Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cytat

zastanawiam się czy nie zostały wytłoczone z cyfrowej kopii oryginału. icon_cry.gif

i to jest sedno moich rozterek, wątpię by obecnie ktokolwiek nagrywał analogowo ( AAA). Co do jakości to obecne produkty (płyta jako nośnik) i tak przewyższają to co proponowały Polskie nagrania.
Napisano
Płyty kupuję najczęściej raz w miesiącu na giełdzie . Klub Muzyczny Browar Polski przy ul. Dworcowej 20 w Szczecinie. Trzecia niedziela miesiąca w godzinach od 15 do 18.Jest też sklep na ulicy Kaszubskiej tuż obok Kaskady.
Napisano
Cytat

i to jest sedno moich rozterek

W ostatnim Teraz Rocku (marzec) jest nieduży materiał o wytwórni GM Records. Tam jest powiedziane wyraźnie, że matryce są robione z plików 96/24.
Miałem ostatnimi czasy okazję do porównania kilku starych tłoczeń (z lat 70) z "neo-winylem" (czyli to, co leży teraz po sklepach muzycznych) i różnymi wersjami CD tych materiałów.

Niestety neo-winyle niezmiennie wypadały najgorzej - pod względem dźwiękowej jakości masteringu, przestrzeni, dynamiki, basów - wszystkiego.
Sama rzeźba rowka była inna - w tłoczeniach starych rzeźba jest zróżnicowana - wyraźnie widać miejsca głośne, ciche itp. W neo-winylach rowki na całej powierzchni płyty są jednakowo płaskie.

Pozytywnym wyjątkiem był winyl zespołu Riverside (Love, Fear and the Time Machine) - dobrze zrealizowana, solidne mięsko w brzmieniu, ładna przestrzeń. No ale tu nie ma "starego" winylu do porównania, bo to materiał, który urodził się cyfrowo.

Jedynym atutem neo-winyli jest doskonała poligrafia.

To w ogóle szerszy temat - ten renesans winylu. Według mnie ceny co bardziej chodliwych płyt są mocno zawyżone. Wiem, że to prawa rynku, ale tutaj dochodzą jakieś czynniki pozamuzyczne, które zaburzają całość icon_wink.gif
  • 3 weeks later...
Napisano
Jeśli ktoś jest zainteresowany zakupem winyli w Warszawie informuję, że antykwariat Music Fan usytuowany na ul. Tamka, pod koniec ubiegłego roku zmienił siedzibę. Aktualnie można ich odwiedzać przy ul. Ordynacka 11.
  • 2 months later...
Napisano
Ja ostatnio parę razy zaryzykowałam zakup płyt w sklepach internetowych i okazało się, że mimo obaw o stan nie był to zły pomysł.
Mam już sprawdzone Winylowo.pl i Gramofonia.com. W obu przypadkach stan zgadzał się z opisem. Na plus Gramofonii to obie płyty, a akurat tam kupowałam Breakout i Zeppelinów na prezent dla ojca, były elegancko umyte i naprawdę dobrze zapakowane. Mogę więc polecić. Będę tam pewnie ponawiać zakupy, ale oczywiście też testować inne sklepy. Jak coś ciekawego znajdę to dopiszę icon_smile.gif
Napisano
Ja jakiś czas temu przejezdzalem przez Wroclaw i jest tam sklep prawie w centrum De'molika, maja fajny wybor, polecam. Przez internet troche boje sie kupowac vinyli, bo nie ma jak sprawdzic czy plyta ma jakies wady, rysy, wiec jak juz biore cos np. z allegro to raczej cd. Pozdr
  • 2 years later...
  • 2 years later...
Napisano
Dnia 14.09.2014 o 14:56, Belfer54 napisał:

Proponuję abyśmy w wątku tym dzielili się na bieżąco informacjami na temat tego, gdzie kupujemy winyle zarówno te wydane przed laty, współczesne wznowienia jak i aktualnie wydawane nowości.
Mile widziane są informacje i komentarze dotyczące nie tylko miejsc (sklepów, antykwariatów, giełd płytowych) ale również rzetelności sprzedawców, jakości wydawanych wznowień, czy współczesnych wydań, stanu płyt, cen, itp.

Liczę na konstruktywne i interesujące wypowiedzi miłośników płyty winylowej.

Pozdrawiam

WWW.WINYLOWYDOM.COM

stacjonarnie ale niedługo i wysyłkowo

• 5 months later...
Napisano

Dla tych co nie wiedzą...😉 8-9 października, w M1 w Markach pod Warszawą. Zorganizowane będzie duże stoisko z płytami. Nowe/używane. Tanie/drogie. Ale trzeba się orientować. Niektóre nowe "perełki" dużo droższe niż w sklepie😉

• 2 months later...
Napisano

Dziwne pytanie, ale może ktoś mi sensownie odpowie :), a mianowicie zakładając , że używacie wkładki MC słuchacie wszystkich płyt jak leci nie zważając na jej jakość. Czy może słuchacie tylko: Mint, Near Mint ? Co z Excellent i Very good albo jeszcze niżej. Należy się ich bać?

Napisano
4 godziny temu, Audio Autonomy napisał:

Ja generalnie raczej się wystrzegam płyt oznaczonych niżej niż VG. Z prostej przyczyny - zwykle nie da się ich słuchać. Mniejsza z wkładką. Po co mi płyty, których nie będę mógł słuchać z przyjemnością? :)

To i tak odważnie, ja staram się nie schodzić niżej niż NM 😃

Napisano

@Chili no tak, dużo zależy od tego jak sprzedający oceniają stan płyt. Jedno NM drugiemu NM nierówne :)

@Marcin Z czemu nie? Czasami nie da się inaczej. Choć zwykle najfajniej wypadają porządne starsze tłoczenia. Jest tu jednak dużo zamiennych - miejsce tłoczenia (stare płyty z PL wypadają słabo w porównaniu z winami np. z UK i USA), jakość konkretnego wydania no i to czy ktoś wcześniej dbał o tę płytę :)

Napisano

jeżeli chodzi o dbanie o płyty, to jednak japończycy bija wszystkich na łopatki, tak dobrze utrzymanych płyt 30 -40 letnich nigdzie nie spotkałem, czasami to mam wrażenie, że sobie te lata spokojnie ustawione przeczekały, a te oznaczone EX minus, są wielokrotnie lepsze od allegrowych NM.

Napisano
7 godzin temu, Audio Autonomy napisał:

dużo zależy od tego jak sprzedający oceniają stan płyt. Jedno NM drugiemu NM nierówne :)

"tyż prowda" 😀

7 godzin temu, MarcKrawczyk napisał:

jeżeli chodzi o dbanie o płyty, to jednak japończycy bija wszystkich na łopatki, tak dobrze utrzymanych płyt 30 -40 letnich nigdzie nie spotkałem, czasami to mam wrażenie, że sobie te lata spokojnie ustawione przeczekały, a te oznaczone EX minus, są wielokrotnie lepsze od allegrowych NM.

znasz może jakiś portal z japońskimi oferentami?