Mprezi Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Nie macie takiej myśli aby w przypadku krążka CD zakupić dobrej klasy odtwarzacz i zapomnieć o wszelakich przetwornikach? Np. Denon cdc 3000ne lub inne droższe jak Luxman Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Mprezi napisał: Nie macie takiej myśli aby w przypadku krążka CD zakupić dobrej klasy odtwarzacz i zapomnieć o wszelakich przetwornikach? Na krążku CD jest zapisany dźwięk w formie cyfrowej PCM, żeby go usłyszeć trzeba przekonwertować do postaci analogowej. Jak można zapomnieć o przetworniku? 4 minuty temu, Mprezi napisał: inne droższe Nie znaczy że lepsze, zapewne inne. Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zapomnieć mam na myśli nie zaprzątać sobie tym głowy wiedząc że producent wsadzili tam dobry przetwornik np Luxman ma Rohm Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Jasne. Jedni pewnie kupują i zapominają a inni chcą więcej i szukając osobny dac. Dlatego nie ma co zamykać tego wątku W sumie i ja zapomniałem od kiedy mam zestaw Teac, zaciekawił mnie temat i mam takie przeczucie że nie usłyszę zbytnio różnicy do r2r. Może kiedyś się skuszę na porównanie do R-2R i TRRD-5 Edytowano 2 godziny temu przez rajdek 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, rajdek napisał: Na krążku CD jest zapisany dźwięk w formie cyfrowej PCM, żeby go usłyszeć trzeba przekonwertować do postaci analogowej. Jak można zapomnieć o przetworniku? Nie znaczy że lepsze, zapewne inne. Moze chodziło o fakt, ze w odtwarzaczach cd ten przetwornik już jest. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, rajdek napisał: Jasne. Jedni pewnie kupują i zapominają a inni chcą więcej i szukając osobny dac. Dlatego nie ma co zamykać tego wątku W sumie i ja zapomniałem od kiedy mam zestaw Teac, zaciekawił mnie temat i mam takie przeczucie że nie usłyszę zbytnio różnicy do r2r. Może kiedyś się skuszę na porównanie do R-2R i TRRD-5 Widze ze mamy podobne kolumny , ja mam Dali rubikore 2 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Artur Brol napisał: Moze chodziło o fakt, ze w odtwarzaczach cd ten przetwornik już jest. Ok, tylko są odtwarzacze z i bez, oraz o różnej jakości. 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Bez to jest cd transport. Nie odtwarzacz. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu 1 godzinę temu, rajdek napisał: Ok, tylko są odtwarzacze z i bez, oraz o różnej jakości. Urokliwe te twoje male teaci Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Mprezi napisał: Nie macie takiej myśli aby w przypadku krążka CD zakupić dobrej klasy odtwarzacz i zapomnieć o wszelakich przetwornikach? U mnie wszystko zaczęło się od tandemu Cambridge'a: CXA 81 + CXC v2. CXC to był czysty transport, więc po wymianie wzmacniacza na analogowy musiałem kupić zewnętrzny przetwornik. A jak już go miałem, to przy kolejnych wymianach sprzętowych sięgałem z premedytacją po analogowe piece i transporty CD, żeby nie płacić za zdublowane przetworniki. Do nich potem dokupywałem lepszy przetwornik zewnętrzny, żeby nie zostawał w tyle za resztą toru. I tak już zostało. Gdybym na samym początku postawił na firmę, oferującą dobry pełnoprawny odtwarzacz CD zamiast gołego transportu, pewnie wszystko potoczyłoby się inaczej. Albo i nie. Edytowano 43 minuty temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Artur Brol Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu To mieliśmy taki sam start, widzę. Cambridge CXA81 I CXC v2. 1 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu 19 minut temu, Mprezi napisał: Urokliwe te twoje male teaci Esoteric high-end audio należąca do TEAC Corporation jest bardziej urokliwa. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu (edytowany) 2 godziny temu, rajdek napisał: słuchałeś dac-ki r2r i delta-sigma. Różnice w brzmieniu między nimi są subtelne czy znaczące? Powiedziałbym, że różnica między nimi będzie gdzieś na poziomie 20-40 procent przeciętnej różnicy między wzmacniaczami. Ale różnić się między sobą będą również poszczególne daki delta-sigma. Oczywiście pomijam sytuacje, gdy mówimy o pokrewnych modelach tego samego producenta, czy bardzo podobnych konstrukcjach. Różne R2R też zagrają nieco inaczej, nawet modele zbliżone cenowo. Na pewno mówimy o zmianach większych o rzędy wielkości od zmian OS / NOS w ramach jednego przetwornika. Bo wychwycenie tych ostatnich wymaga już skupienia (czy wręcz jest na granicy percepcji), a zmiana daka najczęściej rzuca się w uszy. Dla mnie przejście na R2R nie było łatwe. Przy pierwszych podejściach miałem wrażenie, że na tym tracę, nowy dźwięk wydawał się... uboższy. A potem stwierdziłem, że jednak bliższy prawdy / naturalnego brzmienia instrumentów. Szczególnie w zakresie górnej średnicy i sopranów. Edytowano 20 minut temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts