Mumble Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 listopada 2017 (edytowany) Witam wszystkich, Mam mały problem z właściwym podłączeniem kina domowego do amplitunera. Sprzęt który posiadam: 1. Amplituner Onkyo TX-NR636 http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino_domowe/Amplitunery_kina_domowego/TX-NR636 2. Telewizor Samsung UE55H6650 https://www.rtvmaniak.pl/6282611/samsung-ue55h6650-wrazenia-opinie-i-specyfikacja 3. Dekoder NC+ BOX+ HD http://ncplus.pl/oferta/pozostale-dekodery/box-hd 4. Odtwarzacz mulimedialny Mede8er MED600X3D http://www.mede8er.pl/Mede8er_600x3D.html Aktualnie mam to wszystko podłączone przez kable HDMI do amplitunera Onkyo, a z niego idzie jednym kablem HDMI do TV. Takie rozwiązanie generalnie jest ok, do czasu aż zachce mi się puścić coś z bezpośrednio z telewizora, np. z jego wbudowanego tunera dvbt czy aplikacji youtube w tv, wtedy dźwięk idzie z głośniczków telewizora, czyli nie tak jakbym chciał. Jak uzyskać dźwięk z tego telewizora na kinie domowym bez rozwalania całego systemu okablowania jaki mam? Pozdrawiam. Edytowano 6 listopada 2017 przez Mumble Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 listopada 2017 (edytowany) Witaj.Jeśli twój TV obsługuje ARC (kanał zwrotny audio) to aktywuj tą funkcję w TV i amplitunerze. Alternatywnie możesz podłączyć TV kablem optycznym do amplitunera. Bo rozumiem, że wszystkie podłączenia masz poprzez HDMI Edytowano 6 listopada 2017 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 6 listopada 2017 Udostępnij Napisano 6 listopada 2017 Podepne sie pod temat bo jestem w identycznej sytuacji tv ma hdmi arc amplituner tez ma arc wiec podpinam to kablem hdmi, pytanie teraz xbox dekoder podpinam do amplitunera i z amplitunera kablem hdmi podpinam pod tv. W ustawieniach amplitunera gdzies zmieniac cos? Chodzi o to że jak amplituner był wyłączony żeby dzwięk leciał z głosników w tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 Zdaje się,że tu przydatna byłaby inna funkcja amplitunera, a mianowicie "Pass Trough". Teoretycznie umożliwia ona przesyłanie sygnału przez HDMI przy wyłączonym amplitunerze. Ale jeśli chodzi o konkrety , to musisz zajrzeć do instrukcji obsługi amplitunera. Nie każdy tą funkcję posiada. Na jednym z forów natknąłem się na informację, że jeśli ta funkcja ma działać , to podłączone sprzęty muszą obsługiwać HDMI CEC , czyli sterowanie sprzętami przez HDMI. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 dobra no ale jesli ta funkcja nie bedzie działąc to jak to sensownie podlaczyc zeby amplituner był wyłaczony i mialbym glos z tv a odpalam amplituner i mam glos z kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek75 Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 A jeśli ta funkcja nie będzie działać, lub się coś zawiesi, praktyczniej jest podpiąć zwłaszcza dekoder satelitarny kabelkiem hdmi wprost z TV, a z TV poprowadzić do amplitunera ( wspomniany już w 2 poście) kabel optyczny. W sumie przecież nie ma sensu nagłaśniać wszystkich audycji np. informacyjnych poprzez kolumny 5.1;) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 No to jedynie pozostaje wykorzystać wyjścia w sprzęcie i wejścia w TV (analogowe). W razie potrzeby można skorzystać z konwertera cyfrowo analogowego lub odwrotnie, w zależności od konfiguracji wyjść/wejść. Ale pamiętać należy wówczas o wykonaniu połączeń sygnału wizji. I oczywiście wiąże się to ręcznym przełączaniem źródeł w TV. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 czyli podsumowująć kablem optycznym podpiąć tv do amplitunera i wtedy jak odpale dekoder czy też xboxa i włączę amplituner to bedzie dzwiek z kolumna jak wyłącze to dzwiek z tv głosników tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 w zasadzie tak, będziesz musiał tylko w samym TV za każdym razem przełączać źródło dźwięku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 7 listopada 2017 Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 (edytowany) albo wyciszać w tv pilotem dzwięk hm? Edytowano 7 listopada 2017 przez Masownik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mumble Napisano 7 listopada 2017 Autor Udostępnij Napisano 7 listopada 2017 (edytowany) U mnie udało się. W TV włączyłem coś co nazywa się HDMI-CEC, i to samo w Onkyo. Ponadto HDMI podłączyłem do portu HDMI w TV który miał w nawiasie napisane ARC, w Onkyo to było proste bo wyjście HDMI-OUT opisane już jest jako ARC. I teraz w momencie włączenia w TV tunera dvbt albo jakichs aplikacji jak youtube czy netflix tuner automatycznie przelacza sie na kanal TV. Od tego momentu dzwiek z tv idzie po kinie domowym a pilot od TV steruje tez glosnoscia amplitunera. Edytowano 7 listopada 2017 przez Mumble Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 ??? Co za temat. Czy ktoś tu wie o czym jest mowa. Tak włączasz HDMI cec i HDMI pass thru. Ampli jest włączony automatycznie dźwięk idzie przez niego. Wyłączasz, obraz dalej masz i dźwięk w tv. Koniec gdybania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 (edytowany) To co proponuje S4Home jest najprostsze. Zresztą wspomniałem o tym w jednym z wcześniejszych postów. Jednak istnieją jeszcze inne metody podłączenia sprzętu, co prawda nieco karkołomne ;-) , ale pozwalają uzyskać ten sam efekt, no prawie. Kolega Masownik ,zdaje się , lubi sobie utrudniać życie :-) Edytowano 8 listopada 2017 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 8 listopada 2017 Udostępnij Napisano 8 listopada 2017 Tak włączasz HDMI cec i HDMI pass thru tyle ze ja nie wime gdzie włączyc te hdmi ces i hdmi pass i dlatego wszystko podpiolem pod tv a z tv kablem optycznym i mam identycznie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 No identycznie to nie. Bo trzeba przedstawiać dźwięk w tv. O ile wiem tylko Panasonic puszcza cały czas. To nie masz instrukcji do obu urządzeń gdzie włącza się podstawowe rzeczy? Zapewne to było jednym z kart sprzedawcy kiedy ci proponował ten konkretny model. I nie wykorzystujesz tego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masownik Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 w Tv już uruchomiłem to ale w amplitunerze harman avr70 nie widzę nic w instrukcji o tym hdmi pass Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2017 Udostępnij Napisano 9 listopada 2017 Z harmanem nie pomogę. Ale funkcje mieć musi, chyba, że Samsung ja obciął... Hmmm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 30 listopada 2020 Udostępnij Napisano 30 listopada 2020 Witam. Mam podobny problem jak założyciel tematu i proszę o pomoc. TV Sony Bravia 65XG8505 Onkyo TX-NR686 Do ampli podpięte PC, blue-ray i tuner TV ale to w tej chwili mało istotne. TV podpięty do Onkyo kablem HDMI ( w TV wejściem z ARC , w Onkyo wyjście z ARC ). W Onkyo włączona funkcja HDMI CEC. Zależy mi na dźwięku przez Onkyo ze względu na obecność Dolby Atmos w niektórych filmach na Netflixie. Niestety przy włączonym amplitunerze dźwięku z TV brak. Gdy wyłączam Onkyo pojawia się okienko ,, aktywny głośnik TV" i dźwięk jest tylko z głośników TV. W menu TV w ustawieniach Bravia Sync przy włączonym Onkyo funkcja ,,sterowanie Bravia Sync" jest jakby niedostępna. Jeśli trzeba to wrzucę fotkę jak to wygląda. Przy wyłączonym Onkyo ta funkcja się uruchamia i wtedy mogę ją włączyć lub wyłączyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz Koffta Napisano 1 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2020 U mnie pomogło odłączenie tunera i podpięcie go bezpośrednio pod tv. Problem miałem identyczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 3 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 3 grudnia 2020 Odłączenie tunera pomogło w uzyskaniu dźwięku z TV na amllitunerze ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz Koffta Napisano 4 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2020 (edytowany) 10 godzin temu, ziele_37 napisał: Odłączenie tunera pomogło w uzyskaniu dźwięku z TV na amllitunerze ? Tak Nie bardzo wiem dlaczedo,ale tuner blokowal audio wychodzce z TV(tv,netflix,youtube) Edytowano 4 grudnia 2020 przez Jonasz Koffta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziele_37 Napisano 9 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2020 U mnie nie pomogło odłączenie wszystkich urządzeń, zainstalowanie najnowszego oprogramowania do Tv i ampli , wyłączanie zasilania. Zostawiłem tylko ampli podłączony do Tv i próbowałem kilkoma kablami HDMI. Nic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawka Smiertelna Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 (edytowany) Straszne zamieszanie się tutaj zrobiło, sprawdźcie jakie kodeki obsługuje wasz Tv Ja mam LG i nie wspiera DTS a trochę tego szukałem by go odpalić. Miło by było jak ktoś podpowiedział by mi jak podłączyć tego PC pod wspomniany amplituner.Lub jakie ustawienia powinienem mieć by działać dźwięk przestrzenny 5.1 Edytowano 14 grudnia 2021 przez Dawka Smiertelna Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts