wallace Napisano 12 września 2017 Udostępnij Napisano 12 września 2017 Jako elektronik i sceptyk kablowy przyznaję, ze artykuł jest bardzo przystępnie napisany i QED robi pomiary tego co produkuje za co mu chwała. Jak ze wszystkimi porównaniami trzeba by jeszcze wiedzieć co z czym zostało zestawione, bo przyznacie, że publikowanych parametrów elektrycznych kabli audio nie ma za wiele. Moja uwagę zwróciły wykresy 19 i 20 na stronie 19 dotyczące zniekształceń w zakresie niskich częstotliwości dla kabla o dużej rezystancji 0.065ohm/m i kabla o małej rezystancji 0.004ohm/m. Generalnie nie jest to zaskakujące - kiedyś już wklejałem porównanie rezystancji kabli głośnikowych np. Melodika MDC2250 Purple Rain (2x2.5mm2) z żyłą basscore, który katalogowo ma właśnie <=0.065ohm/m (https://sklep.rms.pl/melodika-mdc2250-purple-rain-przewod-glosnikowy-ofc-klasy-4n-2x2-5mm2-z-zyla-basscore) oraz zwykłego miedzianego przewodu głośnikowego TLGYP 2x2.5mm2, który ma rezystancję <=0.008ohm/m (http://sklepelektryczny.pl/pl/produkt/113/556/przewod_glosnikowy_tlgyp_2x2_5__przewody_glosnikowe) Generalnie biorąc do porównania kable o skrajnie różnych parametrach nietrudno wykazać, który jest lepszy od strony pomiarowej (jak to zrobił QED w swoim artykule). I nie jest to zarzut wobec autora, wręcz przeciwnie - te pomiary pokazują tylko, że na rynku jest cała masa kablo-podobnych produktów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Czy jest jakaś różnica kiedy podłączy się kable do górnych terminali od góry lub od dołu w kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Tak, jest. Ja preferuję podpięcie pod dolne terminale bo dzwięk jest bardziej nasycony(przynajmniej u mnie). Ale kiedyś muszę kiedyś spradzić srebrne zwory, czy sytuacja się czasem nie odwróci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 (edytowany) To wiem Ale chodzi mi o włożenie kabelka do tego samego terminalu od góry lub od dołu. Edytowano 28 września 2017 przez Celdur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 28 września 2017 Udostępnij Napisano 28 września 2017 Ach, Roro mi kiedyś tlumaczył jak to jest. Widzialem tak ''u ludzi'' podpiete kolumny. Sam nie sprawdzałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 10 godzin temu, Celdur napisał: To wiem Ale chodzi mi o włożenie kabelka do tego samego terminalu od góry lub od dołu. Jest ogromna. Jak wsadzasz kabelki od góry to zwisając dalej w dół będzie tworzy się zagięcie. W zależności od konstrukcji samego kabla/koszulki/oplotu, sam materiał przewodzący będzie bardziej lub mniej narażony na fizyczne odkształcenia. Jak nie bawisz sie kolumnami (ciagle przestawiasz) to pewnie żadnego znaczenia to nie będzie miało. Chyba że oczekujesz efektów słyszalnych, to zaraz moge coś wykreować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 29 września 2017 Udostępnij Napisano 29 września 2017 Dzięki, podpiąłem od dołu żeby się nie zaginał tak bardzo jak od góry Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts