Belfer54 Napisano 17 marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 marca 2016 Dlatego ja jestem zwolennikiem kupowania wydań starych, z okresu prosperity wydawnictw winylowych. Bywa jednak, że kupuję współczesne wydania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 marca 2016 Udostępnij Napisano 17 marca 2016 Tak jak kolega Belfer głównie kupuję płyty stare.Te nowo wydane często są krzywe .I do tego zastanawiam się czy nie zostały wytłoczone z cyfrowej kopii oryginału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antram Napisano 20 marca 2016 Udostępnij Napisano 20 marca 2016 Witam,Polecam sklep w Opoluklik>Vinyliusz<klikPłyty nowe, starsze i najstarsze 😉 Myjka i odsłuch zapewniony na miejscu.Ceny do negocjacji!!!Odwiedzam co miesiąc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 20 marca 2016 Udostępnij Napisano 20 marca 2016 Cytat zastanawiam się czy nie zostały wytłoczone z cyfrowej kopii oryginału. i to jest sedno moich rozterek, wątpię by obecnie ktokolwiek nagrywał analogowo ( AAA). Co do jakości to obecne produkty (płyta jako nośnik) i tak przewyższają to co proponowały Polskie nagrania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 20 marca 2016 Udostępnij Napisano 20 marca 2016 Płyty kupuję najczęściej raz w miesiącu na giełdzie . Klub Muzyczny Browar Polski przy ul. Dworcowej 20 w Szczecinie. Trzecia niedziela miesiąca w godzinach od 15 do 18.Jest też sklep na ulicy Kaszubskiej tuż obok Kaskady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandflyer Napisano 21 marca 2016 Udostępnij Napisano 21 marca 2016 Cytat i to jest sedno moich rozterek W ostatnim Teraz Rocku (marzec) jest nieduży materiał o wytwórni GM Records. Tam jest powiedziane wyraźnie, że matryce są robione z plików 96/24.Miałem ostatnimi czasy okazję do porównania kilku starych tłoczeń (z lat 70) z "neo-winylem" (czyli to, co leży teraz po sklepach muzycznych) i różnymi wersjami CD tych materiałów.Niestety neo-winyle niezmiennie wypadały najgorzej - pod względem dźwiękowej jakości masteringu, przestrzeni, dynamiki, basów - wszystkiego.Sama rzeźba rowka była inna - w tłoczeniach starych rzeźba jest zróżnicowana - wyraźnie widać miejsca głośne, ciche itp. W neo-winylach rowki na całej powierzchni płyty są jednakowo płaskie.Pozytywnym wyjątkiem był winyl zespołu Riverside (Love, Fear and the Time Machine) - dobrze zrealizowana, solidne mięsko w brzmieniu, ładna przestrzeń. No ale tu nie ma "starego" winylu do porównania, bo to materiał, który urodził się cyfrowo.Jedynym atutem neo-winyli jest doskonała poligrafia.To w ogóle szerszy temat - ten renesans winylu. Według mnie ceny co bardziej chodliwych płyt są mocno zawyżone. Wiem, że to prawa rynku, ale tutaj dochodzą jakieś czynniki pozamuzyczne, które zaburzają całość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 10 kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2016 Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem winyli w Warszawie informuję, że antykwariat Music Fan usytuowany na ul. Tamka, pod koniec ubiegłego roku zmienił siedzibę. Aktualnie można ich odwiedzać przy ul. Ordynacka 11. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audioman1199 Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2016 Warto zapoznac sie z tym: http://media4home.com.pl/?508,uzywane-plyty-winyloweMają duzą kolekcję . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aretha Napisano 3 lipca 2016 Udostępnij Napisano 3 lipca 2016 Ja ostatnio parę razy zaryzykowałam zakup płyt w sklepach internetowych i okazało się, że mimo obaw o stan nie był to zły pomysł. Mam już sprawdzone Winylowo.pl i Gramofonia.com. W obu przypadkach stan zgadzał się z opisem. Na plus Gramofonii to obie płyty, a akurat tam kupowałam Breakout i Zeppelinów na prezent dla ojca, były elegancko umyte i naprawdę dobrze zapakowane. Mogę więc polecić. Będę tam pewnie ponawiać zakupy, ale oczywiście też testować inne sklepy. Jak coś ciekawego znajdę to dopiszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiolover Napisano 6 lipca 2016 Udostępnij Napisano 6 lipca 2016 Ja jakiś czas temu przejezdzalem przez Wroclaw i jest tam sklep prawie w centrum De'molika, maja fajny wybor, polecam. Przez internet troche boje sie kupowac vinyli, bo nie ma jak sprawdzic czy plyta ma jakies wady, rysy, wiec jak juz biore cos np. z allegro to raczej cd. Pozdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszSosna Napisano 4 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2019 Zapraszam wszystkich do znakomitego sklepu internetowego z winylami ➡ https://cratemonkey.com Zapraszam was do filmu https://www.youtube.com/watch?v=Mb0l-Ip2IE8 Obejrzyjcie koniecznie! Pozdrawiam ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WINYLOWYDOM Napisano 9 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2021 Dnia 14.09.2014 o 14:56, Belfer54 napisał: Proponuję abyśmy w wątku tym dzielili się na bieżąco informacjami na temat tego, gdzie kupujemy winyle zarówno te wydane przed laty, współczesne wznowienia jak i aktualnie wydawane nowości. Mile widziane są informacje i komentarze dotyczące nie tylko miejsc (sklepów, antykwariatów, giełd płytowych) ale również rzetelności sprzedawców, jakości wydawanych wznowień, czy współczesnych wydań, stanu płyt, cen, itp. Liczę na konstruktywne i interesujące wypowiedzi miłośników płyty winylowej. Pozdrawiam WWW.WINYLOWYDOM.COM stacjonarnie ale niedługo i wysyłkowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wicz Napisano 19 września 2021 Udostępnij Napisano 19 września 2021 Dla tych co nie wiedzą...😉 8-9 października, w M1 w Markach pod Warszawą. Zorganizowane będzie duże stoisko z płytami. Nowe/używane. Tanie/drogie. Ale trzeba się orientować. Niektóre nowe "perełki" dużo droższe niż w sklepie😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 Są jakieś nowe, warte polecenia sklepy internetowe z płytami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 26 listopada 2021 Udostępnij Napisano 26 listopada 2021 2 godziny temu, Marcin Z napisał: Są jakieś nowe, warte polecenia sklepy internetowe z płytami? Od lat w tym samym https://gamawinyli.pl/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Oo, tego nie znałem Ja od siebie mogę jeszcze polecić wrocławski Brassel Music Shop, który wystawia płyty też na Allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/BrasselMusic/plyty-winylowe-279 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 27 listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 listopada 2021 Dziwne pytanie, ale może ktoś mi sensownie odpowie , a mianowicie zakładając , że używacie wkładki MC słuchacie wszystkich płyt jak leci nie zważając na jej jakość. Czy może słuchacie tylko: Mint, Near Mint ? Co z Excellent i Very good albo jeszcze niżej. Należy się ich bać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 Ja generalnie raczej się wystrzegam płyt oznaczonych niżej niż VG. Z prostej przyczyny - zwykle nie da się ich słuchać. Mniejsza z wkładką. Po co mi płyty, których nie będę mógł słuchać z przyjemnością? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 A czy jest możliwe żeby uszkodzić sobie igłę taką płytą? No i czy gorsze płyty skracają żywotność igły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 4 godziny temu, Audio Autonomy napisał: Ja generalnie raczej się wystrzegam płyt oznaczonych niżej niż VG. Z prostej przyczyny - zwykle nie da się ich słuchać. Mniejsza z wkładką. Po co mi płyty, których nie będę mógł słuchać z przyjemnością? To i tak odważnie, ja staram się nie schodzić niżej niż NM 😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Z Napisano 28 listopada 2021 Udostępnij Napisano 28 listopada 2021 A kupujecie tylko oryginały czy reedycje również? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 @Chili no tak, dużo zależy od tego jak sprzedający oceniają stan płyt. Jedno NM drugiemu NM nierówne @Marcin Z czemu nie? Czasami nie da się inaczej. Choć zwykle najfajniej wypadają porządne starsze tłoczenia. Jest tu jednak dużo zamiennych - miejsce tłoczenia (stare płyty z PL wypadają słabo w porównaniu z winami np. z UK i USA), jakość konkretnego wydania no i to czy ktoś wcześniej dbał o tę płytę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 jeżeli chodzi o dbanie o płyty, to jednak japończycy bija wszystkich na łopatki, tak dobrze utrzymanych płyt 30 -40 letnich nigdzie nie spotkałem, czasami to mam wrażenie, że sobie te lata spokojnie ustawione przeczekały, a te oznaczone EX minus, są wielokrotnie lepsze od allegrowych NM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 7 godzin temu, Audio Autonomy napisał: dużo zależy od tego jak sprzedający oceniają stan płyt. Jedno NM drugiemu NM nierówne "tyż prowda" 😀 7 godzin temu, MarcKrawczyk napisał: jeżeli chodzi o dbanie o płyty, to jednak japończycy bija wszystkich na łopatki, tak dobrze utrzymanych płyt 30 -40 letnich nigdzie nie spotkałem, czasami to mam wrażenie, że sobie te lata spokojnie ustawione przeczekały, a te oznaczone EX minus, są wielokrotnie lepsze od allegrowych NM. znasz może jakiś portal z japońskimi oferentami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 29 listopada 2021 Udostępnij Napisano 29 listopada 2021 ja kupuję na ebayu, najwięcej od https://www.ebay.com/usr/facerecords/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts