Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, michaudio napisał:

Na QR5 Audiovectora

Bardzo ciekawe kolumny, jak i cała seria QR, gratuluję. Choć QR5 zdecydowanie najlepsze. I chyba właśnie muzyka elektroniczna różnej maści pasuje do nich najlepiej. Czy się mylę?;)

Edytowano przez sonique
Napisano

QR5 muzycznie są uniwersalne, ale wolę je z lampą set niż z tranzystorem. W takim zestawie brzmią soczyście, klarownie, basu nie brakuje, chyba że nie ma go w nagraniu. Wpasowały się w moje preferencje, pomieszczenie. Dlatego zestaw cieszy już trzeci rok i jeśli miałbym je zmienić, to na QR7SE. Ale poczekam na rozsądnie wycenione używki.

Napisano (edytowany)

QR7 czy nawet QR7SE niekoniecznie zabrzmią lepiej i może się zdarzyć, że i tak zostaniesz przy QR5. Właściwie głównie one spośród całej serii cieszą się niesłabnącą estymą. Jedynie właśnie 7-mek nie słuchałem.

A u mnie teraz „Objawienie” Skrzeka z ww. płyty prosto w me uszy z Audio Physic Tempo 25. Też biedy nie ma. Cztery niskotonowe osiemnastki swoje robią…:)

Edytowano przez sonique
Napisano
1 godzinę temu, sonique napisał:

QR7 czy nawet QR7SE niekoniecznie zabrzmią lepiej i może się zdarzyć, że i tak zostaniesz przy QR5. Właściwie głównie one spośród całej serii cieszą się niesłabnącą estymą. Jedynie właśnie 7-mek nie słuchałem.

A u mnie teraz „Objawienie” Skrzeka z ww. płyty prosto w me uszy z Audio Physic Tempo 25. Też biedy nie ma. Cztery niskotonowe osiemnastki swoje robią…:)

Czy dobrze widzę, że Menuety się pojawiły w Twojej sygnaturze niedawno czy po prostu zawsze moją uwagę przykuwaly AP i tych maluchów nie zauważyłem 😉

Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Pojawiło się jeszcze coś 😏

Aaa, tak. Widzę to co Ty. Czyli drugi tor powstał? Albo się tylko ujawnił...

A tymczasem dobra płyta. Co tu więcej powiedzieć....

20260302_200059.jpg.1b8707f9260cae0a5eed0806e4194a38.jpg

Hania Rani - Ghosts, wydanie CD, 2023 Gondwana Records

Napisano (edytowany)

Zrobiłem sobie taki ołtarzyk 😁, tam gdzie stoi Radiohead jest więcej miejsca i plyty mogą sobie strzelić fotkę na ściance 🤣.  Zbliżenie + ostre światło z góry i dołu daje czasem ciekawy rezultat. Ma też minusy - widać na płycie najmniejsze drobinki kurzu lub jakieś wady. 

20260302_202323.jpg.3335628d1488b9e57f9a979957e86e9b.jpg

Na żywo wygląda lepiej - światło jest ciepłe i nie tak ostre jak na foto.

Edytowano przez BlaBla
Napisano (edytowany)
53 minuty temu, BlaBla napisał:

Czy dobrze widzę, że Menuety się pojawiły w Twojej sygnaturze niedawno czy po prostu zawsze moją uwagę przykuwaly AP i tych maluchów nie zauważyłem 😉

Oczy Twe pewnie niemłode, jak na rasowego audiofila przystało, ale wciąż całkiem spostrzegawcze, nie powiem…:)

Tak, coś tam powstaje. Zawsze pojawia się pytanie: po co?, jak już przecież jeden nienajgorszy system stoi, ale pytanie to w świecie audiofila mało waży a jeszcze mniej na nie odpowiedź. I rzeczy dzieją się i tak, swoim torem, niepostrzeżenie i jakby od niechcenia, spontanicznie. Ani się człowiek spostrzeże a tu nowe sprzęty dookoła… Najważniejsze, że serce się na to raduje. Moje połączone dwupasmową autostradą z… uszami.:)

Edytowano przez sonique
Napisano
Dnia 1.03.2026 o 13:35, sonique napisał:

@BlaBla, jak cenisz Gong tak bardzo jak i ja cenię, to z pewnością lubisz (lub polubisz) tę panią: Marilyn Mazur. Dla mnie rewelacja!

IMG_5387.jpeg.b0326d0b650a3d3d4306e49906d0a281.jpeg

Pozwolę sobie przychylić się do tej rekomendacji 👍

Uwielbiam ten jej customowy zestaw perkusyjny i dźwięki, które z niego wydobywała. Wielka szkoda, że Marylin odeszła...

polecam próbkę - oglądać od 1:00

Skromnie polecę też dorobek pianistki Makiko Hirabayashi, z którą Marilyn Mazur i Klavs Hovman przez wiele lat tworzyli znakomite trio.

Napisano (edytowany)
19 minut temu, Profi napisał:

Pozwolę sobie przychylić się do tej rekomendacji 👍

Uwielbiam ten jej customowy zestaw perkusyjny i dźwięki, które z niego wydobywała. Wielka szkoda, że Marylin odeszła...

polecam próbkę - oglądać od 1:00

Skromnie polecę też dorobek pianistki Makiko Hirabayashi, z którą Marilyn Mazur i Klavs Hovman przez wiele lat tworzyli znakomite trio.

Nawet dzisiaj w pracy coś zacząłem ale to nie jest muzyka tła, tylko taka do posłuchania więc wymaga jednak szacunku. Narazie nic z tego i tak nie będzie, bom chory i guzik słyszę.... no może  Mozarta, Haydna i takie tam podobne nawalanki (głównie soprany 😄) przebijają mi się przez zatkane uszy. Hania Rani to przeleciała, że nawet nie wiem kiedy.... Mordęga mówię wam. 

Edytowano przez BlaBla
Napisano
1 godzinę temu, Profi napisał:

Wielka szkoda, że Marylin odeszła...

A jeszcze niemal przed chwilą widziałem ją, zjawiskową, na koncercie we Wrocławiu razem z fenomenalnym Jakobem Bro i Arve Henriksenem…

Cieszmy się zatem rewelacyjną, świeżo wydaną, nową płytą Marilyn Mazur:

IMG_5397.jpeg.1b164d4d04ea04bdc6f4cb607c1dc8c6.jpeg