Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Już 5.1 ciężko ustawić, a wszystkie (prawie) amplitunery są dziś 6.1 lub 7.1, czy warto kupować te dodatkowe głośniki, jaka jest poprawa?

Wszystko zależy od tego w jak dużym pomieszczeniu grasz. Tak do 25m2 wystarczy spokojnie system 5.1
Napisano
Cytat

Ja "przejścowo" gram 3.1 , dwa fronty + central + sub i wcale
nie przeszkadza mi brak głośników efektowych.

Ja podobnie, chociaż mam jeszcze małe "tyły" - nie 5.1 tylko zwykły surround.
W niecałych 20 metrach wystarcza aż nadto - muszę często ściszać, bo domownikom przeszkadza icon_wink.gif
Napisano
Nie, najczęściej ustępuję bo i tak oglądamy o późnej porze więc nie da się puścić naprawdę głośno by móc delektować się dźwiękiem. Jednak często kupuję płyty DVD w wersji wyłącznie z napisami w języku polskim.
  • 1 month later...
Napisano
Cytat

A co z dodatkową precyzją, jaką wprowadza tylny centralny?

Jedyny kierunek z którego nie potrafimy precyzyjnie zlokalizować źródła dźwięku to dokładnie z tyłu (180stopni) i właśnie dlatego wymyślono 7.1 w którym sygnał surrond back jest zdublowany. Po prostu mamy taką małą atawistyczną rysę. Dźwięk z tyłu którego nie potrafimy zlokalizować wzbudza w nas niepokój. Zdublowanie tylnego sygnału do dwóch głośników eliminuje ten niepokój icon_wink.gif