fp74 Napisano Czwartek o 19:06 Napisano Czwartek o 19:06 Jedna z niewielu polskich artystek rozpoznawanych na świecie (mam na myśli szeroko rozumianą muzykę popularną , rozrywkową, a nie klasykę czy tym bardziej operę, bo tam mamy bogato). Jeszcze przed pandemią chyba widziałem ją na festiwalu Edison w Poznaniu w duecie Tęskno i to był jeden z lepszych wtedy występów. Tu ostatnia płyta w wersji japońskiej Core Port 2024. Ponoć jest artystką bardzo popularną w Japonii, co tlumaczy to niespodziewane wydanie. Znam tylko trzech polskich wykonawców, których plyty wydano w wersjach japońskich i w Japonii (bo są też europejskie wydania na rynek japoński ale to co innego). To Urszula Dudziak, SBB i Hania Rani. Jak ktoś nie zna to zachęcam. Jej plyty to bardzo klimatyczne połączenie elektroniki, fortepianu na którym sama gra i orkiestracji. Czekam na jej koncert w jakimś fajnym miejscu... 2 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano Czwartek o 19:37 Napisano Czwartek o 19:37 Jej plyty są super, zwłaszcza te nagrane z Dobrawą Czocher https://m.youtube.com/watch?v=wYMSf_QOSBY Willow chyba najlepsza artystycznie z tzw. nepo baby, czyli dzieci sławnych rodziców, które robią karierę. Córka Williego Smitha Przyjemnie się tego słucha https://tidal.com/browse/album/387779123?u 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 21:02 Napisano Czwartek o 21:02 Pewnie nikt nie słuchał a fajne. Serial podobno też. https://tidal.com/browse/track/330332681?u Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano Czwartek o 21:57 Napisano Czwartek o 21:57 51 minut temu, kaczadupa napisał: Pewnie nikt nie słuchał a fajne. Serial podobno też. Nie słuchałem, za to moi synowie są fanami serialu. W tych kręgach cieszy się dużym powodzeniem. Najpierw chyba była manga. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 22:06 Napisano Czwartek o 22:06 Mój młody też zachęca mnie do obejrzenia serialu. W wolnej chwili się obejrzy. Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 11:18 Napisano wczoraj o 11:18 ECM coś podesłał dzisiaj 😃 więc plany już są... 2 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Zamilska, Polka jedna z najbardziej oryginalnych artystek europejskiej elektronicznej sceny. Album „United Kingdom Of Anxiety" z 2024. Nie jest może najlepszy w jej dorobku, ale coś w sobie ma. Jej utwory puszczali i rekomendowali Iggy Pop, Nine Inch Nails, a na swoją trasę koncertową zaprosiła Kim Gordon. Ciekawostka, podczas Esprit Dior Pre-Fall Show 2015, Christian Dior pokazał nową kolekcję i do zaprezentowania jej wybrano utwór Zamilskiej – DUEL 35. Zawsze fajnie kiedy naszych doceniają w świecie. https://tidal.com/browse/album/378704755?u 2 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Tymczasem to już 45 lat jak ukazał się singiel od Joy Division…do numeru jeden dotarł jedynie w Nowej Zelandii… 3 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Robię małą powtórkę tego co słucham ostatnio najczęściej, bo wjechała dzisiaj druga końcówka mocy i przeszedłem na monobloki. Muszę przyznać, że brzmi to obiecująco. W utworach gdzie basy sobie pomrukiwały nagle okazało się, że jest jakieś zróżnicowanie, sprężystość struny, a stopa nagle odkleiła się od linii gitary basowej/kontrabasu. To z dziedziny faktów. A to, że jakby klarowniej wszystko brzmi, to juz może z dziedziny autosugestii😁. No ale skoro wpływa na odbiór....znaczy, że działa 😉. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu A fazy masz prawidłowo podłączone? 😉 I płyta też musi być odpowiednia 😀 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Ta okładka powinna być zakazana z powodu obrazy uczuć estetycznych. Ale to jedna z moich z moich ulubionych polskich płyt lat dziewięćdziesiątych. Znasz @kaczadupa? Edytowano 6 godzin temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Zapoznam się. Cały czas walczę z Aethos Edytowano 6 godzin temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Posłuchaj koniecznie, ale już na spokojnie. Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Grzesiek202 napisał: @Grzesiek202 zainspirowałeś mnie, nie słuchałem tej płyty od prawie 30 lat i pierwszych randek, to chyba był ulubiony album mojej dziewczyny 😁 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Jarek Ch. napisał: to chyba był ulubiony album mojej dziewczyny 😁 Mojej (obecnie żony) też jeden z ulubionych. Smutne, chyba wczoraj, żona pana Wojtka zmarła. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu Polskie Nagrania 2024. Myślę, że porównywanie tej płyty do ówczesnych osiągnięć Weather Report czy ReturnTo Forever jak najbardziej uzasadnione. Odpisz, cytując
Recommended Posts