnej części obudowy, super sprawa, ale do moich gratów to duuży przerost formy nad treścią. Nucleus One. Nic więcej nie trzeba. Resztę zrobi Twój dac. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Poniedziałek o 11:13 Napisano Poniedziałek o 11:13 12 godzin temu, BlaBla napisał: Roon to coś innego niż streaming w potocznym rozumieniu. Z jednej strony zapewnia dostęp do zasobów streamingowych, z drugiej pozwala na podwieszenie pod nim zewnętrznego serwisu np Tidal, quobuz (nie Spotify) oraz zasobów pobranych plików z NAS, innych dysków, w tym pamięci flash itp. Pozwala katalogować i odsłuchiwać muzykę bez względu na źródło jej pochodzenia w jednakowy sposób i przy użyciu tego samego interfejsu (np. plyty wykonawcy jakie masz w samym Roon, w Tidalu i np na twardym dysku w postaci plików). Do obsługi Qobuz i plików z NAS korzystam z BubbleUPnP. Radia internetowe bezpośrednio z pilota Yamahy. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Poniedziałek o 11:20 Napisano Poniedziałek o 11:20 26 minut temu, Adi777 napisał: Chyba postawię na sprzęt od Roona, będzie najprościej. Kozacko wygląda ich najdroższe urządzenie, nawet jest personalizacja górnej części obudowy, super sprawa, ale do moich gratów to duuży przerost formy nad treścią. Sprawdz sobie tez normalnie Volumio na NUCu jeśli masz pliki, malina jak stream. Bez abonamentów itp spraw. Ja o Roonie sporo tez myślałem, ale szkoda mi kolejnego abonamentu płacić. Ma niby najlepsza bibliotekę, ale nie mana tyle przeskoku zeby płacić 800 czy tam 900 euro za lifetime lub co miesiąc po 50-60 zl. NUC na i5 z dyskiem SSD kupisz za 700-800 zl. Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 11:27 Napisano Poniedziałek o 11:27 12 minut temu, BlaBla napisał: Nucleus One Ma wentylator? 6 minut temu, Wing0 napisał: Sprawdz sobie tez normalnie Volumio na NUCu jeśli masz pliki, malina jak stream. Bez abonamentów itp spraw. Ja o Roonie sporo tez myślałem, ale szkoda mi kolejnego abonamentu płacić. Ma niby najlepsza bibliotekę, ale nie mana tyle przeskoku zeby płacić 800 czy tam 900 euro za lifetime lub co miesiąc po 50-60 zl. NUC na i5 z dyskiem SSD kupisz za 700-800 zl. Mam wykupioną licencję. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Poniedziałek o 11:33 Napisano Poniedziałek o 11:33 (edytowany) 43 minuty temu, BlaBla napisał: Nucleus One Z tego co widzę, to mój NAS Asustor, to ma. 20 minut temu, Adi777 napisał: Ma wentylator? Nieistotne. Wpinasz go do sieci jak NAS. Edytowano Poniedziałek o 11:48 przez pairtick Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Poniedziałek o 11:57 Napisano Poniedziałek o 11:57 24 minuty temu, Adi777 napisał: Ma wentylator? Mam wykupioną licencję. Jeśli masz na myśli jakiś aktywny wiatraczek czy coś, to nie. Urządzenie jest bezszelestne i nie nagrzewa się, lampka czuwania jest z tyłu, więc zupełnie nie zwraca na siebie uwagi. Ma radiatory po bokach ale raczej dla ozdoby. Do tej pory używałem pamięci flash usb ale pliki dsd zajmują gigantyczne ilości miejsca, więc chyba dokupię dysk ssd, który montuje się wewnątrz Nucleusa. 1 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 14:13 Napisano Poniedziałek o 14:13 @Mikelas76 Pisałeś, że długo walczyłeś z akustyką. Możesz napisać coś więcej? Jakie masz panele akustyczne, co poprawiły, a może też coś zepsuły, stosujesz jakąś cyfrową korekcję na niskie częstotliwości? Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 14:42 Napisano Poniedziałek o 14:42 Narożnik dojechał. Mam nadzieję, że po wstawieniu przed nim fotela będą zachowane przynajmniej 2 metry od kolumn do pozycji odsłuchowej, a jeśli nie, to będę słuchał z kanapy, ze zwiększoną odległością, około 3m. Widoczne szafki pójdą prawdopodobnie na sprzedaż, TV na ścianę, drewniana płyta po prawej z figurkami na inną ścianę, wtedy też rozsunę szerzej kolumny. Czuję, że będę musiał wybrać - trójkąt odsłuchowy 3x3x3 na kanapie vs 2x2x2 na fotelu. 3 Odpisz, cytując
lpomis Napisano Poniedziałek o 15:22 Napisano Poniedziałek o 15:22 36 minut temu, Adi777 napisał: figurkami Olać audio i ustawienie tych kolumn. Pokaż no lepiej skąd masz takie fajne figurki z Wiedźmina III. Gdzie taką Yennefer dorwałeś? Też chcę! 3 Odpisz, cytując
misiekx Napisano Poniedziałek o 15:25 Napisano Poniedziałek o 15:25 2 minuty temu, lpomis napisał: Olać audio 👍🤣 2 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano Poniedziałek o 15:38 Napisano Poniedziałek o 15:38 @lpomis Dark Horse Dawno temu kupione. W temacie Wiedźmina zamówiłem nową figurkę, ale tym razem netflixową, dla mojej kobietki Chyba nie muszę pisać, kogo owa figurka przedstawiająca 😏 To taki taktyczny zakup, gdybym chciał poszaleć z panelami akustycznymi w salonie 😄 4 Odpisz, cytując
Recommended Posts