Lukasz M Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Witam, po odłączeniu amplitunera i po ponownym podłączeniu do niego kolumn, przestaly one grać, już sam sie boje czy mi sie jakoś przypadkowo spaliły, jak można je sprawdzić ?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Zobacz moze najpierw czy jakiegoś mute nie wcisnołeś bo jeśli 2 kolumny nie dzialają to rzadki przypadek. Ampli świeci? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 Lukasz M, przede wszystkim co to za amplituner i z jakiego źródła dźwięku grasz? Możliwości jest sporo (oprócz wciśniętego MUTE, o czym już wspomniał przedmówca): Wybrałeś prawidłowe źródło dźwięku? W amplitunerach kina domowego zazwyczaj masz możliwość podłączenia sygnału zarówno przez wejścia analogowe (para gniazd cinch) jak i cyfrowe (optyczne, koaxialne i w nowszych konstrukcjach HDMI). Jak to jest u Ciebie? Sprawdzałeś przy innych wybranych źródłach (przede wszystkim - radio)? Czy słychać coś w słuchawkach (jeżeli ma wyjście słuchawkowe)? Jeśli masz wybór kolumn (A i B) to może wyłączyłeś prawidłową parę (np. włączyłeś B zamiast A, albo ogólnie wyłączyłeś kolumny). Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz M Napisano 4 września 2017 Autor Udostępnij Napisano 4 września 2017 (edytowany) Posiadam Amplituner Yamaha RXV 799 który napędza mi kolumny frontowe KEF Q900 nie wiem, szperam i nadal nie wiem co przestawiłem ze ciagle cisza, tak amplituner się swieci.... Edytowano 4 września 2017 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 4 września 2017 Udostępnij Napisano 4 września 2017 18 minut temu, Lukasz M napisał: Posiadam Amplituner Yamaha RXV 799 Może raczej RX-V779, a nie 799?http://www.yamaha-audio.pl/amplituner-kina-domowego-7.1-yamaha-rx-v779.html Czy na pewno podłączyłeś kolumny frontowe pod zaciski głośnikowe A? Sprawdzałeś co się dzieje jak wybierzesz funkcję TUNER? Spróbuj wyłączył go na parę minut i w tym czasie sprawdzić, czy nie zwarłeś gdzieś kabli głośnikowych oraz czy prawidłowo podłączyłeś kolumny oraz źródło sygnału. Zerknij też na instrukcję - zazwyczaj na końcu sa podane podstawowe odpowiedzi na pytanie "czemu nic nie słychać w kolumnach". Pozdrawiam PS. To pewnie nie ten przypadek - ale jeżeli grałeś bardzo głośno, to może załączyło się zabezpieczenie termiczne i musi ostygnąć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 września 2017 Udostępnij Napisano 5 września 2017 To musi być kwestia podłączenia. Czy jak włączasz amplituner słyszysz charakterystyczny "pyk" po około 2-3 sekundach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts