S4Home Napisano 25 września 2020 Autor Napisano 25 września 2020 Kolega chce miec sieć i stamtad odtwarzać. Reanie jesli ma mieć 5 płyt winylowych to ja nie widze w tym magii. Jeśli zamierza budować kolekcję i wydac na to x5 caly zestaw to jetem za. To ma sens wówczas. Wiem jak to wylada bo u mnie do tej pory leży z 7-10 winyli a gramofonu już nie ma. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 25 września 2020 Napisano 25 września 2020 @Kacu - zgadzam się z S4Home w jednej sprawie... Ile ty masz tych płyt? 5,10,20 czy 30 ? Niezależnie od ilości płyt musisz zdawać sobie sprawę że budżet masz bardzo skromny (jak na audio zabawę) i popieram podejście takie aby wydać cały budżet na jak najlepsze klocki do "cyfrowej" muzyki i potem dokupić ew. gramofon. Ja wiem ze teraz jest moda na czarne płyty ale pamiętaj że skutkuje to wzrostem cen używanych gramofonów, a do nich musisz dokupić myjkę , szczoteczkę węglową itp. Zwykle do gramofonu dodawana jest jakaś tam wkładka/igła i rzadko kiedy jest w bardzo dobrym stanie. Jak zaczynasz to zliczać to z gramofonu powiedzmy za 450 zł robi sie momentalnie 700-900 i więcej Odpisz, cytując
S4Home Napisano 28 września 2020 Autor Napisano 28 września 2020 To sam gramofon. A płyty? Mozna dac za nie jeszcze więcej. Niektórzy to faktycznie traktują jako chyba taką mode. Żeby ładnie wyglądało. I ja jestem z tym ok. Ale nie w tym budżecie. Odpisz, cytując
Kacu Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 (edytowany) Dobrze, zakładając więc że rezygnuję z gramofonu i winyli, bo rzeczywiście - kolekcja po rodzicach jest, ale nawet nie wiem w jakim stanie. Czasami biedronka czy empik wyprzedają różne winyle w fajnych cenach i tym się sugerowałem, ale na pewno dominującym źródłem będzie Spotify. Wołam więc @S4Home @Fafniak @Karol64208 @MobyDick - czego powinienem szukać w podanym przeze mnie budżecie? Muzyka, jakiej słucham to... Każda od rocka, metalu, po Muzykę elektroniczną, popową. Na razie mówimy jedynie o wzmacniaczu, głośniki póki co zostają - ale na pewno nie na stałe. Może iść już pomału w KD? Jak pisałem w poprzednim poście, początkowo myślałem właśnie o KD z funkcją stereo na które chciałem wydać ok 5 tys - może dobrym wyjściem będzie kupno amplitunera Yamaha RX-v685, a za jakiś czas dokupienie do tego zestawu głośników 5.1 które sprawdzą się również w stereo? Edytowano 3 października 2020 przez Kacu Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 @Kacu w KD to nie pomogę Na tym forum masz wiele informacji o KD. Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Ciekawe ze nie znam przypadku w którym ktoś by zarzucił stereo dla kina domowego. Za to wielu ludzi po pewnym czasie posiadania kina domowego zwykle chcą lepszego dźwięku do muzyki z systemu stereo i wtedy często pozbywają się amplitunerów KD. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Masz rację @MobyDick, ale nowicjusze popełniają ten błąd, a źli doradcy dopingują ich do popełnienia tego błędy. Ale skoro masz takie krytyczne wpisy jak ten; Dnia 25.09.2020 o 05:51, S4Home napisał: Reanie jesli ma mieć 5 płyt winylowych to ja nie widze w tym magii. albo ten Dnia 25.09.2020 o 07:15, Fafniak napisał: Ile ty masz tych płyt? 5,10,20 czy 30 ? to co ma nowicjusz myśleć. Każdy kiedyś zaczynał zbierać swoją płytotekę i też miał 5 , 10 płytek, i co z tego, kiedyś uzbiera może nawet 1000 lub więcej. Takie są początki. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Widzę @Karol64208 ze czytanie ze zrozumieniem jest dla ciebie problemem. W takim razie prosze zaproponuj wzmacniacz który nie będzie wymagał serwisu + gramofon + ew. przedwzmacniacz phono (o ile wzmacniacz nie będzie miał) Czy dobrze pamiętam ze budżet jest na poziomie 1700 zł? @Kacu -w kino domowe nie idź - nie jest ci przecież potrzebne... Kupiłbym poważny wzmacniacz stereo (nie za stary) + coś co będzie służyło za "źródło" cyfrowe ze spotyfajem. Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 @Fafniak Można i w tym budżecie kupić, w waszą rolą jest pomoc w zakupie doradzenie a nie od razu zniechęcania do zakupu stereo. Pamiętasz jak zaczynałeś i od czego? Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 (edytowany) I tak W okolicy moich zainteresowań byłby : https://allegro.pl/oferta/mocny-wzmacniacz-stereo-nad-c370-z-pilotem-8227067813 a do tego to o czym pisałem "źródło" Mam prośbę - nie rozmawiajmy więcej Karol ? Twoje rozumienie słowa pisanego mnie przeraża Edytowano 3 października 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując
Karol64208 Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 przykład https://archiwum.allegro.pl/oferta/jvc-ja-s22-stan-kolekcjonerski-vintage-1978-roku-i7712398239.html a tu drugie https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz-jvc-ja-s22-CID99-IDFYdR3.html Mozna kupic, i to nie jakiś podrzędny wzmacniacz, wiele obecnych nie dorówna jemu i ma Phono 2 minuty temu, Fafniak napisał: Mam prośbę - nie rozmawiajmy więcej Karol ? to Ty mnie wywołałeś, czegoś faktycznie nie rozumiem Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 (edytowany) u pumpurka znajdziesz też inne NADy i coś co ja bym chętnie łyknął - czyli ARCAM 7 - pytanie w jakim stanie jest Co do źródłaczyli czegoś co ci pociągnie spotyfaja - na początek można by chyba zapodać chroma _ może @MobyDick coś podpowie Pamiętaj @Kacu że kupno bardzo starego wzmaka moze (ale nie musi oczywiście) wiązać się z serwisem. Jeżeli masz kogoś kto ogarnia takie sprawy (zaprzyjaźnionego) to bardzo polecam starsze maszyny ale jeżeli nei masz, to może być droga przez mękę. Przestrzegam przed firmą Nomos - mam 2 znajomych i po ich przygodach z tą"firmą" nie mogę jej polecić Edytowano 3 października 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Ja już poleciłem SMSL-a Q5 pro z Google Chromecastem Audio. Jest już sprawdzone że bardzo dobrze działa po analogu z preampem gramofonowym za około 200 zł. Brzmienie będzie zależało w dużej mierze od podłączonych kolumn. Na początek są już jakieś. Warto by się rozejrzeć za jakimiś możliwie dobrymi używanymi kolumnami do niego. W przyszłości można rozbudować go o gramofon. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 No tak ale jak Kacu będzie chciał później podłaczyć gramofon to nie bałdzo jest jak Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 No jest jak , trzeba tylko kupić preamp gramofonowy ART DJ PRE II https://www.ceneo.pl/17357159 . Okazuje się ponoć lepszym od podobnych produktów renomowanych firm o kilkaset zł droższych. Ma regulację czułości filtr subsoniczny i wybór dwóch wartości pojemności. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 ? ale ten smsl 5q pro - ma wejscie analogowe na czym? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Na tylnym panelu . A gdzie ma je mieć ? Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 yy chodzi o to mini jack złacze ? Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 (edytowany) To jest najmniejszy problem . Dla sygnału to praktycznie bez znaczenia czy jest wejście 2xRCA czy jack 3,5mm. Stary Q5 miał wejście analogowe na gniazdach RCA. Edytowano 3 października 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Być moze Po prostu mam "wdrukowane" że to jest słabszy rodzaj złącza - może ze względu na padajace wtyczki od słuchawek Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Wyobraź sobie że ten standard złącza lepiej znosi częste rozłączanie sprzętu od RCA. Z tego względu często stosuje się złącza jack w sprzęcie estradowym i profesjonalnym. Z tego też powodu używa się tego standardu do podłączania słuchawek. RCA powinien zapewnić lepszą izolację sygnałów ze względu na osobne ekrany dla obu kanałów. W praktyce prawie zawsze oba ekrany są łączone razem ze sobą elektrycznie już na wejściu, a bardzo wiele przewodów ( chyba większość ) tych z jednej strony jack a z drugiej 2 RCA mają poza wtyczką jack rozdzielone ekrany. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 To raczej duży dżek W sprzęcie estradowym Ale ok... Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 Oczywiście ze w sprzęcie estradowym używa się złącz jack 0,5" tam gdzie rozmiary tego złącza nie mają znaczenia. To nie zmienia faktu że takie złącza dobrze nadają się do częstych połączeń. Zapewne z tego powodu zrezygnowano ze złącza RCA gdy wejście jest tylko jedno. Pozwala to obyć się bez selektora źródeł gdy che się podłączać częściej więcej niż jedno urządzenie do niego. No i oczywiście mniejsze rozmiary. Tego typu złącza analogowe można często spotkać w miniaturowych wzmacniaczach tam gdzie jest mało miejsca na nie. Nawet w dużych wzmacniaczach można je czasem znaleźć na przedniej ściance. Są do tego tanie i bardzo praktyczne, bo łatwo się je używa. To sprawia że stają się coraz bardziej popularne. Dlatego nie wybrzydzał bym z tego powodu. Zapewne trudno znaleźć bardzo drogi interkonekt tego typu. W tym wypadku dobrze jest użyć bardzo krótki przewód pomiędzy wzmacniaczem i pamperem. Wpływ jego będzie wtedy bardzo niewielki. Odpisz, cytując
Fafniak Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 (edytowany) 3 minuty temu, MobyDick napisał: A może staroć densen b100 O jasny gwint... Sprawdziłem ceny Densen odjechał poza horyzont zdarzeń Edytowano 3 października 2020 przez Fafniak Odpisz, cytując
MobyDick Napisano 3 października 2020 Napisano 3 października 2020 To może być naprawdę ciekawy wzmacniacz, chociaż dla tych co lubią biegać do wzmacniacza bo pilot im nie potrzebny. To też wzmacniacz w obudowie w całości z aluminium. Pełni ona w nim funkcję radiatora ( praktycznie cała ). Odpisz, cytując
Recommended Posts