Mumble #1 Napisano 6 listopada 2017 (edytowany) Witam wszystkich, Mam mały problem z właściwym podłączeniem kina domowego do amplitunera. Sprzęt który posiadam: 1. Amplituner Onkyo TX-NR636 http://www.onkyo.pl/pl/Produkty/Kino_domowe/Amplitunery_kina_domowego/TX-NR636 2. Telewizor Samsung UE55H6650 https://www.rtvmaniak.pl/6282611/samsung-ue55h6650-wrazenia-opinie-i-specyfikacja 3. Dekoder NC+ BOX+ HD http://ncplus.pl/oferta/pozostale-dekodery/box-hd 4. Odtwarzacz mulimedialny Mede8er MED600X3D http://www.mede8er.pl/Mede8er_600x3D.html Aktualnie mam to wszystko podłączone przez kable HDMI do amplitunera Onkyo, a z niego idzie jednym kablem HDMI do TV. Takie rozwiązanie generalnie jest ok, do czasu aż zachce mi się puścić coś z bezpośrednio z telewizora, np. z jego wbudowanego tunera dvbt czy aplikacji youtube w tv, wtedy dźwięk idzie z głośniczków telewizora, czyli nie tak jakbym chciał. Jak uzyskać dźwięk z tego telewizora na kinie domowym bez rozwalania całego systemu okablowania jaki mam? Pozdrawiam. Edytowano 6 listopada 2017 przez Mumble Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iron #2 Napisano 6 listopada 2017 (edytowany) Witaj.Jeśli twój TV obsługuje ARC (kanał zwrotny audio) to aktywuj tą funkcję w TV i amplitunerze. Alternatywnie możesz podłączyć TV kablem optycznym do amplitunera. Bo rozumiem, że wszystkie podłączenia masz poprzez HDMI Edytowano 6 listopada 2017 przez Iron Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #3 Napisano 6 listopada 2017 Podepne sie pod temat bo jestem w identycznej sytuacji tv ma hdmi arc amplituner tez ma arc wiec podpinam to kablem hdmi, pytanie teraz xbox dekoder podpinam do amplitunera i z amplitunera kablem hdmi podpinam pod tv. W ustawieniach amplitunera gdzies zmieniac cos? Chodzi o to że jak amplituner był wyłączony żeby dzwięk leciał z głosników w tv Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iron #4 Napisano 7 listopada 2017 Zdaje się,że tu przydatna byłaby inna funkcja amplitunera, a mianowicie "Pass Trough". Teoretycznie umożliwia ona przesyłanie sygnału przez HDMI przy wyłączonym amplitunerze. Ale jeśli chodzi o konkrety , to musisz zajrzeć do instrukcji obsługi amplitunera. Nie każdy tą funkcję posiada. Na jednym z forów natknąłem się na informację, że jeśli ta funkcja ma działać , to podłączone sprzęty muszą obsługiwać HDMI CEC , czyli sterowanie sprzętami przez HDMI. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #5 Napisano 7 listopada 2017 dobra no ale jesli ta funkcja nie bedzie działąc to jak to sensownie podlaczyc zeby amplituner był wyłaczony i mialbym glos z tv a odpalam amplituner i mam glos z kolumn Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek75 #6 Napisano 7 listopada 2017 A jeśli ta funkcja nie będzie działać, lub się coś zawiesi, praktyczniej jest podpiąć zwłaszcza dekoder satelitarny kabelkiem hdmi wprost z TV, a z TV poprowadzić do amplitunera ( wspomniany już w 2 poście) kabel optyczny. W sumie przecież nie ma sensu nagłaśniać wszystkich audycji np. informacyjnych poprzez kolumny 5.1;) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iron #7 Napisano 7 listopada 2017 No to jedynie pozostaje wykorzystać wyjścia w sprzęcie i wejścia w TV (analogowe). W razie potrzeby można skorzystać z konwertera cyfrowo analogowego lub odwrotnie, w zależności od konfiguracji wyjść/wejść. Ale pamiętać należy wówczas o wykonaniu połączeń sygnału wizji. I oczywiście wiąże się to ręcznym przełączaniem źródeł w TV. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #8 Napisano 7 listopada 2017 czyli podsumowująć kablem optycznym podpiąć tv do amplitunera i wtedy jak odpale dekoder czy też xboxa i włączę amplituner to bedzie dzwiek z kolumna jak wyłącze to dzwiek z tv głosników tak? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Markcox #9 Napisano 7 listopada 2017 w zasadzie tak, będziesz musiał tylko w samym TV za każdym razem przełączać źródło dźwięku Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #10 Napisano 7 listopada 2017 (edytowany) albo wyciszać w tv pilotem dzwięk hm? Edytowano 7 listopada 2017 przez Masownik Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mumble #11 Napisano 7 listopada 2017 (edytowany) U mnie udało się. W TV włączyłem coś co nazywa się HDMI-CEC, i to samo w Onkyo. Ponadto HDMI podłączyłem do portu HDMI w TV który miał w nawiasie napisane ARC, w Onkyo to było proste bo wyjście HDMI-OUT opisane już jest jako ARC. I teraz w momencie włączenia w TV tunera dvbt albo jakichs aplikacji jak youtube czy netflix tuner automatycznie przelacza sie na kanal TV. Od tego momentu dzwiek z tv idzie po kinie domowym a pilot od TV steruje tez glosnoscia amplitunera. Edytowano 7 listopada 2017 przez Mumble Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #12 Napisano 8 listopada 2017 ??? Co za temat. Czy ktoś tu wie o czym jest mowa. Tak włączasz HDMI cec i HDMI pass thru. Ampli jest włączony automatycznie dźwięk idzie przez niego. Wyłączasz, obraz dalej masz i dźwięk w tv. Koniec gdybania Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Iron #13 Napisano 8 listopada 2017 (edytowany) To co proponuje S4Home jest najprostsze. Zresztą wspomniałem o tym w jednym z wcześniejszych postów. Jednak istnieją jeszcze inne metody podłączenia sprzętu, co prawda nieco karkołomne ;-) , ale pozwalają uzyskać ten sam efekt, no prawie. Kolega Masownik ,zdaje się , lubi sobie utrudniać życie :-) Edytowano 8 listopada 2017 przez Iron Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #14 Napisano 8 listopada 2017 Tak włączasz HDMI cec i HDMI pass thru tyle ze ja nie wime gdzie włączyc te hdmi ces i hdmi pass i dlatego wszystko podpiolem pod tv a z tv kablem optycznym i mam identycznie Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #15 Napisano 9 listopada 2017 No identycznie to nie. Bo trzeba przedstawiać dźwięk w tv. O ile wiem tylko Panasonic puszcza cały czas. To nie masz instrukcji do obu urządzeń gdzie włącza się podstawowe rzeczy? Zapewne to było jednym z kart sprzedawcy kiedy ci proponował ten konkretny model. I nie wykorzystujesz tego. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Masownik #16 Napisano 9 listopada 2017 w Tv już uruchomiłem to ale w amplitunerze harman avr70 nie widzę nic w instrukcji o tym hdmi pass Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #17 Napisano 9 listopada 2017 Z harmanem nie pomogę. Ale funkcje mieć musi, chyba, że Samsung ja obciął... Hmmm Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ziele_37 #18 Napisano 30 listopada 2020 Witam. Mam podobny problem jak założyciel tematu i proszę o pomoc. TV Sony Bravia 65XG8505 Onkyo TX-NR686 Do ampli podpięte PC, blue-ray i tuner TV ale to w tej chwili mało istotne. TV podpięty do Onkyo kablem HDMI ( w TV wejściem z ARC , w Onkyo wyjście z ARC ). W Onkyo włączona funkcja HDMI CEC. Zależy mi na dźwięku przez Onkyo ze względu na obecność Dolby Atmos w niektórych filmach na Netflixie. Niestety przy włączonym amplitunerze dźwięku z TV brak. Gdy wyłączam Onkyo pojawia się okienko ,, aktywny głośnik TV" i dźwięk jest tylko z głośników TV. W menu TV w ustawieniach Bravia Sync przy włączonym Onkyo funkcja ,,sterowanie Bravia Sync" jest jakby niedostępna. Jeśli trzeba to wrzucę fotkę jak to wygląda. Przy wyłączonym Onkyo ta funkcja się uruchamia i wtedy mogę ją włączyć lub wyłączyć. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jonasz Koffta #19 Napisano 1 grudnia 2020 U mnie pomogło odłączenie tunera i podpięcie go bezpośrednio pod tv. Problem miałem identyczny. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ziele_37 #20 Napisano 3 grudnia 2020 Odłączenie tunera pomogło w uzyskaniu dźwięku z TV na amllitunerze ? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jonasz Koffta #21 Napisano 4 grudnia 2020 (edytowany) 10 godzin temu, ziele_37 napisał: Odłączenie tunera pomogło w uzyskaniu dźwięku z TV na amllitunerze ? Tak Nie bardzo wiem dlaczedo,ale tuner blokowal audio wychodzce z TV(tv,netflix,youtube) Edytowano 4 grudnia 2020 przez Jonasz Koffta Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ziele_37 #22 Napisano 9 grudnia 2020 U mnie nie pomogło odłączenie wszystkich urządzeń, zainstalowanie najnowszego oprogramowania do Tv i ampli , wyłączanie zasilania. Zostawiłem tylko ampli podłączony do Tv i próbowałem kilkoma kablami HDMI. Nic. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach