Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
18 godzin temu, Tenfilip napisał:

Jakis konkretny tytul Ci takie objawy daje? 

KAŻDY film z polskim lektorem na Netflix. Jeśli Ci dobrze gra na TV, to może ja mam coś skopane w ustawieniach dźwięku w telewizorze? Muszę się temu przyjrzeć, bo nad obrazem bardzo pracowałem, a nie pamiętam, bym ruszał dźwięk. Nie ruszałem dźwięku w samym TV bo zawsze i tak korzystam z 5.1, ale może jest w telewizorze jakaś regulacja dźwięku pozwalająca oglądać Netflix komfortowo bez odpalania instalacji KD (w moim przypadku - mini KD). Problem występuje TYLKO na Netflix i mniej na Disney. "Normalna" telewizja jest OK, ale chyba nie mam sygnału 5.1 na "normalnych" kanałach TV, tylko zwykłe 2.0.

Jutro zobaczę. Juro, bo dziś jeszcze podróżuję i w domu będę dopiero po północy. :) 

Napisano (edytowany)
Dnia 19.03.2024 o 19:58, Carey Mahoney napisał:

Szukam czegoś sensownego w granicy cenowej 2tys. - 3tys.

W sklepie nie dla idiotów jest tego spory wybór: 

https://mediamarkt.pl/pl/search.html?query=amplituner stereo

Marantz Stereo 70 trochę przekracza budżet, ale wydaje się najfajniejszy. Niestety - niczego z tego towarzystwa nie słuchałem. 

Na Twoim miejscu bym kupił fajnego Chińczyka w Klasie D i jakieś radio vintage na OLX - wówczas w 1000 zł się zmieścisz przy odrobinie szczęścia. A rock z lat 70 najlepiej zabrzmi na sprzęcie z epoki! :) 

Kiedyś miałem taki fajny analogowy tuner Luxman T-2 i on by się nadawał idealnie, ale sprzedałem już ponad 10 lat temu. 

l9n5xllpym9ob7blzufs.webp

Dnia 16.02.2025 o 08:17, bora902 napisał:

Moje uwagi to budujac drugi system  trzeba jednak kupic duze kolumny  najlepiej cieszace oko  typu focal lub sonus faber

Co kto lubi. No i co kto MUSI. U mnie w skromnych warunkach lokalowych kolumny mają wielkość pudełka na buty a kwestię basu załatwia sub. 

Poprzednie monitory (PMC - trochę większe od aktualnych) oddałem mojemu wujkowi. Teraz byłem u niego w domu i byłem w szoku, jaki z tego idzie bas. Bas z  dwudrożnych PMC TB2+ był dużo lepszy niż z jego dotychczasowych podłogówek Heco z milionem głośników. Oczywiście wszystko inne też było lepsze. :) 

Także kolumna głośnikowa nie musi być wielka. Musi być dobra. 

Ale spokojnie.... w nowo kupionym domu zaanektowałem całe poddasze na pokój do muzyki, mimo protestów żony. Skosy, ciężka sprawa akustycznie, ale może i coś większego tam zmieszczę. Najpierw jednak ciężka praca nad akustyką pomieszczenia, bo płyta OSB zdecydowanie nie jest dobrym rozwiązaniem. :) Na pewno gruba wykładzina dywanowa na całą powierzchnię podłogi i płytki dźwiękochłonne na ściany. Dopiero wówczas pomyślę o jakichś elementach odbijających, żeby akustyka nie była całkiem martwa. 

Edytowano przez il Dottore