Skocz do zawartości

Czego słuchasz??

karp

Recommended Posts

Mam do znawców i pasjonatów pytanie dotyczące wersji solo utworu Experience, na płycie pod tym tytułem. Przez cały czas trwania utworu słychać pobrzmiewające pogłosy.  Osoby mające do czynienia z perkusją wiedzą,  że taki poglos powstaje np podczas rozmowy przy akustycznym zestawie, kiedy talerze i membrany bębnów wydają podobny drżący pogłos.  Nie znam techniki gry na prawdziwym fortepianie i jego, że tak powiem naturalnych odgłosów😉 I zastanawiam się, czy jest to dźwięk poboczny, niezamierzony, wywołany mechaniką instrumentu (np używaniem pedałów)  czy wbrew tytułowi jest tam jakiś instrument perkusyjny. Szukałem odpowiedzi np tu:

https://www.pianio.blog/pl/artykul-experience-ludovico-einaudi/

...ale jej nie znalazłem.  Myślałem najpierw, że to pogłos pomieszczenia (?!?! ale żeby aż tak...), więc odsłuchałem na słuchawkach i efekt był jeszcze bardziej slyszalny. (źródło Tidal 16/44)

Edytowano przez fp74

Wczoraj wlasnie sluchalem muzyki tego kompozytora, przy okazji, I wlasnie pamietam ze przynajmniej przy jednym utworze byly poboczne dzwieki, tak jakby nagrali dźwięk tego pedału przy pianinie.

Przy innych znów, jakby hm szuranie bardzo powolne i krótkie.

Nie wiem jak to opisać. Trochę jednak irytujące, przynajmniej jak dla mnie.

Na jednej z piosenek Katie Melua,  na początku, słychać jakby zakłócenia, jest to obecne na płycie, Spotify i nawet chyba na występie na żywo. 

To samo w utworze od Dido.

Tutaj to mnie nerwy biorą. 😀

Jeżeli ktoś w wieku 17 lat dołącza do składu Milesa Davisa, który jest właśnie u szczytu (3 lata wcześniej wydał Kind Of Blue), no to wiadomo, że mamy do czynienia z kimś wyjątkowo utalentowanym. Muzyka na tej płycie jest wyjątkowo wymagająca ale słuchając selektywnie tylko Williamsa można zauważyć łatwo, nawet bez znajomości techniki gry, jak bogata dźwiękowo jest jego gra na perkusji.

20250308_172824.jpg.f48e6dfa4667304c70d984ed6b7fad5b.jpg

9 minut temu, Artur Brol napisał:

Kogo ?🤔

Keith Jarrett (ur. 8 maja 1945 w Allentown)[2] – amerykański pianista, klawesynista i kompozytor muzyki jazzowej i poważnej. Grał w zespole Milesa Davisa, a następnie rozpoczął karierę solową. Jego nagranie i kompozycja – The Köln Concert, jest najlepiej sprzedającą się solową płytą w historii jazzu. Laureat NEA Jazz Masters Award[3] 2014.

A wspomniałem o nim, bo słynie z wydawania pobocznych odgłosów paszczą i obuwiem, również na płytach studyjnych😁

7 minut temu, Artur Brol napisał:

Nie dalbym razy chyba tych ekstra dzwiekow sluchac😁

Slynie napisales,czyli zyje wciaz. To juz swoje lata ma i wciaz aktywny. Pogratulowac.

Nie ma sie co dziwic jednak. Kazdy chyba muzyk kocha to co robi, wiec konczy tylko jak zdrowie nie pozwala albo smierc dopada.

Żyje ale jest po kolejnym udarze czy czymś podobnym. Nie gra. Jest niesprawny. Niedawno umieszczałem tu jedną z jego płyt  chyba After Fall z 2016. To był jego powrót po pierwszym udarze. Ostatnie koncerty grał chyba w 2019 ale nie jestem pewien. 

Tak, co do stylu zachowania na scenie (bo słynie z solowych, w pełni improwizowanych występów, których Manfred Eicher z wytwórni ECM nagrał ponoć kilkaset, wydano na płytach kilkadziesiąt),  to jest dość kontrowersyjny.  niektórzy ponoć nie dawali rady i wychodzili podczas występów, bo te odgłosy albo się lubi albo nienawidzi.

Dziś playlista na której juz znajduje się sporo utworów a będzie jeszcze więcej,
ponieważ mam jeszcze sporo świetnych wykonawców tego gatunku których w miarę upływu czasu będę dodawać do tej playlisty.

Tidal
https://tidal.com/browse/playlist/eeb55d1f-20c5-493b-93b0-d327fc1e5a7f

image.png.32553910cf199ccf4f1a92c41832ab96.png

Spotify
https://open.spotify.com/playlist/25ckyargxEHbsF8ICdnxAa?si=627e23c26124495e

3 godziny temu, coyote napisał:

Dziś playlista na której juz znajduje się sporo utworów a będzie jeszcze więcej,
ponieważ mam jeszcze sporo świetnych wykonawców tego gatunku których w miarę upływu czasu będę dodawać do tej playlisty.

Tidal
https://tidal.com/browse/playlist/eeb55d1f-20c5-493b-93b0-d327fc1e5a7f

image.png.32553910cf199ccf4f1a92c41832ab96.png

Spotify
https://open.spotify.com/playlist/25ckyargxEHbsF8ICdnxAa?si=627e23c26124495e

Sporo tego...

20250309_113723.jpg.c38bad224ef58ef3c385e462b087b543.jpg

Czasem trzeba się naszukać źródeł żeby ustalić prawdziwe pochodzenie plyty...  Discogs wprowadza tu akurat dużo zamieszania.  Te dwa Hatfieldy wydała Caroline Records (U.K.) ale jest na nich napis Manufaktured in USA...🤔 Jest jednak tycie logo z napisem Caroline Blue Plate. Internety podają,  że to amerykańska wytwórnia, działała do 1995.  Jest jednak super strona, pokazującą wszystkie ich kolejne wydania (w tym GONG, Van Der Graaf, Brand X cała dyskografia chyba i wielu innych). Tak więc płyta z panią na okładce 1987, ta druga 1991. Cóż.  Jedni lubią pitolić o jasnych i ciemnych kablach a inni siedzą z lupą nad okladkami i krążkami,  dekodując daty wydania, numery masteringu i inne nikomu niepotrzebne informacje 😂