byk Napisano 31 lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 lipca 2007 Już 5.1 ciężko ustawić, a wszystkie (prawie) amplitunery są dziś 6.1 lub 7.1, czy warto kupować te dodatkowe głośniki, jaka jest poprawa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 31 lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 lipca 2007 Cytat Już 5.1 ciężko ustawić, a wszystkie (prawie) amplitunery są dziś 6.1 lub 7.1, czy warto kupować te dodatkowe głośniki, jaka jest poprawa? Wszystko zależy od tego w jak dużym pomieszczeniu grasz. Tak do 25m2 wystarczy spokojnie system 5.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 31 lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 lipca 2007 6.1 i 7.1 jeszcze trudniej ustawić, więc po co utrudniać sobie życie. W normalnym pokoju wystarczy 5.1. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 31 lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 lipca 2007 Ja "przejścowo" gram 3.1 , dwa fronty + central + sub i wcalenie przeszkadza mi brak głośników efektowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 31 lipca 2007 Udostępnij Napisano 31 lipca 2007 Cytat Ja "przejścowo" gram 3.1 , dwa fronty + central + sub i wcalenie przeszkadza mi brak głośników efektowych. Ja podobnie, chociaż mam jeszcze małe "tyły" - nie 5.1 tylko zwykły surround.W niecałych 20 metrach wystarcza aż nadto - muszę często ściszać, bo domownikom przeszkadza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuch Napisano 1 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2007 A co z dodatkową precyzją, jaką wprowadza tylny centralny? Jak 6.1 jest niepotrzebne to tym tropem centralny frontowy również. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 1 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2007 Przy oglądaniu filmów głośnik centralny /dialogowy/ jest najważniejszy pod warunkiem,że jest prawidłowo ustawiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 1 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2007 Najważniejszy, bo idzie do niego cały czas sygnał. Jednak sygnał ten można zasymulować przy użyciu kolumn efektowych, jak w klasycznym stereo. Jego brak odczujemy mniej niż np. brak którejś z kolumn bocznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuch Napisano 2 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2007 Cytat Najważniejszy, bo idzie do niego cały czas sygnał. Co to znaczy? a do efektowych to nie idzie cały czas sygnał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 2 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2007 Może źle się wyraziłem, sorry. Chodzi głównie o dialogi. Szczególnie w wersji z lektorem cały system jest zdominowany przez głośnik centralny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 2 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2007 Wyłącz lektora włącz napisy ja w każdym bądż razie nie wyobrażam sobieoglądania filmu z lektorem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 2 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2007 Ja też tak robię. Niestety, moja Pani woli lektora i czasami jest problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byk Napisano 3 sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2007 Cytat Ja też tak robię. Niestety, moja Pani woli lektora i czasami jest problem Oglądacie film 2 razy, najpierw ona i lektor, a potem Ty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 3 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2007 Nie, najczęściej ustępuję bo i tak oglądamy o późnej porze więc nie da się puścić naprawdę głośno by móc delektować się dźwiękiem. Jednak często kupuję płyty DVD w wersji wyłącznie z napisami w języku polskim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 3 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2007 Cytat Co to znaczy? a do efektowych to nie idzie cały czas sygnał? Do centralnego i frontów także nie cały czas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 5 sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2007 "Dołożyłem" wczoraj z powrotem do mojego KD kolumny tylne i .........muszą być są niezbędne zwłaszcza przy słuchaniu muzy z SACD multi chanelbo inaczej cała "robota" realizatora dzwieku idzie na marne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 11 września 2007 Udostępnij Napisano 11 września 2007 Cytat A co z dodatkową precyzją, jaką wprowadza tylny centralny? Jedyny kierunek z którego nie potrafimy precyzyjnie zlokalizować źródła dźwięku to dokładnie z tyłu (180stopni) i właśnie dlatego wymyślono 7.1 w którym sygnał surrond back jest zdublowany. Po prostu mamy taką małą atawistyczną rysę. Dźwięk z tyłu którego nie potrafimy zlokalizować wzbudza w nas niepokój. Zdublowanie tylnego sygnału do dwóch głośników eliminuje ten niepokój Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 12 września 2007 Udostępnij Napisano 12 września 2007 Ale przecież w kinie akcji niepokój jest jak najbardziej wskazany Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolf Napisano 14 września 2007 Udostępnij Napisano 14 września 2007 Cytat Ale przecież w kinie akcji niepokój jest jak najbardziej wskazany Tak ale tylko wtedy gdy chce tego rezyser Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts