Gość Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 11 minut temu, audiowit napisał: Oczywiscie kable poprowadzone prawidłowo. Glosnikowe w biwiringu tylko są poprowadzone zbyt blisko siebie. Ha! ma Ciebie @audiowit! Jednak masz co poprawić! Pozdrawiam Ciebie, WP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Do poprawy jest kilka aspektów ale one narazie wykraczają poza moja wiedzę. Jeszcze bedę dlubał coś przy akustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 lipca 2018 Nie trza przeca wiedzy ino ucha.... Hi hi hi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 1 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2018 Dziś monosy i pre na 2A3 pojechały do mojego kumpla z lepszym uchem i lepszym pomieszczeniem odsluchowym. Powiedzmy, ze ta amplifikacja przerosła moje pomieszczenie. Już po wstępnym podłączeniu poszly w swiat laurki, ale narazie ostrożne bo sprzet przewożony i na przypadkowym okablowaniu. Dziś wieczorem moze bedę miał informacje z pierwszego wrazenia po odsluchu. Jutro bedzie podpiety pod najwyzszego zintegrowanego Mbl bo to już chyba ten poziom ;). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 2 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 Witek. No i jak ten odtwarzacz CD MBLa zagrał z WBA? Masz jakieś informacje? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2018 (edytowany) Dziś dopiero go podłączylismy. Odsluchy będą w niedzielę. Uklada się to wszystko. Nawet dziś nie pytalem kumpla o pierwsze wrażenia. Nie ma co się sugerować. W niedzielę zmienimy pre 2A3 na ecc88. Ładny ten mbl :). Chetnie bym go sobie sprezentował. Nawet nie musialby grać. Robilby za podstawkę pod kwiatka ale chyba nie bylby zbyt praktyczny bo to toploader. Edytowano 2 sierpnia 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 września 2018 Udostępnij Napisano 5 września 2018 (edytowany) Za namową kolegow zmieniłem lampę sterującą w monobloków z 6h30pi na 5687. Oczywiscie musiałem zastosować przejsciowkę. Zmiany w dźwięku są duże. 6h30pi jest ,,rowną'' lampą. 7865 jest bardziej ,,muzykalną''. Powiem narazie ostrożnie bo sprzet gra od godziny wiec jeszcze nawet dobrze się nie nagrzał. Warto sluchać kolegów i czerpac z ich doświadczenia Edytowano 6 września 2018 przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 (edytowany) Chciałbym dołączyć się do wątku "lampowego" gdyż w dniu wczorajszym zakupiłem monobloki Omak Jewel Three Jestem po około 2 godzinnych odsłuchach i na razie co stwierdziłem to, to że w końcu mam morze pięknego basu jakiego poszukiwałem przez ostatnie około 3 lata Omaki maja rozmach i grają bardzo otwarcie. Dźwięk w porównaniu z Musical Fidelity A5cr bardzo się ocieplił i w niektórych utworach jest aż za ciepło bo poznikało wiele detali. Ogólnie na razie jest na duży plus Na dzień dzisiejszy nie żałuję zakupu. We wtorek wioze Omaki na sprawdzenie i czyszczenie. Będę też odnawiał pokrywy górne i rączki bo są mocno porysowane. Chcę też naprawić jeden z włączników gdyż jest trochę krzywo zamontowany i nie chodzi tak dobrze jak drugi. Będę też robił nowe sieciówki do nich gdyż te co są to jakaś pomyłka!!! Na początek tyle spostrzeżeń i planów na najbliższą przyszłość z Omakami Zamieszczam fotki: Wieczorem zrobię i wstawię lepsze zdjęcia Jutro kolejne odsłuchy i spostrzeżenia. Wielkie podziękowania dla Witka za pomoc i doradztwo w zakupie Omaków Kiedy i jak ja Ci się za wszystko odwdzięczę Witku?! Pozdrawiam Edytowano 6 września 2018 przez DamianRyn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 Ładny set-cik Pewnie już Ci doradzali , ale firana na okno + jakieś ustroje za kolumny by się może przydały ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 Tak tak. Wiem o tym, ale to nowy dom i jeszcze nie do końca urządzony. Plan jest taki, że na ścianie za kolumnami pojawi się cegiełka i dopiero wtedy będę kombinował z ustrojami i firankami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 Dla mnie największą nagrodą jest kolejny zadowolony audiofil. Stosujesz się do naszych rad, nie działasz nierozsądnie. Jesteś perfekcjionistą, a to dobre cechy u audiofila. Firanki, firankami ale Omaki nie powinny stać na wykladzinie. Jesli dźwięk jest ciepły, a wręcz gubi detale, udalbym się do najbliższego kamieniarza i zamowił grube granitowe lub piaskowcowe plyty. Kable( rownież ic) za jakiś czas. System musi się ulozyć. A Ty osluchać. Witamy w klubie !!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 O podstawkach już myślałem. Bardziej myślałem pod kątem tego żeby mi się wykładzina nie zapaliła od temperatury, a nawet przez myśl mi nie przeszło, że to może mieć wpływ na dźwięk ? Kable to będę musiał zakupić dość szybko bo jak jutro oddam te Melodica to nie mam żadnych innych którymi to podłączę Jutro piątek więc i odsłuchów trochę więcej zamierzam dokonać Pierwsza reakcja żony po przywiezieniu monosów do domu: "ale to brzydkie i ma ładnie grać?!" Dla mnie wygląd jest ok i cały sprzęt wygląda poważniej Dziękuję za przyjęcie do klubu Jeszcze parę zdjęć : Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 @DamianRyn, widzę, że stawiasz sprzęt bezpośrednio jeden na drugim... To poważny błąd. Musisz je odseparować. (proszę tu poczytaj- http://wpszoniak.pl/portfolio/wibracje-i-drgania/) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 Damian, gratuluję zakupu -i tak się domyślałem, że przyjmiesz propozycję Witka i wejdziesz w te OMAKi jak się w końcu pojawiły. Co do modyfikacji: jakie masz w nich gniazda glośnikowe? Bo zazwyczaj są dość przeciętne i warto pomyśleć o ich wymianie... Jeśli chodzi o wymianę kabla zasilającego: wstawiasz porządne gniazdo, czy kabel na stałe? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 września 2018 Udostępnij Napisano 6 września 2018 Rozmawialismy już o terminalach głosnikowych. Jesli chodzi o srebro i ic to może niesmiertelny Dimond MB? Mam też lepsze na myśli ale drogie.... A własnie! Damian, mam pomysł! Kolega chce sprzedać dobre kable. Kable zasilające, ktore nie kosztują majatku, a mają dobrą renomę to Solid Core No2. Mam juz 4 sztuki :). Mocny bas nieco ocieplona srednica i wysokie ze zloconymi wtykami. Tak, Wojtek ma rację. To błąd. Tylko nic na łapu capu. Na wszystko masz czas. A ja nadal testuję nowy typ driverow w monoblokach. Były Tungsole, teraz są Sylvanie. Ja już wiem, że ten typ lampy zostanie. Muszę jeszcze kiedyś sprobować e182cc. Jest też taka mozliwość zaaplikować je we wzmacniaczach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 16 godzin temu, audiowit napisał: Rozmawialismy już o terminalach głosnikowych. Chodzi mi o terminale w tych konkretnie OMAKach które ma Damian... Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 Terminale mam takie : A do czego służy to GND? Tak. O terminalach rozmawiałem z Witkiem. Zrobię wymianę tych co są na WBT. Tylko te WBT są plastikowe a Omaki bardzo mocno się grzeją i nie wiem czy to będzie dobre połączenie?! Witku podrzuć propozycje kolegi tych kabli. Tylko ja potrzebuje 1,5m długości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 To odpada. Kable 1m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 Z tyłu chyba aż tak OMAK się nie grzeje, więc ja bym się nie bał... Te metalowe które masz to ich standardowe rozwiązanie i aż prosi się o wymianę-dlatego o tym napisałem. Przy okazji możesz też sprawdzić jakie masz bezpieczniki i może będzie warto zastąpić je lepszymi. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 38 minut temu, audiowit napisał: To odpada. Kable 1m. Bezpieczniki to jakieś 4 Ampery za 50 groszy. Jeden mi się przepalił po podłączeniu i kupowałem nowe takie same. Spodobał mi się RoRo Twój pomysł z kablem sieciowym bez wtyczki przy monobloku. Tylko trzeba by było jakoś zaślepić dziurę po gnieździe w panelu tylnim. A co powiecie na takie kabelki? Tylko te końcówki na śrubkę to chyba nie bardzo?! https://allegro.pl/van-den-hul-mc-silver-it-65g-1-5-metra-i7538475075.html Lub coś takiego: https://avcorp.pl/product-pol-1806-Albedo-Beginning-RCA.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 7 września 2018 Udostępnij Napisano 7 września 2018 7 godzin temu, DamianRyn napisał: Bezpieczniki to jakieś 4 Ampery za 50 groszy. Jeden mi się przepalił po podłączeniu i kupowałem nowe takie same. Spodobał mi się RoRo Twój pomysł z kablem sieciowym bez wtyczki przy monobloku. Tylko trzeba by było jakoś zaślepić dziurę po gnieździe w panelu tylnim. A co powiecie na takie kabelki? Tylko te końcówki na śrubkę to chyba nie bardzo?! DamianRyn, Odnośnie bezpieczników - są do kupienia po kilkadziesiąt złotych lepsze bezpieczniki, warto zainwestować (są też takie po kilkaset, ale na razie nie ma co przesadzać). Kwestia gniazda lub kabla zasilającego na stałe: jeśli na stałe - to lepiej dłuższy niż na styk (a nie np. metrowy). Zaślepkę spokojnie wymyślisz np. plastikową i wywiercisz w niej dziurę na przewód. Tym niemniej niezłym rozwiązaniem byłby (najlepiej od razu) zakup niezłych gniazd (niekoniecznie Furutechów za 600zł), bo masz wtedy uniwersalność i pole manewru na przyszłość. Generalnie każde rozwiązanie będzie lepsze niż te gniazda które masz w tej chwili... Jeśli chodzi o kable IC (zresztą dotyczy to również kabli zasilających), to wypróbuj (wypożycz i posłuchaj) sygnałowe kable od Marka Brożka a zasilający - np. od Mateusza (poproś Witka o namiary). Tylko pograj trochę na tym co masz, niech lampa się ułoży - bo pewnie OMAKi w tym roku nie grały zbyt dużo (albo prawie wcale nie grały przez ostatnie 12 miesięcy). Jeśli OMAKi będą stały blisko pre, to może wystarczą Tobie krótkie kable (półmetrowe czy 60-80cm), a bywają w fajnych cenach z uwagi na ich ograniczoną sprzedawalność. Pozdrawiam PS. Jak widzę idziesz moim śladem jeśli chodzi o firmy - pierw kolumny, teraz końcówki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Myslę, że dla tego kabla warto przestawić sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 A w jakiej cenie te kable Witku? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Bardzo dobrej. Kolega sobie zamowił na furutechach złoconych, ktore bardziej mu odpowiadają, a te są na rodowanych. To taki sam kabel, ktorego teraz używam tylko mnie nie stać na takie wtyki i zrobiłem na duzo tanszych. Nie znam lepszego kabla. Tylko ostrzegam, to kabel z manufaktury więc nie wyglada jakoś ... hiendowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianRyn Napisano 8 września 2018 Udostępnij Napisano 8 września 2018 Ciekawi mnie Twoja odpowiedź, a jeszcze bardziej mnie ciekawi co to znaczy bardzo dobra cena Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts