Skocz do zawartości

Sieciowe amplitunery i wzmacniacze stereo

RoRo

Recommended Posts

Dnia 21.10.2024 o 23:00, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Mają lekką skłonność w tę stronę. Aczkolwiek to nie jest typ góry która chce nas trochę przysypać. Trzeba posłuchać żeby się przekonać o czym piszę.

Może nowych Luxmanów nie słuchałem wystarczająco to nie będę tutaj wychodził przed szereg ale kurcze w Accu tego nie czułem. Widocznie umiejętnie to robią.

Dnia 23.10.2024 o 07:05, Piotr Sonido napisał:

Może nowych Luxmanów nie słuchałem wystarczająco to nie będę tutaj wychodził przed szereg ale kurcze w Accu tego nie czułem. Widocznie umiejętnie to robią.

Najnowsze modele z literką "Z" na końcu. Kontynnują tą charakterytyke. Wpadnij do któregoś Topa, posłuchasz, będziesz wiedział o czym piszę :)

20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Najnowsze modele z literką "Z" na końcu. Kontynnują tą charakterytyke. Wpadnij do któregoś Topa, posłuchasz, będziesz wiedział o czym piszę :)

Może przy okazji się uda. W Krakowie czyli u mnie na miejscu to problem.

Dawniej jeździłem do Kielc albo Katowic. Teraz czasu mniej. Przy okazji będe pamiętał.

• 4 weeks later...
Dnia 28.10.2024 o 06:48, Piotr Sonido napisał:

Może przy okazji się uda. W Krakowie czyli u mnie na miejscu to problem.

Dawniej jeździłem do Kielc albo Katowic. Teraz czasu mniej. Przy okazji będe pamiętał.

THF Kielce maja najlepszą salkę do odsłuchów ze wszystkich Topów. Kolega Marcin podszedł do tego w indywidualny sposób :)

Dnia 14.12.2024 o 15:44, Piotr Sonido napisał:

Niestety nie tylko z Salką dlatego sporo klientów na ELAC, Bowersy, rotel itp musi jeździć dalej.

Panowie "Krzyśki" mają swoje podejście, prowadzą ten salon wiele lat i jak każdy sklep ma swoich zwolenników jak i przeciwników :)

Witam forumowiczów. Sprawa się dotyczy Yamachy R-N800A.

Zwracam się do Was, bo jestem trochę w kropce, a kropka ta wraca jak bumerang co jakiś czas. Stare kontra nowe. 

Postaram się nie rozciągając:

Mam w tej chwili starego Rotela RA980BX grającego z Dali Oberonami 7 i subem SVS SB-1000Pro. Pośrednikiem między cyfrą a analogiem jest u mnie DAC SMSL M500 MK3 na ES9038Pro. Do daca jest podłączona malinka z Moode, która zaciąga Flaca i MQA z mojego NASa. Działa to bardzo fajnie, z dźwięku jestem zadowolony (salon jakieś 35m2). Ten Rotel jest zamiennikiem dla ONKYO Integry A8870, która to czeka na zajęcie się selektorem wejść, jak to w tym modelu - z dźwięku Onkyo a8870 w tej samej konfiguracji też byłem zadowolony. Było inaczej niż na Rotelu, ale fajnie i nie wiem co wolę :)

Pomyślałem sobie, że mógłym trochę unowocześnić sprzęt, nie ruszając głośników (one są prezentem "ustawionym" od mojej żony i mi się szczerze podobają, zwłaszcza po dodaniu suba), wywalić DACa (na MQA mi nie zależy), który generalnie jest super, ale ma 1 irytującą rzecz - głośność reguluje się dla wszystkich źródeł i po głośnym wieczornym oglądaniu filmu, trzeba rano cisnąć dłużej pilota aby muzyczka sobie delikatnie plumkała na innym źródle, a Chińczyk nie planuje aktualizacji. Zamiast tego DACa i wzmacniacza chciałbym nabyć coś usieciowanego z USB-DAC, żeby podłączyć malinkę z Moode,  np. Yamachę R-N800A. Generalnie wszystkie jej funkcje mi bardzo podchodzą plus łatwiejsze sterowanie całością, ale ... co z dźwiękiem? Nie mogę w sieci znaleźć takich zestawień staruszków jak mój Rotel i Onkyo np. z nowymi Yamaszkami. Nie chciałbym zapłacić za wygodę i powiew świeżości utratą najważniejszego - jakości dźwięku. Tak na szybko spojrzałem, że mój chiński DAC jest na ES9038Pro, i to chyba paru sztukach, a Yamaha ma nowszego, ale chyba znacznie tańszego ES9080q, który nie zagłębiając się  mocniej w papiery ma raczej gorsze parametry, ale czy ludzkie ucho poczuje różnicę?

Kilka let temu miałem podobną zagwostkę, tylko jeszcze nie miałem DACa, a chromecasta, grałem na starym DENON DRA-585RD i wielkich Cerwin Vega Re-30. Od kumpla wziąłem wtedy na testy Onkyo TX-8150 - właśnie ze względu na jego funkcje sieciowe, a i ogólnie mi się podobał. Po testach chciałem sobie kupić takiego samego, a tu klapa. Kilka osób słuchało i nie wierzyło. Zestaw z nowym Onkyo grał do niczego. Być może ten wzmak miał trudności z napędzeniem tych głośników, nie wiem, dalej nie sprawdzałem. Temat zamknąłem, aż do dzisiaj. 

Proszę pomóżcie. Wolę nie kupować nowego sprzętu, żeby zaraz go zwracać - nie lubię tego robić sprzedawcom :)

Mam nadzieję, że ewentualna dyskusja przyda się osobom, które mogą być w zbliżonej sytuacji w której ja się znalazłem kuszony nowościami rynku :)

Edytowano przez spinek2
stylistyka