1Ender Napisano 28 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2017 Witam, założyłem ten temat z myślą o użytkownikach Przetworników c/a - Dac. Temat z pewnością wielokrotnie poruszany na forum, ale chciałbym, aby użytkownicy tych urządzeń podzielili się wrażeniami z odsłuchów oraz ewentualnymi problemami związanymi z użytkowaniem wspomnianych Daców, zastosowanych kabelkach, sposobie połączeń urządzeń i istotnej poprawie dźwięku.Od kilku dni jestem posiadaczem Cambridge Audio DacMagic 100 byłem bardzo zadowolony z jakości dźwięku, aż do chwili, kiedy urządzenie parokrotnie samoistnie zaczęło się wyłączać - przechodząc w stan czuwania. Zauważyłem też ogromne pogorszenie się jakości dźwieku - tak jakby dac przestał działać. Świecą się tylko kontrolki, natomiast dźwięk "umarł". Daca mam podłączonego kablem coaxialnym z TV i dalej 2xRca do wzmacniacza.Czy ktoś z Was miał podobny problem z ww urządzeniem? Dac jest na gwarancji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2017 Sprawa automatycznego wyłączania się daca - rozwiązana. Trzeba było przytrzymać przycisk Source na ok. 5 sek. automatyczne wyłączanie minęło.Natomiast w dalszym ciągu brak poprawy na Youtube. Na kanałach muzycznych TV - jest już zauważalna różnica.Pomogło też przestawienie sprzętów (sofy, kolumn) celem poprawy akustyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 28 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2017 A jaki masz wzmacniacz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 28 stycznia 2017 Rotel Ra-971, dobry czy zły? No nie wiedziałem, że to ma aż takie znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Ale co ci nie działa z tym TV? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Dac kupiony od Was - Co mi nie pasuje?Sygnał z Youtube (internet w TV) puszczony z TV do CA dac kablem koaksjalnym i z dac 2x Rca do wzmacniacza Rotel ra971. Na stacjach TV muzycznych znaczna poprawa dźwięku, natomiast Youtube z TV - brak poprawy. Nie wiem czym to spowodowane. Na samym początku była róznica.Kabelki też od Was Profigold Proa4201 i Proa4802. Czy kierunek podłączenia kabli ma znaczenie? No i dlaczego do daca nie było instrukcji w języku polskim w komplecie. Musiałem ściągnąć pdf z instrukcją.I jeszcze odnośnie samego urządzenia, funkcja incoming sample rate - palą się tylko diody 44.1 przy podłączeni RCD 951 Rotel - przy tak niskim próbkowaniu brak zmian oraz 48 przy sygnale z TV. Czy tak ma być? Nigdy nie osiągnąłem sygnału na poziomie próbkowania 96 kHz. Urządzenie jeszcze nie testowałem z laptopem - system operacyjny linux. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simson Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Sygnał z YT jest kiepskiej jakości, więc nie spodziewaj się cudów. Przetwornik pokaże zmianę, ale musi mieć także przyzwoitej jakości plik źródłowy/ źródło.Temu nie pali Ci się 96kHz, bo TV nie nadaje takiej jakości. Jak podłączysz laptopa to musisz ściągnąć ze strony producenta sterowniki pod ten DAC, wówczas zależnie od jakości pliku i ustawieniach odpowiednia dioda powinna się zapalić.Co do kierunku kabli, znaczenia wg mnie nie ma (niektóre mają wskazane strzałkami kierunki, ale to kontrowersyjny i ciężki temat - dyskusje na miesiące). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Youtube ma tragiczna jakość to raz. Dwa jaki masz model lub telewizora że jest tam wyjcie coaxialne?Trzy żeby światełka zmienisly położenie musi być sygnał bit Perfekt nie osiągalny z TV.Pozostaje do dyspozycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 30 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Cytat ..I jeszcze odnośnie samego urządzenia, funkcja incoming sample rate - palą się tylko diody 44.1 przy podłączeni RCD 951 Rotel - przy tak niskim próbkowaniu brak zmian oraz 48 przy sygnale z TV. Czy tak ma być? Nigdy nie osiągnąłem sygnału na poziomie próbkowania 96 kHz. Z TV zawsze będziesz miał 48, natomiast reszta zarezerowana jest dla plików FLAC w wysokiej jakości, np 24/96, 24/88.2, 24/192Ściągnij od producenta sterownik USB 3.26 i ustaw DAC w tryb USB 2.0 - fabrycznie jest 1.0 Jak to zrobić masz w instrukcji.Zwykłe mp3 z pc / radia internetowe - 44.1 jest wszystko w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 30 stycznia 2017 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2017 Cytat Youtube ma tragiczna jakość to raz. Dwa jaki masz model lub telewizora że jest tam wyjcie coaxialne?Trzy żeby światełka zmienisly położenie musi być sygnał bit Perfekt nie osiągalny z TV.Pozostaje do dyspozycji TV - Funai, załączam instrukcję Funai_50FDI7725_PL.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 stycznia 2017 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2017 Ale jaja ma koncentryka.HehNo ale to nic musisz słuchać z dobrego źródła i tyle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 26 lutego 2017 Potrzebuję kupić 3 m kabel usb - jaki? Na co zwrócić uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 lutego 2017 Udostępnij Napisano 27 lutego 2017 Na solidne końcówki i dobre połączenie końcówki z kablem. Po prostu żeby się nie łamał jak typowe kable słuchawkowe.Ekranowanie itp to zbędny wydatek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts