Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Dzięki za kontakt:) Przyda się na przyszłość.

Jednak, póki co MUSI to być 320 MK II lub III, bo słyszałem jak to współgra z wkładką, którą posiadam:) Bardzo ważna jest masa i jakość ramienia.
Dlatego w zasadzie tylko TP 90 (17 g).

Nie ma co się spierać - co lepsze? Różnice techniczne i jakościowe - zapewne są. Ale wszystko zależy od czego co i jak. Czy potrafimy/mamy możność uzyskania brzmienia, którego oczekujemy.
GRA CAŁOŚĆ SYSTEMU przecież.
Słuchałem w sumie śmiesznego, ważącego ok. 5 kg gramofonu i... z PEWNOŚCIĄ (dla mnie) grał on lepiej od Transrotora za xx tysięcy zł (inne konfiguracje, systemy).

Pozdrawiam!
Jacek
Napisano
eeetam - zamiast MC Hammer czy MC Lyte Zukzukzuk powinien kupić debeściarską wkładkę mc^2
znanego showmana Einsteina icon_lol.gif
Ten to dopiero wyczyniał cuda!

i nie dziwię się, że chcesz 320 a nie 318 - podobnie zrobił Kolega z najlepszego wątku lampowego na naszym Forum i jest happy icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

eeetam - zamiast MC Hammer czy MC Lyte Zukzukzuk powinien kupić debeściarską wkładkę mc^2
znanego showmana Einsteina icon_lol.gif
Ten to dopiero wyczyniał cuda!

i nie dziwię się, że chcesz 320 a nie 318 - podobnie zrobił Kolega z najlepszego wątku lampowego na naszym Forum i jest happy icon_cool.gif

Pozdrawiam

Hehe icon_razz.gif
Mc Hammera znam nawet (w końcu kiedyś bywało się DJ-em - choć to nie moja muzyka). Ale Mc Lyte - już nie znam. Podejrzewam, że zanim zaczęła coś znaczyć - moje lata minęły zapewne...
A tak na poważnie. Nie ma czym się chwalić. Stare to MC i ma mnóstwo godzin przegrane... Podejrzewam (y), że wiele ponad normę. Tyle, że MUZYKĘ gra lepszą od dotychczas próbowanych, nowych MC z przedziału ca do 2 kzł. Słowem - NIC (póki co) bardziej nie pasuje (dlatego ramię TP 90 z 320 MK II lub III, a nie TP 16 z TD 318) do naszych systemów i preferencji.
Nie szukamy brzmienia, które jest powodem uniesień audiofilskich, a "tylko" w miarę prawidłowego odwzorowania atmosfery, przestrzeni, barwy i wzajemnej relacji/współbrzmienia instrumentów, które można spotkać np. w filharmonii.

Może więc macie jakieś sugestie w tej kwestii?

Pozdrawiam!
  • 2 weeks later...
Napisano
Dziś właśnie odczułem wartość mojej niewiedzy. Nie mogłem poradzić sobie z obrotami w jednym z Adamów i oddałem go do serwisu (na szczęście jest w Łodzi kilku ogarniętych speców) no i zubożyłem się o 140zł (Adaś kupiony za 300zł) więc to prawie połowa wartości sprzętu icon_sad.gif A usterka.... źle ustawiony czujnik obrotów.
Napisano
A w temacie polerowania pokryw na razie 0:1 dla rys na nich. Póki co szukam odpowiednich past a i niestety ręczna praca jest ponad moją cierpliwość. Małe ryski znikają po 30minutach icon_sad.gif ale nie o to mi chodzi. Chciałbym przywrócić do świetności naprawdę zrysowaną pokrywę. Zobaczymy, może w święta lepiej mi pójdzie.
Napisano
Jak pisałem wcześniej, to nie jest łatwe. Ja też się zderzyłem z tym problemem i mówiąc szczerze, po kilku godzinach byłem zrezygnowany. Jakoś to wyszło, pokrywa ma połysk i wygląda ładnie, jednak rysy w większości zostały.
  • 2 years later...
Napisano

W ramach reanimacji tematu ciekawostki z firmy ClearAudio.

Na początek Outer Limit oraz Locator. Raczej przeciętny miłośnik winyla nie sprawi sobie tego "drobiazgu", ale poczytać warto:
https://ccd.pl/clearaudio-outer-limit-oraz-locator-system-akomodacji-pyty-winylowej-do-talerza-p219/

Inne produkty firmy to dociski płyt, już w strawniejszej cenie. Pierwszy ważący zaledwie 20 gramów, ale posiadający, jak wynika z opisu rewelacyjne zalety:
https://ccd.pl/innowacyjny-docisk-pyt-winylowych-clever-clamp-p49/
i kolejny:
https://ccd.pl/clearaudio-docisk-concept-plattenklemme-record-clamp-p4995/

Na deser winylowy krążek chroniący talerz gramofonu przed kurzem:
https://ccd.pl/clearaudio-dustprotector-p453375/

i skórzana mata na talerz:
https://ccd.pl/clearaudio-mata-gramofonowa-p453374/

Napisano

Belfer54 - świetne ciekawostki znalazłeś !
Więc może jeszcze pare informacji o produktach:

Kolejny rewelacyjny (rewolucyjny?) tekst:
"Outer Limiter wprowadzi każdy gramofon do klasy high-end w zakresie przygotowania płyty do najlepszego odtworzenia zapisanej na niej muzyki. A o to przecież idzie!"
Mowa o obręczy i masie (zaledwie ??? xD ) półtora kilograma, nakładanej na talerz. Cena pewnie pomijalna dla niektórych (ale osobiście nie znam takich "niektórych") wynosi "zaledwie" 4,5 tysiąca złotych (szkoda, że nie groszy).

Co prawda w opisie innego produktu (20gramowy krążek z tworzywa) sprzedawca obawia się o wpływ docisków innych firm (czyli cięższych, zapewne rzędu 180-750g) na żywotność elementów składowych gramofonu, ale jak widać znaczna, półtorakilogramowa masa własnego produktu to nie jest problem (albo może to tylko "ulotny" problem): "istotnie wpływają na inne elementy konstrukcji gramofonu, takie jak łożyska, trzpienie, paski, które wyciągają się zdecydowanie szybciej, bowiem ciągnąć muszą o wiele większy ciężar z dociskiem, aniżeli w przypadku jego braku."

Albo to: "Muzyka zyskuje na dynamice, giną wszelkie szmeroszumy, stabilizuje się praca igły, która z winylowego podgórza wraca na winylowe, bezkresne równiny!"
( Clever Clamp - Krążek z tworzywa, w dodatku ze specjalnie naciętym denkiem, ważący zaledwie 20 gramów!).

Pozdrawiam

Napisano

Cieszę się, że Wam przypadło do gustu. :D

Pomijam wartość zaoferowanych przez ClearAudio akcesoriów, bo choćby mata skórzana jest dobrym wynalazkiem - sam stosuję i się sprawdza.
Jednak opisy są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. xD

Napisano

Mi najbardziej podobał się końcowy fragment opisu magicznej obręczy:

Cytat

Outer Limiter wprowadzi każdy gramofon do klasy high-end w zakresie przygotowania płyty do najlepszego odtworzenia zapisanej na niej muzyki.

Cena jest faktycznie prawdziwie Hi-end'owa, ale czy to wystarczy, żeby wkroczyć w świat analogowego raju?

Napisano

Tak na marginesie, pisałem w jakimś temacie o wykorzystaniu uziemienia GND i tak mnie naszło, że obecnie skoro obudowy urządzeń (masa) wykorzystywane są jako jeden z elementów polaryzacji (część obwodu elektrycznego, zazwyczaj -), to czy powinniśmy używać określenia uziemienie?