Rytel Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Możesz podać jakieś wskazówki jak to zmienić? Wchodzę w ustawienia ale nie bardzo wiem na co zmienić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 3 godziny temu, Rytel napisał: Wchodzę w ustawienia ale nie bardzo wiem na co zmienić. Strona 24 i 44 yamaha-rx-v357-owners-manual-133263.pdf Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytel Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Szukałalem też w instrukcji, kombinowałem w ustawieniach i nic się nie dzieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 27 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2022 Nie mam tego amplitunera. W setup , znajdź input i tam musisz ustawić konkretne wejście optyczne 1 lub 2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 A jeszcze co jest źródłem dla TV ? Jeżeli masz jakiś dekoder to spróbuj wyjść z niego optykiem do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytel Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Mam dekoder cyfrowego Polsatu, ale chyba jak byłoby dobrze wszystko to z youtube normalnie dźwięk był. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytel Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Kupiłem taki kabel optyczny : https://www.euro.com.pl/kable/hama-kabel-optyczny-toslink-1-5-m-hama-1122251.bhtml Może zły kabel kupiłem? Może ten powinienem? https://www.euro.com.pl/kable/reinston-ek024.bhtml Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 W TV opcje, dźwięk, wyjście : optical . Jakoś tak to musi w LG wyglądać . W zależności od tego ile masz głośników podłączonych to format jako auto , albo 2 ch stereo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 Witam. Co muszę zrobić, żeby mi tv SONY XR75X90JAEP nie włączał automatycznie amplitunera Denon X4700H? Powyłączałem już wszystkie "polepszacze" i zero reakcji... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkk Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 W telewizorze naciśnij HOME (strona główna), następnie wybierz > [External Inputs] (zewnętrzne sygnały wejściowe) > [HDMI Set-up] (konfiguracja HDMI) > [Control for HDMI] (sterowanie przez HDMI) > [On] (włącz). U Cb zmień on na off 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 28 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2022 (edytowany) Niestery nie mam takiej opcji (sterowanie przez HDMI)🙁 Ale chyba dzięki Tobie udało się - wyłączyłem opcję Bravia Sync, usunąłem przypisane urządzenia i wreszcie mi nie włącza amplitunera. Sprawdzę jeszcze inne urządzenia ale zdaje się to było to. Edytowano 28 grudnia 2022 przez klips Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Tak. CEC różnie się nazywa u różnych producentów. Ale to właśnie do tego służy. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytel Napisano 29 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2022 Dnia 28.12.2022 o 00:11, tomek4446 napisał: Nie mam tego amplitunera. W setup , znajdź input i tam musisz ustawić konkretne wejście optyczne 1 lub 2. Temat rozwiązany, okazało się że wyjście optyczne z telewizora nie łączy, przez przypadek poruszałem i zadziałało, jak dociskam przewód to działała. Ale próbowałem na dwuch nowych przewodach i jest to samo. Jutro dzwonię zgłosić na gwarancji, 2 tyg temu kupiony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 8 godzin temu, Rytel napisał: okazało się że wyjście optyczne z telewizora nie łączy, przez przypadek poruszałem i zadziałało, jak dociskam przewód to działała. A nie tkwi ' przez przypadek" w gnieździe taka plastikowa klapka ? Często dziadostwo się urywa i wpada do środka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 A usłyszałeś taki pstryk przy wkładaniu? Bo opyk tak wchodzi mizernie do momentu takiej blokady. Czasem wchodzi to mocniej. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rytel Napisano 30 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2022 Nie zaglądałem do środka ale przy wkładaniu jest charakterystyczny klik. Jak dopchne ręka mocniej to zaczyna łączyc i pojawia się dźwięk w zewnętrznych głośnikach. Bez dociskania tes coś łączy bo na końcu przewodu świeci się czerwone światełko, ale chyba niewystarczajaco łączy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2023 Dnia 30.12.2022 o 10:49, Rytel napisał: Nie zaglądałem do środka ale przy wkładaniu jest charakterystyczny klik. Jak dopchne ręka mocniej to zaczyna łączyc i pojawia się dźwięk w zewnętrznych głośnikach. Bez dociskania tes coś łączy bo na końcu przewodu świeci się czerwone światełko, ale chyba niewystarczajaco łączy. No to jeśli dopychanie pomaga to znaczy że kabel słabo siedzi w gnieździe. To musisz go wypiąć zobaczyć czy to okienko nie zostało w środku. Ewentualnie inny kabel zastosowac. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolorowyMiś Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Witam Jak prawidłowo wg was podłączyć cały zestaw tak aby dźwięk z TV odtwarzany był przez ARC - chciałbym żeby ampli odtwarzał dźwięk wielokanałowy z platform VOD - TV kd55xh9505 - AMP STR DH590 - UBP-X800 W chwili obecnej TV z AMP podłączony jest światłowodem ,który ma ograniczenia. Z góry dzięki za pomoc Edytowano 12 lutego 2023 przez KolorowyMiś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 20 minut temu, KolorowyMiś napisał: W chwili obecnej TV z AMP podłączony jest światłowodem ,który ma ograniczenia. A HDMI nie działa ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolorowyMiś Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Które gniazdo w tv ? Bo ARC widnieje jako osobne źródło w tv [wiec czytam to tak jakbym mógł tam podłączyć np konsole czy BDplayer] Odtwarzacz mam podpięty HDMI do TV [gniazdo hdmi1] oraz do amplitunera [gniazdo hdmi bd/dvd] i tu wszystko działa dźwięk i obraz itd ale ogólnie jestem laikiem w tym temacie dlatego pytam jak puścić sygnał audio po hdmi z tv do apma Edytowano 12 lutego 2023 przez KolorowyMiś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Kabel HDMI. Od strony TV złącze nr. 3... Podłączasz do złącza od strony amplitunera opisanego jako HDMI ARC Wyjście z playera HDMI OUT1 podłączasz do dowolnego wejścia HDMI IN w amplitunerze. Nic oprócz dwóch przewodów HDMI nie jest Ci potrzebne Edytowano 12 lutego 2023 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolorowyMiś Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Ok dzięki ,jutro spróbuje . a czy dźwięk z tv będzie przesyłany do ampli niezależnie od wybranego w tv źródła [w tym przypadku nr 3arc/earc] ? W ampli wybieram na tv i w ustawieniach zmieniam z optycznego na coś innego chyba tak należało by zrobić ?] Edytowano 12 lutego 2023 przez KolorowyMiś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 12 lutego 2023 Udostępnij Napisano 12 lutego 2023 (edytowany) Tak, dźwięk do amplitunera zostanie przekazany poprzez HDMI ARC z dowolnego źródła podłączonego do telewizora. Zarówno jego wewnętrznych aplikacji (tuner, VOD itp), jak i innych wejść. ARC to Audio Return Channel - to właśnie sygnał zwrotny by amplituner dostał dźwięk z TV, normalnie to złącze HDMI pracuje w drugą stronę podając obraz player -> amplituner -> TV Oczywiście TV należy skonfigurować w menu by to działało. Edytowano 12 lutego 2023 przez Butler 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolorowyMiś Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 Nie działa ... Kupiłem kabel HDMI 2.1 , który działa [sprawdzone na konsoli PS5 u znajomego i działa ARC] Podłączenie dokładnie wg instrukcji , w tv ustwione ARC na automat [można na automat lub wył] W ustawieniach amp też kombinowałem - tv można zmienic z analog na opt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolorowyMiś Napisano 13 lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 lutego 2023 1 godzinę temu, KolorowyMiś napisał: Nie działa ... Kupiłem kabel HDMI 2.1 , który działa [sprawdzone na konsoli PS5 u znajomego i działa ARC] Podłączenie dokładnie wg instrukcji , w tv ustwione ARC na automat [można na automat lub wył] W ustawieniach amp też kombinowałem - tv można zmienic z analog na opt Edycja już niemożliwa dlatego prostuje - Działa ! dziękuje za pomoc. W celu zatrybienia potrzebny był reset TV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts