Karol P Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 To chyba najtańsza oferta https://www.mediamarkt.de/de/checkout w Polsce znalazłem tylko na allegro, około 2000 zł droższy. No i cena zadziałała na decyzję;) Prosiłbym jeszcze o podpowiedź na temat konkretnego modelu kolumn, który sprawdziłby się pod ten amplituner do słuchania/oglądania koncertów. Chciałbym się zmieścić w 3000 – 4000 zl. Z góry dziękuję:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 Wysłałeś link z koszyka. Jak ja nie mam nic dodane to mi nic nie wyświetla Ale tak Yamaha jest dużo tańsza w Niemczech. 13 godzin temu, Karol P napisał: Prosiłbym jeszcze o podpowiedź na temat konkretnego modelu kolumn, który sprawdziłby się pod ten amplituner do słuchania/oglądania koncertów. Chciałbym się zmieścić w 3000 – 4000 zl. Z góry dziękuję:) Za komplet? Indiana Line seria Tesi, Magnat Shadow, Pylon Pearl, Heco Aurora jeśli się uda cenowo. Pamiętaj że musisz mieć suba w komplecie. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2023 W przypadku kiedy Yamaszka będzie jako elektronika napędzająca kolumny, to podbudowałbym je delikatnie dołem i szedł w np. Heco, czy Shadow, alternatywnie zapomniana już trochę Melodika (chociaż teraz nie pamiętam czy mają pozostałe elementy do pełnego kina). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol P Napisano 7 marca 2023 Udostępnij Napisano 7 marca 2023 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Wysłałeś link z koszyka. Jak ja nie mam nic dodane to mi nic nie wyświetla sorry;) https://www.mediamarkt.de/de/product/_yamaha-rx-v-6-a-2677509.html Sub w komplecie... Podbudować dołem... Możecie troszkę rozwinąć ten temat? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 marca 2023 Udostępnij Napisano 8 marca 2023 Dnia 7.03.2023 o 11:13, Karol P napisał: sorry;) https://www.mediamarkt.de/de/product/_yamaha-rx-v-6-a-2677509.html Sub w komplecie... Podbudować dołem... Możecie troszkę rozwinąć ten temat? No musisz miec suba w kinie. Nie istotne jest jak duże masz fronty jak miesiste i ubasowione. Bas z suba jest inny. Tempusy będa ok to fajny zestaw. Kupujesz w PL czy Niemczech? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol P Napisano 12 marca 2023 Udostępnij Napisano 12 marca 2023 Amplituner kolega kupił mi w Niemczech, natomiast kolumny chcę kupić w Polsce. Zastanawiam się nad MAGNAT Tempus 77. Mają one służyć głownie do słuchania muzyki no i koncerty. Co jeszcze jest w zbliżonej cenie warte uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 marca 2023 Udostępnij Napisano 14 marca 2023 To fajne kolumny w swojej cenie. Jeszcze Pylon Pearl 27, Taga 607. Ale ja bym wybrał te Tempusy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol P Napisano 21 marca 2023 Udostępnij Napisano 21 marca 2023 Ok, jak dotrze do mnie amplituner to zamówię te kolumny i Indiana line tesi. Sprawdzę co mi lepiej gra i mam nadzieję, że z czymś ze sklepu wyjdę Jeśli chodzi o subwoofer, coś konkretnego polecasz? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 Bardzo dobra cena do jakości to obecnie Magnat RS12. Potem nieco drożej , lepiej Heco Aurora 30A, Potem REL HT 1003. Wszystko kwestia ceny. Suby Indiany i Wilsona raczej unikaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol P Napisano 23 marca 2023 Udostępnij Napisano 23 marca 2023 Wielkie dzięki za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 marca 2023 Udostępnij Napisano 24 marca 2023 nie ma sprawy. Jak coś to pisz. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magnus Maximus Napisano 18 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2023 Czy obecnie można korzystać z Deezera w Taga Harmony 10B? Przy próbie wpisywania danych do logowania pojawia mi się napis w j.angielskim (nie pamiętam dokładnie sorki) "nieznana instalacja" lub coś w tym stylu. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 20 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2023 A co to ma do tematu cena / jakość? Napisz do supprtu Tagi. W Końcu Polska firma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przestronnie5 Napisano 23 listopada 2023 Udostępnij Napisano 23 listopada 2023 Fajnie, że testowałeś Dali Zensor 7 i Monitor Silver 8 na różnych wzmacniaczach. To zawsze ciekawe doświadczenie. Różnice w odsłuchu i cenie mogą być kluczowe przy wyborze zestawu audio. Barwa Dali bardziej Ci przypasowała, co zrozumiałe, bo każdy ma swoje preferencje. Jeśli potrzebujesz wzmacniacza i odtwarzacza sieciowego z radiem internetowym, to musisz zwrócić uwagę na odpowiednie modele. Może podzielisz się, jakie konkretne modele wzmacniacza i odtwarzacza są w Twoim zakresie? Zestaw Dali z Onkyo i Cambridge Audio to już solidne połączenie. Ciekawe, czy ktoś z forum ma podobne doświadczenia z tymi modelami. Daj znać, czy zdecydowałeś się na konkretny zestaw i jak się sprawuje w codziennym użytkowaniu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 listopada 2023 Udostępnij Napisano 24 listopada 2023 Do kogo to piszesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arlekin244 Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Najrozsądniejsza opcja, to przed dokonaniem wyboru iść na badanie słuchu. Najczęściej okaże się iż markowy zestaw hi-fi będzie potrzebny jak kolorowy telewizor u daltonisty ..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terracan1929 Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 4 godziny temu, Arlekin244 napisał: Najczęściej okaże się iż markowy zestaw hi-fi będzie potrzebny jak kolorowy telewizor u daltonisty ..... Tak, a gdy wyniki badania będą takie, że słuch jest już lekko stępiony, to zamiast porządnego sprzętu kup sobie w Auchan Blaupunkta z plastikowymi kolumnami za 299 zł ......... Słuch można mieć słabszy (ja z racji wieku pewnie mam już słabszy niż 20-to czy 30-to latkowie), co nie znaczy, ze nie będzie różnicy w graniu pomiędzy porządnym sprzętem, a jakimś tam badziewiem. Poza tym "Markowy" to znaczy sprawdzony, znany, bezawaryjny, dobry jakościowo, bezpieczny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano 20 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2023 Witam serdecznie;) Szanowni Państwo. Taki o to dylemat przede mną stoi. Miał być nowy TV (Oled), potem tylko soundbar (Yamaha SR-X50A_ potem kino domowe (YAMAHA RX-V4A na początek z dwoma kolumnami)...aż doszedłem do wniosku, że samo stereo mi chyba wystarczy (YAMAHA MusicCast R-N600A lub Yamaha AS501). Potem zacząłem myśleć o używkach i wykminiłem sobie na początek Rotel RA-980bx + Monitor Audio mr4 albo trochę drożej Dynaaudio x16. Źródłem byłby prosty streamer Bluetooth/wi-fi/LAN plus DAC od Nostromo jeśli mowa o Rotelu. Sprzęt miałby nam służyć do słuchania muzyki dalej do filmu i konsoli (w tej kolejności priorytetów) Pokój 20m plus mała kuchnia i przedpokoju (jedno i drugie pomieszczenie znajdowałoby się za kolumnami) w kształcie litery C ale kwadratowej :)) Odsłuch zatem maks 3-4 metry od kolumn. Teraz pytanie. Czy warto inwestować nowicjuszowi w klasyczne używki jw. w cenie nowego wzmaka Yamahy (np s501)? Albo z racji filmu wejść w AVR stereo typu R-N600A a z czasem myśleć o wchodzeniu w stary sprzęt jeśli złapię zajawkę i się osłucham? W muzyce wiem czego chciałbym doświadczyć raczej, pewnie nie ma nic tu wyszukanego. Dzwięk raczej detaliczny, blisko pierwszy plan, żywy z szeroką w miarę sceną. Muzyka: rock, pop. Czas pokaże, co dalej. Zatem raczej uniwersalne, żywe granie na celowniku. Jazz i klasyka najmniej pewnie będzie konsumowana...ale rock and roll już bardziej. Budżet? W gotówce do 3500 zł. Na nowy sprzęt mogę wydać więcej z racji rat - 5-6 tyś zł. Do 10tys. około przy rzeczywiście odczuwalnej różnicy. Ma ktoś jeszcze zdrowie tu odpowiadać na takie pytania?:))) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 15 godzin temu, Arlekin244 napisał: Najrozsądniejsza opcja, to przed dokonaniem wyboru iść na badanie słuchu. Najczęściej okaże się iż markowy zestaw hi-fi będzie potrzebny jak kolorowy telewizor u daltonisty ..... Jesli ktoś nie słyszy do 60 i od 15K czyli powiedzmy nie słyszy już wszystkiego to wciąż ma zakres 60-15k w którym jest JAKOŚĆ. To błędne podejscie. 7 godzin temu, Kazumi napisał: Witam serdecznie;) Szanowni Państwo. Taki o to dylemat przede mną stoi. Miał być nowy TV (Oled), potem tylko soundbar (Yamaha SR-X50A_ potem kino domowe (YAMAHA RX-V4A na początek z dwoma kolumnami)...aż doszedłem do wniosku, że samo stereo mi chyba wystarczy (YAMAHA MusicCast R-N600A lub Yamaha AS501). Potem zacząłem myśleć o używkach i wykminiłem sobie na początek Rotel RA-980bx + Monitor Audio mr4 albo trochę drożej Dynaaudio x16. Źródłem byłby prosty streamer Bluetooth/wi-fi/LAN plus DAC od Nostromo jeśli mowa o Rotelu. Sprzęt miałby nam służyć do słuchania muzyki dalej do filmu i konsoli (w tej kolejności priorytetów) Pokój 20m plus mała kuchnia i przedpokoju (jedno i drugie pomieszczenie znajdowałoby się za kolumnami) w kształcie litery C ale kwadratowej :)) Odsłuch zatem maks 3-4 metry od kolumn. Teraz pytanie. Czy warto inwestować nowicjuszowi w klasyczne używki jw. w cenie nowego wzmaka Yamahy (np s501)? Albo z racji filmu wejść w AVR stereo typu R-N600A a z czasem myśleć o wchodzeniu w stary sprzęt jeśli złapię zajawkę i się osłucham? W muzyce wiem czego chciałbym doświadczyć raczej, pewnie nie ma nic tu wyszukanego. Dzwięk raczej detaliczny, blisko pierwszy plan, żywy z szeroką w miarę sceną. Muzyka: rock, pop. Czas pokaże, co dalej. Zatem raczej uniwersalne, żywe granie na celowniku. Jazz i klasyka najmniej pewnie będzie konsumowana...ale rock and roll już bardziej. Budżet? W gotówce do 3500 zł. Na nowy sprzęt mogę wydać więcej z racji rat - 5-6 tyś zł. Do 10tys. około przy rzeczywiście odczuwalnej różnicy. Ma ktoś jeszcze zdrowie tu odpowiadać na takie pytania?:))) Warto iść w używki. RN600 jest droga obecnie. AS 501 gra lepiej i do niego taki Wiim mini. Możesz tez polować na inne fajne wzmacniacze Denon PMA 1060 chodź starszy czy Roksan K2 W Przypadku kolumn to Klipsch F2, Z Monitor audio poluj na serie RX albo BX, Heco Metasy Jest wybór. Byłeś na jakimś odsluchu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazumi Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 (edytowany) 31 minut temu, Piotr Sonido napisał: Jest wybór. Byłeś na jakimś odsluchu? Nie, nie udało mi się jeszcze. Planuję i wiem, że na to przyszedł czas. Dziękuję. Około 10 lat temu miałem Denona PMA 980 + Dali 5 + DAC MUSE 1543. Muzyka "szła" z Apple TV. Mało wygodne to było słuchanie. Jednak wtedy o dziwo używany sprzęt był tańszy mam wrażenie. Stąd moje pytanie. Choć ten Denon... Edytowano 21 grudnia 2023 przez Kazumi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arlekin244 Napisano 21 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 grudnia 2023 12 godzin temu, terracan1929 napisał: Tak, a gdy wyniki badania będą takie, że słuch jest już lekko stępiony, to zamiast porządnego sprzętu kup sobie w Auchan Blaupunkta z plastikowymi kolumnami za 299 zł ......... Słuch można mieć słabszy (ja z racji wieku pewnie mam już słabszy niż 20-to czy 30-to latkowie), co nie znaczy, ze nie będzie różnicy w graniu pomiędzy porządnym sprzętem, a jakimś tam badziewiem. Poza tym "Markowy" to znaczy sprawdzony, znany, bezawaryjny, dobry jakościowo, bezpieczny. Miałbyś rację gdyby słuch pogarszał się w równomiernym zakresie. Tak jednak nie jest. W moim np przypadku, ze względu na to czym się przez lata zajmowałem, mam zryte pasmo 1,5k oraz nieco osłabione 4,5k. Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać scena którą usłyszę ? Jakość dźwięku usłyszę. Sceny nigdy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 23 godziny temu, Kazumi napisał: Nie, nie udało mi się jeszcze. Planuję i wiem, że na to przyszedł czas. Dziękuję. Około 10 lat temu miałem Denona PMA 980 + Dali 5 + DAC MUSE 1543. Muzyka "szła" z Apple TV. Mało wygodne to było słuchanie. Jednak wtedy o dziwo używany sprzęt był tańszy mam wrażenie. Stąd moje pytanie. Choć ten Denon... No to aby teraz tak to zagrało to trzeba wydać niestety. Wiec odsłuch i odsłuch. 22 godziny temu, Arlekin244 napisał: Miałbyś rację gdyby słuch pogarszał się w równomiernym zakresie. Tak jednak nie jest. W moim np przypadku, ze względu na to czym się przez lata zajmowałem, mam zryte pasmo 1,5k oraz nieco osłabione 4,5k. Jak w takiej sytuacji będzie wyglądać scena którą usłyszę ? Jakość dźwięku usłyszę. Sceny nigdy. No to może jesteś wyjątkiem. Byłeś narażony na ciezsze warunki utraty sluchu lub jego uszkodzenia. To dla Ciebie DSP Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arlekin244 Napisano 22 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2023 Nie jestem wyjątkiem, tylko z racji wykonywanego zawodu mam obowiązkowy audiogram. Inaczej bym nie wiedział że coś jest nie tak. Warunki życia i pracy, przebyte choroby, a nawet pojedyncze ekspozycje na duży hałas. Po latach wszystko się sumuje, tylko bez audiogramu tego nie zauważymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 27 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2023 Zgadzam się. Dlatego akurat ja osobiście nie ogarniam jak ludzie oceniają sprzęt na podstawie laboratoryjnych testów. Odsłuch jest zostawiany na boku. O linia prosta jest super. Biore. Najlepszy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arlekin244 Napisano 2 stycznia Udostępnij Napisano 2 stycznia Kiedy przed laty kupowałem swój pierwszy (jeszcze analog) zestaw, to był wyposażony w equalizer 2x5 (a i kolumny miały regulację + do tego filtr kontur we wzmacniaczu). Nie miałem pojęcia jak to wszystko ze sobą zgrać i wyregulować. Poszedłem więc na jakąś operę i starałem się zapamiętać dźwięki poszczególnych instrumentów. Kombinowałem później ze dwa dni. Wyszło fantastycznie. Przynajmniej jak dla mnie. Od tamtej pory nie wierzę żadnym sklepowym ekspertom i specjalnym pomieszczeniom do odsłuchu. Mógłbym uwierzyć, gdybym miał specjalne pomieszczenie dedykowane wyłącznie do delektowania się muzyką i zbędne 2 mln USD by je urządzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts