cz58y Napisano 23 marca 2008 Udostępnij Napisano 23 marca 2008 Cytat w sumie odtwarzacza nie potrzebuje bo sygnał będzie szedł tylko z TV i laptopa ..... Do takiego użytkowania, to lepiej nadaje się Harman Kardon HK-3480 z kolumnami podłogowymi. Na F4 jest sporo amatorów i cena 1000zł może przekroczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 3 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2008 w sumie się zdecydowałem i na dniach kupie PianoCrafta tylko mam dylemat bo gościu w sklepie powiedział mi że mogę go kupić za 1500 albo za 2000. Różnica jest taka że w tańszej wersji gwarancja jest importera a w droższej producenta .....i co tu zrobić?? czy te sprzęty są bardzo awaryjne ??i drugie pytanko: jakie przewody będą mi potrzebne żeby podłączyć to wszystko razem (telewizor+laptop+PianoCraft)żeby najlepsza jakość dźwięku i obrazu była??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GAWRON___M Napisano 3 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2008 Jesli porownasz Pianocrafta do denona 700,yamahy497 i harmana to postawisz pianocrafta do nierownej walki.Jesli kupisz pianocrafta to kup tego mocniejszego zdaje sie 810 z dvd 410 z cd(100 zl tanszy)Jesli dokupisz subwoofer to litosci tylko nie yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 Mam dwóch kumpli co mają Pianocrafta E410 od ponad roku i jak dotąd nie musieli korzystać z serwisu. I właśnie z subem Yamahy do kompletu. Gra to ze sobą bardzo dobrze i basy jest wystarczająca ilość bez przesadnego nawalania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 GAWRON czyli co chcesz powiedzieć ?? że lepiej trchę dołożyć i kupić coś większego ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spankit Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 elpaso ja bym ci radzil kupić raczej kolumny podłogowe(magnat lub te Jamo)i jakis wzmacniacz do tego cdka i dvd niz tego pinocrafta a na pewno bedziesz bardziej zadowolony.Z czasem mozesz dokupic jakis procesor kina domowego i centralna i dwie satelitki magnat lub jamo . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 Cytat lepiej trchę dołożyć i kupić coś większego ?? Jak masz wątpliwości do Pianocrafta E810 to kup Harman Kardon HK-3480. Z dobrymi kolumnami nagłośni spore pomieszczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 4 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2008 w sumie to nie wiem czy mam wątpliwości słyszałem PC E810 i mi się podobało ale generalnie to nie mam porównania bo nic innego nie miałem okazji posłuchać (chodzi mi tu o jakiś zestaw + kolumny podłogowe) ........ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_Hide Napisano 8 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2008 Cytat czyli nie bierzesz juz pod uwagę tego PianoCrafta E-810??? ja też zamierzam coś kupić w tym przedziale cenowym, i na dodatek to bedzie mój pierwszy bardziej profesjonalny sprzęt audio i z tego co poczytałem o E-810 to byłem nawet skłonny kupic bez odsłuchu ....... :]ale powiedzcie jak się ma E-810 do proponowanych przez Was wzmacniaczy i kolumn ......z góry THX za info W wątku o słuchawkach do Pianocrafta E810 napisałem kilka pierwszych wrażeń z odsłuchu słuchawkowego wieżyczki.Co zaś do brzmienia zestawu z jego monitorkami: jest nieźle, jak na ten kaliber, ale...Oczekiwałem czegoś pełnieszego w brzmieniu. Jest czysto, basów jest dość, ale trochę "suche". Soprany są, ale "nie śpiewają". Wokal też jakby nieco "cyfrowy". Pianocraft, mam takie wrażenia, ma brzmienie właśnie bardziej "cyfrowe", niż naturalne.Ja się wychowałem na brzmieniach lampowych i widzę, że moje uszy tęsknią za brzmieniem naturalnym, nie pozbawionym ciepła, gdy trzeba, może niekoniecznie bardzo szczegółowym i rozdzielczym, a bardziej "kompletnym". Nie umiem tego opisać.W każdym razie: ja się chyba z Pianocraftem pośpieszyłem zbytnio, opierając się na recenzjach i opiniach słuchaczy o - jak sądzę - innych preferencjach, niż moje. Teraz nie mogę go (na razie ) wymienić. Pozostaje mi więc użyć "tuningu" w postaci innych zestawów głośnikowych, które może nieco skorygują jego brzmienie w stronę naturalności.Przy okazji: jeśli ktoś z Was mógłby coś podpowiedzieć, byłbym bardzo wdzięczny. Przy czym w grę wchodzą raczej zestawy używane, mogą być podłogowe, ale o niezbyt "wybujałych kształtach" (wiecie, rozumiecie: nie zamienię mojej Lepszej Połowy na kolumny! ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 8 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2008 hmmm muszę się wybrać do Łodzi (bo tam mam najbliżej) posłuchać kilku modeli, mianowicie biorę pod uwagę Yamahę RX-497 (albo rx-797 jak starczy kasy) albo RX-V461 (RX-V661 może kino!), z Denona PMA-700AE, a z Harman Kardon 3480 i do tego kolumny, i tu zastanawiałem się nad WHARFEDALE 9.5, albo MISSION M34i ale nie wiem czy mi kasy wystarczy.....albo PianoCrafta E810 ...........u siebie w Kutnie udało mi się posłuchać zestawu Denona 500AE + jakieś Eltaxy podłogowe....i nawet fajnie to grało ... i co tu zrobić ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 4 maja 2008 Udostępnij Napisano 4 maja 2008 hmm a pytanko z innej beczki, mianowicie zastanawiałem się jak podłączyć dvd z pianocrafta do amplitunera i do TV tzn. chciałem componentem podłączyć do TV tyle że jeszcze dźwięk i tam jest jedno takie wyjście 2xRCA i tu moje pytanie jak podłączyc dvd do amplitunera??? tym coaxial czy tym optycznym?? one do tego służą ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 maja 2008 Udostępnij Napisano 4 maja 2008 Yamahę podłącz kablem cyfrowym do amplitunera - teoretycznie nie ma większej różnicy, czy będzie to optyczny czy koaksjalny. I będziesz miał przez amplituner dźwięk wielokanałowy.Kable cyfrowe (optyczne i elektryczne tj. złącze koaksjalne) z definicji są przeznaczone do przesyłania z DVD do amplitunera dźwięku wielokanałowego (lub z CD do przetwornika DAC w amplitunerze cyfrowego sygnału stereo).Co do wysłanie sygnału wizyjnego na TV to użyj właśnie złącza component (czyli 3 x RCA, po jednym na każdą składową barwy). Jeżeli ma być również dźwięk wysłany do TV to potrzebujesz jeszcze wysłać sygnał audio (lewy + prawy kanał, czyli właśnie 2x RCA). Złącze S-VHS, czteropinowe, też przysyła tylko obraz (tak samo jak ma to miejsce w przypadku componenta).Z tego co pamiętam, to PianoCraft nie ma złącza EURO (inaczej scart lub peritel), którym idzie nie tylko obraz ale i dźwięk dwukanałowy.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 4 maja 2008 Udostępnij Napisano 4 maja 2008 Dzięki RoRo, jest Scart (euro) w dvd PianoCrafta ale component jest chyba jakościowo lepszy sygnał z tego co wyczytałem ;]a jeśli chodzi o ten kabel cyfrowy to naprawde nie ma różnicy czy to koaksjalny czy optyczny ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 maja 2008 Udostępnij Napisano 4 maja 2008 Używając component możesz dostać progresywne skanowanie i generalnie wyższą jakość - jak słusznie zauważyłeś.Ogólnie przyjmuje się, że koaksjalne złącze zapewnia minimalnie lepsze parametry niż złącze optyczne. Ale zależy to od kabla - jest dużo większy wybór dobrych kabli koaksjalnych niż kabli optycznych. Niektórzy preferują kable optyczne, inni koaksjalne. W każdym razie warto wydać na taki kabel co najmniej 50zł, a lepiej około 100zł.Co do scarta - warto mieć w rezerwie taki kabel, jeżeli będą problemy z uzyskaniem dźwięku w TV wykorzystując wyjście L+R w wieży.PozdrawiamPS. Porównywałem jakość obrazu w wieży DVD Philipsa podpiętych pod LCD 26" u znajomych na kablu component i przez scart (euro), kabelki po ok. 50-80zł i minimalnie lepiej było na componencie (chyba dzięki progresywnemu skanowaniu). Ale przy component dochodził jeszcze koszt kabla RCA do audio no i robiło się małe zamieszanie z kablami (było bardzo mało miejsca). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 5 maja 2008 Udostępnij Napisano 5 maja 2008 dzieki RoRo za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 6 maja 2008 Udostępnij Napisano 6 maja 2008 hmm jeszcze inaczej musi być podłączone bo przecież w amplitunerze w E810 nie ma wejść koaksjalnych ani optycznych, więc powiedźcie mi czy tak podłączone będzie dobrze grało, mianowicie:z dvd do TV componentem (wizja), z dvd do amplitunera kablem 2xRCA (fonia) i jak będe oglądal film z DVD to obraz będzie na TV a dźwięk będzie szedł z głośników wieży .......powiedźcie czy mam racje czy się mylę ??z góry THX pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 8 maja 2008 Udostępnij Napisano 8 maja 2008 elpasoBędzie tak jak napisałeś - dźwięk z głośników Yamahy, obraz na TV.A w razie czego - jak pisałem wcześniej - warto zaopatrzyć się w kabel euro-euro (nienajgorszy, solidnie wykonany to koszt 50-100zł), chociaż i tak skoro wykorzystujesz DVD z PianoCrafta to wieżyczka musi być włączona Połączenie takie jest uniwersalne, a kabel zawsze może się przydać...Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 12 maja 2008 Udostępnij Napisano 12 maja 2008 ello ponownie ,jak wyłączyć wygaszacz wyświetlacza w Pianocrafcie E810 ???może coś przeoczyłem w instrukcji ale ..... wydaje mi sie że nic na ten temat tam nie ma..z góry dzięki za info ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 14 maja 2008 Udostępnij Napisano 14 maja 2008 ello, zależy mi, podnoszę temat (sorry)jak wyłączyć wygaszacz wyświetlacza w PC e810 ???? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 maja 2008 Udostępnij Napisano 14 maja 2008 Chodzi Ci o to, że po pół godziny bezczynności w trybie CD / DVD wieżyczka przechodzi w tryb STAND BY ?W trybie CD/DVD wciskasz "Memory", następnie przyciskami /\ lub \/ ustaw tryb STAND BY z "On" na "Off" i potem wciśnij Memory na zakończenie operacji.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 15 maja 2008 Udostępnij Napisano 15 maja 2008 nie nie,dzięki RoRo za zainteresowanie ale chodzi o to że wyświetlacze gasną po około 10 sekundach i nic na nich nie ma a chciałbym np jak słucham radia widzieć wiadomości z RDSu, czy podczas słuchania CD widzieć czas i nr piosenki .....mam nadzieję że znasz jakieś rozwiązanie tego, bo z pewnością jest ... :] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 16 maja 2008 Udostępnij Napisano 16 maja 2008 elpasoW amplitunerze po prawej stronie od wyświetlacza jest taki mały przycisk/dioda. Przy włączonej funkcji wygaszania wyświetlacza diodka pali się na niebiesko. Po wyłączeniu tej funkcji wygaszacz powinien być cały czas aktywny.Mam nadzieję, że to o to chodzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 16 maja 2008 Udostępnij Napisano 16 maja 2008 ten przycisk to "Pure Direct" i służy do zmiany dźwięku na bardziej przestrzenny.......... ale faktycznie, jak się go wyłączy to wyświetlacz nie gaśnie. Ale co zrobic żeby był włączony i "Pure Direct też???więc problem nie rozwiązany ...... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 Cytat ten przycisk to "Pure Direct" i służy do zmiany dźwięku na bardziej przestrzenny.......... Błędnie rozumujesz pojęcie Pure Direct. Chodzi w tym o to, żeby tor dźwięku był jak najkrótszy od wejścia po wyjścia głośnikowe, wyłączająć wszelkie korektory barwy dźwięku i "polepszacze" dźwięku. A także pozbawiony był zakłóceń od zbędnych w tym momencie działających elementów wzmacniacza. Jednym z nich jest właśnie wyświetlacz amplitunera. Taka też jest idea układu Pure Direct i to co raczyłeś usłyszeć po jego włączeniu, czyli że "dźwięk jest bardziej przestrzenny", to jest to wynikiem odłączenia wcześniej wymienionych elementów. Jako że PianoCraft ma ambicje bycia klockiem audiofilskim, więc nie przystoi jemu by w trybie Pure Direct, świecił się zbędny w tym momencie wyświetlacz. Nie da się tego zmienić i tak ma być Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elpaso Napisano 17 maja 2008 Udostępnij Napisano 17 maja 2008 acha .... wielkie dzięki za pomoc i wyjaśnienie tego "zjawiska"już wszystko jasne ....tylko czemu wyłączając polepszacze ten dźwięk jest "ładniejszy" ??Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts