Belfer54 Napisano 14 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2015 Tellurium podłączone do Atolla. Nie wykluczone, że jak tylko znajdę więcej czasu przetestuję je z Lebenem. Na razie mam zamiar zakupić lampy 6P14P z literką K. Na alledrogo można kupić kwadrę tych lamp. Cena wydaje się być nie najgorsza. Mam jednak obawy, czy opis, który tam jest zamieszczony pokrywa się z rzeczywistym stanem lamp. http://allegro.pl/lampa-6p14p-k-el84-lepsz...5856501207.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 24 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2015 Koledzy "lampowcy", a szczególnie Lebenowcy w związku z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia życzę Wam nadziei, zadumy nad płomieniem świecy, filiżanki dobrej, pachnącej kawy, piękna poezji, muzyki, odpoczynku, nabrania dystansu do tego, co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2015 Przyłączam się do Twoich życzeń Belfrze (i dziękuję również). Dodałbym i to życzenie- obyście pod choinką znaleźli upragnione płyty, akcesoria audio i wszystko co tylko audiofil może sobie wymarzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 24 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2015 Również Wesołych Świąt dla sympatyków lampowych wzmacniaczy (i CDków też)!Świecących lampek na choince by ładnie wyglądało... i włączonej lampy (lub lamp) by ładnie grało a więcej życzeń na http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry146146PozdrawiamPS. Tak swoją drogą - płyty CD czy winylowe pod choinką to sobie wyobrażam, ale jakby ktoś znalazł pod drzewkiem standy pod kolumny czy granitowe/marmurowe podstawki po kilkadziesiąt kilogramów każda (czy podobnej masy wzmacniacz/końcówkę mocy)to dopiero byłby szok Czego Wam życzę (zaskoczenia - nie szoku). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Romanie pytałeś mnie o to jak Tellurium zagra z Lebenem. Niestety nie miałem sposobności, aby dokładniej posłuchać tych kabli z lampą. Na pewno świetnie spisują się z Atollem. Moje plany zakupienia 6P14P z literką K jak na razie w sferze planów. Zastanawiam się natomiast nad zakupieniem Mullardów NOS. Podoba mi się ich dźwięk. Niestety, jak wspominałem, jedna z lamp mi padła i nadal nie mogę się z tym pogodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Marku, Wojtku,zastanawiam się jeszcze nad zasilaniem Waszych wzmacniaczy:porównując kolejne kable i kondycjonery - czy wpinaliście LEBENa bezpośrednio w ścianę?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Ja jak dotychczas nie wpinałem Lebena "w ścianę" bezpośrednio. Nie wiem, czy robił to Wojtek. W chwili obecnej Leben podłączony jest kablem PS Audio Premier do listwy Tomanka, którą wykonał na moje zamówienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Za dużo "brudu" jest w gniazdach ściennych aby bezpośrednio wpinać tam urządzenia. Rewelacyjnymi kablami od gniazda w ścianie do listwy jest Gargantua2 lub Absolute ze stajni Acoustic Zen. Nie slyszałem lepszych kabli w tym miejscu a uwierzcie mi że przerobiłem ich mnóstwo... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Niestety cena tych kabli nie jest mała. Wcześniej łączyłem Lebena różnymi Furutechami, ale jakoś mi to nie grało. Leben jet wyjątkowo wrażliwy na wszelkie zmiany. Można sobie z nim nieźle poszaleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Dobrym pomysłem wydaje mi się również doprowadzenie do gniazda zasilania dla sprzętu audio wymiana przewodów pomiędzy tym gniazdem a skrzynką bezpiecznikową. Ciekaw jestem jakie skutki przynosi taka poprawa zasilania z wykorzystaniem sprzedawanego na metry przewodu zasilającego Melodiki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Mam w planach właśnie doprowadzić linię od skrzynki do gniazda w ścianie. Kupiłem nawet w tym celu kabel Enerra, jednak jakoś ciągle brakuje czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Faktycznie kable Gargantua i Absolute nie należą do tanich ale można trafić z drugiej ręki w dobrej cenie... Najważniejsze aby kabel był ekranowany.Instalacja elektryczna w domu musi spełniać wymogi energetyki i kable do gniazd muszą mieć 2.5mm przekroju drut lub gruba linka. Jeżeli kabel Melodika spełnia te wymogi to można się w to bawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Melodika ma 2.5mm^2,ale czy spełnia inne wymagania to już inna sprawa.W każdym razie - jak ktoś chce to może spróbować!To, że wymiana kabli w ścianie jest dobrym pomysłem to wiadomo od początku Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Enerr, którego zakupiłem spełnia te wymagania. To typowy solid core instalacyjny. Jeśli chodzi o PS Audio Premier też nie jest tani. Gruby jak pyton. Testowałem go w wielu systemach i nieźle się spisywał.Natomiast jeśli chodzi o bieżące kwestie dotyczące Lebena, to najważniejsza jest dla mnie kwestia dotycząca lamp. Niestety Mullardy ze starej produkcji są trudno dostępne i nie są niestety tanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Chętnie bym posłuchał opini kolegów którzy wymienią kabel w ścianie co chodzi o poprawę brzmienia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Są 2 wersje z serii Purple Rain 3x1,5mm2 i 3x2,5mm2. Oba są ekranowane. O ile wiem to przepisy określają powierzchnię przekroju żył doprowadzających instalację w zależności od obciążenia ( czyli wartości bezpieczników ). Istotny jest również materiał z jakiego przewody są wykonane. Czyli przewody aluminiowe muszą mieć większa powierzchnię. W praktyce zakłady energetyczne za bardzo nie ingerują w zmiany w prowadzeniu zasilania za licznikiem.Ceny Melodiki sa dość sensowne 22 i 33 zł/m w zależności od przekroju żył. To jednak nie jest przewód solid core. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Moim zdaniem Mullardy troche mulą brzmienie... Jedynie M10 jest super tylko aby dostać na rynku NOS-a to graniczy z cydem a jak już jest cena jest zawrotna za dobry rocznik... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Arti ja bym powiedział, że trochę słodzą. W moim systemie i konfiguracji akurat się sprawdzały. Przykładowo Golden Lion za bardzo mi osuszyły dźwięk. Lepiej wyglądała sprawa z Telefunkenami. Wpszoniak przykładowo chwali sobie 6p14p, stąd też moje zainteresowanie tymi lampami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Dokładnie. Wszystko zależy od konfiguracji. U mnie od Mullarda lepiej spisał się Telefunken Ribbet Plate i bardzo sobie cenie te lampy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Ja nie narzekam na Telefunkeny, ale wiadomo audiofil to taka bestia co lubi sobie poeksperymentować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Racja. Ja u siebie właśnie robie eksperyment zastąpienia 6SN7 na 6F8G i 6SL7na 6C8G. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Arti przypomnij mi na jakiej lampie grasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 W monoblokach mam "diabełka" oraz po jednej SN7 i SL7. W preampie 12AX7 Telefunken 2sztuki. W phono preampie mam 3Telefunkeny 12AX7, 2 ribbet plate i 1 smooth plate Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 23 stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Co chcesz osiągnąć poprzez wymianę lamp?Ja też zastanawiam się nad wymianą na wejściu JAN5751 General Electric na inne lampy. Jak zmienisz lampy podziel się wrażeniami jaka zaszła zmiana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 23 stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2016 Wszystko zależy czego brakuje Ci w brzmieniu. Jak dobrze wiesz różne lampy mają różne brzmienie. Tak jak napisałeś wcześniej - eksperymentuj. Jak tylko przyjda lampy i je wygrzeje napiszę co się zmieniło i w którą strone poszło brzmienie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts