Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Cześć

Postanowiłam kupić gramofon, namierzyłam kilka modeli w interesującej mnie półce cenowej. Czy polecilibyście szczególnie któryś z tych modeli, czy są porównywalne i w zasadzie mam wybrać ten, który mi się bardziej podoba? icon_smile.gif

Założenia:
1. Ok 500 zł, ew. + ~200
2. Nowy, gotowy do użytku, prosty w obsłudze (bez konieczności skomplikowanego ustawiania)
3. Musi mieć możliwość zamknięcia grającej płyty pokrywą (ruszający się winyl --> świetna zabawka dla kota)
4. Mogę podłączyć gramofon do wieży

Mam trochę starych winyli sprzed CD + niestety niektórzy wykonawcy ostatnio wydają płyty tylko w wersji winylowej - potrzebuję czegoś do odsłuchu.

Modele, które mi się rzuciły w oczy:
1. Pioneer PL-990 (570 zł) http://www.audiopioneer.pl/pioneer-pl-990....fcbc04f8798435c
2. SONY PS-LX300USB (600 zł) http://www.saturn.pl/gramofon-sony-ps-lx300usb,id-14833
3. Denon DP-29F (500 zł) http://www.redcoon.pl/B244161-Denon-DP-29F...zanoxpl#databox
4. Akai ATT01U (450 zl) http://www.electronic-star.pl/Akai-adapter...p-dow_i1666.htm

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie icon_smile.gif
  • Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Cześć.

Dlaczego akurat nowy ? Przecież zdajesz sobie sprawę (a może nie), że obecne konstrukcje gramofonów w takim przedziale cenowym, to nic ciekawego.
Proponowałbym Ci gramofon używany. Za 500-700 zł, można kupić solidny gramofon z prawdziwego zdarzenia, a nie plastikowe zabawki o wadze 3 kg.

P.S. Powinieneś pisać w dziale Technika lampowa i analogowa, ale nic się nie stało, może moderator przeniesie temat w odpowiedni dział.
Czekam na info od Ciebie.
Napisano
Cytat

Postanowiłam kupić gramofon, Czy polecilibyście szczególnie któryś z tych modeli, czy są porównywalne
Założenia:
4. Mogę podłączyć gramofon do wieży

Z tego co się orientuje to ważną informacją jest czy masz "wieżę" z wejściem na gramofon ( MM/phono) bo nie zawsze jest to oczywiste.
Jeśli nie, potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy, lub gramofon z tym już wbudowanym ustrojstwem.
Napisano
Tak, masz rację. Jednak ja proponowałbym ewentualnie kupić przedwzmacniacz gramofonowy osobno. Oczywiście jeżeli Autor zdecyduje się na gramofon z drugiej ręki.
Porządne gramofony są pozbawione zbędnych urozmaiceń. Tak np. w Thorensach (i nie tyllko), nawet zasilanie jest wykluczone z konstrukcji gramofonu.
Napisano
Cytat

Cześć.

Dlaczego akurat nowy ? Przecież zdajesz sobie sprawę (a może nie), że obecne konstrukcje gramofonów w takim przedziale cenowym, to nic ciekawego.
Proponowałbym Ci gramofon używany. Za 500-700 zł, można kupić solidny gramofon z prawdziwego zdarzenia, a nie plastikowe zabawki o wadze 3 kg.

P.S. Powinieneś pisać w dziale Technika lampowa i analogowa, ale nic się nie stało, może moderator przeniesie temat w odpowiedni dział.
Czekam na info od Ciebie.

Cześć

Przejrzałam już parę wątków i spodziewałam się, że pojawi się opcja używanego icon_wink.gif Dlaczego nowy? Bo się nie znam na sprzęcie i nie chcę się poznawać, a trzeba trochę wiedzieć, żeby znaleźć odpowiedni używany model - i poświęcić czas na poszukiwania. Bo nie chcę szukać części i mieć problemów, jak coś się zepsuje (znajomy dostał używany gramofon z ebaya, w którym coś jest uszkodzone - ponad miesiąc wyjaśnia, co z nim zrobić). Nie mam wielkich oczekiwań w stosunku do gramofonu i zdecydowałam się pójść uproszczoną ścieżką - kupić nowy, podłączyć, niech gra.
Przepraszam za wstawienie wątku nie tam, gdzie trzeba - wydawało mi się, że tu pasuje najlepiej.
Napisano
Cytat

Z tego co się orientuje to ważną informacją jest czy masz "wieżę" z wejściem na gramofon ( MM/phono) bo nie zawsze jest to oczywiste.
Jeśli nie, potrzebny jest przedwzmacniacz gramofonowy, lub gramofon z tym już wbudowanym ustrojstwem.

Dziękuję za podpowiedź, sprawdzę.
Napisano
Bluebell zapraszam serdecznie do poczytania wątków w dziale Technika analogowa i lampowa, o czym pisał wyżej Zieluwid.
W mojej ocenie po zakupieniu gramofonów z podanych przez Ciebie linków zniechęcisz się do słuchania płyt winylowych. Ale może się myle, oby. Którykolwiek z nich nie kupisz zagra podobnie.

Ja radziłbym podobnie jak Kolega wyżej pomyśleć o przyzwoitym gramofonie używanym zakupionym, o czy wielokrotnie pisałem, osobiście. Radzę tez odbierać gramofon osobiście. Popytaj, ogłoś się, wielu Kolegów sprzedaje swój sprzęt, wymieniając na sprzęt z wyższej półki - nie którzy dosyć często icon_biggrin.gif Proponowałbym też przedwzmacniacz gramofonowy zewnętrzny. Niestety takie rozwiązanie trochę kosztuje, ale daje później wiele satysfakcji ze słuchania płyt.
Napisano
Mam tego Denona, o którym piszesz <Denon DP-29F>. Jestem z niego zadowolony, ale teraz gdybym miał wybór to wolałbym w tej kasie kupić coś używanego z duszą, a nie plastik. Wydawałoby się, że za 500 zł otrzymać powinniśmy dobry sprzęt, ale tak do końca nie jest. Dostajemy plastikową zabawkę. Oczywiście spełnia moje oczekiwania odsłuchowe- rzadko słucham winyli, ale oczekiwań wizualnych nie za bardzo.

Plusy:
- wbudowany przedwzmacniacz- podłączasz i od razu gra.
- prostota w obsłudze

Minusy:
- wykonany z tandetnego plastiku
- na pewno za wysoka cena jak za taką konstrukcję
- kabel łączący ze źródłem bardzo delikatny

Jeśli chodzi o techniczne sprawy to nie pomogę i nie ocenię za bardzo, bo jestem laikiem w tym temacie.
Napisano
Cytat

Witaj, gdybyś był z centrum poleciłbym Ci sklep w którym możesz w przyzwoitej cenie wybrać rozsądny używany gramofon a i ze wskazówkami z użytkowaniem nie byłoby problemu.

Dziękuję. Jestem z centrum, ale Krakowa icon_wink.gif I jestem kobietą icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Chili, co to za sklep ?

Z racji moich poszukiwań często zaglądam do HiFi Audio na Manhatanie i stoi tam kilka technicsów, duale, pioniery etc w cenach rozsądnych a i z serwisem nie byłoby problemu icon_smile.gif Również jestem zwolennikiem używanych gramofonów i jak dla mnie to na początek dobre rozwiązanie.
Poza tym jak ktoś trafi (byle nie piątek po południu, bo tam jest wtedy pełno ludzi) to można wszystkiego dowiedzieć się o kupowanym sprzęcie.
Sam zastanawiałem się nad Gerardem ale i tak mam już za dużo gramofonów icon_mrgreen.gif

A przy okazji: Zieluwid, troszkę jestem na Ciebie zły. Tak zachwycasz się thorensem, że od jakiegoś czasu przeglądam oferty i nawet nie słysząc go nakręciłem się na niego icon_lol.gif
Tylko przy moim sprzęcie i tak nie potrzebuję lepszego gramofonu niż Daniel.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

A więc, czy wyciągnęłaś jakieś wnioski, a może masz jakieś wymagania, warunki, które gramofon ma spełniać. To ułatwiłoby poszukiwania.

Przyznam, że trochę mnie skonsternowaliście swoimi radami i zaczęłam się poważnie zastanawiać nad zmianą wymagania i kupieniem używanego sprzętu - czego wcześniej nie chciałam. Fajnie wygląda ten gramofon, który polecałeś - Technics SL-BD3. Widziałam jeszcze na aukcji SL-QD33, ale z przedwzmacniaczem wykroczy już poza moją granicę. To co mnie boli po przejrzeniu aukcji - często niestety ten sprzęt jest a to porysowany, a to pokrywa pęknięta - jak dla mnie odpada, mogę znieść tylko to, co sobie sama uszkodziłam.

Jutro wpadam do znajomego, który łyknął ostatnio winylowego bakcyla, pogadam jeszcze z nim i zobaczę, co on ma. Profil ma podobny do mnie - czyli muzyczny maniak, nie audiofil (sorry chłopaki - doceniam Waszą pasję, ale jej z Wami nie dzielę icon_smile.gif), więc wymienimy się poglądami i posłucham brzmienia.
Napisano
Zerknij jeszcze (i pogadaj ze znajomym) na polskiego Adama. Nie dość, że dobry gramofon to jeszcze ładny icon_smile.gif
Kwestia brzmienia to w (co najmniej 95%) wkładka, reszta ma nie generować zniekształceń (ostatnio rozmawiałem ze znajomym elektronikiem i tak powiedział).
Ja gram na Adamie od lat i zadowolony jestem bardzo. Odpadają ślizgające się paski (napęd paskowy) czy zniekształcenia od silnika (napęd bezpośredni).
Powodzenia.
Napisano
Cześć

Podsumowując sytuację (z opóźnieniem - wyjazd) - zdecyduję się na używany Technics SL-BD3 albo Technics SL-DD33. I zmianę sprzętu - posłuchałam jak brzmi zestaw kolegi i stwierdziłam, że też tak chcę. Więc zrobi się z tego trochę większa akcja, poprzeglądam sobie inne wątki na forum.

Dziękuję Wam bardzo za pomoc i wszystkie komentarze!
Napisano
Cytat

Odpadają ślizgające się paski (napęd paskowy) czy zniekształcenia od silnika (napęd bezpośredni).

Były Adamy bez silników?icon_wink.gif
Uściślę: Adamy to gramofony "ze starej linii wzorniczej"i pewnie młodszym osobom niekoniecznie przypadną do gustu. Proponując Adama zapewne Adamc (cóż za zbieżność icon_wink.gif ma na myśli 420 i 424. Od siebie dodam, że były Adamy w wersji 421 i 425 które posiadły silniki krokowe i przyznam, że chętnie kupiłbym coś takiego, gdyż nigdy ich nie spotkałem.

Widzę jednak, że koleżanka już zdecydowała się na technicsa:)
  • 2 weeks later...
Napisano
Gramofon kupiony, przyjechał (Technics SL-D310). Mam niestety kłopot z podłączeniem, po podłączeniu przez przedwzmacniacz (nowy VIVANCO PA115) do mini wieży z wyjściem AUX gra, ale brzmi strasznie, potwornie płasko, dodatkowo znacznie ciszej niż CD z wieży. Sprzedający twierdzi, że gramofon jest ok, był sprawdzany na wzmacniaczu. Igła jest nowa.

Próbowałam go podłączyć do innej wieży z AUX, podobny efekt. Poproszę jeszcze znajomego, żeby podrzucił wzmacniacz, ale to dopiero za parę dni.

Czy macie jakieś podejrzenia, z czym może być problem, co daje taki efekt?...

-------
Ps. Skutek uboczny akcji "kupowanie gramofonu" jest taki, że postanowiłam wymienić wieżę na lepszy sprzęt icon_smile.gif Dodałam nowy temat z prośbą o poradę, bardzo chętnie skorzystałabym i w tym temacie z Waszej wiedzy i doświadczenia.
Napisano
Aby się upewnić, najlepszą opcją będzie podłączenie gramofonu do pewnego wzmacniacza z wbudowanym phono. Następnie na tym wzmacniaczu przetestować zewnętrzne pre gramofonowe. Być może ono nie działa poprawnie.
Napisano
Chili -> Znacznie ciszej, ale nie zupełnie cicho. Gra ewidentnie na kolumnach, jak pokręcam głośność, idzie do góry.
Zieluwid -> Ok, tak trzeba będzie zrobić. Niestety, da radę dopiero za parę dni.
Dziękuję icon_smile.gif