dgolab@onet.pl Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 witam , już się poprawiam , zaczne od tego , ze kompletnie się nie znam. budżet 5-6 tys zl , salon polaczony z kuchnia 50 m2 , chodzi mi po glowie amplituner denon AVR-X2300W . jeśli chodzi o glosniki - denon avr x 2300W pro avanto hts 5.0 .czy ktoś pomoże ? ktoś zyczliwy ? pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Napisz post jak należy - z Twojego pytania nic nie wynika, a życzliwi się znajdą! Popraw, proszę swój 1 post(zapytanie)- naciskając edytuj - tu masz link - jak to zrobić.http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlPozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Te kolumny nie do denona. Będzie miękko i nudno. Do denona set indiana line tesi, magnat quantum 673.Do audio pro albo Yamaha albo onkyo, ewentualnie Pioneer. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Skoro się nie znasz, to napisz konkretnie co chcesz uzyskać, co Ci się podoba w takim czy innym brzmieniu .Zrób sobie rozpiskę priorytetów, jeśli chodzi o brzmienie i funkcje, potem poczytaj sam testy amplitunerów i kolumn. Wyciągnij wnioski. Potem zrób już krótszą listę sprzętu do porównań w odsłuchachTo według mnie najlepsza na początek racjonalna porada . Chyba że zakup ma być na zasadzie, kupię kino, bo fajnie mieć, ma ładnie wyglądać i być nowoczesne, a i tak mam pewnie drewniane uszy, więc mi wszystko jedno, a za 5-6 tys jakoś tam chyba zagra, bo takie za 4tys też jakoś grają. Pro avanto grają całkiem ciekawie, ale bardzo specyficznie, faktycznie miękko i plastycznie, to musiałby być zakup poprzedzony solidnym odsłuchem, zresztą jak każdy inny...Inna rzecz to kolumny do dość wydajnego pieca i raczej mniejszego pokoju( przeciętna efektywność) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Niewiele danych... ale cóż. Mógłbyś bardziej rozwinąć ten wpis.Myślę sobie, że za 2500 tysiąca zł to już całkiem niezły piec można kupić - używany - mam na myśli stereo. Dźwięk bez porównania lepszy, to jakby porównywać Poloneza do Maserati. Jednym i drugim pojedziesz .Ja mam stereo - dźwięk super, a i TV puszczone przez Daca do wzmacniacza - są basy, jest przestrzeń i tylko 2 kolumny! Można? Można! Ale co kto lubi.Ja od początku nie chciałem kina - najpierw dużo czytałem, zdobywałem wiedzę, teorię, później jak dojrzałem do zakupu - zacząłem pytać na forach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 1Ender myślisz że kolega chce stereo?Ja nie wiem, pytam. Faktycznie mało informacji zawarł. Ale widzę że na tym forum nacisk składzie się na stereo, czasem nawet próbujac kogoś przekonać że to dla niego lepsze. Nie uważasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 Kolega sam nie wie czego chce i to jest problem. Bo wszyscy znajomi mają kino i jest fajnie? Nie wiem czy na siłe doradza się stereo. Moim zdaniem lepiej zacząć od dobrego zestawu stereo, a z czasem można rozbudować.A zastanowiłeś dlaczego tak się dzieje, że kino jest odradzane? Stosunek jakości sygnału do ceny.Np. w stereo - 700 zł wzmacniacz, 300 zł CD, 700 zł Kolumny, Kable - 200 zł i już to gra, a można i dużo taniej, za połowę tego i będzie już przynajmniej przyzwoicie. A kino - czy w takich kwotach zagra to dobrze w stereo? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 O matko Panowie , dajcie napisać coś autorowi....PS. 1Ender z tymi 8 kolumnami to przesadziłeś i to mocno, aż boli jak się czyta:(Stereo to jakość, wpinając coś ponad dwie kolumny, sporo idzie w niwecz:( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 A czy problem nie polega na tym że autor postu umieścił go w dziale stereo zamiast kino domowe ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 marca 2017 Udostępnij Napisano 6 marca 2017 MobyDickAutor nie określił co chce. Może dajmy mu szansę się wypowiedzieć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dgolab@onet.pl Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 bardzo dziekuje za odpowedz , piszecie , ze podalem mało danych na temat co chce , proszę zadajcie mi konkretne pytania , jedna odpowiedz rozumiem co do kolumn, wybrałem i zaproponowałem kiepsko , piszecie rozne rzeczy ale nikt mi nie odpowiedział czy ten amplituner jest ok czy nie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dgolab@onet.pl Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 1ender , ja napisałem konkretnie co chce , ty masz kino i gratuluje, ja chce amplituner Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dgolab@onet.pl Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 s4Home , jakie informacje jeszcze powinienem podac ? ja proszę o rade , ja się nie znam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dgolab@onet.pl Napisano 7 marca 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2017 jacek75 , dzięki za odpowiedz , na co konkretnie powinienem odpowiedzieć aby uzyskac porade? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Zwróć uwagę na to że zarówno Denon AVR-X2300W , jak i Audio Pro Avanto 5.0 HTS to komponenty wielokanałowe |( więcej niż 2 kanały ). Stereo to 2 kanały. Nikt Ci nie zabroni słuchać muzyki na takim zestawie, jednak każdy Ci tu powie że jeśli chcesz słuchać stereo to lepszym wyborem będzie zestaw 2 kanałowy. Dlatego albo wybrałeś zły dział, albo niewłaściwy sprzęt.Jest też taki zwyczaj, że nie pisze się więcej niż 1 post po sobie. \kolejne kwestie pisze się w tym samym poście.Tu masz informacje, jak napisać pierwszy post : http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlZ pierwszego Twojego postu nie wynika czy taki sprzęt już masz, czy chcesz go nabyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Chcąc uzyskać poradę, mądrą i pomoc warto kierować się "Pierwszymi postami " i jak je pisać ( http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html ). Zresztą link mam w swojej stopce ...Wtedy nawet jak nie wiesz co napisać i co jest ważne, napiszesz to i łatwiej jest poradzić, przy okazji pytania może na coś nakierują, lub dadzą do myślenia...?.Bo taki post jak Twój jest w stylu zapytania na forum moto :" Chcę kupić czerwonego VW transportera, czy będzie ok ?" potem jest 50 pytań od innych i nagle okazuje się, że ktoś chciał kupić niemieckie auto na wycieczki z dziewczyną po krętych górskich drogach ... Cytat , piszecie rozne rzeczy ale nikt mi nie odpowiedział czy ten amplituner jest ok czy nie ? S4home napisał między wierszami, czytaj... Co znaczy ok ?... no właśnie opisz , dlaczego ten wybrałeś spośród wielu.Tylko trzeba dobrać jeszcze kolumny, mądrze, mając na uwadze jak gra amplituner i kolumny, jaki jest metraż, napisz czego oczekujesz od brzmienia, bo tu wróżek niema Cytat 1ender , ja napisałem konkretnie co chce , ty masz kino i gratuluje, ja chce amplituner Tylko Ty też wybrałeś kino domowe, bo to amplituner kina domowego, pytasz w dziale stereo( ale mniejsza o to), stąd kolega może myśli, że nie jesteś pewien swego wyboru...bo taki zestaw kinowy w muzyce dość średnio, niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Cytat bardzo dziekuje za odpowedz , piszecie , ze podalem mało danych na temat co chce , proszę zadajcie mi konkretne pytania , jedna odpowiedz rozumiem co do kolumn, wybrałem i zaproponowałem kiepsko , piszecie rozne rzeczy ale nikt mi nie odpowiedział czy ten amplituner jest ok czy nie ? Czytałeś "instrukcję" pisania postów na tym forum? -Proszę przeczytaj i - popraw Swój 1 post. http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.htmlPrzykłady postów:http://forum.audio.com.pl/Jaki-wybrac-sprz...DL4-t40922.htmlhttp://forum.audio.com.pl/Zmiana-kolumn--t44099.htmlhttp://forum.audio.com.pl/Pierwszy-zestaw-...oju-t44466.htmldgolab@onet.plKolego, zapytam kolokwialnie ile chcesz "głośników" w swoim zestawie 2 czy więcej czy np. 5, 7??Ja mam akurat 2 kolumny głośnikowe, co jakbyś trochę poczytał wiedziałbyś, że jest to stereo, a nie KINO DOMOWE.Trochę teorii:Stereofonia (pot. stereo) - elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł. Zapis dźwięku odbywa się za pomocą co najmniej dwóch niezależnych mikrofonów, osobno dla kanału lewego i prawego, transmisja zaś poprzez dwa oddzielne kanały do dwóch osobnych głośnikówKolokwialnie mówiąc Zestaw Stereo to - zestaw urządzeń audio służący do słuchania muzyki bez wizji (np. teledysków). Czyli wzmacniacz lub amplituner, żródło dźwięku (np. Odtwarzacz CD, komputer, gramofon itd.) oraz 2 Kolumny głośnikowe.Kino domowe - zestaw urządzeń audio i wideo przeznaczony do oglądania filmów, który pozwala symulować w warunkach domowych wrażenie dźwiękowe, jakiego doświadcza widz na sali kinowej lub koncertowej. Zazwyczaj w skład zestawu wchodzą: źródło sygnału w postaci odtwarzacza Blu-ray lub DVD, elementy audio do odtwarzania dźwięku przestrzennego (DTS, Dolby Digital, Dolby Digital EX, itp.) czyli wzmacniacz i zestaw głośnikowy w systemie 5.1 (również 6.1 i 7.1), oraz urządzenie do odtwarzania obrazu, np. telewizor lub projektor z ekranem projekcyjnym.Rozwinięciem stereofonii jest stereofonia wielokanałowa, którą wykorzystuje właśnie Kino Domowe celem uzyskania dźwięku przestrzennego.Dźwięk przestrzenny uzyskiwany jest dzięki wykorzystaniu zestawu minimum 5 głośników, którym towarzyszy dodatkowy głośnik niskotonowy, zwany popularnie subwooferem.Źródło - Wikipedia.Kolego dgolab@onet.pl - może teraz określisz czy chcesz zestaw KD czy Stereo - jakbyś jeszcze czegoś nie rozumiał to - pytaj.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Ładne wyjaśnienie:)To czy chcesz stereo czy kino jest tylko i wyłącznie twoim pomysłemMy możemy Ci doradzić jedno i drugir ale to który system wybierzesz zależy od tego jak go będziesz używał. Ile masz czasu na filmy ile.na muzykę. Skąd oglądasz filmy, jak słuchasz muzyke. To wszystko ma znaczenie. Generalnie, wybrałeś dobre elementy ale nie pasujące do siebie i zaczęła się dyskusja. Dlatego określ kino czy stereo?Chcesz poznać ograniczenia jednego i drugiego? Poczytaj albo pytaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 7 marca 2017 Udostępnij Napisano 7 marca 2017 Dodam, że stereo jest odpowiednie gdy się chce słuchać muzyki. Ale filmy można też świetnie obejrzeć/posłuchać na stereo.Natomiast kino domowe dobrze nagłośni filmy. Ale do słuchania muzyki się raczej nie nadaje. Zazwyczaj dobry wzmacniacz gra tak jak amplituner kina domowego 3 - 5 razy droższy. I to nawet nie zawsze KD gra tak dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts