Mprezi Napisano 21 października Napisano 21 października Czy mamy kogoś kto obecnie stosuje wiim ultra streamer wraz z udac Laiv poprzez kabel USB? Jakie wrażenia słuchając Spotify czy też radia Internetowego?? Odpisz, cytując
michaudio Napisano Środa o 00:10 Napisano Środa o 00:10 Retro audio prezentuje zajawkę o naprawie Denafripsa Pontusa. Niezbyt optymistyczne... Komentarze nie zostawiają suchej nitki na konstrukcji zasilacza. https://youtu.be/GZat5KJeKXk?si=l7A1U7hEbJlC_9-q 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano Środa o 08:25 Napisano Środa o 08:25 8 godzin temu, michaudio napisał: Retro audio prezentuje zajawkę o naprawie Denafripsa Pontusa. Niezbyt optymistyczne... Komentarze nie zostawiają suchej nitki na konstrukcji zasilacza. https://youtu.be/GZat5KJeKXk?si=l7A1U7hEbJlC_9-q Nooo lipnie to wygląda 🫤 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Środa o 09:16 Napisano Środa o 09:16 Bezensowne to przęłączanie na przekaźnikach. W Aresie jest pstryczek 110/230 i po temacie. Poza tym faktycznie straszne badziewie - dobre i ciche zasilanie liniowe, nienasrane na płytkach i rewelacyjna jakość dźwięku 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Środa o 20:43 Napisano Środa o 20:43 (edytowany) 11 godzin temu, marcinmarcin napisał: Poza tym faktycznie straszne badziewie - dobre i ciche zasilanie liniowe, nienasrane na płytkach i rewelacyjna jakość dźwięku Mi się też trafo upiekło w Havanie (teraz ma polskie z polskiej miedzi ). Stało się to po z górą 12 latach eksploatacji. Czy na tej podstawie (mój przypadek jest raczej jednostkowy, na forach MHDT Lab nie słyszałem o takich problemach) mam wywodzić wniosek, że produkty MHDT Laboratories są badziewne i źle zaprojektowane? Naprawdę nigdy i nikomu nie spalił się Levinson? Edytowano Środa o 20:43 przez il Dottore Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Czwartek o 08:11 Napisano Czwartek o 08:11 11 godzin temu, il Dottore napisał: Naprawdę nigdy i nikomu nie spalił się Levinson? Też się psują, znajomy opowiadał z kolei że trafił im Qutest kiedyś do naprawy - nie dało się tam nic naprawić - cegła. Na Olx zresztą też był taki spalony wystawiony dość długo na początku roku. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Piątek o 06:20 Napisano Piątek o 06:20 22 godziny temu, marcinmarcin napisał: Też się psują, znajomy opowiadał z kolei że trafił im Qutest kiedyś do naprawy - nie dało się tam nic naprawić - cegła. Na Olx zresztą też był taki spalony wystawiony dość długo na początku roku. Spalony Qutest ale jak? To musiała być jakaś wadliwa konstrukcja. Mój chodził 2 lata bez przerwy bo go nie gasiłem wcale. Nic mu nie było. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Piątek o 09:02 Napisano Piątek o 09:02 (edytowany) Mój też chodził łącznie kilka lat i chyba dalej chodzi, ale uszkodzonych qutest po forach było też całkiem sporo no i pojawiały się ogłoszenia np. z hifshark archiwalnych pierwsze lepsze Edytowano Piątek o 09:04 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
rajdek Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu https://www.alpha-audio.net/review/multitest-the-best-dac-for-1000-euros/ Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, rajdek napisał: https://www.alpha-audio.net/review/multitest-the-best-dac-for-1000-euros/ Staroć. Test sprzed 3 lat. Tego Audio-gd R-1 już nie produkują. To nie była udana konstrukcja, szczególnie zasilanie szwankowało i strasznie się grzał. Zastąpił go R-1 NOS. Bez oversamplingu, bez żadnych filtrów cyfrowych. Ten jest zdecydowanie wart polecenia. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 22 minuty temu, il Dottore napisał: Audio-gd R-1 "Pomiary nie mówią wszystkiego. To fakt. Gdybyśmy tylko zobaczyli pomiary i nie posłuchali, natychmiast wyrzucilibyśmy ten dac do kosza. Jednak nie słyszymy wszystkich tych pomiarów podczas słuchania. Na pewno nie brzmi to źle. Słyszymy mnóstwo szczegółów, duży obraz stereo, a także mnóstwo przewiewności. Jednak tak naprawdę nie uspokajamy się podczas słuchania." 25 minut temu, il Dottore napisał: R-1 NOS. Bez oversamplingu, bez żadnych filtrów cyfrowych Dobrze że poprawili, taka filozofia i budowa mnie przekonuje. Biorę na testy, mam nadzieje że doładuje nasycenie. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 27 minut temu, rajdek napisał: Dobrze że poprawili Głównym założeniem przy kontruowaniu tego przetwornika była jak najmniejsza manipulacja na oryginalnym pliku. Dali też zupełnie inne zasilanie (ewidentnie skopane w R-1) i lepsze drabinki. Układy korekcyjne na chipach FPGA są zapewne też inne. Pomiary są tak samo ciulowe, jak były w R-1. Zawsze będą ciulowe, bo Kingwa ma wywalone na pomiary. To ma grać a nie się mierzyć. Chińskie Delta-Sigma za czapkę śliwek mają cudowne pomiary, ale jakoś nie chcą grać. Bo pomiary nie grają. Wadą jest niedorzecznie długi czas wygrzewania. 600 godzin trzeba liczyć, choć już w okolicach 400 godzin zaczyna się stabilizować. Najlepszy dźwięk jest z I2S. Nie potrafię nic powiedzieć o jakości wejścia USB i zegara, bo korzystam z DDC. W sumie Amanero nie jest złym rozwiązaniem, ale bardziej ufam Singxserowi z jego stabilizowanym termicznie zegarem femtosekundowym i zasilaniem na superkondensatorze. Singxser ciągnie sygnał USB z serwera/streamera i dopiero z Singxera po I2S idzie sygnał do DAC. Gdy używałem Digital Coax to przy zmianie częstotliwości plików był pojedynczy trzask z głośników. Po I2S nic nie trzeszczy no i dźwięk bardziej otwarty, do tego mniej wrażliwy na jakość kabla. Z Digital Coax każdy kabel brzmiał inaczej, co mnie denerwowało, bo przecież cyfra to cyfra, więc skąd niby te różnice? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, il Dottore napisał: jak najmniejsza manipulacja na oryginalnym pliku Nie rozumiem po co producenci na siłę dodają OS, wszystkie recenzje użytkowników mówią - NOS najlepszy. 7 minut temu, il Dottore napisał: I2S Powinni to ustandaryzować, Holo ma swój układ pinów, inny od Audio-GD, Musician ma konfigurowalny. Trzeba zwrócić uwagę na kompatybilność z transportem. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 7 minut temu, rajdek napisał: owinni to ustandaryzować, Holo ma swój układ pinów, inny od Audio-GD, Musician ma konfigurowalny. Trzeba zwrócić uwagę na kompatybilność z transportem. Dokładnie tak. W Singxerze są takie hebelki na spodzie a w instrukcji podają układ tych hebelków w zależności od tego, jaki masz DAC. I zgodnie z instrukcją trzeba ustawić inaczej dla każdej firmy. Mało tego - on ma 2 wyjścia I2S: po HDMI i po kablu ethernetowym. Także standaryzacja pilnie potrzebna! Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 34 minuty temu, rajdek napisał: Nie rozumiem po co producenci na siłę dodają OS, wszystkie recenzje użytkowników mówią - NOS najlepszy. Dodają te cuda, bo na różnych filtrach gra inaczej. Nigdy nie miałem kontaktu z R-8 ani R-7 ale w recenzjach piszą, że to są istne kameleony! Można z nich wyciągać dźwięk o dowolnych właściwościach w zależności od gustu, nastroju, fazy Księżyca itp. Jest nawet specjalny filtr z emulacją TDA1541. Mi to niepotrzebne do niczego, podobnie jak oversampling. Więc odpuściłem sobie droższe przetworniki od Audio-gd. Ten mi wystarcza w zupełności. Po co mam płacić za ficzery, których i tak nie będę używać? Edytowano 8 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
rajdek Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @il Dottore R-1 NOS nie ma konfigurowalnych pinów, korzysta z standardu PS Audio? Odpisz, cytując
T Z6 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu A mój dac RME stoi nieuzywany juz chyba z póltora roku.Dzwięk z daców w moich wzmacniaczach jest praktycznie taki sam.Czas pozbyc sie tego czego nie używam.Mam pół wieku na karku i albo już nie słysze różnic albo to wszystko to pic na wode... 4 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 3 godziny temu, rajdek napisał: Biorę na testy, mam nadzieje że doładuje nasycenie A co ma/może mieć wpływ na takie wrażenie brzmienia? Bardziej nasycone-mniej nasycone. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, rajdek napisał: R-1 NOS nie ma konfigurowalnych pinów Nie ma. 2 godziny temu, rajdek napisał: korzysta z standardu PS Audio? Dokładnie tak. 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 15 minut temu, AudioTube napisał: A co ma/może mieć wpływ na takie wrażenie brzmienia? Bardziej nasycone-mniej nasycone. Nie wiem czy dac to potrafi ale pre tak. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 3 godziny temu, AudioTube napisał: A co ma/może mieć wpływ na takie wrażenie brzmienia? Bardziej nasycone-mniej nasycone. Z elektroniki dac, wzmacniacz i transport... 🙃 Z ustawień olbrzymie ma dostosowanie napięcia daca na wejściu wzmacniacza. Wysokie daje ostre ,wysuszone granie. Za niskie rozlazłe i przeciągnięte na basie. Edytowano 2 godziny temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 32 minuty temu, marcinmarcin napisał: i transport... 🙃 Takie cuda? Podaj przykład. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 22 minuty temu, rajdek napisał: Takie cuda? Podaj przykład. Mialem u siebie chyba kilkanaście różnych, większość okolomalinopodobnych, oba Sotmy, volumio primo itp. Każdy gral trochę lub mocno inaczej. Do tego bardzo wyraźne zmiany brzmienia całości w zależności od użytego zasilacza do transportu i softu. I wszystko to przy sygnale bit perfect i zakładam poprawnym przesyle danych. Edytowano 1 godzinę temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jaki ten świat złożony, jedni nie słyszą różnic przekazu analogowego przez elektronikę, inni słyszą różnicę w przekazie cyfrowym. I co zrobisz jak nic nie zrobisz... Odpisz, cytując
Recommended Posts