Lukasz M Napisano 4 września 2017 Napisano 4 września 2017 Witam, po odłączeniu amplitunera i po ponownym podłączeniu do niego kolumn, przestaly one grać, już sam sie boje czy mi sie jakoś przypadkowo spaliły, jak można je sprawdzić ?? Odpisz, cytując
audiowit Napisano 4 września 2017 Napisano 4 września 2017 Zobacz moze najpierw czy jakiegoś mute nie wcisnołeś bo jeśli 2 kolumny nie dzialają to rzadki przypadek. Ampli świeci? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 4 września 2017 Napisano 4 września 2017 Lukasz M, przede wszystkim co to za amplituner i z jakiego źródła dźwięku grasz? Możliwości jest sporo (oprócz wciśniętego MUTE, o czym już wspomniał przedmówca): Wybrałeś prawidłowe źródło dźwięku? W amplitunerach kina domowego zazwyczaj masz możliwość podłączenia sygnału zarówno przez wejścia analogowe (para gniazd cinch) jak i cyfrowe (optyczne, koaxialne i w nowszych konstrukcjach HDMI). Jak to jest u Ciebie? Sprawdzałeś przy innych wybranych źródłach (przede wszystkim - radio)? Czy słychać coś w słuchawkach (jeżeli ma wyjście słuchawkowe)? Jeśli masz wybór kolumn (A i B) to może wyłączyłeś prawidłową parę (np. włączyłeś B zamiast A, albo ogólnie wyłączyłeś kolumny). Pozdrawiam Odpisz, cytując
Lukasz M Napisano 4 września 2017 Autor Napisano 4 września 2017 (edytowany) Posiadam Amplituner Yamaha RXV 799 który napędza mi kolumny frontowe KEF Q900 nie wiem, szperam i nadal nie wiem co przestawiłem ze ciagle cisza, tak amplituner się swieci.... Edytowano 4 września 2017 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości. Odpisz, cytując
RoRo Napisano 4 września 2017 Napisano 4 września 2017 18 minut temu, Lukasz M napisał: Posiadam Amplituner Yamaha RXV 799 Może raczej RX-V779, a nie 799?http://www.yamaha-audio.pl/amplituner-kina-domowego-7.1-yamaha-rx-v779.html Czy na pewno podłączyłeś kolumny frontowe pod zaciski głośnikowe A? Sprawdzałeś co się dzieje jak wybierzesz funkcję TUNER? Spróbuj wyłączył go na parę minut i w tym czasie sprawdzić, czy nie zwarłeś gdzieś kabli głośnikowych oraz czy prawidłowo podłączyłeś kolumny oraz źródło sygnału. Zerknij też na instrukcję - zazwyczaj na końcu sa podane podstawowe odpowiedzi na pytanie "czemu nic nie słychać w kolumnach". Pozdrawiam PS. To pewnie nie ten przypadek - ale jeżeli grałeś bardzo głośno, to może załączyło się zabezpieczenie termiczne i musi ostygnąć? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 września 2017 Napisano 5 września 2017 To musi być kwestia podłączenia. Czy jak włączasz amplituner słyszysz charakterystyczny "pyk" po około 2-3 sekundach? Odpisz, cytując
Recommended Posts