Gienio Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 (edytowany) Obecnie podsiadam wzmacniacz Denon + dwa głośniki Denon SC-M39 http://sklep.audiofan.eu/pl_PL/p/DENON-SC-M39-✦-kolumna-glosnikowa-podstawkowa-✦-gwarancja-HORN-✦-tel.-22-266-87-29/551?ANNOY MERCURY Vi4 set Po remoncie, przemeblowałem trochę pokój i planuje uzupełnić mój zestaw audio. Dwa dotychczasowe głośniki denona chcę dać na tył, a kupić jakieś dwie kolumny na front. Macie coś do polecenia w budżecie 1000 zł ? Edytowano 2 stycznia 2018 przez Gienio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Dzień dobry. Zdecydowanie odradzam podłączanie czterech kolumn, zdecydowanie lepszą jakość brzmienia, scenę, przestrzeń uzyskasz, podłączając po prostu dwie lepsze kolumny. Podaj proszę więcej informacji - jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jaki masz wzmacniacz (podaj proszę model). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 2 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 (edytowany) Pomieszczenie 4 na 5 metrów, tv 3,5 metra przed kanapą. Wstępnie po obu stronach kanapy, na tyle, planowałem umieścić dotychczasowe Denony, ale trochę zbiłeś mnie z tropu tą opinią czym by szkodziły te kolumny umieszczone na tyle ? Ampli mam starszej daty, Denon AVR-1600RD Flimy 60%/muza 40%, a czego słucham ? Ciężko powiedzieć, wszystkiego można przyjąć, że symfoniczne wersje rockowych utworów. Natomiast, zależy mi też na dobrym brzmieniu na TV, przy obecnych kolumnach wydaje mi się, że głos na filmach czasem, jest niezrozumiały (ale, może to kwestia ustawień). Edytowano 2 stycznia 2018 przez Gienio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Kolumny które masz nadadzą się bez problemu na tyły do oglądania filmów. Do muzyki zwykle lepiej jest używać 2 kolumny w stereo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 2 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2018 Jeśli głos jest niezrozumialy, moze to być sprawa akustyki. Zbyt dlugi czas poglosu powoduje taki efekt. Klasnij w dlonie i sprawdź czy masz zwyczajne echo ;). Jesli tak to mozesz zaradzić ,,domeblowaniem'' pokoju. Powieszeniem obrazow, dostawieniem kwiatkow. Najlepiej wytlumieniem czyli dywan, tapicerowana kanapa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 3 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2018 14 godzin temu, audiowit napisał: Jeśli głos jest niezrozumialy, moze to być sprawa akustyki. Zbyt dlugi czas poglosu powoduje taki efekt. Klasnij w dlonie i sprawdź czy masz zwyczajne echo ;). Jesli tak to mozesz zaradzić ,,domeblowaniem'' pokoju. Powieszeniem obrazow, dostawieniem kwiatkow. Najlepiej wytlumieniem czyli dywan, tapicerowana kanapa. Dzięki za radę, może być tak jak mówisz, przed przemeblowaniem nie odczuwałem takiego problemu. 14 godzin temu, MobyDick napisał: Kolumny które masz nadadzą się bez problemu na tyły do oglądania filmów. Do muzyki zwykle lepiej jest używać 2 kolumny w stereo. Ok, a jakieś sugestie, co do frontowych kolumn ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 3 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2018 Ja bym polecił Magnat Quantum 673. Są łatwe do napędzenia i dobrze grają dźwiękiem godnym znacznie większych kolumn. Bardzo często je polecam do wzmacniaczy Yamahy i Denona. Najlepiej samemu sprawdzić. Sporo zależy od tego co się komuś podoba. Za tymi przemawia również fakt, że są zbudowane tak jak się zwykle buduje znacznie droższe kolumny tej wielkości. Tu jest test ich poprzedniej wersji : http://old.av.com.pl/kolumny-glosnikowe/357-magnat-quantum-653 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 4 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2018 No nie powiem bardzo ciekawe i wyrastają w tym momencie na faworytów. Rzucił mi się w oczy jeszcze taki model http://www.hi-fi.com.pl/kolumny-testy-lista/1947-monitor-audio-bronze-bx2.html Jak się one prezentują vs Magnat Quantum 673 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 4 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2018 (edytowany) Tak się złożyło że znalazły się w teście porównawczym AV razem z Magnat Quantum 653. Tam autor ocenił wyżej Magnaty. Bx2 są na ogół droższe i przez niektórych uważane za kolumny wyższej klasy. Chyba głównie ze względu na cenę. Jednym się podobają a inni bardzo narzekają na ostrą górę. Sporo zależy do gustu i podłączonej elektroniki. W Quantum 673 w stosunku do 653 wymieniono głośnik wysokotonowy i wygląda na to że ten nowszy gra nieco odważniej w górze pasma. Najlepiej by było porównać samemu w tych samych warunkach, a już idealnie u siebie w domu na własnym sprzęcie. Edytowano 4 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 7 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Dzięki, zatem wybór pada na Magnat 673. Poradźcie mi jeszcze jedno, do kolumn na tył muszę położyć 11 m kabla na każdą, co polecacie w rozsądnej cenie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 (edytowany) Był dzisiaj taki temat na tym forum w którym ktoś pytał czy warto kupić taki kabel : http://allegro.pl/kabel-glosnikowy-polski-czysta-miedz-cu-2x4-mm-i6029590681.html?fromVariant=6032461840 Myślę ze na tyły nic lepszego nie trzeba. Można użyć cieńsze jeśli ma być taniej. Edytowano 7 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Ja mam 2x2,5 na tyły w/w kabli od avstore kable ukryte i działa elegancko więc polecam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Nawet 1 mm też by wystarczyły. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 7 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2018 Moje tylne mają 60w rms , i jakieś 10m kabla , wolałem nie ryzykować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 8 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Warto dołożyć do poniższych ? czy nie odczuję różnicy ? http://allegro.pl/kabel-przewod-glosnikowy-cordial-cls-225-2x2-5mm2-i6768790325.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 8 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2018 Uważam że spokojnie można kupić dużo tańsze, ale jeśli te Ci się podobają to czemu nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 9 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2018 12 godzin temu, Gienio napisał: Warto dołożyć do poniższych ? czy nie odczuję różnicy ? http://allegro.pl/kabel-przewod-glosnikowy-cordial-cls-225-2x2-5mm2-i6768790325.html Dobry kabel, dobry sklep. Przynajmniej masz pewność, że w środku jest faktycznie miedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 12 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 stycznia 2018 (edytowany) Magnaty dotarły teraz jeszcze pytanie o podłączenie, z tyłu są 4 porty, dwa oznaczone jako low a dwa jako high, do których mam się podłączyć ? i jaka jest różnica ? Edytowano 12 stycznia 2018 przez Gienio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 12 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2018 Podepnij się pod Low (LF) i będzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2018 (edytowany) Jeśli zależy Ci na lepszej górze to lepiej podepnij kable do high. Gdy góra jest zbyt ostra wtedy zwykle podpina się pod low. Można jeszcze podpiąć jeden pod high a drugi pod low. Najlepiej jest jeśli kable są gołe zrobić tak aby zrezygnować ze zwór i zrobić z samego przewodu zwory. Na końcu odizolować 2 cm i w odpowiedniej odległości naciąć izolację tak aby po jej lekkim zsunięciu zostało 1 cm odsłoniętego przewodu i 1 cm w miejscu gdzie się je podłączy pod high. Kolumny powinny trochę pograć aby móc je w pełni ocenić. Ciekaw jestem jednak jakie są Twoje pierwsze wrażenia. Edytowano 12 stycznia 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gienio Napisano 13 stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 stycznia 2018 (edytowany) Pierwsze wrażenie to mieszane uczucia, dół przyjemny, ale góra jakby za bardzo szumiąco/skrzecząca, po dłuższej chwili męcząca, treble przykręcone praktycznie do minimum, bo przy wyższych odczucia jeszcze gorsze, na ampli ustawienie Jazz. Przy utworach bardziej akustycznych/symfonicznych jakby to nazwać brzmienie przyjemne (choć jakby płaskie), ale przy utworach "disco/pop" odczucie jak pisałem na początku. Podłączam na gołych kablach. Popróbuje jeszcze potestować różne opcje podłączenia LOW/HIGH. Ponadto czekam na przyjście kabli, bo póki co testuje na tych których miałem podłączone dotychczasowe denony, mają już swój wiek. Druga sprawa że testuje póki co na muzie z kompa puszczonej przez bluetooth to też może mieć wpływ na jakość. Surround póki co nie próbowany, bo właśnie kable jeszcze nie doszły, także nie mam czym tyłów podłączyć. Edytowano 13 stycznia 2018 przez Gienio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 13 stycznia 2018 Udostępnij Napisano 13 stycznia 2018 Próbowałeś słuchać muzyki bez korekcji ? To może więcej powiedzieć o samych kolumnach. Jeśli wcześniej najlepiej było na ustawieniu Jazz to teraz tak może nie być. Wysokie tony z czasem powinny się trochę uspokoić. Ty też się trochę przyzwyczaisz. Sam fakt zmiany nawet na lepsze często jest odbierana jako coś obcego. Również basu powinno trochę przybyć kiedy kolumny pograją. Powinno im dobrze zrobić jeśli pograją dość głośno. Choć bez przesady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts