fp74 Napisano Czwartek o 19:06 Napisano Czwartek o 19:06 Jedna z niewielu polskich artystek rozpoznawanych na świecie (mam na myśli szeroko rozumianą muzykę popularną , rozrywkową, a nie klasykę czy tym bardziej operę, bo tam mamy bogato). Jeszcze przed pandemią chyba widziałem ją na festiwalu Edison w Poznaniu w duecie Tęskno i to był jeden z lepszych wtedy występów. Tu ostatnia płyta w wersji japońskiej Core Port 2024. Ponoć jest artystką bardzo popularną w Japonii, co tlumaczy to niespodziewane wydanie. Znam tylko trzech polskich wykonawców, których plyty wydano w wersjach japońskich i w Japonii (bo są też europejskie wydania na rynek japoński ale to co innego). To Urszula Dudziak, SBB i Hania Rani. Jak ktoś nie zna to zachęcam. Jej plyty to bardzo klimatyczne połączenie elektroniki, fortepianu na którym sama gra i orkiestracji. Czekam na jej koncert w jakimś fajnym miejscu... 2 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano Czwartek o 19:37 Napisano Czwartek o 19:37 Jej plyty są super, zwłaszcza te nagrane z Dobrawą Czocher https://m.youtube.com/watch?v=wYMSf_QOSBY Willow chyba najlepsza artystycznie z tzw. nepo baby, czyli dzieci sławnych rodziców, które robią karierę. Córka Williego Smitha Przyjemnie się tego słucha https://tidal.com/browse/album/387779123?u 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 21:02 Napisano Czwartek o 21:02 Pewnie nikt nie słuchał a fajne. Serial podobno też. https://tidal.com/browse/track/330332681?u Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano Czwartek o 21:57 Napisano Czwartek o 21:57 51 minut temu, kaczadupa napisał: Pewnie nikt nie słuchał a fajne. Serial podobno też. Nie słuchałem, za to moi synowie są fanami serialu. W tych kręgach cieszy się dużym powodzeniem. Najpierw chyba była manga. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Czwartek o 22:06 Napisano Czwartek o 22:06 Mój młody też zachęca mnie do obejrzenia serialu. W wolnej chwili się obejrzy. Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 11:18 Napisano wczoraj o 11:18 ECM coś podesłał dzisiaj 😃 więc plany już są... 2 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano wczoraj o 16:44 Napisano wczoraj o 16:44 Zamilska, Polka jedna z najbardziej oryginalnych artystek europejskiej elektronicznej sceny. Album „United Kingdom Of Anxiety" z 2024. Nie jest może najlepszy w jej dorobku, ale coś w sobie ma. Jej utwory puszczali i rekomendowali Iggy Pop, Nine Inch Nails, a na swoją trasę koncertową zaprosiła Kim Gordon. Ciekawostka, podczas Esprit Dior Pre-Fall Show 2015, Christian Dior pokazał nową kolekcję i do zaprezentowania jej wybrano utwór Zamilskiej – DUEL 35. Zawsze fajnie kiedy naszych doceniają w świecie. https://tidal.com/browse/album/378704755?u 2 Odpisz, cytując
MarcKrawczyk Napisano wczoraj o 17:37 Napisano wczoraj o 17:37 Tymczasem to już 45 lat jak ukazał się singiel od Joy Division…do numeru jeden dotarł jedynie w Nowej Zelandii… 3 Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 17:46 Napisano wczoraj o 17:46 Robię małą powtórkę tego co słucham ostatnio najczęściej, bo wjechała dzisiaj druga końcówka mocy i przeszedłem na monobloki. Muszę przyznać, że brzmi to obiecująco. W utworach gdzie basy sobie pomrukiwały nagle okazało się, że jest jakieś zróżnicowanie, sprężystość struny, a stopa nagle odkleiła się od linii gitary basowej/kontrabasu. To z dziedziny faktów. A to, że jakby klarowniej wszystko brzmi, to juz może z dziedziny autosugestii😁. No ale skoro wpływa na odbiór....znaczy, że działa 😉. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu A fazy masz prawidłowo podłączone? 😉 I płyta też musi być odpowiednia 😀 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Ta okładka powinna być zakazana z powodu obrazy uczuć estetycznych. Ale to jedna z moich z moich ulubionych polskich płyt lat dziewięćdziesiątych. Znasz @kaczadupa? Edytowano 10 godzin temu przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) Zapoznam się. Cały czas walczę z Aethos Edytowano 10 godzin temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Posłuchaj koniecznie, ale już na spokojnie. 1 Odpisz, cytując
Jarek Ch. Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Grzesiek202 napisał: @Grzesiek202 zainspirowałeś mnie, nie słuchałem tej płyty od prawie 30 lat i pierwszych randek, to chyba był ulubiony album mojej dziewczyny 😁 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Jarek Ch. napisał: to chyba był ulubiony album mojej dziewczyny 😁 Mojej (obecnie żony) też jeden z ulubionych. Smutne, chyba wczoraj, żona pana Wojtka zmarła. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Polskie Nagrania 2024. Myślę, że porównywanie tej płyty do ówczesnych osiągnięć Weather Report czy ReturnTo Forever jak najbardziej uzasadnione. 1 Odpisz, cytując
fp74 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Wrzucone trochę na pałę bez rozpoznania i bardzo fajna niespodzianka. Muzycznie intrygujące, realizacyjnie bez zarzutu. Fajnie tak czasem skręcić w boczną ścieżkę, czasem wyjdzie się na jakiś ciekawy widok... A czasem nie... Ale tu klasa!!! Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Mozecie posluchać w przerwie miedzy Dianą Karall, a Nora Jones. Nie dla wszystkich. Mixował Wieloryb z wybrzeża. Odpisz, cytując
Recommended Posts