Chilli Napisano 26 listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2014 a 320 różni się czymś znaczącym do 318?Wizualnie prawie to samo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 listopada 2014 Przede wszystkim jest inne ramię i waga talerza :http://www.vinylengine.com/library/thorens/td318.shtml [ THORENS TD318 ]http://www.vinylengine.com/library/thorens/td320.shtml [ THORENS TD320 ] Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 26 listopada 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2014 Google tłumacz mi to wyjaśnił ale czy dla użytkownika ma to jakieś znaczenie gorsze/lepsze któreś rozwiązanie?Lubisz ten gramofon bo.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 26 listopada 2014 Udostępnij Napisano 26 listopada 2014 Bo jest prosty, solidny i niezawodny, a brzmienie to i tak wkładka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 27 listopada 2014 Udostępnij Napisano 27 listopada 2014 Dzięki za kontakt:) Przyda się na przyszłość.Jednak, póki co MUSI to być 320 MK II lub III, bo słyszałem jak to współgra z wkładką, którą posiadam:) Bardzo ważna jest masa i jakość ramienia. Dlatego w zasadzie tylko TP 90 (17 g).Nie ma co się spierać - co lepsze? Różnice techniczne i jakościowe - zapewne są. Ale wszystko zależy od czego co i jak. Czy potrafimy/mamy możność uzyskania brzmienia, którego oczekujemy.GRA CAŁOŚĆ SYSTEMU przecież. Słuchałem w sumie śmiesznego, ważącego ok. 5 kg gramofonu i... z PEWNOŚCIĄ (dla mnie) grał on lepiej od Transrotora za xx tysięcy zł (inne konfiguracje, systemy).Pozdrawiam!Jacek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 28 listopada 2014 Udostępnij Napisano 28 listopada 2014 Cytat bo słyszałem jak to współgra z wkładką, którą posiadam A możesz zdradzić jaka to wkładka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 30 listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 listopada 2014 To oczywiście - MC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 30 listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 listopada 2014 MC Hammer, czy MC Lyte ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 30 listopada 2014 Udostępnij Napisano 30 listopada 2014 eeetam - zamiast MC Hammer czy MC Lyte Zukzukzuk powinien kupić debeściarską wkładkę mc^2znanego showmana Einsteina Ten to dopiero wyczyniał cuda!i nie dziwię się, że chcesz 320 a nie 318 - podobnie zrobił Kolega z najlepszego wątku lampowego na naszym Forum i jest happy Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zukzukzuk Napisano 1 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2014 Cytat eeetam - zamiast MC Hammer czy MC Lyte Zukzukzuk powinien kupić debeściarską wkładkę mc^2znanego showmana Einsteina Ten to dopiero wyczyniał cuda!i nie dziwię się, że chcesz 320 a nie 318 - podobnie zrobił Kolega z najlepszego wątku lampowego na naszym Forum i jest happy Pozdrawiam Hehe Mc Hammera znam nawet (w końcu kiedyś bywało się DJ-em - choć to nie moja muzyka). Ale Mc Lyte - już nie znam. Podejrzewam, że zanim zaczęła coś znaczyć - moje lata minęły zapewne...A tak na poważnie. Nie ma czym się chwalić. Stare to MC i ma mnóstwo godzin przegrane... Podejrzewam (y), że wiele ponad normę. Tyle, że MUZYKĘ gra lepszą od dotychczas próbowanych, nowych MC z przedziału ca do 2 kzł. Słowem - NIC (póki co) bardziej nie pasuje (dlatego ramię TP 90 z 320 MK II lub III, a nie TP 16 z TD 318) do naszych systemów i preferencji. Nie szukamy brzmienia, które jest powodem uniesień audiofilskich, a "tylko" w miarę prawidłowego odwzorowania atmosfery, przestrzeni, barwy i wzajemnej relacji/współbrzmienia instrumentów, które można spotkać np. w filharmonii.Może więc macie jakieś sugestie w tej kwestii?Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2014 Dziś właśnie odczułem wartość mojej niewiedzy. Nie mogłem poradzić sobie z obrotami w jednym z Adamów i oddałem go do serwisu (na szczęście jest w Łodzi kilku ogarniętych speców) no i zubożyłem się o 140zł (Adaś kupiony za 300zł) więc to prawie połowa wartości sprzętu A usterka.... źle ustawiony czujnik obrotów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 13 grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2014 A w temacie polerowania pokryw na razie 0:1 dla rys na nich. Póki co szukam odpowiednich past a i niestety ręczna praca jest ponad moją cierpliwość. Małe ryski znikają po 30minutach ale nie o to mi chodzi. Chciałbym przywrócić do świetności naprawdę zrysowaną pokrywę. Zobaczymy, może w święta lepiej mi pójdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2014 Jak pisałem wcześniej, to nie jest łatwe. Ja też się zderzyłem z tym problemem i mówiąc szczerze, po kilku godzinach byłem zrezygnowany. Jakoś to wyszło, pokrywa ma połysk i wygląda ładnie, jednak rysy w większości zostały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 16 lipca 2017 Udostępnij Napisano 16 lipca 2017 W ramach reanimacji tematu ciekawostki z firmy ClearAudio. Na początek Outer Limit oraz Locator. Raczej przeciętny miłośnik winyla nie sprawi sobie tego "drobiazgu", ale poczytać warto:https://ccd.pl/clearaudio-outer-limit-oraz-locator-system-akomodacji-pyty-winylowej-do-talerza-p219/ Inne produkty firmy to dociski płyt, już w strawniejszej cenie. Pierwszy ważący zaledwie 20 gramów, ale posiadający, jak wynika z opisu rewelacyjne zalety:https://ccd.pl/innowacyjny-docisk-pyt-winylowych-clever-clamp-p49/ i kolejny:https://ccd.pl/clearaudio-docisk-concept-plattenklemme-record-clamp-p4995/ Na deser winylowy krążek chroniący talerz gramofonu przed kurzem:https://ccd.pl/clearaudio-dustprotector-p453375/ i skórzana mata na talerz:https://ccd.pl/clearaudio-mata-gramofonowa-p453374/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 16 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 16 lipca 2017 Mnie to naprawdę ujęło "Może nawet mógłbym się wysilić i napisać coś mądrzejszego. Żeby wybrzmiało dostojniej.. Tak jakoś po audiofilsku..." Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 lipca 2017 Udostępnij Napisano 16 lipca 2017 Belfer54 - świetne ciekawostki znalazłeś ! Więc może jeszcze pare informacji o produktach: Kolejny rewelacyjny (rewolucyjny?) tekst: "Outer Limiter wprowadzi każdy gramofon do klasy high-end w zakresie przygotowania płyty do najlepszego odtworzenia zapisanej na niej muzyki. A o to przecież idzie!" Mowa o obręczy i masie (zaledwie ??? ) półtora kilograma, nakładanej na talerz. Cena pewnie pomijalna dla niektórych (ale osobiście nie znam takich "niektórych") wynosi "zaledwie" 4,5 tysiąca złotych (szkoda, że nie groszy). Co prawda w opisie innego produktu (20gramowy krążek z tworzywa) sprzedawca obawia się o wpływ docisków innych firm (czyli cięższych, zapewne rzędu 180-750g) na żywotność elementów składowych gramofonu, ale jak widać znaczna, półtorakilogramowa masa własnego produktu to nie jest problem (albo może to tylko "ulotny" problem): "istotnie wpływają na inne elementy konstrukcji gramofonu, takie jak łożyska, trzpienie, paski, które wyciągają się zdecydowanie szybciej, bowiem ciągnąć muszą o wiele większy ciężar z dociskiem, aniżeli w przypadku jego braku." Albo to: "Muzyka zyskuje na dynamice, giną wszelkie szmeroszumy, stabilizuje się praca igły, która z winylowego podgórza wraca na winylowe, bezkresne równiny!" ( Clever Clamp - Krążek z tworzywa, w dodatku ze specjalnie naciętym denkiem, ważący zaledwie 20 gramów!). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 17 lipca 2017 Udostępnij Napisano 17 lipca 2017 Cieszę się, że Wam przypadło do gustu. Pomijam wartość zaoferowanych przez ClearAudio akcesoriów, bo choćby mata skórzana jest dobrym wynalazkiem - sam stosuję i się sprawdza. Jednak opisy są wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 17 lipca 2017 Udostępnij Napisano 17 lipca 2017 Mi najbardziej podobał się końcowy fragment opisu magicznej obręczy: Cytat Outer Limiter wprowadzi każdy gramofon do klasy high-end w zakresie przygotowania płyty do najlepszego odtworzenia zapisanej na niej muzyki. Cena jest faktycznie prawdziwie Hi-end'owa, ale czy to wystarczy, żeby wkroczyć w świat analogowego raju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pboczek Napisano 17 lipca 2017 Udostępnij Napisano 17 lipca 2017 Ja także jestem pod wrażeniem opisów - bo pomijając ich merytoryczną zawartość którą demaskujecie - są naprawdę dobre. Chyba mają na etacie w marketingu zdolnego prozaika. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 lipca 2017 Autor Udostępnij Napisano 18 lipca 2017 Tak na marginesie, pisałem w jakimś temacie o wykorzystaniu uziemienia GND i tak mnie naszło, że obecnie skoro obudowy urządzeń (masa) wykorzystywane są jako jeden z elementów polaryzacji (część obwodu elektrycznego, zazwyczaj -), to czy powinniśmy używać określenia uziemienie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts