Kostku Napisano 19 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2013 Tak, chodzi mi o szum w amplitunerze. Mam na myśli stare amplitunery z kiepskawym S/N i sytuację następującą: z miejsca odsłuchu na kolumnach szumu absolutnie nie słychać (zresztą, z dużo bliższej odległości również nie), ale nadal jest on na tyle głośny, że na słuchawkach już się daje we znaki.W tym celu przeprowadziłem "eksperyment". Wyjście słuchawkowe starego amplitunera przepuściłem przez AUX Input innego ampli, który S/N ma kapitalny i na słuchawkach jest czyściutki. Po prostu wykorzystałem ten kulturalny amplituner jako wzmacniacz słuchawkowy do niekulturalnego, bo nie miałem innego sprzętu pod ręką do przeprowadzenia takiego testu. Efekt był taki, że po odpowiednim wyregulowaniu głośności w obu urządzeniach muzyka grała głośno, zniekształceń nie odczułem i przede wszystkim: zupełnie nie słyszałem szumu starego dziada.Moje pytanie brzmi: czy jeśli na ten układ zamiast drugiego ampli wejdzie wzmacniacz słuchawkowy, to mogę liczyć na podobny efekt?Haha, mam nadzieję, że zrozumiale się wysłowiłem. Przepraszam, że trochę ze mnie pajac, ale...Peace! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 21 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2013 Cytat Hej, ale ja bym chciał Noc Muzycznych Pejzaży bez szumu posłuchać, a nie tylko CD i dlatego pytam o amplituner. "Noc Muzycznych Pejzaży" i inne audycje muzyczne radiowej Trójki możesz ściągnąć w formacie flac i wypalić płytkę CD do posłuchania i zarchiwizowania.Wiele takich łakoci jest w mojej spiżarni Innym wyjściem jest kupienie na Allegro dobrego tunera za kilkadziesiąt (!?) złotych i podłączenie słuchawek do wyjścia CINCH... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 21 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2013 Mejson, no fajnie, pochwaliłeś się. Ale aby wejść do Twojej spiżarni trzeba znać hasło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 21 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2013 a no właśnie dałbyś hasło bo ciekawe propozycje tam chomikujesz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 22 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2013 Cytat a no właśnie dałbyś hasło bo ciekawe propozycje tam chomikujesz Hasło do spiżarni podam na priva - tutaj albo na Chomiku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 23 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Z szumem na słuchawkach już sobie poradziłem. Będę mógł bezsenność Nocą Muzycznych Pejzaży leczyć. Powoli kończę kompletować tytułowe "tanie defekalia", temat już w zasadzie nieaktualny. Odświeżę go za pół roku i poszukam jakiegoś chłodniejszego, bardziej analitycznego cedeka.Póki co... Peace! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 23 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Ale odzywaj się czasem. Albo częściej. Fajnie, ciekawie piszesz.Szkoda, że tak wiele osób znika z tego forum i nie wierzę, że wszyscy nie żyją Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 23 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 stycznia 2013 Niezależnie od tego taniego wątku będę tu nadal zaglądał. Jestem przecież "stałym bywalcem". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 28 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 Hej, trochę googlowałem, ale nic oprócz skarpet i gąbek nie znalazłem. A chodzi mi o zatykanie bass-reflexów.Moje monitorki mają je z tyłu, niestety. Dopóki mieszkam tu, gdzie mieszkam, to nie widzę zbytnio możliwości odsunięcia ich dalej niż 20cm od ściany. Błyskotliwy producent przewidział taką sytuację i dołączył śliczne, długie, dorodne gąbki. Skrzętnie z nich skorzystałem, rzecz jasna. W wielu utworach jest ok. Niestety, w produkcjach gorzej zrealizowanych, z mniej kontrolowanym, bardziej wylewającym się basem, nadal występuje lekki efekt pudła, dudnienie niskich częstotliwości. Nie pomaga zmniejszenie basu korektorem, bo zjawisko jest przecież takie samo, tylko odpowiednio cichsze.Jakieś inne pomysły, drodzy forumowicze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mejson Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 A odkorkowanie otworow bass reflexu przy odleglosci 20 cm od sciany powoduje ten efekt pudla? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 Oj, obawiam się, że jeśli długie gąbki dołączone przez producenta nie pomagają, to już mało co pomoże.Nieraz położenie/powieszenie czegoś za kolumnami może coś dać. Gąbki piramidki raczej niewiele, albo wcale, ale coś masywniejszego, gęstszego już może tak. Jakaś ramka, pudełko wypełnione wełną owczą albo zwiniętymi ręcznikami itp. Nawet tak dla sprawdzenia, czy przyniesie to efekt.A kolumny dobrze by postawić na masywnych płytach kamiennych. Dodatkowo podklejenie lub wkręcenie kolców powinno skrócić i przyspieszyć niskie tony. Może jednak da się te kolumny przestawić gdzie indziej?Nie będę pisał o doborze wzmacniacza, CD, czy kabli, bo to w systemie docelowym miałoby sens. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 28 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 Kolców aktualnie nie mam, żeby sprawdzić, a kolumny stoją na gumowych nóżkach. Standy mam dość masywne, ale drewniane. Pokombinuję z wieszaniem "wytłumiaczy" za kolumnami. Jak nie da rady, to poszukam gdzieś w gwiazdach zmysłu inżynierskiego i opracuję jakieś małe przemeblowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 Możesz jeszcze spróbować położyć coś bardzo ciężkiego na kolumnach. Oczywiście jeśli byłoby to coś mogącego zarysować fornir lub rezonować z obudową lepiej podłożyć jakąś gumę lub korek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 28 stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2013 Cytat A odkorkowanie otworow bass reflexu przy odleglosci 20 cm od sciany powoduje ten efekt pudla? Tak się w ogóle słuchać nie da, pudło jest ogromne. Gąbki dają dużo, ale nadal mam zastrzeżenia... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2013 Dudnienie wynika z pomieszczenia, a nie kolumn!Kolumna może mieć górki w paśmie, a dudnienie wynika z długości wybrzmiewania częstotliwości w pomieszczeniu, im dłużej tym gorzej. Przy czym delikatne opóźnienie jest oczywiście wskazane. Poglądowo wrzucam pomiary swojego pomieszczenia przed i po adaptacji (jeszcze nie jest skończona).czerwony - przedfioletowy - po Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 1 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Myślę, że będę miał niebawem możliwość przetestowania ich w innym pomieszczeniu, sam jestem ciekaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Pacio94Dudnienie bardzo często wynika z pomieszczenia albo złego ustawienia w nim kolumn, ale też często jest winą samych kolumn a nawet elektroniki. Czego sam doświadczyłem. Oczywiście czekam na jakieś zdjęcia i opisy gdy adaptacja będzie już skończona. Nie pytam teraz o szczegóły, sam pewnie opiszesz.KostkuOczywiście wypróbuj w innym pomieszczeniu. W swoim pokoju mam nadzieję próbowałeś je przesuwać w inne miejsca, choćby tylko czasowo, dla sprawdzenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 1 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Tak, postawiłem je sobie w ramach testu na środku pokoju, trzy metry od ściany. Z zatykającymi gąbkami było prawie git, bez gąbek niskie tony nadal mnie irytowały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 A może innej strony. Miałeś w tym pokoju już inne kolumny, jak grały, nie dudniło?Oczywiście może być tak jak pisał Pacio94, że to wina pomieszczenia, ale jego adaptacja kosztowałaby sporo. Jeszcze inna sprawa, to że wzmacniacz może nie wyrabiać, choć to mało prawdopodobne a kolumny raczej nietrudne do napędzenia.Nie masz skąd pożyczyć innego wzmacniacza by wypróbować u siebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 1 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Miałem kiedyś w tym pokoju Ushery S-520, stały jeszcze bliżej ściany, bass-reflex miały z przodu i nic mi nie dudniło.A jeśli chodzi o inny wzmacniacz, to mam jedynie Denona AVR-2307 w salonie, w kinie domowym... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 O, to już jakiś trop z tymi Usherami. Czyli jednak niekoniecznie (tylko) pomieszczenie.Jeśli Ci się chce, to przenieś do swojego pokoju tego Denona i włącz go w trybie stereo. Ciekawe, czy też będzie dudniło? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 1 lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Cytat Podoba mi się ten wątek, choć nie podoba jego tytuł. Mejson,cieszę się, że też Ci się nie podoba tytuł wątku Przymierzałem się kilkanaście razy by wyplenić mało sympatyczną sugestię z tytułu - co teraz z dużym zadowoleniem zrobiłem.Kostek - wybacz ingerencję, ale troszkę przesadziłeś (niedużo, ale jednak).Jak zapewne zauważyłeś - dużą uwagę na tym Forum przywiązujemy do formy wypowiedzi i do tego, by było miło i kulturalnie Poza tym - dla stosunkowo licznej grupy czytelników wydanie prawie tysiąca złotych jest już znaczącym wydatkiem i nie ma ludzi irytować takim tytułem.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 1 lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 lutego 2013 Eee, kiepsko to teraz wygląda. Proszę zatem, aby wpisać mi w tytule wątku "Tanie... granie". I niech tak zostanie.Również pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 9 marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2013 "Legendarny" wątek o świętej pamięci brzydkim tytule wraca na pikosekundę do łask. Chciałbym Was podpytać o odtwarzacz CD za 200-250zł. Nie śpieszy mi się, mogę miesiącami polować na fajną aukcję. Tak tylko już pytam, na przyszłość. Szukam cedeka, który zagra jasno, analitycznie, będzie "cierpiał" na niedobór niskich tonów. Tak, dokładnie takie coś. I co Wy na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 9 marca 2013 Udostępnij Napisano 9 marca 2013 Kompensowanie jednych problemów innymi to średnio dobry pomysł. Za jakiś czas będziesz chciał wymienić jakiś element w systemie i trzeba będzie znów myśleć o odtwarzaczu. Może lepiej od razu pogonić te kolumny i kupić inne. Takie z delikatnymi niskimi tonami właśnie. Najlepiej z obudową typu zamkniętego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts