Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Napisano
Dnia 7.02.2019 o 07:16, Darek Zuk napisał:

Przyznam że faktycznie wygląda że ilość Cyrus-owiczow nie jest zbyt liczna.

Witam, to i ja się ujawnię. Śledzę forum już od jakiegoś czasu, tylko jakoś odwagi było brak żeby się ujawnić. Mój zestaw to: Wzm 8XPD, Stream XP2 QX, CDi z podpiętym PSX-r.

Kolumny to Neat Acoustics Motive SX1, kabelki głośnikowe Chord Odyssey X, kabel 2 x rca XLO Signature, streamer podłączony zwykłym optykiem. Pomieszczenie to 16 m2 na podłodze wykładzina. 

pzdr

IMG_0806.JPG

Napisano

Podłączyłem najpierw do wzmacniacza i niewiele zmieniło. Natomiast po podłączeniu do cdi różnica była o 50 % lepsza. Aż nie chciałem uwierzyć i bawiłem się przez ponad dwie godz odłączając i podłączając :). Niedawno zawitał u mnie Streamer i teraz chwilowo jest do niego podłączony, bo też wiele wnosi. Jeszcze myślę o zakupie końcówki X Power, ale czekam aż się pojawi z drugiej ręki. Właśnie chciałem zapytać jaka konfiguracja będzie lepsza: Streamer Xp jako pre i do niego końcówka X Power, czy wzm 8XPD i końcówka X power, a cdi i streamer jako źródła? Niestety moje kolumny maja tylko jedną parę wyjść, więc nie zrobię, jak wcześniej opisywaliście, że wzm na górę i średnie, a końcówka na dół. Chyba że da się w prosty sposób przerobić kolumienki(producent podaje, że jest taka opcja).

Napisano

Jeśli chodzi o to co będzie lepsze to już chyba Twoje ucho Ci podpowie (i trochę spędzonego czasu na przełączaniu) albo nasz kolega RoRo , który ma chyba najwięcej doświadczenia jeśli chodzi o Cyrusa. Od siebie mogę dodać że x power to dobry ruch i na pewno wniesie on wiele życia do Twojego systemu. Miałem podłączonego x powera z psx-em i bez i w moim przypadku lepiej wyszło zasilić dodatkowym prądem 8a...

Super zestawik I czekamy na rozbudowę..

Pozdrawiam Darek

Napisano
10 minut temu, Darek Zuk napisał:

herur sprawdzałeś eBay z uk? Tam zawsze można kupić coś fajnego...np x power..

Siedzę cały czas na wszystkich portalach aukcyjnych. Był niedawno na naszym i z fajną ceną ok 2200 zł tylko że kolor srebrny. Napisałem do przedstawiciela kolumienek czy jest możliwość upgrade moich, i teraz czekam na odpowiedź. Wtedy bym spróbował jeszcze bi-amping :)

Napisano

Mój pierwszy zestaw Cyrusa to wzm 3 i cd dad3 zakupiony ponad 3 lata temu. Później doszedł psx-r, tylko wtedy był podpięty do wzmacniacza i wydawało się że dużo wnosi. Po zmianie zestawu na 8xpd i cdi i po wielu próbach został na stałe z cd.  Natomiast podpięty do Stream XP2QX niedawno kupionego już tak nie zmienia. Może dlatego że słucham  plików na nim w rozdzielczości 24/192.

Napisano (edytowany)

@Darek Zuk może masz rację 🧐

@herur no to widzę że Cyrus jako marka podpasowały 👍, Qobuz jezeli chodzi o streaming to robi robotę. Testowałem u siebie, tyle że dla mnie to taki serwis bardziej dla zwolenników Jazzu i Muzyki Poważnej tego co ja słucham tam niezbyt wiele 😏 ale jakościowo czad nie wiem czy próbowałeś, jeżeli nie to polecam.

Edytowano przez Inferno
Napisano

No nie wiem, jakieś Kjury, Jutu, Merylion, Toktok, Metalika, AjronMejden i sporo takich nowości, kurde prawie wszystkiego nawet Depeszów...Jak przeglądałem i próbowałem migrować moje playlisty to sporo brakowało na Qobuzie. No nie notowałem dokładnie 😁 takie wrażenie na podstawie playlist. Kiedyś mieli taką promocję jakis darmowy miesiąc i korzystając z rad Bogusława i VPN’a założyłem konto i testowałem. Jakość niesamowita porównując nawet z TIDAL’em tutaj szacun dla Qobuz’a 

Napisano

Hehe, kiedyś byłem wielkim fanem U2. Na strychu wciąż wala się sterta singli i bootlegow 🙂. A propos Tidal a - od ostatniej aktualizacji dostępny jest Tidal conect na blusound'a. Ja to niestyty nie potrafię rozróżnić spotify od tidala hifi. A już mqa od zwykłego hifi to nie ma szans. Także powyżej tidala hifi ja nie wyskakuje 🙂

Napisano
5 godzin temu, herur napisał:

Zastanawiam się tylko do czego służy wyjście usb we wzmacniaczu 8XPD?

Herur - witaj w Klubie Cyrusa 🙂

To teraz parę konkretów.

Po pierwsze - to jest WEJŚCIE, a nie wyjście.
Po drugie - dysku nie podłączysz, ale laptopa jak najbardziej.
Pamięci przenośnych USB (pendrive) też nie ... Poza tym to jest USB typu B, a nie typu A.

Co do rozszerzenia o kolejny element - proponuję podłączenie końcówki mocy pod wzmacniacz, a DAC i CD traktować jako źródła (czyli tak jak napisałeś). Jeżeli końcówka mocy - to warto jednak przed zakupem sprawdzić, czy brzmienie wychodzące z końcówki będzie Ci się bardziej podobało niż z samego wzmacniacza.
Poza tym już od serii 8 wzmacniacze mają wydajne trafo (330-350VA), a niektóre końcówki miały słabsze zasilanie (np. końcówka mocy 8 Power ma 180VA, zaś wzmacniacze serii 8 - 330VA, zaś nowsze ósemki jak 8XP, 8A i B DAC - 350VA). Więc może się okazać, że końcówka ma mniejszą moc niż Twój wzmacniacz).

Jeśli chodzi o kolor - to ja przestałem się tym przejmować. Tym bardziej, że możesz trafić od razu 2 elementy w innym kolorze (np. końcówke mocy oraz zasilacz PSX-R/R2). Więc jak będziesz miał kilka elementów to w którymś momencie przestajesz się tym przejmować.
Oczywiście taka mieszanka kolorów nie wszystkim może się podobać, to po prostu kwestia preferencji...
Na początku miałem cały zestaw w identycznym kolorze, potem drugi pojawił się również w identycznym kolorze - ale wybitnie różniącym się od tego pierwszego. No i tak wyszło, że mi to nie przeszkadzało jak zacząłem mieszać źródłami i nie tylko źródłami.
No i kolor "silver" to tak nie do końca jest silver...

A co do ilości elementów w jednym zestawie Cyrusa - to pisaliśmy o tym kilka stron temu (wrzesień 2019 roku).
Przy pojedyńczym systemie stereo - do około 20 elementów da się dojść (wliczając PSX-R dodawane na maksa), a dokładniej do 22.
Zauważ jeszcze to, że nie do wszystkich sprzętów da się podpiąć dodatkowy zasilacz (np. seria 6 oraz poprzednik - czyli seria 5 - nie mają takiej możliwości). Również najnowsze/najsilniejsze końcówki mocy nie mają takiego złącza.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź RoRo. Nie mam doświadczenia w podłączaniu kompa do wzmacniacza. Musi to być kabel taki jak do drukarki USB A-USB B i do tego jakiś program w kompie? A jak z jakością dźwięku? Kolega dał mi trochę muzyki we formatach 24bitowych i zastanawiam się czy nie wystarczy w takim razie sam komp, a Streamer jest niepotrzebny?

Ze względu na istniejącą sytuację z dzisiejszym dniem postanowiłem się pobawić moim sprzętem. Co myślicie o wyjęciu modułu QX ze Sreamera i wpięcie go do wzm 8XPD? Wniesie coś dodatkowego w dźwięku ze źródła z CDi?

Napisano

Ze Streamera cyfrą, nie ma analoga. Podłączyłem laptopa do wzmacniacza i muza ruszyła bez problemu. Wzmacniacz pokazuje jakość 48k. W laptopie lenovo x250 mam ustawienia dźwięku, tylko na głośnikach wbudowanych mogę ustawić 192k, natomiast jak wepnę kabel usb z wzmacniacza to zaraz zmienia się na 48k. Nie wiem czy to wina karty dźwiękowej w kompie czy kabelka(znalazłem w piwnicy od drukarki). Co do modułu QX nie było żadnego problemu z przełożeniem do wzmacniacza. Po włączeniu do sieci zaraz pokazał wersję QX:). Słuchałem ponad 3 godz różnej muzyki ze CDi i muszę stwierdzić że delikatnie dodaje szczegółów. 

Napisano

Jeżeli cyfrą wychodzisz ze streamera - to wtedy wg mniej warto przełożyć do wzmacniacza tak jak to zrobiłeś. Bo w streamerze moduł QX chyba się marnuje.

Sprawdzałeś dostępność softu do QXa ? Podłączałeś USB bez wgrywania sterowników - bo to może być przyczyna 48kHz. A przynajmniej tak podejrzewam...

Pozdrawiam