Belfer54 Napisano 31 marca 2017 Udostępnij Napisano 31 marca 2017 Marcin kupiłbym Melodikę. Będzie taniej a przy tym parametry ma dobre. Choć ja bym się jeszcze rozejrzał za wspomnianym Schulz'em. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 31 marca 2017 Udostępnij Napisano 31 marca 2017 Belfer54 za tym Schulz'em przemawia to, że jest posrebrzany, natomiast za Melodiką lepsze parametry. Sam już nie wiem, który z tych dwóch wybrać, srebro czy parametry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 31 marca 2017 Udostępnij Napisano 31 marca 2017 Zależy od konfiguracji toru i czego oczekujesz od dźwięku. Można przypuszczać, że srebro ożywi Ci lekko wysokie tony. Nie oznacza to, że zabraknie niskich zakresów. Z kablem gotowym jest o tyle lepiej, że można go wypożyczyć i przetestować w swoim systemie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 3 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2017 Tak sobie myślę, że chyba kupię tą Melodikę. Mam już dość jasno grający kabel Pro-Jecta dostarczony razem z gramofonem, więc chyba zakup Melodiki będzie bardziej bezpieczny. Zresztą nieprzepadam za zbyt rozjaśnionymi górnymi rejestrami. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 3 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2017 Myślę, że Melodika faktycznie będzie bardziej bezpieczna. Tu fajnie mógłby sprawdzić się kabel MIT-a. Nie wiem jednak, czy jest aktualnie dostępny na metry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 3 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2017 Belfer54 czy mógłbyś podać mi model tego kabla MIT-a? Może znajdę gdzieś w czeluściach internetu ten kabel na metry, a może nawet się na niego zdecyduję jeśli będzie w atrakcyjnej cenie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 3 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2017 Problem w tym, że nie pamiętam. Kabel sprzedawał salon Audio Forte - dystrybutor MIT w Polsce. Postaram się z nimi skontaktować i dowiedzieć jaki to model i czy mają jeszcze w sprzedaży. Na kablu tym zrobiłem IC między gramofonem a pre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 3 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2017 Belfer54 będę wdzięczny za informacje w sprawie tego MIT-a. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 4 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 4 kwietnia 2017 Marcin kontaktowałem się z Panami z AF. Niestety kabel sprzedawany na metry nie jest już dostępny w ich ofercie. Kosztował 100 zł za metr bieżący. Z tego co mi mówiono nikt poza nimi nie sprzedawał tego kabla na metry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 5 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2017 Belfer54 bardzo dziękuję za pomoc. Jednak jestem zdecydowany na Melodikę. Jeszcze dziś postaram się ją kupić przez internet. PS Słyszałem, że niektórzy skarżą się na kabel gramofonowy Melodiki konfekcjonowany, że brumi, trochę się obawiam, ale ze względu na cenę zaryzykuję. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 5 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2017 Witam, tylko tak dopytam - sam przewód plus wtyki brumi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 5 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 5 kwietnia 2017 Dokładnie chodzi o model Melodika MDPH. Ten kabel jest już z uziemieniem, więc szczerze powiedziawszy nie wiem co jest powodem brumu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 6 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2017 Cóż, "dziwny jest ten świat" toż to tylko przewód. Wg mojej laickiej wiedzy, jeśli sprzęt działał poprawnie a wszystko jest dobrze wykonane i podłączone to brumić nie będzie, więc będziesz zadowolony Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 6 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2017 Może te zakłócają są spowodowane przez kable lub inne urządzenia znajdujące się w pobliżu (np. dekoder TV albo kable zasilające)? Tak się dzieje często np. w przypadku wzmacniaczy lampowych, że zbierają zakłócenia z kabli przechodzących niedaleko Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 6 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2017 Panowie, kabel Melodika MDC1110 Purple Rain kupiony. Jutro idę odebrać osobiście. Będzie to para 1 metrowych kabli. Wszystko prawie już posiadam, wtyki, cynę, kabel masy, widełki do kabla masy, opaska termokurczliwa i jeszcze jutro przy odbiorze kabla wezmę opaskę nylonową, aby wszystko wsadzić do niej i żeby kable się nie rozchodziły :-). Jeśli chodzi o ten kabel masy, to przy zakupie sugerowałem się zasadą, że nie powinien mieć mniejszego przekroju jak pozostałe przewody zasilające, ale może oczywiście mieć większą średnicę. Czy słusznie? A może są jeszcze inne "złote zasady"? Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 8 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2017 Panowie! Kabelki gotowe! Wczoraj siedziałem prawie 4 godziny i mozolnie w najwyższym skupieniu robiłem te kable, ale było warto W porównaniu z kablem dołączanym przez producenta gramofonu jest słyszalna różnica na korzyść mojego. Generalnie ten mój ma raczej barwę ciepłą. Nie ma wyostrzeń w najwyższych rejestrach, dźwięk jest bardziej czysty. Balans tonalny w równowadze, źródła pozorne dobrze czytelne. Głębia sceny dobra. Bas i dynamika również, więc czego chcieć więcej... Kable nie licząc robocizny kosztowały mnie 100 zł, o satysfakcji ze zrobienia samemu nie wspomnę, bo to jest bezcenne... Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 9 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2017 Marcin cieszę się. Jak widać można samemu zrobić dobre kable. Przy tym cena niska i jak wspomniałeś duża satysfakcja. A może wrzuć jakąś fotkę tego kabelka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 9 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2017 Belfer54 zamieszczam zdjęcia. Tak patrząc na fotki, to całkiem przyzwoicie wyglądają te moje kable . PS Kalek uziemiający jest osobno ponieważ kupiłem tej samej długości co sygnałowy czyli 1 m., a powinienem kupić trochę dłuższy, no ale cóż następnym razem będzie lepiej . Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2017 Klasa kabel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 11 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2017 Jeśli to pierwsze podejście to wizualnie całkiem całkiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 12 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2017 Podzielam zdanie Kolegów wyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin B. Napisano 12 kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2017 Bardzo dziękuję. PS Najwięcej czasu zabrało mi lutowanie i przypomnienie zasad nimi rządzących . Reszta to sama przyjemność... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts