Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Wczoraj słuchałem z winyla Skaldów "Krywań,Krywań" i jestem pod dużym wrażeniem .Mam kilka kawałków z tego albumu
na 3-płytowej antologii Skaldów na CD i znałem je dobrze ,ale wczoraj musiałem jeszcze raz skłonić głowę przed talentem
tego Zespołu .
Album nagrany w 1972 roku a słyszę tam świadome lub nie "cytaty" z Jethro Tull,Wisbone Ash, Deep Purple,Emerson ,Lake & Palmer,
Black Sabbath a nawet kasyka Rossiniego.

DSC01446.jpg

Napisano
Przez ostatnie dni nie mogę odczepić się od Queena, dziś od rana "Made in heaven", a wczoraj cały dzień "A night at the opera" i "A kind of magic". Do niedawna nawet nie zdawałem sobie sprawy, ile piosenek mi znanych chłopaki stworzyli. Zastanawiam się tylko czy te wydania z Gazety Wyborczej (mam na myśli tę serię dodatków płatnych) są tak dobre jak pierwotne (czy może to taka masówka jak filmy z gazet), ma ktoś może porównanie?

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Muzyczny przyjacielu!

Zauważyłem z rozrzewnieniem, że bardzo, bardzo podobnej muzyki słuchamy razem. No i  choćby dlatego dałem się jakiś czas temu namówić Twoim poleceniom i nabyłem płytkę Nilsa Pettera Molvaera "Solid Ether". No i podobało mi się szalenie!

A Andrzeja Zauchę słucham namiętnie (lubię i szanuję), stąd prośba o małą recenzję płyty Kuby Badacha! Zresztą nie trzeba - wybywam z pracy na zakupy...  icon_mrgreen.gif

W zamian polecam z czystym sumieniem - odkrycie ostatnich odsłuchów - zespół Psio Crew z płytą "SZUMI JAWOR SOUNDSYSTEM"

Doskonała muzyka i takoweż nagranie.

A z ciekawostek - odświeżyłem sobie twórczość Billego Joela. I to nie tylko te znaną np. z Uptown Girl. Kożdemu polecam! Niby zwykła muzyka, a wielka...

Napisano
Ja z kolei odświeżam sobie Genesis - dokupiłem brakujących kilka winyli i teraz albo przestępstwo pielęgniarka popełnia albo jagnię poleguje na Broadway, a czasem ogon sztuczki wykonuje.icon_smile.gif
Napisano
Ostatnio vinyle się kręcą. To jest jakieś dziwne zjawisko pomimo, że nie pamiętam czasów, gdy nie było CD, nawet MP3 jest ze mną prawie od zawsze to LP'ki i tak do siebie przyciągają icon_wink.gif

Metallica - Ride the lightining (ta nowa wersja na maxi singlach <płyta 30, na 45RPM>)
Iron Maiden - Live after death (zamiennnie z DVD; to dopiero ironia LP'ka mam po ojcu wydanie '85, a DVD dostałem z forum A.D.2008)
Napisano
A u mnie kompletny misz - masz...

Po Philu Collinsie i jego debiucie na płycie "Face Value" oraz nastrojowej Natalie Merchant (płyta "Tigerlily") nastał czas Gaetano Donizettiego i jego "Łucji z Lamermoor" z Marią Callas w roli Łucji.

Napisano
Dzięki uprzejmości Kolegi moja francuska kolekcja powiększyła się o 2 płyty (dzięki, Belfer54),
no i wszystko pięknie - bo to studyjne nagrania (wybacz Bert - jakoś nie zmieniam za bardzo zbytnio mojego stosunku do koncertów, chociaż dwupłytowy "Avant Que L'ombre…A Bercy" wysłuchałem z przyjemnością),ale nadal brakuje mi utworu który zaczął moje zainteresowanie panią Mylene Farmer icon_sad.gif

Krótko mówiąc - teraz muszę znaleźć się w 1988 roku i płytę "Ainsi Soit Je" przechwycić...

Pozdrawiam
Napisano
Lionel Richie "Live In Paris" ,pisałem juz kiedyś ,że "kaszaniasta" realizacja ,Yamaha kiedyś w bezkompromisowy sposób
ją obnażyła ,nie pomógł nawet potem Audio Nemesis DC-1 up-grade II .
Dzisiaj Ayon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył ,płyta której nie dało się słuchać zabrzmiała analogowo ,jak z magnetofonu
szpulowego średniej klasy ,wszyscy ,którzy słuchali wiedzą o czym piszę. icon_wink.gif

DSC01446.jpg

Napisano
Ayon zyskuje w moich oczach przydomek - "słodkiego Czarusia - kłamczuszka"  icon_mrgreen.gif

U mnie jak zwykle eklektycznie m.in. - Urszula Dudziak "Malowany Ptak", Pat Metheny Group "Imaginary Day" oraz - ulubiona wokalistka mojej żony - a prywatnie żona Chucka Loeba - Carmen Cuesta - Loeb na płycie "Dreams"

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Napisano
Porcupine Tree - "Signify". Bardzo dobra realizacja i swietne dwuplytowe wydanie progresywnego rocka (metalu) najwyzszej pröby. Bardzo "swobodne" ale techniczne granie, czasami wrecz jam session przypominajäce niektöre utwory Pink Floyd. Cos jak Riverside "na luzie" icon_wink.gif . Naprawde polecam - przyjemna, prawie relaksacyjna muzyka.
Napisano
Hmmm...

O ile trudności Accu z czytaniem CD-Rów mogę - z wielkim wysiłkiem - zrozumieć - bo własny napęd, tak problemów Ayona - już nie. Zerknąłem do testów - tam drzemie napęd Sony z głowicą KSS-213 (dane - miesięcznik Audio).

Skąd zatem ten problem???

Na marginesie - nie bardzo rozumiem przypadłości hi-endowych maszyn polegającej na "nieczytaniu" płyt CD-R!
Napisano
To... współczuję  icon_mrgreen.gif   icon_wink.gif

PS. Oczywiście nie tego, żę koncert, ale tego, że taki koncert... Ciekawym ilu osobom tym wpisem się naraziłem?  icon_redface.gif

Co do tematu - u mnie przez pewien czas nowa płyta Toti Amos - "Abnormally Attracted To Sin". Tori złagoniała! A co do jakości nagrania - przyzwoita, ale niestety nie na tym samym poziomie, co na płycie "Boys For Pele"  icon_cry.gif

Napisano
A ja wczorwaj na nowo "odkrywałem" TarjęTurumen i Enyę.
Ha wreszcie znalazłem zestawienie toru tranzystorowego w którym, w moim odczuciu - całość "nie wysypała się" na utworze Chinesse Rose - Enii
Pozdrawiam