Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

A z amplitunera na pewno masz na wyjściu sygnał LFE. Bo jak nie to się nie wzbudzi. Musisz mieć albo ścieżkę z kanałem LFE np. Dolby 5.1, albo odcięcie na frontach np. 80Hz wtedy amplituner przez LFE poda sygnał poniżej 80Hz na subwoofer. No i w ustawieniach amplituner obecność subwoofera. Czytałeś instrukcję z tego subwoofera?

• 5 months later...
Napisano

W związku z tym, że oczekuję na zakupione subwoofery SVS SB-1000 Pro (już trochę czasu) więc po słowach mojego kolegi  " że teraz penie będę chciał zrobić jakieś kino domowe" to dało mi trochę do myślenia że może rzeczywiście za jakiś czas najdzie mnie ochota sprawdzić jak to jest z tymi efektami w filmach ?

Na dzień dzisiejszy to wiele filmów nie oglądam, ale zakładam że może się to zmienić.

A więc do rzeczy - w tej chwili posiadam wzmacniacz stereo Advance Acoustic A10, i do tego dwie kolumny podłogowe + (niedoszłe) subwoofery 2 szt.

Zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak do tego podejść, więc proszę o pomoc.

Chciałbym poznać przybliżone koszty przyszłej inwestycji w kino, więc powinienem wiedzieć co będę potrzebował.

Jako głośniki przednie chciałbym wykorzystać już istniejące Focale Chora 826, subwoofery w/g dzisiejszej  informacji w przyszłym tygodniu będą na pewno 🙂

Wystarczy mi dźwięk 5.1 więc wiem tyle, że będę musiał dokupić dwie kolumny na tył i jedną centralną.

Proszę o jakąś radę (kierunek) jakie gniazda i co ogólnie powinien posiadać amplituner 5.1 żeby można było wykorzystać go w moim systemie, i czy to w ogóle jest możliwe ?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale na dzień dzisiejszy to nawet nie usłyszę odpowiedniego sygnału (z filmu) na subwoofer w tym wzmacniaczu bo jest on 2.0.

Co słucham i oglądam ? - Filmy z Netflix i.t.p do tego czasami z dysku lub odtwarzacza Bluray

Muzyka - Odtwarzacz strumieniowy (czyli różne źródła) NAS, dyski, Bluetooth, czasami koncerty z Bluray, Youtube

TV posiada 4 gniazda HDMI ARC, lub 3 x ARC i 1 x eARC

Gniazda wzmacniacza widoczne na zdjęciu.

Panel tylny.jpg

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, SkoraSkkra61 napisał:

W związku z tym, że oczekuję na zakupione subwoofery SVS SB-1000 Pro (już trochę czasu) więc po słowach mojego kolegi  " że teraz penie będę chciał zrobić jakieś kino domowe" to dało mi trochę do myślenia że może rzeczywiście za jakiś czas najdzie mnie ochota sprawdzić jak to jest z tymi efektami w filmach ?

Na dzień dzisiejszy to wiele filmów nie oglądam, ale zakładam że może się to zmienić.

A więc do rzeczy - w tej chwili posiadam wzmacniacz stereo Advance Acoustic A10, i do tego dwie kolumny podłogowe + (niedoszłe) subwoofery 2 szt.

Zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak do tego podejść, więc proszę o pomoc.

Chciałbym poznać przybliżone koszty przyszłej inwestycji w kino, więc powinienem wiedzieć co będę potrzebował.

Jako głośniki przednie chciałbym wykorzystać już istniejące Focale Chora 826, subwoofery w/g dzisiejszej  informacji w przyszłym tygodniu będą na pewno 🙂

Wystarczy mi dźwięk 5.1 więc wiem tyle, że będę musiał dokupić dwie kolumny na tył i jedną centralną.

Proszę o jakąś radę (kierunek) jakie gniazda i co ogólnie powinien posiadać amplituner 5.1 żeby można było wykorzystać go w moim systemie, i czy to w ogóle jest możliwe ?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale na dzień dzisiejszy to nawet nie usłyszę odpowiedniego sygnału (z filmu) na subwoofer w tym wzmacniaczu bo jest on 2.0.

Co słucham i oglądam ? - Filmy z Netflix i.t.p do tego czasami z dysku lub odtwarzacza Bluray

Muzyka - Odtwarzacz strumieniowy (czyli różne źródła) NAS, dyski, Bluetooth, czasami koncerty z Bluray, Youtube

TV posiada 4 gniazda HDMI ARC, lub 3 x ARC i 1 x eARC

Gniazda wzmacniacza widoczne na zdjęciu.

Panel tylny.jpg

5.1 jest super. Ale szczerze mówiąc większość ampow ma co najmniej 7 kanałów i w sumie aż żal nie zrobić 5.1.2, choćby dla zabawy, z dwóch małych satelitek jako .2. 

W Twoim systemie - chyba potrzebowałbyś amplituner z Pre-Out, który może wykorzystać Twój wzmacniacz stereo jako końcówkę mocy dla lewego i prawego kanału. Ale tu koledzy wiedza lepiej. 

Edytowano przez Gumowe Ucho
Napisano

Niestety nie wykorzystasz łatwo swojego wzmacniacza stereo jako wzmocnienia dla kolumna frontowych - nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy. Możesz sprawdzić jeszcze w instrukcji czy nie ma w menu jakiegoś trybu HT Bypass albo podobnego.

Możesz też (o ile jesteś jedynym użytkownikiem systemu) skalibrować system dla zadanego wzmocnienia i pamiętać aby ręcznie ustawić taki sam poziom w momencie gdy chcesz oglądać film. Upierdliwe. 

Można też skorzystać z przełącznika wzmacniaczy. Wtedy masz 2 odseparowane systemy gdzie wspólnym mianownikiem są kolumny frontowe. Też trzeba klikać ale odrobinę mniej upierdliwe. 

Potrzebujesz więc kolumnę centralną - może być Chora do kompletu. Mam i nie narzekam, są pewnie lepsze. Nowa kosztowała ~1900 PLN. Możesz też szukać następcy Theva (cena podobna) albo pójść oczko wyżej w Aria EvoX (~3700) żeby z przodu zostać z Focalem. 

Surround - nie rozwodziłbym się nadto. Raczej skupił się na tym aby zamontować je poprawnie wg. zaleceń Dolby. Może być prawie cokolwiek. Nie przekraczałbym w budżecie 2-2.5 kPLN na całość surround. 

Kolejny temat to subwoofery - niestety albo będą grać w stereo albo w kinie domowym. Chyba, że znowu skorzystasz z przełącznika (innego niż do kolumn) i będziesz pamiętał o jego użytwaniu. W SB-Pro masz aplikacjęi profile dla subwooferów ale ze względu na wygodę chyba próbowałbym skalibrować kino na default. Takie przełączniki to kilka stówek za sztukę, raczej niedrogie. 

Amplituner KD - poszedłbym w coś z Diraciem na pokładzie. Za ok 5.5k PLN jest Onkyo RZ-30. Wspiera też DLBC i może bardzo pomóc z integracją subwooferów w KD (licencja DLBC jest dodatkowo płatna).