RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Wyjaśnię że chodziło mi o to że jeśli ktoś w discopolo fałszuje za każdym razem inaczej to jeszcze nie improwizacja. Na szczęście w tym wątku (zazwyczaj...) nie mówimy o discopolo Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Dlatego zacząłem od tego że chyba mówimy w tym wątku o muzyce Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Koledzy cieszę się, że w końcu zaistniała jakaś wymiana poglądów na temat muzyki Chopina i sposobu w jaki interpretują ja uczestnicy Konkursu. Też mnie to cieszy - a odpowiedź na pytanie czemu tylko parę osób wypowiada się na ten temat znajdziesz w tym dzisiejszym wątku ("przez przypadek" szybko zamkniętym przez moderatora )http://forum.audio.com.pl/index.php?showto...mp;#entry141569Przez grzeczność nie napisałem tytułu tego dziwnego wątku, by Was nie osłabiać...Więc jak ma być o muzyce - to niech będzie o Muzyce !PozdrawiamPS. No i znowu na Stainway'u grają Teraz Japonka... Ciekawe czy będzie dostępna statystyka preferencji pianistów co do marki instrumentów... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Drogi Wpszoniaku nie zgodzę się z Tobą, że jazz jest wyłącznie muzyką improwizowaną, na pewno synkopowaną. No OK, przyznaję się do manipulacji- napisałem to dla wsparcia następnej częsci zdania, a mianowicie że-"improwizacja nie zawsze jest jazzem"Kurcze... Że też Belfer zawsze musi wiedzieć lepiej... To jakaś zasada, czy co?! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Kurcze... Że też Belfer zawsze musi wiedzieć lepiej... To jakaś zasada, czy co?! Ta zasada wynika z przyjętego przez Marka nicka PozdrawiamPS. Ale poza Forum - nie zawsze Chociaż bardzo często... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 Kurka wodna chyba zmienię nick, a tak się przywiązałem do niego. Wojtku chciałbym wiedzieć lepiej i zawsze, wówczas nie popełniłbym tylu błędów w życiu. RoRo ten kolega z tego cytowanego wątku to chyba pomylił fora, a może oddziały. Wracając do Konkursu. Zjawiskowej urody Japonka gra zjawiskowo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 12 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2015 No to mamy 20 uczestników III Etapu Konkursu Chopinowskiego. Wśród nich znalazło się 3 Polaków. Niestety nie znalazł się wśród nich M. Szymanowski i A. Wierciński. Jest za to "ulubieniec" Kolegi Wpszoniaka. Czyżby maczała w tym ręce pani Argerich.Czeka nas kolejne 3 dni przesłuchań. 16 października poznamy pianistów zakwalifikowanych do finału. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat No to mamy 20 uczestników III Etapu Konkursu Chopinowskiego. Wśród nich znalazło się 3 Polaków. Niestety nie znalazł się wśród nich M. Szymanowski i A. Wierciński. Jest za to "ulubieniec" Kolegi Wpszoniaka. No bo ja się po prostu znam na Chopinowym graniu! Hue, hue, hue.... PSŹle napisałem- znałbym się gdyby na liście nie pojawiło się pewne nazwisko, którego nie wymienię, bo się wstydzę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat No to mamy 20 uczestników III Etapu Konkursu Chopinowskiego. Wśród nich znalazło się 3 Polaków. Niestety nie znalazł się wśród nich M. Szymanowski i A. Wierciński. Jest za to "ulubieniec" Kolegi Wpszoniaka. Wygląda na to, że członkowie komisji nie czytają naszego wątku i nie zrozumieli, że panowie Szymanowski oraz Wierciński mają przejść do kolejnego etapu...A pan G.O. z Łowy - wręcz przeciwnie, znalazł uznanie u sędziów...Szkoda, bo już się nastawiałem na obecność pana Wiercińskiego w czołowej dwudziestce...Dobrze że ta sztuka udała się panu Krzysztofowi KsiążkowiA pełna lista osób z czołowej 20tki jest pod tym linkiemhttp://pl.chopincompetition2015.com/news/9...7d-dc4c34143dceNatomiast wywiad (ale nie dzisiejszy) jest pod tym linkiemhttp://chopin2015.tvp.pl/22148623/poszlo-m...ierwszym-etapiePozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Cytat Wygląda na to, że członkowie komisji nie czytają naszego wątku..... Nie czytają, bo zapewne.... Słuchają Disco Polo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 No to mamy czas na przemyślenia do 14 października.... albo na przyzwyczajenie się do gry Łotysz...albo na polubienie wzmiankowanej w poprzednich postach "muzyce" d.p.A w środę - zaczyna się III etap.Pozdrawia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 12 października 2015 Udostępnij Napisano 12 października 2015 Wpszoniak: Cytat Coście się tak uparli robić z Chopina jazzmana? Zapewne znacie kompozycje transponowane na jazz w wykonaniu np. Jagodzińskiego.. Podobają Wam sie? ... "Chopin" Novi Singers, bo klimat zachowali i harmonię. Nikt z niego nie robi jazzmana. Po prostu sam by się pewnie tym gatunkiem interesował. Ale tego nikt nie wie na pewno i się nie dowie Ja tam lubię "Chopina" w wykonaniu Jagodzińskiego. Po prostu podchodzę do tego jak do jazzu a nie jak do muzyki klasycznej.Nie bądźmy tacy ortodoksyjni. Jazz rządzi się innymi prawami.A słyszeliście "Christmas" Jagodzinskiego? Co roku przed świętami to puszczam. Bardzo lubię. Też można by się zżymać, że przecież te kolędy tak nie brzmią. Novi Singers mam i lubię. Dobrzy są.Znacie może płytę "To i Hola" Grażyny Auguścik i Urszuli Dudziak? Tam oprócz interpretacji muzyki ludowej są też dwa utwory Chopina.Belfer54: Cytat Wracając do Konkursu. Zjawiskowej urody Japonka gra zjawiskowo. Powtórzę się, pienie zagrał Chińczyk i Kanadyjczycy też skośnoocy. Niestety z tego co się własnie dowiedziałem ani urocza Japonka Miyako Arishima ani też rewelacyjnie według mnie grający Chińczyk Cheng Zhang, czy też kontrowersyjny, ale niesamowicie grający Zhi Chao Julian Jia nie przeszli.Nie ma też Michała Szymanowskiego.Przeszli jak dla mnie nijacy: Dinara Klinton, Marek Kozak, Alexei Tartakovsky. I grający jak karabin maszynowy Dmitry ShishkinJak pisał ktoś w necie, nie wiadomo o co chodzi. Noo, pewnie się nie znam.Na szczęście przeszli: Krzysztof Książek, Szymon Nehring, Charles Richard-Hamelin, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 F1angel jak widać jurorzy mają swoje sympatie, my mamy swoje. Tylko to oni zasiadają w komisji sędziowskiej Konkursu a nie my. Poza tym wiadomo, że są gusta i guściska. Ja też nie rozumiem wielu werdyktów, ale czy to pierwszy raz w historii sędziowie, czy jurorzy podejmują dziwne decyzje. Szkoda tylko, że odbywa się to kosztem wspaniałych pianistów i Konkurs, który miał być szanse Wielkim będzie nijaki, A może to my się mylimy i będzie pięknie i wspaniale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Nie zapominajcie, że panie i panowie z jury siedzą w najlepszym akustycznie punkcie odsłuchowym sali. Przypuszczam, że słyszą w lepszej jakości niż my, nawet uwzględniając to, że niektórzy z nas (nie wliczam swojej osoby) postarali się o sporą dozę wierności w odtworzeniu specyfiki Steinwaya, Kawaia czy Yamahy. Jury mają dźwięk bezpośredni i nie zafałszowany, a my? No cóż, dwie różne bajki jednak..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Zapewne jest w tym dużo racji. Cóż w taki razie za 5 lat trzeba stawić się osobiście w Filharmonii Warszawskiej i nie odpuścić żadnego przesłuchania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Tak Belfrze, trzy tygodnie wakacji w Warszawie (w Twoim przypadku to będą półkolonie).... Jeno i tak nie będziesz siedział w najlepszym akustycznie punkcie sali.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Drogi Kolego, jak dożyję to sobie wcześniej zarezerwuję miejscówki. Tobie też mogę i przy okazji załapiesz się na kolonie. Jakoś tak nie mogę przyzwyczaić się, że dziś nie ma transmisji z Konkursu, mogliby chociaż pustą salę Filharmonii pokazać. A co to będzie jak Konkurs się zakończy, wolę nie myśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Wcześniej - to minimum pół roku przed.A poza tym - o ile pamiętam to na wiosnę są pierwsze przesłuchania kandydatów, więc można mieć przedsmak grania. PozdrawiamPS. A jak się Konkurs skończy - to w sieci będzie sporo nagrań z Konkursu (ciekawe jak z jakością nagrań - trzeba się będzie z DACem polubić), poza tym szybko powinny się pojawić płyty z nagraniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 13 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 października 2015 Przesłuchania polskich pianistów do konkursu rozpoczęły się bodajże na początku roku. Nie pamiętam dokładnie i nie chce mi się sprawdzać, ale zgłosiło się przeszło 400 pianistów z całego świata, których przesłuchania rozpoczęły się w marcu lub kwietniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Pierwsze przesłuchania "światowców" były chyba pod koniec lutego - trzeba by było poszukać na stronach konkursu albo na filmikach z konkretnymi artystami (w opisach były daty nagrań z informacją o przesłuchaniach do Konkursu).No ale to chyba nie jest takie ważne kiedy dokładnie to było. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 października 2015 Udostępnij Napisano 13 października 2015 Cytat Drogi Kolego, jak dożyję to sobie wcześniej zarezerwuję miejscówki. Drogi Kolego, problem w tym, że te najlepsze pod względem akustycznym miejsca są dokładnie tam gdzie siedzi szanowne jury. Nie sądzę by pozwolono Ci służyć za krzesło Pani Argerich albo Panu Olejniczakowi (On chyba lżejszy. Raczej jego miejscówkę bym wybrał) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 października 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 października 2015 Zapewniam Cię, że są i inne dobre po względem akustycznym miejsca w tym szacownym gmachu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 Cytat Zapewniam Cię, że są i inne dobre po względem akustycznym miejsca w tym szacownym gmachu. Jednak drogi Belfrze, wzbraniając się przed bliższym zapoznaniem się z miłym jury (bo chcesz rezerwować miejsca jakieś inne na sali), pozbawiasz się dodatkowych wrażeń....Chyba jest tak trochę jak przewidywałem- gdy konkursowi pianiści dotrą do Mazurków ujawnią się ich problemy z rozumieniem nuty polskiej. Komentatorzy TVP, znamienici znawcy pianistyki, zaczynają ostrzej i z mniejszą tolerancją traktować uczestników konkursu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 WpszoniakMogą już sobie na to pozwolić w III etapie Konkursu - w tej chwili została 1/4 uczestników.Więc i oczekiwania mamy (i oni przede wszystkim) inne.A Kolega Belfer po prostu nie chce "gwiazdorzyć" przed kamerami i woli gdzieś dyskretniej słuchać w spokoju, zamiast zajmować się problemem ewentualnej dyslokacji komisji.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 14 października 2015 Udostępnij Napisano 14 października 2015 A podobał Wam się jakiś występ? Mnie jak na razie nic aż tak, by się zachwycić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts