S4Home Napisano 8 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2020 Może być wina kabla. Bezpośrednio podłączane urządzenia działają inaczej. Przejście przez amplituner może powodować ten problem. Druga sprawa to że tv oraz projektor mogą mieć inne hdcp. I jeśli chcesz wyświetlać w tym samym czasie to głupiej. Ale najpierw bym sprawdził kabel. Wzmacniacz do kabla nie wiem. Są kable aktywne ale te są znacznie drozsze tam wiem działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator0 Napisano 8 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2020 Witam, mam telewizor SAMSUNG ue65ks7000, kino 5.1 Yamaha RX-A860, dekoder NC+ --- dylemat dotyczy najlepszego z możliwych podłączeń audio TV (smart np netflix, youtube) z RX-A860 i drugie dekodera z RX-A860. Obecnie wykonałem je za pomocą kabli optycznych. TV po wskazaniu zew głośników puszcza sygnał i daje możliwość dodatkowego wyboru PCM / Dolby Digital / DTS NEO 2:5 jak skonfigurować by jakość była najlepsza? Dobrze, że wykonałem je za pomocą optycznych czy lepiej byłoby użyć HDMI? Z góry dzięki za odp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 W przypadku dekodera nie mat o specjalnie znaczenia bo obecnie, zaznaczam obecnie i tak puszcza taką jakość dźwięku że przejdzie ona przez optyka. W przypadku innych podłączen gdzie chciałbyś uzyskać dźwięk HD, atmosy i takie tam musisz podłączać przez HDMI. Co do samych ustawień. W przypadku dekodera domyślnie masz język polski więc zapewne ścieżka 2.1 jeśli chcesz mieć lepszy sygnał to przekraczasz na ścieżkę oryginalna. Wówczas włącza się dd+ czy inne dtsy. Jakość lepsza. Dźwięk w oryginalnej ścieżce. Powodzenia! Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbi Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 Panowie. Podłączyłem TV Samsung ue75nu7172u do onkyo 696 HDMI ARC. Do ampli kablem HDMI podłączyłem dekoder polsatu. Czy za każdym razem gdy oglądam tv muszę włączać ampli , np żeby na szybko obejrzeć coś z dźwiękiem z Tv ? Muszę używać dwóch pilotów, jednym włączać ampli, drugim dekoder polsat ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RavB Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 W moim przypadku stawiam na słabszą jednostkę wyjścia portu HDMI w ONKYO 676 - ponoć temat już nie raz zgłaszany o tej przypadłości, szkoda że dopiero jak mnie to spotkało to to wyszukałem Kabel HDMI na te 15m też ma znaczenie choć kiedyś twierdzono, że to sygnał cyfrowy i może być każdy "chińczyk" ale ilość danych i sama jakość kabla niestety nie potwierdzają tej tezy. Kabel w suficie i ciężko będzie go wyszarpać. Zostaje spróbowanie wzmacniacza HDMI, może nawet takiego z zasilaniem np. USB czy jest w stanie przepchnąć sygnał z amplitunera do projektora. Używam osobno wyjścia SUB na projektor więc nawet różne HDCP nie powinny siebie na wzajem zakłócać. Obraz jakby chciał się pojawić ale ma za mało siły więc może ten wzmacniaczyk dałby radę? Myślałem, że ktoś tu na forum miał styczność z takimi urządzonkami czy maja one jakiekolwiek zastosowanie czy to będzie typowa transakcja kup/zwróć. Kabel HDMI:https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-2-0-4k-3d-uhd-15m-miedz-premium-oplot-6185760054?snapshot=MjAxOS0wOC0wMVQwOTozMzoxOC44MDBaO2J1eWVyOzFkZGY1ZTg1NTViMzQ0YzYzMWFhOTAxYzlkNzU5YmM2YmQ2MjA2NjJkY2M1Mjk4MTczOTUwYmQ2MjQ5YTMwY2U%3D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 9 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2020 (edytowany) 40 minut temu, Norbi napisał: Panowie. Podłączyłem TV Samsung ue75nu7172u do onkyo 696 HDMI ARC. Do ampli kablem HDMI podłączyłem dekoder polsatu. Czy za każdym razem gdy oglądam tv muszę włączać ampli , np żeby na szybko obejrzeć coś z dźwiękiem z Tv ? Muszę używać dwóch pilotów, jednym włączać ampli, drugim dekoder polsat ? Nie mam tych sprzętów, ale aby można je było używać jednym pilotem muszą mieć uruchomione połączenie CEC. Niestety rożni producenci mają swoje własne wersje tego mechanizmu i nie zawsze będzie on działał lub nie wszystko może działać do końca prawidłowo. Dodatkowo niektóre amplitunery mają opcję działania jako selektor hdmi gdy ten jest w trybie uśpienia. Edytowano 9 stycznia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbi Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Działa dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Mam pilne zapytanie do autora tego naprawdę bardzo fajnego artykułu.... Kupiłem amplituner MARANTZ 1710 do tego mam dwie kolumny WILSON RAPTOR 5. Mam też konsolę XBOX ONE X. Nie za bardzo znam się na podłączeniach. Czy mam podłączyć TV do amplitunera kablem HDMI do wejść ARC odpowiednio w AMPLITUNERZE i TV a konsolę XBOX zostawić podłączoną do TV tak jak to maiłem dotychczas czy też raczej zrobić tak : podłączyć TV do amplitunera kablem HDMI do wejść ARC odpowiednio w AMPLITUNERZE i TV a kabel HDMI od XBOX który dotychczas łączył konsolę z TV wyjąć i połączyć z amplitunerem ? BARDZO PROSZĘ O PILNĄ ODPOWIEDŹ ? Pozdrawiam Sebastian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Z zasady gdy podłączasz amplituner do TV kablem hdmi, to powinieneś podłączyć resztę urządzeń do amplitunera. Jednak w połączeniu różnych amplitunerów z różnymi TV mogą wynikać różne rzeczy nie zawsze do przewidzenia i może się okazać ze lepiej będzie podłączyć przynajmniej niektóre sprzęty do TV. Takie połączenie jednak nie gwarantuje że usłyszysz dźwięk z amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Czyli co zrobić Twoim zdaniem ? mam tv LG 55 B8 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Wszystko do ampli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Najlepiej wypróbować obie opcje . Zaczął bym jednak od podłączenia konsoli do amplitunera i wypróbował wszystkie opcje. Jesli coś nie bedzie działało , wtedy wypróbuj drugą możliwość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 mam tv LG 55 B8 OKI ! Dzięki. XOX oczywiście HDMI do portu GAME w AMPLI ? Pytanie czy po podłączeniu XBOX DO AMPLI zachowane zostaną dotychczasowe ustawienia obrazu KONSOLI , które miałem przed podłączeniem konsoli do ampli ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 mam tv LG 55 B8Będzie dobrze. Wszystko do ampli. Ja mam B7 i Denona. I projektor i Blu Ray. I UPC. I nie raz syn podłącza komputer przez długi kabel Hdmi i jedzie gry na kinie domowym. Wszystko do amplitunera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 MOBYDICK nie orientujesz się jak to będzie z tymi ustawieniami obrazu ? Zostaną ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Gdy podłączysz konsolę do TV, wtedy obraz nie będzie przechodził przez amplituner. Gdy podłączysz do amplitunera, wtedy to zależy od ustawień amplitunera. Edytowano 10 stycznia 2020 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 chyba się nie rozumiemy ? Chodzi mi o to że teraz jak gram na konsoli mam ją podłączoną do tv ( wejście HDMI 4 ) to poustawiałem sobie jasność kontrast ostrość kolor etc. Czy jeśli podłącze XBOX do amplitunera to te moje ustawienia zostaną ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 Jak ustawisz żeby amplituner tylko przepuszczał obraz bez przetwarzania, to nie ulegnie on zmianom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Jestem troche laikiem. Jak to zrobic aby tylko przepuscic obraz? I lepiej aby ampli przetwarzal obraz czy nie? Bedzie lepsza grafika? Troche mowiac kolokwialnie nie kumam tego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Trzeba poczytać instrukcję obsługi amplitunera. To nie boli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 I lepiej aby ampli przetwarzal obraz czy nie? Bedzie lepsza grafika? Troche mowiac kolokwialnie nie kumam tego? S4Home moglbym maila do Ciebie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Jeśli chcesz mieć ustawienia konsoli, tak jak je ustawiłeś, to chyba oczywiste że przez amplituner musi przejść sygnał bez obróbki amplitunera. Jeśli chcesz mieć to co daje amplituner, wtedy wybierasz opcje obrazu w nim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 W poniedzialek bede podlaczal ten amplituner to dam znac. Z tego co przegladalem instrukcje i panel pilota to ten moj MARANTZ 1710 nie ma zadnych ustawien dotyczacych obrazu. Moze glebiej w opcjach lub setup nie wiem zobacze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Najlepiej podłączyć tak jak jest zalecane i się rozejrzeć w nim. Bez tego taka dyskusja nie ma sensu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazior1975 Napisano 11 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 stycznia 2020 Nie wiem jak jest zalecane Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts