Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich. Ostatnio dosyć często nie korzystam ze stacjonarnego komputera , tylko z laptopa siedząc w salonie. Tak sobe pomyślałem, że przydałoby mi się jakieś urządzonko , które by podpiąć do wzmacniacza i bezprzewodowo przesyłać do niego muzykę, Oczywiście laptop nie będzie moim głównym źródłem, od tego mam cd, ale czasem taka dogoność by się przydała. Znalazłem coś takiego jak NU-FORCE AIR DAC. Czytając testy i opinie wychodzi na to , że to całkiem fajne urządzenie.
Ale wolę się zapytać tutaj czy warto coś takiego zapkupić w kwocie do 500 zł. Czy to mocno degraduje dźwięk?. Może ktoś z forumowiczów używal tego cuda i mógłby się wypowiedzieć na jego temat.

Reszta toru o ile to ma znaczenie to AA Xi 60, Klipsch Rf62, Denon dcd 720 ae.

Pozdrawiam.
Napisano
Do Twojego wzmacniacza najprostszym rozwiązaniem jeżeli upierasz się przy bluetooth, jest końcówka AA WTX-500 lub jeszcze lepiej WTX-1000 a najlepszą opcją jest sprzedaż cd Denona i zakup odtwarzacza AA X-UNI, wtedy masz wszystko: tuner FM/DAB+, odtwarzacz CD i odtwarzacz sieciowy z bluetooth, Wi-Fi a także przez USB jest to według mnie najlepsza opcja tylko trochę droższa X-UNI kosztuje nowy ok. 3.600,- zł - to co uzyskasz po sprzedaży Denona. Sam używam zestawu Cambridge CX i u mnie połączenie bluetooh we wzmacniaczu CXA80 jest najsłabszą opcją, dużo lepsza jakość jest przez Wi-Fi i ja najczęściej go używam do CXN (ze względów praktycznych) jednak jeszcze lepsze brzmienie jest po kablu USB w komplecie mam też odtwarzacz CD CXC za niewiele ponad 2 tys. i brzmi on najlepiej (przynajmniej na moje ucho).
Napisano
Jak dotychczas lepszego odtwarzacza cyfrowego niż CD nie wymyślono.
A dźwięk po kablu analogowym też zazwyczaj wypada najbardziej naturalnie.
Oczywiście jest wiele urządzeń nie korzystających z kabli, ale te naprawdę dobrze grające kosztują duże pieniądze.
Jak choćby Devialet.
Napisano
Dzięki za odpowiedzi Panowie. Zagłębiłem się trochę w ten temat bezprzewodowy , poczytałem itp i jednak odpuszczam to.
Za to pojawił mi się kolejny złoty pomysł w głowie icon_biggrin.gif

A jakbym dokupił dac'a, ale przewodowego?
Chodzi mi o to , że mój cd ma wyjście optyczne. Ciekawe czy za pomocą dac'a w kwocie do 1300 zł bym uzyskał lepszy dźwięk z tego odtwarzacza, czy raczej optyk to kiepski transfer , a lepszy byłby coaxial?
Wtedy bym mógł laptopa sobie podłączyć pod Dac'a po usb i taki dac byłby wykorzystany podwójnie. Dwie pieczenie na jednym ogniu.
Więc pytanie konkretne, czy te dac'i w cenie do 1300 zł są warte uwagi czy lepiej dać sobie spokój?
Napisano
Ponownie muszę się zgodzić z opinią f1angel, ale to już nie aktualne... więc ok. Myślę, że dac to w Twojej sytuacji to strzał w 10 ! (w mojej też zresztą, ale to za jakiś czas )
do 1300 można znaleźć dobry dac. Swojego czasu bardzo mnie zainteresował DAC firmy Audiotrack- Dr DAC 3 (nowy ok 1500 zł) -niszowy, ale zbiera znakomite opinie. Asus w tej cenie robi porządne sprzęty. Bardzo dużo dobrego słychać o iFi, jednakże kuleje tu jak dla mnie mała ilość wejść.

Myślę, że dobrym pomysłem jest używka, jednakże dobre ciężko znaleźć.

...daj mi z dzień czasu to o DAC'ach więcej napiszę, muszę uciekać niestety, pozdrawiam
Napisano
Super, dzięki Simson, każda informacja jest dla mnie na wagę złota.

O ile z laptopem się nie boję , bo tam co nie podłącze to będzie lepszy dźwięk, ale zastanawia mnie sprawa mojego odtwarzacza Cd.
Mianowicie czytam na różnych forach , że aby dac dobrze grał musi mieć dobre źródło . Jedni wymieniają pewne modele cd na porządne źródło, a inni jeszcze inne. Ale już wiem , że nie każdy cd będzie się nadawał na tą funkcję.
Nie wiem gdzie ta różnica i tego nie rozumiem, dlatego też zastanawiam się czy mój Denon dcd 720 ae będzie się spełniał jako źródło.
Jest tam tylko wyjście optyczne, znowu dużo ludzi pisze , że lepsze wyjście koaksjalne, a dlaczego?
Przecież sygnał i tak będzie obrabiany w dacu więc skąd te różnice?
Napisano
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy lepszy jest koalsjalny kabel czy optyczny. Wiadomo zaś to, że dobry firmowy koaxial swoje kosztuje!

A ci do najlepszego źródła -to warto kupić dedykowany transport (czyli bez DACa na pokładzie) a nie CDka.
No chyba że mówimy o odtwarzaczach po pare... i więcej tysięcy (cena za używane). Zresztą obecnie nie ma za wiele transportów w rozsądnych cenach.

Co do DACa- parę dni temu była w salonach akcja promocyjna m.in. na Audiolaba Q-DAC. Zerknij na ich stronę czy jeszcze są, bo cena była naprawdę dobra!

Pozdrawiam
Napisano
Coraz bardziej zastanawiam się poważniej nad dwoma dac'ami z drugiej ręki: Arcam-rdac oraz Arcam irdac. Jestem ciekawy czy wogóle bym usłyszał jakąkolwiek różnicę na plus jakbym podłączył do mojego Cd Denona po optyku, bo z laptopa to napewno icon_wink.gif
Napisano
Na pewno produkty warte uwagi, jednakże różnica w cenie między nimi jest dość znaczna.
Na pewno najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie u siebie, wówczas sam różnicę będziesz w stanie określić. Może sprzedawcy zgodzą się na taki układ. Używka to bardzo dobry pomysł, można trochę zaoszczędzić. Myślę, że warto do odsłuchu w tej cenie dodać ASUS Xonar Essence One, a może również już wspomniany Dr Dac 3 (wymienne opamp'y, co daje możliwość modulowania dźwięku wg upodobań), tu znajdziesz opis.

http://audio.com.pl/newsy/sprzetowe/8782-audiotrak-drdac3

Jednakże myślę, że bez odsłuchu to się nie obędzie. Sam szukam dac'a do około 2500zł, jednakże jeszcze nie teraz, no i bez odsłuchu to nie obędzie się na pewno.

Widzę, że użytkownicy z branży tu na forum mają w ofercie sprzedażowej dac'ki firmy iFi Audio, może coś by napisali ? ponoć recenzje zbierają bardzo dobre.