Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 21.10.2024 o 23:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mają lekką skłonność w tę stronę. Aczkolwiek to nie jest typ góry która chce nas trochę przysypać. Trzeba posłuchać żeby się przekonać o czym piszę.

Może nowych Luxmanów nie słuchałem wystarczająco to nie będę tutaj wychodził przed szereg ale kurcze w Accu tego nie czułem. Widocznie umiejętnie to robią.

Napisano
Dnia 23.10.2024 o 07:05, Piotr Sonido napisał:

Może nowych Luxmanów nie słuchałem wystarczająco to nie będę tutaj wychodził przed szereg ale kurcze w Accu tego nie czułem. Widocznie umiejętnie to robią.

Najnowsze modele z literką "Z" na końcu. Kontynnują tą charakterytyke. Wpadnij do któregoś Topa, posłuchasz, będziesz wiedział o czym piszę :)

Napisano
20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Najnowsze modele z literką "Z" na końcu. Kontynnują tą charakterytyke. Wpadnij do któregoś Topa, posłuchasz, będziesz wiedział o czym piszę :)

Może przy okazji się uda. W Krakowie czyli u mnie na miejscu to problem.

Dawniej jeździłem do Kielc albo Katowic. Teraz czasu mniej. Przy okazji będe pamiętał.

• 4 weeks later...
Napisano
Dnia 23.11.2024 o 10:09, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

THF Kielce maja najlepszą salkę do odsłuchów ze wszystkich Topów. Kolega Marcin podszedł do tego w indywidualny sposób :)

Serio? A czemu?

Tak pytam z ciekawości. Ale fakt fajna.

nie dany mi było zbadać wszystkich.

Napisano
Dnia 29.11.2024 o 23:08, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

A dziś słyszałem że jeszcze tam jakieś modernizacje doszły :)

Tego nie porównam bo nie wiem / nie pamiętam jak było wcześniej. Ale mam w planach wizyte. Tylko się bardzo przeciąga :P

Napisano
Dnia 7.12.2024 o 18:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Z Oświęcimia do Kilce jest kawałek drogi, ale idą ferie, wakacje, zawsze się znajdzie jakaś okazja :D

Ja nie jestem z Oświecimia :)

Ja z Krakowa.

Do Oświęcimia jeżdżę już rzadko i tylko towarzysko :)

Do Kielc mam całkiem fajną drogę.

Napisano (edytowany)

Witam forumowiczów. Sprawa się dotyczy Yamachy R-N800A.

Zwracam się do Was, bo jestem trochę w kropce, a kropka ta wraca jak bumerang co jakiś czas. Stare kontra nowe. 

Postaram się nie rozciągając:

Mam w tej chwili starego Rotela RA980BX grającego z Dali Oberonami 7 i subem SVS SB-1000Pro. Pośrednikiem między cyfrą a analogiem jest u mnie DAC SMSL M500 MK3 na ES9038Pro. Do daca jest podłączona malinka z Moode, która zaciąga Flaca i MQA z mojego NASa. Działa to bardzo fajnie, z dźwięku jestem zadowolony (salon jakieś 35m2). Ten Rotel jest zamiennikiem dla ONKYO Integry A8870, która to czeka na zajęcie się selektorem wejść, jak to w tym modelu - z dźwięku Onkyo a8870 w tej samej konfiguracji też byłem zadowolony. Było inaczej niż na Rotelu, ale fajnie i nie wiem co wolę :)

Pomyślałem sobie, że mógłym trochę unowocześnić sprzęt, nie ruszając głośników (one są prezentem "ustawionym" od mojej żony i mi się szczerze podobają, zwłaszcza po dodaniu suba), wywalić DACa (na MQA mi nie zależy), który generalnie jest super, ale ma 1 irytującą rzecz - głośność reguluje się dla wszystkich źródeł i po głośnym wieczornym oglądaniu filmu, trzeba rano cisnąć dłużej pilota aby muzyczka sobie delikatnie plumkała na innym źródle, a Chińczyk nie planuje aktualizacji. Zamiast tego DACa i wzmacniacza chciałbym nabyć coś usieciowanego z USB-DAC, żeby podłączyć malinkę z Moode,  np. Yamachę R-N800A. Generalnie wszystkie jej funkcje mi bardzo podchodzą plus łatwiejsze sterowanie całością, ale ... co z dźwiękiem? Nie mogę w sieci znaleźć takich zestawień staruszków jak mój Rotel i Onkyo np. z nowymi Yamaszkami. Nie chciałbym zapłacić za wygodę i powiew świeżości utratą najważniejszego - jakości dźwięku. Tak na szybko spojrzałem, że mój chiński DAC jest na ES9038Pro, i to chyba paru sztukach, a Yamaha ma nowszego, ale chyba znacznie tańszego ES9080q, który nie zagłębiając się  mocniej w papiery ma raczej gorsze parametry, ale czy ludzkie ucho poczuje różnicę?

Kilka let temu miałem podobną zagwostkę, tylko jeszcze nie miałem DACa, a chromecasta, grałem na starym DENON DRA-585RD i wielkich Cerwin Vega Re-30. Od kumpla wziąłem wtedy na testy Onkyo TX-8150 - właśnie ze względu na jego funkcje sieciowe, a i ogólnie mi się podobał. Po testach chciałem sobie kupić takiego samego, a tu klapa. Kilka osób słuchało i nie wierzyło. Zestaw z nowym Onkyo grał do niczego. Być może ten wzmak miał trudności z napędzeniem tych głośników, nie wiem, dalej nie sprawdzałem. Temat zamknąłem, aż do dzisiaj. 

Proszę pomóżcie. Wolę nie kupować nowego sprzętu, żeby zaraz go zwracać - nie lubię tego robić sprzedawcom :)

Mam nadzieję, że ewentualna dyskusja przyda się osobom, które mogą być w zbliżonej sytuacji w której ja się znalazłem kuszony nowościami rynku :)

Edytowano przez spinek2
stylistyka
Napisano
18 minut temu, rajdek napisał:

Zadzwoń zapytaj o wypożyczenie, sprzedawcy to lubią :)

z tym chwilę jeszcze zaczekam :) Jeśli większość zdań będzie typu, że moja przesiadka to durny pomysł ze względów X i Y, to być może sobie odpuszczę :)