Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Poza tym faktycznie straszne badziewie - dobre i ciche zasilanie liniowe, nienasrane na płytkach i rewelacyjna jakość dźwięku

Mi się też  trafo upiekło w Havanie (teraz ma polskie z polskiej miedzi :) ). Stało się to po z górą 12 latach eksploatacji. Czy na tej podstawie (mój przypadek jest raczej jednostkowy, na forach MHDT Lab nie słyszałem o takich problemach)  mam wywodzić wniosek, że produkty MHDT Laboratories są badziewne i źle zaprojektowane? 

Naprawdę nigdy i nikomu nie spalił się Levinson?

Edytowano przez il Dottore
Napisano
11 godzin temu, il Dottore napisał:

Naprawdę nigdy i nikomu nie spalił się Levinson?

Też się psują, znajomy opowiadał z kolei że trafił im Qutest kiedyś do naprawy - nie dało się tam nic naprawić - cegła. Na Olx zresztą też był taki spalony wystawiony dość długo na początku roku.

Napisano
22 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Też się psują, znajomy opowiadał z kolei że trafił im Qutest kiedyś do naprawy - nie dało się tam nic naprawić - cegła. Na Olx zresztą też był taki spalony wystawiony dość długo na początku roku.

Spalony Qutest ale jak? 

To musiała być jakaś wadliwa konstrukcja. Mój chodził 2 lata bez przerwy bo go nie gasiłem wcale. Nic mu nie było. 

Napisano (edytowany)

Mój też chodził łącznie kilka lat i chyba dalej chodzi, ale uszkodzonych qutest po forach było też całkiem sporo no i pojawiały się ogłoszenia np. z hifshark archiwalnych pierwsze lepsze

Zrzut ekranu 2025-10-31 100012.png

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
22 minuty temu, il Dottore napisał:

Audio-gd R-1

"Pomiary nie mówią wszystkiego. To fakt. Gdybyśmy tylko zobaczyli pomiary i nie posłuchali, natychmiast wyrzucilibyśmy ten dac do kosza. Jednak nie słyszymy wszystkich tych pomiarów podczas słuchania. Na pewno nie brzmi to źle. Słyszymy mnóstwo szczegółów, duży obraz stereo, a także mnóstwo przewiewności. Jednak tak naprawdę nie uspokajamy się podczas słuchania."

25 minut temu, il Dottore napisał:

R-1 NOS. Bez oversamplingu, bez żadnych filtrów cyfrowych

Dobrze że poprawili, taka filozofia i budowa mnie przekonuje.

Biorę na testy, mam nadzieje że doładuje nasycenie.

Napisano
27 minut temu, rajdek napisał:

Dobrze że poprawili

Głównym założeniem przy kontruowaniu tego przetwornika była jak najmniejsza manipulacja na oryginalnym pliku. Dali też zupełnie inne zasilanie (ewidentnie skopane w R-1) i lepsze drabinki. Układy korekcyjne na chipach FPGA są zapewne też inne.

Pomiary są tak samo ciulowe, jak były w R-1. Zawsze będą ciulowe, bo Kingwa ma wywalone na pomiary. To ma grać a nie się mierzyć.  Chińskie Delta-Sigma za czapkę śliwek mają cudowne pomiary, ale jakoś nie chcą grać. Bo pomiary nie grają. 

Wadą jest niedorzecznie długi czas wygrzewania. 600 godzin trzeba liczyć, choć już w okolicach 400 godzin zaczyna się stabilizować. 

Najlepszy dźwięk jest z I2S. Nie potrafię nic powiedzieć o jakości wejścia USB i zegara, bo korzystam z DDC. W sumie Amanero nie jest złym rozwiązaniem, ale bardziej ufam Singxserowi z jego stabilizowanym termicznie zegarem femtosekundowym i zasilaniem na superkondensatorze. 

Singxser ciągnie sygnał USB z serwera/streamera i dopiero z Singxera po I2S idzie sygnał do DAC. Gdy używałem Digital Coax to przy zmianie częstotliwości plików był pojedynczy trzask z głośników. Po I2S nic nie trzeszczy no i dźwięk bardziej otwarty, do tego mniej wrażliwy na jakość kabla. Z Digital Coax każdy kabel brzmiał inaczej, co mnie denerwowało, bo przecież cyfra to cyfra, więc skąd niby te różnice? 

Napisano
4 minuty temu, il Dottore napisał:

jak najmniejsza manipulacja na oryginalnym pliku

Nie rozumiem po co producenci na siłę dodają OS, wszystkie recenzje użytkowników mówią - NOS najlepszy.

7 minut temu, il Dottore napisał:

I2S

Powinni to ustandaryzować, Holo ma swój układ pinów, inny od Audio-GD, Musician ma konfigurowalny. Trzeba zwrócić uwagę na kompatybilność z transportem.

Napisano
7 minut temu, rajdek napisał:

owinni to ustandaryzować, Holo ma swój układ pinów, inny od Audio-GD, Musician ma konfigurowalny. Trzeba zwrócić uwagę na kompatybilność z transportem.

Dokładnie tak.

W Singxerze są takie hebelki na spodzie a w instrukcji podają układ tych hebelków w zależności od tego, jaki masz DAC. I zgodnie z instrukcją trzeba ustawić inaczej dla każdej firmy. Mało tego - on ma 2 wyjścia I2S: po HDMI i po kablu ethernetowym. :) 

Także standaryzacja pilnie potrzebna! :) 

Napisano (edytowany)
34 minuty temu, rajdek napisał:

Nie rozumiem po co producenci na siłę dodają OS, wszystkie recenzje użytkowników mówią - NOS najlepszy.

Dodają te cuda, bo na różnych filtrach gra inaczej. Nigdy nie miałem kontaktu z R-8 ani R-7 ale w recenzjach piszą, że to są istne kameleony! Można z nich wyciągać dźwięk o dowolnych właściwościach w zależności od gustu, nastroju, fazy Księżyca itp. :) 

Jest nawet specjalny filtr z emulacją TDA1541. :)

Mi to niepotrzebne do niczego, podobnie jak oversampling. Więc odpuściłem sobie droższe przetworniki od Audio-gd. Ten mi wystarcza w zupełności. Po co mam płacić za ficzery, których i tak nie będę używać?   

Edytowano przez il Dottore
Napisano

A mój dac RME stoi nieuzywany juz chyba z póltora roku.Dzwięk z daców w moich wzmacniaczach jest praktycznie taki sam.Czas pozbyc sie tego czego nie używam.Mam pół wieku na karku i albo już nie słysze różnic albo to wszystko to pic na wode...

Napisano
15 minut temu, AudioTube napisał:

A co ma/może mieć wpływ na takie wrażenie brzmienia? Bardziej nasycone-mniej nasycone.

Nie wiem czy dac to potrafi ale pre tak.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, AudioTube napisał:

A co ma/może mieć wpływ na takie wrażenie brzmienia? Bardziej nasycone-mniej nasycone.

Z elektroniki dac, wzmacniacz i transport... 🙃

Z ustawień olbrzymie ma dostosowanie napięcia daca na wejściu wzmacniacza. Wysokie daje ostre ,wysuszone granie. Za niskie rozlazłe i przeciągnięte na basie.

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, rajdek napisał:

Takie cuda?

Podaj przykład.

Mialem u siebie chyba kilkanaście różnych, większość okolomalinopodobnych, oba Sotmy, volumio primo itp. Każdy gral trochę lub mocno inaczej. Do tego bardzo wyraźne zmiany brzmienia całości w zależności od użytego zasilacza do transportu i softu. I wszystko to przy sygnale bit perfect i zakładam poprawnym przesyle danych. 

Napisano

Jaki ten świat złożony, jedni nie słyszą różnic przekazu analogowego przez elektronikę, inni słyszą różnicę w przekazie cyfrowym.

I co zrobisz jak nic nie zrobisz...