mr_unknown Napisano 9 marca Napisano 9 marca Niestety na żadnym z tych ustawień nie chcę się wzbudzić. Chciałbym się podłączyć poprzez system connection ale w ampli Yamaha RX-V4A nie widzę go. Da się to jakoś ominąć? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 9 marca Napisano 9 marca A z amplitunera na pewno masz na wyjściu sygnał LFE. Bo jak nie to się nie wzbudzi. Musisz mieć albo ścieżkę z kanałem LFE np. Dolby 5.1, albo odcięcie na frontach np. 80Hz wtedy amplituner przez LFE poda sygnał poniżej 80Hz na subwoofer. No i w ustawieniach amplituner obecność subwoofera. Czytałeś instrukcję z tego subwoofera? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 14 marca Napisano 14 marca Kalibracja zrobiona? Jest włączony w opcjach? Jaki materiał puszczasz? Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W związku z tym, że oczekuję na zakupione subwoofery SVS SB-1000 Pro (już trochę czasu) więc po słowach mojego kolegi " że teraz penie będę chciał zrobić jakieś kino domowe" to dało mi trochę do myślenia że może rzeczywiście za jakiś czas najdzie mnie ochota sprawdzić jak to jest z tymi efektami w filmach ? Na dzień dzisiejszy to wiele filmów nie oglądam, ale zakładam że może się to zmienić. A więc do rzeczy - w tej chwili posiadam wzmacniacz stereo Advance Acoustic A10, i do tego dwie kolumny podłogowe + (niedoszłe) subwoofery 2 szt. Zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak do tego podejść, więc proszę o pomoc. Chciałbym poznać przybliżone koszty przyszłej inwestycji w kino, więc powinienem wiedzieć co będę potrzebował. Jako głośniki przednie chciałbym wykorzystać już istniejące Focale Chora 826, subwoofery w/g dzisiejszej informacji w przyszłym tygodniu będą na pewno 🙂 Wystarczy mi dźwięk 5.1 więc wiem tyle, że będę musiał dokupić dwie kolumny na tył i jedną centralną. Proszę o jakąś radę (kierunek) jakie gniazda i co ogólnie powinien posiadać amplituner 5.1 żeby można było wykorzystać go w moim systemie, i czy to w ogóle jest możliwe ? Nie wiem czy dobrze myślę, ale na dzień dzisiejszy to nawet nie usłyszę odpowiedniego sygnału (z filmu) na subwoofer w tym wzmacniaczu bo jest on 2.0. Co słucham i oglądam ? - Filmy z Netflix i.t.p do tego czasami z dysku lub odtwarzacza Bluray Muzyka - Odtwarzacz strumieniowy (czyli różne źródła) NAS, dyski, Bluetooth, czasami koncerty z Bluray, Youtube TV posiada 4 gniazda HDMI ARC, lub 3 x ARC i 1 x eARC Gniazda wzmacniacza widoczne na zdjęciu. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, SkoraSkkra61 napisał: W związku z tym, że oczekuję na zakupione subwoofery SVS SB-1000 Pro (już trochę czasu) więc po słowach mojego kolegi " że teraz penie będę chciał zrobić jakieś kino domowe" to dało mi trochę do myślenia że może rzeczywiście za jakiś czas najdzie mnie ochota sprawdzić jak to jest z tymi efektami w filmach ? Na dzień dzisiejszy to wiele filmów nie oglądam, ale zakładam że może się to zmienić. A więc do rzeczy - w tej chwili posiadam wzmacniacz stereo Advance Acoustic A10, i do tego dwie kolumny podłogowe + (niedoszłe) subwoofery 2 szt. Zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak do tego podejść, więc proszę o pomoc. Chciałbym poznać przybliżone koszty przyszłej inwestycji w kino, więc powinienem wiedzieć co będę potrzebował. Jako głośniki przednie chciałbym wykorzystać już istniejące Focale Chora 826, subwoofery w/g dzisiejszej informacji w przyszłym tygodniu będą na pewno 🙂 Wystarczy mi dźwięk 5.1 więc wiem tyle, że będę musiał dokupić dwie kolumny na tył i jedną centralną. Proszę o jakąś radę (kierunek) jakie gniazda i co ogólnie powinien posiadać amplituner 5.1 żeby można było wykorzystać go w moim systemie, i czy to w ogóle jest możliwe ? Nie wiem czy dobrze myślę, ale na dzień dzisiejszy to nawet nie usłyszę odpowiedniego sygnału (z filmu) na subwoofer w tym wzmacniaczu bo jest on 2.0. Co słucham i oglądam ? - Filmy z Netflix i.t.p do tego czasami z dysku lub odtwarzacza Bluray Muzyka - Odtwarzacz strumieniowy (czyli różne źródła) NAS, dyski, Bluetooth, czasami koncerty z Bluray, Youtube TV posiada 4 gniazda HDMI ARC, lub 3 x ARC i 1 x eARC Gniazda wzmacniacza widoczne na zdjęciu. 5.1 jest super. Ale szczerze mówiąc większość ampow ma co najmniej 7 kanałów i w sumie aż żal nie zrobić 5.1.2, choćby dla zabawy, z dwóch małych satelitek jako .2. W Twoim systemie - chyba potrzebowałbyś amplituner z Pre-Out, który może wykorzystać Twój wzmacniacz stereo jako końcówkę mocy dla lewego i prawego kanału. Ale tu koledzy wiedza lepiej. Edytowano 5 godzin temu przez Gumowe Ucho Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Niestety nie wykorzystasz łatwo swojego wzmacniacza stereo jako wzmocnienia dla kolumna frontowych - nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy. Możesz sprawdzić jeszcze w instrukcji czy nie ma w menu jakiegoś trybu HT Bypass albo podobnego. Możesz też (o ile jesteś jedynym użytkownikiem systemu) skalibrować system dla zadanego wzmocnienia i pamiętać aby ręcznie ustawić taki sam poziom w momencie gdy chcesz oglądać film. Upierdliwe. Można też skorzystać z przełącznika wzmacniaczy. Wtedy masz 2 odseparowane systemy gdzie wspólnym mianownikiem są kolumny frontowe. Też trzeba klikać ale odrobinę mniej upierdliwe. Potrzebujesz więc kolumnę centralną - może być Chora do kompletu. Mam i nie narzekam, są pewnie lepsze. Nowa kosztowała ~1900 PLN. Możesz też szukać następcy Theva (cena podobna) albo pójść oczko wyżej w Aria EvoX (~3700) żeby z przodu zostać z Focalem. Surround - nie rozwodziłbym się nadto. Raczej skupił się na tym aby zamontować je poprawnie wg. zaleceń Dolby. Może być prawie cokolwiek. Nie przekraczałbym w budżecie 2-2.5 kPLN na całość surround. Kolejny temat to subwoofery - niestety albo będą grać w stereo albo w kinie domowym. Chyba, że znowu skorzystasz z przełącznika (innego niż do kolumn) i będziesz pamiętał o jego użytwaniu. W SB-Pro masz aplikacjęi profile dla subwooferów ale ze względu na wygodę chyba próbowałbym skalibrować kino na default. Takie przełączniki to kilka stówek za sztukę, raczej niedrogie. Amplituner KD - poszedłbym w coś z Diraciem na pokładzie. Za ok 5.5k PLN jest Onkyo RZ-30. Wspiera też DLBC i może bardzo pomóc z integracją subwooferów w KD (licencja DLBC jest dodatkowo płatna). Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Szczerze? 5 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: a dzień dzisiejszy to wiele filmów nie oglądam, ale zakładam że może się to zmienić. to się musi zmienić jesli wogole ta opcja jest w kregu zainteresowań. Jesli w wolnym czasie biegasz, chodzisz po gorach, jestes filantropem, zbierasz znaczki albo wolontariuszem w hospicjum to podążaj dalej tą droga. Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Piotr Sonido napisał: to się musi zmienić jesli wogole ta opcja jest w kregu zainteresowań. Jesli w wolnym czasie biegasz, chodzisz po gorach, jestes filantropem, zbierasz znaczki albo wolontariuszem w hospicjum to podążaj dalej tą droga. Nic z tych rzeczy 🙂 Niestety, tak myślałem że to nie będzie łatwe 😞 miałem nadzieję że poprzez wykorzystanie w jakiś "dziwny" sposób HDMI, da się coś wymyślić. Czyli muszę wrócić do pomysłu z przed kilku lat, gdzie robiłem już taki przełącznik kolumn, żeby wykorzystać dwa różne wzmacniacze do jednej pary kolumn. Zostały mi gniazda głośnikowe z tego projektu, i chyba to będzie najprostszy sposób, zbudować rozdzielacz do przełączania przednich kolumn, aby mogły z niego korzystać na przemian wzmacniacz stereo i 5.1 lub inny 7.1 i.t.p. Co do subów, to po prostu będę musiał powielić taki rozdzielacz tylko z gniazdami RCA. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Niestety nie wykorzystasz łatwo swojego wzmacniacza stereo jako wzmocnienia dla kolumna frontowych - nie ma bezpośredniego wejścia na końcówkę mocy. Możesz sprawdzić jeszcze w instrukcji czy nie ma w menu jakiegoś trybu HT Bypass albo podobnego. Wykorzysta, A10 ma "AMP IN", czyli bezpośrednie wejście na końcówkę. Sam się nim interesowałem swego czasu, ale raz cena a dwa trafił się okazyjnie Audiolab. Natomiast przełączanie subwooferów już będzie trudniejsze - mniej wygodne. Chyba że stereo pozostawić tylko na frontach, a subwoofery wykorzystać w kinie. Nie wiem jak te Focal-e schodzą i czy wymagają uzupełnienia dołu subwooferami, ja jestem zwolennikiem stereo bez "dopalaczy" czyli wspomagania subwooferem(-ami). Ale każdy ma swoje upodobania więc nie dyskutuję w tej kwestii. 5 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: Proszę o jakąś radę (kierunek) jakie gniazda i co ogólnie powinien posiadać amplituner 5.1 żeby można było wykorzystać go w moim systemie, i czy to w ogóle jest możliwe ? Żeby zbudować system łączony powiedzmy "hybrydę" (stereo-kino) w amplitunerze kina (niezależnie od tego czy będzie miał 5, 7, 9 kanałów itd. w zależności od tego jaki docelowy system chcesz - chociaż piszesz że 5.x wystarczy) obowiązkowo wyjście PRE OUT dla frontów (L, R) w ten sposób połączysz w amplitunerze PRE-OUT >> AMP IN w obecnym wzmacniaczu kablami RCA. Jest to bardzo wygodne rozdzielenie kina i stereo. EDIT: 2 minuty temu, SkoraSkkra61 napisał: Czyli muszę wrócić do pomysłu z przed kilku lat, gdzie robiłem już taki przełącznik kolumn, żeby wykorzystać dwa różne wzmacniacze do jednej pary kolumn. Nie musisz - patrz wyżej 🙂 Edytowano 3 godziny temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, SkoraSkkra61 napisał: Nic z tych rzeczy 🙂 Niestety, tak myślałem że to nie będzie łatwe 😞 miałem nadzieję że poprzez wykorzystanie w jakiś "dziwny" sposób HDMI, da się coś wymyślić. Czyli muszę wrócić do pomysłu z przed kilku lat, gdzie robiłem już taki przełącznik kolumn, żeby wykorzystać dwa różne wzmacniacze do jednej pary kolumn. Zostały mi gniazda głośnikowe z tego projektu, i chyba to będzie najprostszy sposób, zbudować rozdzielacz do przełączania przednich kolumn, aby mogły z niego korzystać na przemian wzmacniacz stereo i 5.1 lub inny 7.1 i.t.p. Co do subów, to po prostu będę musiał powielić taki rozdzielacz tylko z gniazdami RCA. nie nie. Ja mówie o tym że to nie ma sensu jeśli nie oglądasz. O to mi chodziło. Czy lubisz oglądać filmy , seriale? Bo jesli nie to po co Ci to realnie? Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Piotr Sonido napisał: nie nie. Ja mówie o tym że to nie ma sensu jeśli nie oglądasz. O to mi chodziło. Czy lubisz oglądać filmy , seriale? Bo jesli nie to po co Ci to realnie? Zrozumiałem 🙂 ale źle odpisałem, bo dalej to już odpisywałem do "PanKlor" 1 Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, tomek72 napisał: połączysz w amplitunerze PRE-OUT >> AMP IN w obecnym wzmacniaczu kablami RCA. Jest to bardzo wygodne rozdzielenie kina i stereo. Bardzo, ale to bardzo poprawiłeś mi humor 🙂 Ale żebyśmy się dobrze zrozumieli, przyszły amplituner MUSI mieć gniazda PRE-OUT. U mnie widzę że jest AMP IN, więc to łączę kablami RCA, TV łączę z amplitunerem poprzez HDMI. Gdy będę chciał oglądać film wykorzystując 5.1, włączam amplituner, włączam stereo. A jak wygląda ustawianie głośności ? (pomijam na razie subwoofer) i gdzie są podłączone przednie dwa głośniki ? do wzmacniacza stereo (tak jak teraz) czy 5.1 ? Ja wiem, że to są pewnie dla niektórych bardzo głupie i dziwne pytania, ale nie chciałbym znowu za jakiś czas do tego wracać, wolę zrozumieć to do końca. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 28 minut temu, tomek72 napisał: Wykorzysta, A10 ma "AMP IN", czyli bezpośrednie wejście na końcówkę. Sam się nim interesowałem swego czasu, ale raz cena a dwa trafił się okazyjnie Audiolab. Faktycznie. Wygląda na to, ze jeden problem z głowy. 4 minuty temu, SkoraSkkra61 napisał: Gdy będę chciał oglądać film wykorzystując 5.1, włączam amplituner, włączam stereo. A jak wygląda ustawianie głośności ? (pomijam na razie subwoofer) i gdzie są podłączone przednie dwa głośniki ? do wzmacniacza stereo (tak jak teraz) czy 5.1 ? Sterujesz głośnością tylko na amplitunerze. Tomek mnie poprawił, na telefonie przegapiłem to amp in. Dwa przednie glosniki sa podłączone wtedy do wzmacniacza stereo. Odpisz, cytując
paw72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Witam wszystkich. Mam podobną sytuację mianowicie kupiłem Onkyo TX-RZ30 i chcę go podłączyć z Advance Acoustic X-i125 po RCA z ampli pre-out do AMP IN Advance Acoustic. Z instrukcji wynika ze w takiej konfiguracji Advens działa jak koncówka mocy. AMP. IN / POWER AMPLIFIER IN If you only want to use the power amplifier section of your X-i125, you can connect another pream- plifier or audio mixer on L/R AMP. IN jacks. Więc rozumując po chłopsku sterowanie głośnością będzie przez amplituner proszę mnie poprawić jeżeli się mylę. Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dziękuję bardzo za pomoc, myślę że to jeszcze trochę potrwa bo koszty nie zapowiadają się zbyt małe. Tak jak wcześniej kolega wspominał, centralny będę chciał kupić Focala, a resztę się zobaczy jakie będą promocje 🙂 i fundusze w portfelu. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @SkoraSkkra61 tak jak @PanKlor pisze, w trybie kina głośnością sterujesz w amplitunerze, do słuchania w stereo amplitunera nie musisz włączać korzystasz z wzmacniacza i źródeł podłączonych do niego. To chyba najwygodniejsza opcja dla systemów łączonych opartych na wspólnych dla obu systemów głośnikach frontowych L, R. Szkoda, że A10 nie ma wejścia Trigger (ma dwa wyjścia) bo wtedy można by połączyć amplituner i włączając go automatycznie uruchamiałby się A10, w drugą stronę to mało przydatne (po co do stereo włączać amplituner). Ale to już niuans wygody. Ważne że możesz to w prosty sposób połączyć i korzystać bez większych komplikacji. @paw72 w Advance Acoustic X-i125 jest to inaczej rozwiązane. Tam PRE z końcówką są połączone "na zewnątrz" zworką. Trzeba sprawdzić w instrukcji, ale wydaje mi się że zdejmując zworki nie podasz sygnału z PRE na końcówkę. Może on pracować albo jako końcówka albo jako PRE z końcówką zewnętrzną, ale raczej nie przełączysz tego w menu, tylko mechanicznie zworkami co eliminuje możliwość wykorzystania go "jednocześnie" jako integry i końcówki mocy. No niestety ale chyba to rozwiązanie w Twoim przypadku się nie uda. Odpisz, cytując
Recommended Posts