Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To chyba najtańsza oferta https://www.mediamarkt.de/de/checkout w Polsce znalazłem tylko na allegro, około 2000 zł droższy. No i cena zadziałała na decyzję;) Prosiłbym jeszcze o podpowiedź na temat konkretnego modelu kolumn, który sprawdziłby się pod ten amplituner do słuchania/oglądania koncertów. Chciałbym się zmieścić w 3000 – 4000 zl. Z góry dziękuję:) 

Napisano

Wysłałeś link z koszyka. Jak ja nie mam nic dodane to mi nic nie wyświetla :P

Ale tak Yamaha jest dużo tańsza  w Niemczech.

13 godzin temu, Karol P napisał:

Prosiłbym jeszcze o podpowiedź na temat konkretnego modelu kolumn, który sprawdziłby się pod ten amplituner do słuchania/oglądania koncertów. Chciałbym się zmieścić w 3000 – 4000 zl. Z góry dziękuję:) 

Za komplet?

Indiana Line seria Tesi, Magnat Shadow, Pylon Pearl, Heco Aurora jeśli się uda cenowo.

Pamiętaj że musisz mieć suba w komplecie.

Piotrek

Napisano

W przypadku kiedy Yamaszka będzie jako elektronika napędzająca kolumny, to podbudowałbym je delikatnie dołem i szedł w np. Heco, czy Shadow, alternatywnie zapomniana już trochę Melodika (chociaż teraz nie pamiętam czy mają pozostałe elementy do pełnego kina).

Napisano

Amplituner kolega kupił mi w Niemczech, natomiast kolumny chcę kupić w Polsce. Zastanawiam się nad MAGNAT Tempus 77. Mają one służyć głownie do słuchania muzyki no i koncerty. Co jeszcze jest w zbliżonej cenie warte uwagi? 

Napisano

Ok, jak dotrze do mnie amplituner to zamówię te kolumny i Indiana line tesi. Sprawdzę co mi lepiej gra i mam nadzieję, że z czymś ze sklepu wyjdę ;) Jeśli chodzi o subwoofer, coś konkretnego polecasz?

• 4 months later...
  • 3 months later...
Napisano

Fajnie, że testowałeś Dali Zensor 7 i Monitor Silver 8 na różnych wzmacniaczach. To zawsze ciekawe doświadczenie. Różnice w odsłuchu i cenie mogą być kluczowe przy wyborze zestawu audio. Barwa Dali bardziej Ci przypasowała, co zrozumiałe, bo każdy ma swoje preferencje.

Jeśli potrzebujesz wzmacniacza i odtwarzacza sieciowego z radiem internetowym, to musisz zwrócić uwagę na odpowiednie modele. Może podzielisz się, jakie konkretne modele wzmacniacza i odtwarzacza są w Twoim zakresie?

Zestaw Dali z Onkyo i Cambridge Audio to już solidne połączenie. Ciekawe, czy ktoś z forum ma podobne doświadczenia z tymi modelami. Daj znać, czy zdecydowałeś się na konkretny zestaw i jak się sprawuje w codziennym użytkowaniu.

• 4 weeks later...
Napisano
4 godziny temu, Arlekin244 napisał:

Najczęściej okaże się iż markowy zestaw hi-fi będzie potrzebny jak kolorowy telewizor u daltonisty .....

Tak, a gdy wyniki badania będą takie, że słuch jest już lekko stępiony, to zamiast porządnego sprzętu kup sobie w Auchan Blaupunkta z plastikowymi kolumnami za 299 zł ......... 

Słuch można mieć słabszy (ja z racji wieku pewnie mam już słabszy niż 20-to czy 30-to latkowie), co nie znaczy, ze nie będzie różnicy w graniu pomiędzy  porządnym  sprzętem, a jakimś tam badziewiem.

Poza tym "Markowy" to znaczy sprawdzony, znany, bezawaryjny, dobry jakościowo, bezpieczny. 

Napisano

Witam serdecznie;)

Szanowni Państwo. Taki o to dylemat przede mną stoi. Miał być nowy TV (Oled), potem tylko soundbar (Yamaha SR-X50A_ potem kino domowe (YAMAHA RX-V4A na początek z dwoma kolumnami)...aż doszedłem do wniosku, że samo stereo mi chyba wystarczy (YAMAHA MusicCast R-N600A lub Yamaha AS501).

Potem zacząłem myśleć o używkach i wykminiłem sobie na początek Rotel RA-980bx + Monitor Audio mr4 albo trochę drożej Dynaaudio x16.

Źródłem byłby prosty streamer Bluetooth/wi-fi/LAN plus DAC od Nostromo jeśli mowa o Rotelu.

Sprzęt miałby nam służyć do słuchania muzyki dalej do filmu i konsoli (w tej kolejności priorytetów) Pokój 20m plus mała kuchnia i przedpokoju (jedno i drugie pomieszczenie znajdowałoby się za kolumnami) w kształcie litery C ale kwadratowej :)) Odsłuch zatem maks 3-4 metry od kolumn.

Teraz pytanie. Czy warto inwestować nowicjuszowi w klasyczne używki jw. w cenie nowego wzmaka Yamahy (np s501)? Albo z racji filmu wejść w AVR stereo typu R-N600A a z czasem myśleć o wchodzeniu w stary sprzęt jeśli złapię zajawkę i się osłucham?  

W muzyce wiem czego chciałbym doświadczyć raczej, pewnie nie ma nic tu wyszukanego. Dzwięk raczej detaliczny, blisko pierwszy plan, żywy z szeroką w miarę sceną. Muzyka: rock, pop. Czas pokaże, co dalej. Zatem raczej uniwersalne, żywe granie na celowniku. Jazz i klasyka najmniej pewnie będzie konsumowana...ale rock and roll już bardziej.

Budżet? W gotówce do 3500 zł. Na nowy sprzęt mogę wydać więcej z racji rat - 5-6 tyś zł. Do 10tys. około przy rzeczywiście odczuwalnej różnicy.

Ma ktoś jeszcze zdrowie tu odpowiadać na takie pytania?:)))

Napisano
15 godzin temu, Arlekin244 napisał:

Najrozsądniejsza opcja, to przed dokonaniem wyboru iść na badanie słuchu. Najczęściej okaże się iż markowy zestaw hi-fi będzie potrzebny jak kolorowy telewizor u daltonisty .....

Jesli ktoś nie słyszy do 60 i od 15K czyli powiedzmy nie słyszy już wszystkiego to wciąż ma zakres 60-15k w którym jest JAKOŚĆ.

To błędne podejscie.

7 godzin temu, Kazumi napisał:

Witam serdecznie;)

Szanowni Państwo. Taki o to dylemat przede mną stoi. Miał być nowy TV (Oled), potem tylko soundbar (Yamaha SR-X50A_ potem kino domowe (YAMAHA RX-V4A na początek z dwoma kolumnami)...aż doszedłem do wniosku, że samo stereo mi chyba wystarczy (YAMAHA MusicCast R-N600A lub Yamaha AS501).

Potem zacząłem myśleć o używkach i wykminiłem sobie na początek Rotel RA-980bx + Monitor Audio mr4 albo trochę drożej Dynaaudio x16.

Źródłem byłby prosty streamer Bluetooth/wi-fi/LAN plus DAC od Nostromo jeśli mowa o Rotelu.

Sprzęt miałby nam służyć do słuchania muzyki dalej do filmu i konsoli (w tej kolejności priorytetów) Pokój 20m plus mała kuchnia i przedpokoju (jedno i drugie pomieszczenie znajdowałoby się za kolumnami) w kształcie litery C ale kwadratowej :)) Odsłuch zatem maks 3-4 metry od kolumn.

Teraz pytanie. Czy warto inwestować nowicjuszowi w klasyczne używki jw. w cenie nowego wzmaka Yamahy (np s501)? Albo z racji filmu wejść w AVR stereo typu R-N600A a z czasem myśleć o wchodzeniu w stary sprzęt jeśli złapię zajawkę i się osłucham?  

W muzyce wiem czego chciałbym doświadczyć raczej, pewnie nie ma nic tu wyszukanego. Dzwięk raczej detaliczny, blisko pierwszy plan, żywy z szeroką w miarę sceną. Muzyka: rock, pop. Czas pokaże, co dalej. Zatem raczej uniwersalne, żywe granie na celowniku. Jazz i klasyka najmniej pewnie będzie konsumowana...ale rock and roll już bardziej.

Budżet? W gotówce do 3500 zł. Na nowy sprzęt mogę wydać więcej z racji rat - 5-6 tyś zł. Do 10tys. około przy rzeczywiście odczuwalnej różnicy.

Ma ktoś jeszcze zdrowie tu odpowiadać na takie pytania?:)))

Warto iść w używki. RN600 jest droga obecnie. AS 501 gra lepiej i do niego taki Wiim mini.

Możesz tez polować na inne fajne wzmacniacze Denon PMA 1060 chodź starszy czy Roksan K2

W Przypadku kolumn to Klipsch F2, Z Monitor audio poluj na serie RX albo BX, Heco Metasy

Jest wybór. Byłeś na jakimś odsluchu?

Napisano (edytowany)
31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jest wybór. Byłeś na jakimś odsluchu?

Nie, nie udało mi się jeszcze. Planuję i wiem, że na to przyszedł czas. Dziękuję. 

Około 10 lat temu miałem Denona PMA 980 + Dali 5 + DAC MUSE 1543. Muzyka "szła" z Apple TV. Mało wygodne to było słuchanie. Jednak wtedy o dziwo używany sprzęt był tańszy mam wrażenie. Stąd moje pytanie. Choć ten Denon...

Edytowano przez Kazumi
Napisano
12 godzin temu, terracan1929 napisał:

Tak, a gdy wyniki badania będą takie, że słuch jest już lekko stępiony, to zamiast porządnego sprzętu kup sobie w Auchan Blaupunkta z plastikowymi kolumnami za 299 zł ......... 

Słuch można mieć słabszy (ja z racji wieku pewnie mam już słabszy niż 20-to czy 30-to latkowie), co nie znaczy, ze nie będzie różnicy w graniu pomiędzy  porządnym  sprzętem, a jakimś tam badziewiem.

Poza tym "Markowy" to znaczy sprawdzony, znany, bezawaryjny, dobry jakościowo, bezpieczny. 

Miałbyś rację gdyby słuch pogarszał się w równomiernym zakresie. Tak jednak nie jest.

W moim np przypadku, ze względu na to czym się przez lata zajmowałem, mam zryte pasmo 1,5k oraz nieco osłabione 4,5k. Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać scena którą usłyszę ?

Jakość dźwięku usłyszę. Sceny nigdy.

Napisano
23 godziny temu, Kazumi napisał:

Nie, nie udało mi się jeszcze. Planuję i wiem, że na to przyszedł czas. Dziękuję. 

Około 10 lat temu miałem Denona PMA 980 + Dali 5 + DAC MUSE 1543. Muzyka "szła" z Apple TV. Mało wygodne to było słuchanie. Jednak wtedy o dziwo używany sprzęt był tańszy mam wrażenie. Stąd moje pytanie. Choć ten Denon...

No to aby teraz tak to zagrało to trzeba wydać :/

niestety.

Wiec odsłuch i odsłuch.

22 godziny temu, Arlekin244 napisał:

Miałbyś rację gdyby słuch pogarszał się w równomiernym zakresie. Tak jednak nie jest.

W moim np przypadku, ze względu na to czym się przez lata zajmowałem, mam zryte pasmo 1,5k oraz nieco osłabione 4,5k. Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać scena którą usłyszę ?

Jakość dźwięku usłyszę. Sceny nigdy.

No to może jesteś wyjątkiem.

Byłeś narażony na ciezsze warunki utraty sluchu lub jego uszkodzenia.

To dla Ciebie DSP

Napisano

Nie jestem wyjątkiem, tylko z racji wykonywanego zawodu mam obowiązkowy audiogram. Inaczej bym nie wiedział że coś jest nie tak. 

Warunki życia i pracy, przebyte choroby, a nawet pojedyncze ekspozycje na duży hałas. Po latach wszystko się sumuje, tylko bez audiogramu tego nie zauważymy.

Napisano

Kiedy przed laty kupowałem swój pierwszy (jeszcze analog) zestaw, to był wyposażony w equalizer 2x5 (a i kolumny miały regulację + do tego filtr kontur we wzmacniaczu). Nie miałem pojęcia jak to wszystko ze sobą  zgrać i wyregulować. Poszedłem więc na jakąś operę i starałem się zapamiętać dźwięki poszczególnych instrumentów. Kombinowałem później ze dwa dni. Wyszło fantastycznie. Przynajmniej jak dla mnie.

Od tamtej pory nie wierzę żadnym sklepowym ekspertom i specjalnym pomieszczeniom do odsłuchu.

Mógłbym uwierzyć, gdybym miał specjalne pomieszczenie dedykowane wyłącznie do delektowania się muzyką i zbędne 2 mln USD by je urządzić.