Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Rick Wakeman "The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table".
Pierwszy raz usłyszałem płytę 32 lata temu /,pożyczona od kolegi i przegrana na mojego ZK-246/ i dalej robi na mnie duże wrażenie.
Chociaż byłem już zaprawiony w hard rocku ,DeepPurple ,Led Zeppelin ,Black Sabath to niesamowite popisy Ricka na instrumentach
klawiszowych ,wsparte orkiestrą i chórem podziałały na moją wyobrażnię do tego stopinia ,że zacząłem naukę angielskiego żeby
zrozumieć teksty utworów.
Wręcz czułem się uczestnikiem turnieju w ,którym walczy Sir Lancelot z Czarnym Rycerzem w utworze "Sir Lancelot and the Black Knight".
Ten średniowieczny chór oddający atmosferę walki ,jęk zawodu gdy rycerze nacierają na siebie konno i nie trafiają kopiami.
Zresztą co ja tu będę pisał ,trzeba samemu posłuchać ..............................raczej głośno.
Napisano
Ja dzisiaj jak ostatnio - lekkie gatunki, rozrywkowo i dla przypomnienia lata osiemdziesiąte Nena "20 Jahre Nena Feat" i świeże wykonanie straszych utworów ... jak ja tego nie lubię! icon_evil.gif
Zresztą jest paru takich wykonawców, że ich nowe aranżacje są - delikatnie mówiąc - kiepskie ...

Pozdrawiam
Napisano
Czołem!
Czasami mam wrażenie, że z moich wpisów wynika, że jestem typowym trzypłytowym audiofilem... Nic tylko: sprzęt, sprzęt, kabelki, sprzęt...
Na całe szczęście tak nie jest. Dlatego postanowię "pozarażać" Was muzyką, którą się aktualnie odurzam (zamiast alkoholu lub podczas jego spożywania) icon_wink.gif
Dziś - przykładowo - w odtwarzaczu zagościłą długo oczekiwana płyta z wytwórni Tzadik duetu Oren Bloedow i Jennifer Charles o tytule "Convivencia" - o płycie więcej możecie przeczytać TU
W trakcie realizacji zamówienie na pierwszą płytę tego duetu o tytule "La Mar Enfortuna" - więcej TUTAJ
Na koniec wieczoru zostawiam sobie kolejny zakup - płyta wydawnictwa ACT o tytule "Scattering Poems" sygnowane przez Julie Hulsmann Trio z towarzyszeniem Rebekki Baken. Kto nie zna tej ostatniej wykonawczyni - niech czym prędzej znajdzie jakąkolwiek płytę z jej udziałem! Piękny głos, a i kobieta o urodzie anioła! Gdyby ktoś szukał - płytę tę można dostać Tu
Mam nadzieję, że może komuś się spodoba!
Pozdrawiam
Napisano
Jak (być może) wiadomo - nie lubie płyt koncertowych...
Ale czasami daję się przekonać i niedawno kupiłem chwalony koncert "ShowGirl" - Kylie Minogue w Australii.
Właśnie skończyłem słuchać - nawet niezłe to było icon_cool.gif
Pozdrawiam
Napisano
Bert to klasyka jazzu ? czy może smooth jazz?
RoRo ja to chyba zaczynam być odmieńcem bo od dawien dawna lubie koncertówki; np kiepska podobno Metallica San Francisco Symphony Orchestra mnie sie podoba tak samo jak koncert Madonny z cukierkowej płyty.. icon_wink.gif
W dodatku te moje multimedia i pełne poparcie dla transportu Hybryd (w inny wątkach..jak wiadomo)
PS. Kylie Minogue jeszcze nie słyszałem..to wersja 2.0 czymasz może jakiś gęsty format m.ch ?
Napisano
Kylie Minogue "Showgirl" (Homecoming Live, Australia 2007) to dwupłytowy album CD, (niestety zwykły, a nie HD), łączny czas około 100minut, wydany przez Parlophone.
Mnie trochę korci jak widzę wydania hybrydowe SACD - no ale ceny zaczynają się od 50zł, a kończą ....

Pozdrawiam
PS. Cały czas koncertówki na CD to u mnie margines - jedynie na DVD stanowią większość icon_mrgreen.gif
Napisano
Rebekka Baken to jedna ze śpiewających (pięknie śpiewających) wykonawczyń jazzujących!
Muzyki Orena Bloedowa i Jennifer Charles nie potrafię włożyć w jedne ramki icon_redface.gif Ani to jazz, ani etno, ani pop, ani rock - wszystkiego "po trochu" - chyba powinieniem zrobić z płyty MP3 i przesłać Wam próbki!!!
Odnośniki do recenzji trochę przybliżają! Niemniej - trzeba posłuchać - muzyka naprawdę fascynująca! Gorąco polecam!
Napisano
Zdecydowanie najwięcej słucham polskiego rapu. Dlaczego akurat rapu? Być może ma to związek z moim codziennym środowiskiem icon_smile.gif

Słucham bardzo wielu wykonawców rapowych, ale najbardziej cenie sobie takie postacie jak donguralesko, pezet, peja.

Oczywiście także degustuje w innych gatunkach muzycznych icon_smile.gif

Pozdrawiam wszystkich
Napisano
Czołem!
Czego słuchasz? W chwili obecnej jedynie szumu wentylatora komputera! icon_lol.gif
Ale jeszcze przed kwadransem, w opozycji do bardzo rockowego (nawet hardrockowego) koncertu sprzed dwóch tygodni (zespólł "Fucktory"), chwila zadumy i wyciszenia przy poezji śpiewanej.
Wróciłem właśnie przed chwilą z koncertu barda - Jana Kondraka! W repertuarze piosenki wykonawcy, jak również Bułata Okudżawy, Władymira Wysockiego oraz Leonarda Cohena!
Jak miło było wrócić do odległych czasów ogólniaka, gdy z gitarą i z Jackiem Kaczmarskim, Stachurą i in. na ustach imponowałem, wtedy młodym, dziewczynom icon_twisted.gif
Świetny koncert, doskonałe teksty i... nowa płyta!
Pozdrawiam
Napisano
Od paru miesięcy chodziłem wkoło płyty CD Basi "Time and Tide" (Sony 1987) no i w końcu się skusiłem, chociaż raczej dla świętego spokoju niż z przekonania o dobrej realizacji tej płyty. U mnie zabrzmiała tak sobie więc chciałem potwierdzenia - wczoraj Kolega Belfer54 pozwolił w trakcie oodsłuchów Sansui wrzucić płytkę do testowanych odtwarzaczy i niestety przepadła z kretesem na Jego sprzęcie... brzmiało jak lekko poprawiona wersja monofoniczna icon_sad.gif
A szkoda, bo utwory fajne - ale czegoś zabrakło... I nie wiem, czy to schrzaniona reedycja (brak informacji na ten temat), maksymalnie wytłuczona forma czy takie już było pierwsze nagranie. Więc jeśli ktoś z Kolegów zetknął się już z tą płytką i ma swoje zdanie (może inna edycja?) będę wdzięczny za informacje icon_rolleyes.gif

Natomiast druga moja świeża płytka czyli "A New World Record" ELO z 1976 (reedycja- remaster z 2006 wzbogacony o dodatkowe utwory) pokazała, jak powinna zabrzmieć płyta CD! A Remaster wcale nie był sztuczny a efekty stereo przesadzone!
Więc teraz jutro i pojutrze będę miał się czym delektować ... bo na razie 3 czy 4 razy wysłuchałem tylko pierwszego utworu, ale przynajmniej zawsze na innym CDku icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam
Napisano
Fono Master
Jak widzę - czas oczekiwania na Twój nowy gramofon jest podobny jak w przypadku lampy pana Andrzeja Markówa. icon_eek.gif

Pozdrawiam
PS. Wstyd? się przyznać - ja dzisiaj w ramach odreagowania zaliczyłem parę utworów podchodzących pod techno... W razie czego można to przyjąć za sprawdzanie kolumn na różnych gatunkach muzyki icon_lol.gif