Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Tellurium podłączone do Atolla. Nie wykluczone, że jak tylko znajdę więcej czasu przetestuję je z Lebenem. Na razie mam zamiar zakupić lampy 6P14P z literką K. Na alledrogo można kupić kwadrę tych lamp. Cena wydaje się być nie najgorsza. Mam jednak obawy, czy opis, który tam jest zamieszczony pokrywa się z rzeczywistym stanem lamp.
http://allegro.pl/lampa-6p14p-k-el84-lepsz...5856501207.html
  • 2 weeks later...
Napisano
Koledzy "lampowcy", a szczególnie Lebenowcy w związku z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia życzę Wam nadziei, zadumy nad płomieniem świecy, filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki, odpoczynku, nabrania dystansu do tego, co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami.
Napisano
Przyłączam się do Twoich życzeń Belfrze (i dziękuję również). Dodałbym i to życzenie- obyście pod choinką znaleźli upragnione płyty, akcesoria audio i wszystko co tylko audiofil może sobie wymarzyć.
Napisano
Również Wesołych Świąt dla sympatyków lampowych wzmacniaczy (i CDków też)!
Świecących lampek na choince by ładnie wyglądało... i włączonej lampy (lub lamp) by ładnie grało icon_razz.gif

a więcej życzeń na
http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry146146

Pozdrawiam
PS. Tak swoją drogą - płyty CD czy winylowe pod choinką to sobie wyobrażam, ale jakby ktoś znalazł pod drzewkiem standy pod kolumny czy granitowe/marmurowe podstawki po kilkadziesiąt kilogramów każda (czy podobnej masy wzmacniacz/końcówkę mocy)to dopiero byłby szok icon_lol.gif
Czego Wam życzę (zaskoczenia - nie szoku).
  • 5 weeks later...
Napisano
Romanie pytałeś mnie o to jak Tellurium zagra z Lebenem. Niestety nie miałem sposobności, aby dokładniej posłuchać tych kabli z lampą. Na pewno świetnie spisują się z Atollem.
Moje plany zakupienia 6P14P z literką K jak na razie w sferze planów. Zastanawiam się natomiast nad zakupieniem Mullardów NOS. Podoba mi się ich dźwięk. Niestety, jak wspominałem, jedna z lamp mi padła i nadal nie mogę się z tym pogodzić.
Napisano
Ja jak dotychczas nie wpinałem Lebena "w ścianę" bezpośrednio. Nie wiem, czy robił to Wojtek. W chwili obecnej Leben podłączony jest kablem PS Audio Premier do listwy Tomanka, którą wykonał na moje zamówienie.
Napisano
Za dużo "brudu" jest w gniazdach ściennych aby bezpośrednio wpinać tam urządzenia. Rewelacyjnymi kablami od gniazda w ścianie do listwy jest Gargantua2 lub Absolute ze stajni Acoustic Zen. Nie slyszałem lepszych kabli w tym miejscu a uwierzcie mi że przerobiłem ich mnóstwo...
Napisano
Dobrym pomysłem wydaje mi się również doprowadzenie do gniazda zasilania dla sprzętu audio wymiana przewodów pomiędzy tym gniazdem a skrzynką bezpiecznikową. Ciekaw jestem jakie skutki przynosi taka poprawa zasilania z wykorzystaniem sprzedawanego na metry przewodu zasilającego Melodiki.
Napisano
Faktycznie kable Gargantua i Absolute nie należą do tanich ale można trafić z drugiej ręki w dobrej cenie... Najważniejsze aby kabel był ekranowany.

Instalacja elektryczna w domu musi spełniać wymogi energetyki i kable do gniazd muszą mieć 2.5mm przekroju drut lub gruba linka. Jeżeli kabel Melodika spełnia te wymogi to można się w to bawić.
Napisano
Melodika ma 2.5mm^2,
ale czy spełnia inne wymagania to już inna sprawa.
W każdym razie - jak ktoś chce to może spróbować!

To, że wymiana kabli w ścianie jest dobrym pomysłem to wiadomo od początku icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano
Enerr, którego zakupiłem spełnia te wymagania. To typowy solid core instalacyjny.
Jeśli chodzi o PS Audio Premier też nie jest tani. Gruby jak pyton. icon_smile.gif Testowałem go w wielu systemach i nieźle się spisywał.

Natomiast jeśli chodzi o bieżące kwestie dotyczące Lebena, to najważniejsza jest dla mnie kwestia dotycząca lamp. Niestety Mullardy ze starej produkcji są trudno dostępne i nie są niestety tanie.
Napisano
Są 2 wersje z serii Purple Rain 3x1,5mm2 i 3x2,5mm2. Oba są ekranowane. O ile wiem to przepisy określają powierzchnię przekroju żył doprowadzających instalację w zależności od obciążenia ( czyli wartości bezpieczników ). Istotny jest również materiał z jakiego przewody są wykonane. Czyli przewody aluminiowe muszą mieć większa powierzchnię. W praktyce zakłady energetyczne za bardzo nie ingerują w zmiany w prowadzeniu zasilania za licznikiem.
Ceny Melodiki sa dość sensowne 22 i 33 zł/m w zależności od przekroju żył. To jednak nie jest przewód solid core.icon_smile.gif
Napisano
Arti ja bym powiedział, że trochę słodzą. W moim systemie i konfiguracji akurat się sprawdzały. Przykładowo Golden Lion za bardzo mi osuszyły dźwięk. Lepiej wyglądała sprawa z Telefunkenami. Wpszoniak przykładowo chwali sobie 6p14p, stąd też moje zainteresowanie tymi lampami.
Napisano
Wszystko zależy czego brakuje Ci w brzmieniu. Jak dobrze wiesz różne lampy mają różne brzmienie. Tak jak napisałeś wcześniej - eksperymentuj. Jak tylko przyjda lampy i je wygrzeje napiszę co się zmieniło i w którą strone poszło brzmienie...