Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam,

Piszę dość z nietypowym problemem. Potrzebuję porady odnośnie zmiany wzmacniacza NAD C326BEE na coś grającego w podobnym tonie, lecz o zdecydowanie słabszej mocy. Aktualnie wzmacniacz działa z kolumnami Audio PRO Avanto FS20. Źródłem sygnału jest TV/RPi3 (wyjście optyczne TV -> DAC FIIO -> Wzmacniacz). Z działania zestawu jestem mega zadowolony, tak samo jak i z brzmienia, jest dla mnie świetne, kolumny grają super jak za te pieniądze (chociaż też nie jestem osłuchany z innym sprzętem) - i nie chciałbym ich zmieniać. Moim problemem z NAD'em jest ów fakt, że wszystko gra zdecydowanie ZA GŁOŚNO przy najniższym poziomie głośności. Nie znam się na tyle, ale przypuszczam, że to wina zbyt dużej mocy wzmacniacza (8Ohm) i jednocześnie niskiej impedancji głośników (4Ohm). Z uroków sprzętu mogę korzystać tylko wieczorami i ustawienie pilotem wzmacniacza by grał cicho i nie budził wszystkich jest niemalże niemożliwe. Zaczynając od poziomu "0" wciskając poziom głośności z pilota o raz (+1) jest za cicho a na +3 jest już po prostu ciut za głośno. Nie myślałem pod tym kątem (by nie był za mocny czasem) przy zakupie sprzętu i kolumn.

Chciałbym sprzedać tego NAD'a i kupić coś słabszego w kwestii mocy (kolumn nie chiałbym sprzedawać), ale grającego podobnie ciepło (o podobnym brzmieniu, możliwością regulacji bass/tremble, ale niekoniecznie) gdzie miałbym większą możliwość kontroli głośności w tym "niższym zakresie" (nie umiem tego inaczej wytłumaczyć). Chciałbym zainwestować kwotę ze sprzedanego NAD'a+ewentualnie dorzucić coś - tak by ew. zmieścić się do 1500-2000zł (i raczej nie celuje tutaj w nowy sprzęt, chyba, że jest coś w co warto zainwestować). Czego szukać, co polecacie pod kolumny tego typu ? Chyba, że są inne możliwości o których nie wiem i zmiana NAD'a to nie najlepsze rozwiązanie ?

Z góry dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam

Edytowano przez funky_82
Napisano

Cześć. No to fakt - Twój Nad od małych poziomó głośności gra głośno, a już ustawić potencjometrem głośność, szczególnie przy cichym słuchaniu to już graniczy z cudem ;) Ten Nad po prostu od najmniejszych poziomów ładuje sporo prądu stąd takie nagłe wzmocnieie. Do tego nie precyzyjna regulacja głośności dochodzi i może być klops, szczególnie przy wysokoefektywnych kolumnach jak ktoś ma.

Jedyna firma, któa gra bardzo podobnie do Nad'a to AMC i tam byś musiał szukać odpowiedników. Ale nie wiem jak tam jest z regulacją głosności, czy czasem nie tak samo, ktoś może w tym aspekcie się wypowie.

Z innych wzmaków to już będdzie dosyc inny styl grania.

Napisano

Problem nada leży w potencjometrze. Z pilota nigdy nie da się ustawić porządnej wartości.

Nowe nady to nie to więc jeśli ktoś ci je zaproponuje to idzie na łatwiznę :)

Moim zdaniem najbliższy mu będzie magnat ma 600 lub nowy amplituner 780.

Piotrek

Napisano

Jeśli nie zależy Ci na dużej mocy, a zestaw będzie współpracował z kolumnami Audio Pro Avanto, spójrz proszę na wzmacniacz Dayens Menuetto. To trochę droższe urządzenie, jednak moim zdaniem może idealnie sprawdzić się w Twoim systemie. To brzmienie troszeczkę spokojniejsze niż w NAD, bardziej plastyczne, gęste, ciepłe. 

Drugą opcją jest Rega Brio 2017. To brytyjski, bardzo muzykalny, szybki dźwiękowo wzmacniacz.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Napisano
Dnia 14.11.2017 o 14:45, Audio Autonomy napisał:

Nieprecyzyjna regulacja głośności, szczególnie z pilota, to bolączka wielu wzmacniaczy. Można to jednak rozwiązać, delikatnie przerabiając przedwzmacniacz w NADzie. Można go przy okazji nieco podrasować :D

Witam mam pytanko a da się podrasować Onkyo a9050?

Napisano
10 godzin temu, Elizjum7919. napisał:

Witam mam pytanko a da się podrasować Onkyo a9050?

Zależy co chcesz w nim zmienić i podrasować ^_^

Nie znam tego Onkyo, a nie z każdego urządzenia da się wyczarować coś ekstra... Trzeba by było zerknąć na jego wnętrzności i ocenić.

Napisano
34 minuty temu, Elizjum7919. napisał:

Chcę aby niskie tony nabrały większej masy

Hmm, można poprawić ich jakość i kontrolę, ale czy udałoby się zwiększyć ich masę to nie wiem.

Jakie masz kolumny do tego Onkyo podłączone? Może to tutaj można coś poprawić?

9 minut temu, MarcinK MARTINEZ napisał:

Czyli co, stary nad gra lepiej od 368 ? Pytam serio.

Serio? 368 nie gra w ogóle w porównaniu do starszych NADów. Niestety, ale nie ma co porównywać. Jest tak jak @S4Home pisze: tylko logo na froncie się zgadza...

Napisano

To ja już nie rozumiem. Wychodzi C368 zbiera dobre opinie, jest polecany ale zagra o wiele gorzej od starszego NADA? Kiedy pytałem który zagra lepiej C368 czy Yamaha N803d to każdy mówił ze NAD zagra pełniej i ładniej od Yamahy..
Eh nie jest łatwo ;-)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Napisano
19 godzin temu, Elizjum7919. napisał:

Z magnat quantum 755

Z takiego zestawu, dołu pasma raczej nie powinno brakować. Może problem leży w akustyce pomieszczenia, w którym grasz? A może to też kwestia przyzwyczajenia do napompowanego "basu" z jakiegoś starego zestawu audio? Być może teraz musisz się po prostu przyzwyczaić i osłuchać z prawidłową ilością dołu...

6 godzin temu, yogiz napisał:

Eh nie jest łatwo ;-)

Nikt nie powiedział, że będzie łatwo. Im dalej w las, tym więcej drzew O.o

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, MarcinK MARTINEZ napisał:

Czyli co, stary nad gra lepiej od 368 ? Pytam serio.

Dla mnie bez prorównania lepiej gra poprzednia seria. A jeszcze lepiej stare Nad'y cztero cyfrowe. To , że wychodzi sprzęt spod tej samej marki nie oznacza , że każdy jest supcio ;) 

Edytowano przez mordor12