trup Napisano 9 października 2007 Udostępnij Napisano 9 października 2007 No właśnie, czy ich wkręcenie coś daje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 9 października 2007 Udostępnij Napisano 9 października 2007 M.in dragania sa w mniejszym stopniu przenoszone na podloge, bas sie poprawia teoretycznie no i poprawia estetyke Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 11 października 2007 Udostępnij Napisano 11 października 2007 Cytat bas sie poprawia teoretycznie Praktycznie też - ostatnio przetestowałem... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolny Napisano 12 października 2007 Udostępnij Napisano 12 października 2007 Oczywiście, poniszczysz podłogę Na poważnie dźwięk z kolcami jest bardziej suchy, bas krótszy, lepsza dynamika i szybkość, bierze się to z większej stabilności kolumn ustawionych na kolcach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 15 października 2007 Udostępnij Napisano 15 października 2007 polecam kolumny z kolcami:) to co kazdy z kolegów opisał wyzeja jezeli nie chcesz poniszczyc podlogi zawwszze mozesz kupic podstawy granitowe;-)wyglada taki zestaw jeszcze piękniej:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frico Napisano 16 października 2007 Udostępnij Napisano 16 października 2007 A po podstawy granitowe do kamieniarza, zakłady sa akurat blisko cmentarzy, a że czas dogodny, to w okolicach 1-wszego załatwisz dwie sprawy za jednym zamachem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 18 października 2007 Udostępnij Napisano 18 października 2007 Cytat dźwięk z kolcami jest bardziej suchy, bas krótszy, lepsza dynamika i szybkość, bierze się to z większej stabilności kolumn ustawionych na kolcach. Wreszcie wiem, co to znaczy - "dźwięk suchy, bas krótszy"... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 8 listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 listopada 2007 Nie zgodze sie, ze dzwiek po zastosowaniu kolcow bedzie suchy. Moze byc rownie barwny. Zastosowanie kolcow, poprawia tak jak koledzy napisali przede wszystkim dolne pasmo, bas zwarty - nie dudniacy. Poprawia sie tez zazwyczaj lokalizacja zrodel pozarnych i poukladanie sceny. Jesli podloga jest "plywajaca" (w wiekszosci domow tak jest kolumny z kolcami warto postawic najpierw na cokolach granitowych - poprawa jeszcze wieksza. Czy Twoje kolumny z kolcami potrzebuja cokolow warto sprawdzic w nastepujacy sposob. W tym celu nalezy delikatnie poruszyc gorna czesc obudowy - chcac jakby ja rozbujac. Jesli kolumna wpada w znaczne drgania warto zastosowac pod kolce jeszcze granit. Sa jednak kolumny ktore preferuja tego typu rezonanse i graja lepiej w pewnych pomieszczeniach bez cokolow. Nalezy takze pamietac, ze kolce, cokoly podnosza kolumne, a co za tym idzie zmienia sie wysokosc przetwornikow. To tez potrafi inaczej grac. Ma tu znaczenie szczegolnie polozenie tweetera. Wiekszosc firm glosnikowych poleca polozenie tweetera na wysokosci uszu siedzacego sluchacza.Kiedys sprawdzalismy na pewnym odsluchu jaki efekt bedzie z dociazeniem kolumn wolnostoajacych od gory cokolami granitowymi. W przypadku tej konkretnej kolumny sposob sie nie sprawdzil. Kolumna ewidentnie lepiej grala gdy skyrznka rezonowala. Trzeba pamietac, ze graja nie tylko przetwoniki ale i skrzynia pozdrhybryd Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 10 listopada 2007 Udostępnij Napisano 10 listopada 2007 hybyrd83 czy może hybryd ???Dzięki za piękny wykład Dla mnie przy kolcach najważniejsze jest zdyscyplinowanie basów i poprawa ich szybkości. W drugiej kolejności poprawa całej budowanej sceny.A drugi aspekt - to niestety problem z ciut krzywą podłoga u mnie, który tylko regulowane na wysokość kolce mogą zlikwidować Z kolcami jest jak z dobrym okablowaniem - poprawia dźwięk, ale i obnaża braki w nagraniu i w naszym systemie.Krótko mówiąc kolumny na kolcach grają szlachetniej, jakby z trochę wyższej półki cenowej. A przy okazji zazwyczaj wyglądają lepiej i zgrabniej...podobnie jak kobiety w szpilkach Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Kolce mają też jedną ważną a pomijaną tu cechę ,wreszcie kobieta nie może przestawiać w kąt twoich kolumn jak tylko wyjdziesz z domu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Audionet!Ja bym nie ryzykował...W dążeniu do doskonałości, w perfekcji w walce z kurzem... poprzestawia... i podłoga porysowana...Jeszcze gorzej jest z paniami zatrudnionymi do sprzątania!Nie bardzo chcą rozumieć, że kolumn się, pod groźbą kary śmierci, nie przestawia!!!Ślady wizyt sprzątającej pani Anety mam na podłodze do dziś... Pozdrawiam i mimo wszystko każdemu zalecam stosowanie kolców - podczas meczów piłkarskich oraz przy instalacji kolumn! Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Jest jedno bardzo dobre rozwiazanie!Trzeba kupywac odpowiednio duze i ciezkie kolumny i po sprawie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Moje kolumny nie naleza do malych, prawie 40 kg kolumny 3 droznej opartej na 2 x18cm woofer / 1x 16cm srednioton / wysokoton. Przy podlogach jakie sa standardowo zakladane w mieszkaniach mimo kolcow kolumna "plywala" wraz z podloga. Pomoglo polozenie kolumny wraz z kolcami na solidnym 3 cm cokole granitowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 40kg sztuka? Ja mialem Diory o wadze 20kg sztuka i tam bylo czuc ze niesiesz kolumne. Teraz mam magnaty ktore waza 16kg sztuka, a wydaja sie wiele lzejsze od poprzednich, mozna je przestawiac jak sie podoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 listopada 2007 Duża waga (kolumn, nie pań) ma swoje plusy Moja frontów nie przestawia, ale za monitory się brała...na szczęście przestała i tylko czasami przeleci ścierą po górnej powierzchni, głośników w każdym razie unika jak są ściągnięte maskownice. O - i do kabli z tyłu się nie dotyka!!! Generalnie pracuję nad nią i powoli są efekty. Jeszcze 50-60 lat i nie będzie problemu (nie wiem, czy to jest pocieszające stwierdzenie...).A chyba lepiej ścierą po kolumnie niż po mężu - chociaż Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Jeszcze na temat kolców od kiedy moją ulubioną roślinką zostały kaktusy żona ich nie przestawia.Do kolumn przydałoby się więcej kolców. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Cytat Duża waga (kolumn, nie pań) ma swoje plusy Moja frontów nie przestawia, ale za monitory się brała...na szczęście przestała i tylko czasami przeleci ścierą po górnej powierzchni, głośników w każdym razie unika jak są ściągnięte maskownice. O - i do kabli z tyłu się nie dotyka!!! Generalnie pracuję nad nią i powoli są efekty. Jeszcze 50-60 lat i nie będzie problemu (nie wiem, czy to jest pocieszające stwierdzenie...).A chyba lepiej ścierą po kolumnie niż po mężu - chociaż Na moich Magnatach jest tyle kurzu ze nie trzeba ich dociążac nawet Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 No tak moje kolumny troszke waza, ale i tak sa najmniejsze z wolnostojacych z serii Electra http://audio.com.pl/forum/index.php?act=at...=post&id=42http://audio.com.pl/forum/index.php?act=at...=post&id=43opis sprzetu znajdziesz w watku "Wasze systemy",Dzis kolumny stoja juz na cokolach granitowych. Nowe zdjecia wstawie wkrotce. Co do dotykania sprzetu przez innych domownikow - mieszkam na stancji studenckiej wraz ze swoja kobieta + 2 kolezanki. Wyborazcie sobie jak mnie bralo, jak widzialem niezgrabnie poruszajaca sie Pania wokol sprzetu, okablowania, glosnikow. Naszczescie terapia szokowa polaczona z podaniem cen za poszczegolne elementy szybko wyznaczyla niewidzialna granice/odleglosc bezpieczna dla sprzetu i osoby przebywajacej w danym pokoju Dzis moj oltarzyk jest nietykalny Dobrze ze moja lepsza polowka akceptuje moje hobby Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Hybryd!Buhahaha....Aleś mnie rozbawił Ha, ha "terapia szokowa" Mam nadzieję, że "akceptując Twoje hobby" nie zagląda na Twoje wpisy na forum...Gdyby było inaczej, to "bęcki" masz pewne za " niezgrabnie poruszajacą sie Panią wokół sprzetu" Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Ale najważniejsze, że Twoja metoda działa!!!Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Audionet - podoba mi się Twój pomysł połączenia kaktusa z kolumną, ale co będzie gdy kobieta przypomni sobie o podlewaniu To może kolce w podłogę a papier ścierny na górną powierzchnię kolumny, i do tego zasieki z drutu kolczastego U mnie długo trwało przekonywanie, by nic nie stawiała na sprzęcie - chociaż walkę o TV już sobie odpuściłem (warunek: nic mokrego...).A jeszcze co do terapii szokowej - to żona faktycznie była w szoku gdy dotarło do niej, że kolumny są więcej warte niż telewizor... i że 2 kolumny na pokój to ciut mało.Hybryd - powiedz w jaki sposób panie zaakceptowały w pokoju panele wygłuszające? Ja bym musiał swoją skutecznie wygłuszyć, a i tak by nie zaakceptowała Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Cytat Mam nadzieję, że "akceptując Twoje hobby" nie zagląda na Twoje wpisy na forum... Bert!Niezły temat poruszyłeś! Moją żonę często korci by mi zaglądać w ekran (zazwyczaj czekam, aż sie oddali albo przechylam ekran by nic nie widziała). Jak tylko zauważy, że coś palcuję to od razu ma pytania czemu to służy. A mnie totalnie trafia - permanentna inwigilacja A jak jest u Was? Czytają wpisy na Forum czy też konspiracja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hybyrd83 Napisano 13 listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 listopada 2007 Bert,Moja Pani porusza sie akurat ZGRABNIE nawet bardzo problem mialem z kolezankami, ale jak pisalem sa juz przeszkolone Hybryd - powiedz w jaki sposób panie zaakceptowały w pokoju panele wygłuszające? Ja bym musiał swoją skutecznie wygłuszyć, a i tak by nie zaakceptowała [/quote]Nie bylo tak zle. Ustroje powiesilem, moja Pani stwierdzila, ze oprocz tego brzydactwa na scianie plusem jest to, ze jak siedzi w swoim ulubionym miejscu slucha sie jej przyjemniej Wczesniej kumulowalo sie tam sporo "niedobrego dzwieku", teraz sie uspokoilo. NIestety nie stac bylo mnie na pozadne panele drewniane, kupilem wiec gabki obszyte materialem (firmowe). Takie rozwiazane ma wiekszy wspolczynnik WAF (wife accept factor). W przyszlosci bede musial miec wlasna "swiatynie dzwieku", ale to jak juz bede obrzydliwie bogaty Panowie milo sie z Wami gawedzi, ale z "kolcow" zrobil sie offtopic zaraz dostaniemy upomnienie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 8 marca 2008 Udostępnij Napisano 8 marca 2008 No to żeby powrócić do tematu kolców i standów to może ja zapytam :Załóżmy że chcę zrobić standy na kolcach, ale do drewna (jak pewnie każdy) mam lepszy dostęp niż do granitu, przeszkadzało by to w czymś żeby standy były drewniane??? Chyba nie?? W kolumny kolesie kręcą.. i jest..Osobiście w kolumny nie chcę kręcić..bo jak się mi odmieni??? Temat trochę podpada pod DIY..ale może przejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARMUREK Napisano 26 października 2008 Udostępnij Napisano 26 października 2008 moze cos takiego kontakt pawelll-1979@o2.pl Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts