S4Home Napisano 20 lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 21 godzin temu, igsynima napisał: Piotr, o których Elacach mowa: F6 czy Uni-Fi FS U5? Napisałeś gdzieś, że grają inaczej. Obie są dobre w swoich cenach. F6 jest prawie połowę tańsza. I5 gra znacznie lepiej i tyle też kosztuje. To już poważna konstrukcja kolumny. 18 godzin temu, hasos napisał: A ten Atoll nie będzie zbyt ostry? To granie podobne to Hegla? Absolutnie odmienne. I zależy z czym. Atoll ma rockowy charakter i nie skroni od ilości i przekazu. Ale na przykład elaci są łagodne w górze pasma więc jest to udane podłączenie. 10 godzin temu, hasos napisał: Tannoy xtf6 i 8 - duża jest między nimi różnica? Jaki wzmacniacz do nich pasuje? Duża. O tym była już mowa o wzmaka hamulcowy też. Dźwiękowo Marantz. Szczególnie pm8005. Lampy na el34. Hybrydy jak magnat mr780. Mocne tranzystory jak Lema tucana, musical fidelity m6si czy roksan k3. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 20 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 W piątek potestuję U5 do wyrwania są za 5 tys., więc porównywalnie do xt. Jaki wzmak do tych Elaców przypasuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 vincent sv-237 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 20 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 Teoretycznie gdyby padło na Marantza to jaki dac do niego? Arcam a może jest coś lepszego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 20 lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 lutego 2018 arcam irdac ~2tysie ponoć jest ciekawą opcją , ma tam chyba jeszcze jakieś możliwości wi-fi czy cuś tak więc pod wzmak idealnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 Vincent właśnie nie. Tu trzeba mocnego i otwartego wzmacniacza. Nie ciepłego. Arcam irDac II świetny dac. Znakomite następstwo legendy rdaca. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 21 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 (edytowany) Sprawa rozegra się myślę między Tannoyami i Elacami. Posłucham xt6f, 8f, elac f6 i u5. Szczególnie 8f i u5. Wydaje się, że mają one podobny charakter, zobaczymy. Te u5 to w top hifi, tam nie mają zbyt dużego wyboru wzmacniaczy: Rotel czy Nad to będzie dobry wybór na test? Bo docelowo i tak szukałbym czegoś innego. Z czego to wnika, że o tych Elacach prawie nikt nie pisze? Są mało popularne, nie ładują kasy w marketing? Nie ma żadnej porządnej recki f6, u5 jedna. Nawet na YT nie ma za wiele 8 godzin temu, S4Home napisał: Vincent właśnie nie. Tu trzeba mocnego i otwartego wzmacniacza. Nie ciepłego. Arcam irDac II świetny dac. Znakomite następstwo legendy rdaca. Piotrek A nie sądzisz, że tym Elacom przydałoby się jednak jakieś dociążenie? Mogę ich posłuchać z nadem, yamahą i rotelem. Edytowano 21 lutego 2018 przez RoRo Korzystaj z funkcji EDYTUJ by uzupełnić swój post - zamiast pisać swoje posty jeden po drugim. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 Słuchałem Elac'ów F6 z Yamahą 803 i mnie to zestawienie nie pasowało - dźwięk jakby zza kotary. Zdecydowanie bardziej podeszła mi ta Yamaha z B&W 683 S2. Te spostrzeżenia dotyczą jazzu. Byłem tam jednak z kumplem i jego klimaty muzyczne (m.in. Depeche Mode) bardziej mu pasowały właśnie na Elacach. Muzykę symfoniczną, i jeden, i drugi zestaw zagrał mocno poniżej oczekiwań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 21 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 (edytowany) A co ostatecznie kupiłeś? Mnie właśnie to wycofanie i delikatność pasuje, ale kotarą bym tego nie nazwał. Musisz preferować jasny dźwięk, jeśli tak to odebrałeś, zwłaszcza z Yamahą. No i ta Yamaha to jednak słabe urządzenie, wystarczy wzmacniacz typu xc60 by zobaczyć różnicę. Edytowano 21 lutego 2018 przez hasos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 52 minuty temu, hasos napisał: A co ostatecznie kupiłeś? Póki co, poszukuję Być może wolę jasne granie. W moim odczuciu jednak nie określenia są istotne, a raczej brzmienie i atmosfera, które to brzmienie tworzy dopasowane do moich potrzeb. Twierdzisz arbitralnie, że "Yamaha to jednak słabe urządzenie". Podejrzewam, że znajdą się tacy, którzy to samo mogą powiedzieć o wskazanym przez Ciebie CX60. Biorąc pod uwagę pułap cenowy, w którym się poruszamy, byłbym jednak ostrożny w tak radykalnym formułowaniu sądów. Zestawy różnią się, z tym się zgadzam, ale to raczej nie zero-jedynkowe: Yamaha - słaba, CA - dobre, ale raczej to granie bardziej mi odpowiada, bo... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 21 lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 lutego 2018 Z perspektywy czasu mogę stwierdzić iż : - akustyka , po ponad 3msc ustawiłem kolumny (bez wyciągania) tak ,że grają dla mnie spoko - rodzaj kabla którym przesyłam z PC - zmienia diametralnie brzmienie - kolumny po ~300godzinach zaczęły grać inaczej , po kolejnym msc-u jeszcze lepiej , tak więc to co było na początku a teraz to sporo więcej brzmienia - mastering ma duży wpływ na brzmienie Tak więc wszystkie "gadki" po odsłuchach w różnych miejscach to odbiór na jakieś max 50% tego jak to zagra z czasem , u Nas Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Posłuchaj ich z rotelem. Ale tam mają inaczej zaadoptowane pomieszczenie. Jak u nich odsluchasz u5 a gdzie indziej xt8f to i tak nie będziesz miał porównania. Akustyka zmienia więcej niż wzmacniacz. Więc ja bym wypożyczył. Zwłaszcza że daje ci taką możliwość. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 22 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 (edytowany) Wypożyczenie będzie na pewno, muszę jednak wybrać ogólnie ze dwa zestawy. 17 godzin temu, igsynima napisał: Póki co, poszukuję Być może wolę jasne granie. W moim odczuciu jednak nie określenia są istotne, a raczej brzmienie i atmosfera, które to brzmienie tworzy dopasowane do moich potrzeb. Twierdzisz arbitralnie, że "Yamaha to jednak słabe urządzenie". Podejrzewam, że znajdą się tacy, którzy to samo mogą powiedzieć o wskazanym przez Ciebie CX60. Biorąc pod uwagę pułap cenowy, w którym się poruszamy, byłbym jednak ostrożny w tak radykalnym formułowaniu sądów. Zestawy różnią się, z tym się zgadzam, ale to raczej nie zero-jedynkowe: Yamaha - słaba, CA - dobre, ale raczej to granie bardziej mi odpowiada, bo... Owszem, ważne są preferencje, ale nawet na tym poziomie cenowym da się wskazać urządzenia lepsze i gorsze. Yamaha jest słaba nie dlatego, że technicznie czegoś jej brakuje, ale dlatego, że jest tak bardzo odchudzona, że nawet lubiąc odchudzone granie, okazuje się za sucha. CXA60 to też nic specjalnego, ale jednak czuć sporą różnicę względem 803d. Gra dość jasno, więc jeśli mam wybierać z tych dwóch, to jasność cxa jest lepsza niż suchość yamahy. Ona nawet ciemne elaci wysuszyła. Edytowano 22 lutego 2018 przez hasos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 46 minut temu, hasos napisał: Yamaha jest słaba nie dlatego, że technicznie czegoś jej brakuje, ale dlatego, że jest tak bardzo odchudzona, że nawet lubiąc odchudzone granie, okazuje się za sucha. Kończąc dyskusję: słabość Yamahy to jedynie Twoja opinia, nie fakt. Ci, którzy lubią takie granie stwierdzą, że to jej atut. Dlatego dalej uważam, że poruszając się w budżetowych produkcjach, to preferencje brzmieniowe są decydujące, bo klasa sprzętu jest zbliżona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 22 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Trudno mi sobie wyobrazić, by ktoś lubił takie granie, jeśli posłucha innego jasnego wzmacniacza, też trafiającego w jego preferencje, ale pewnie kilka osób się znajdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Gdyby nie było chętnych na dany produkt to by go nie produkowano w takich ilościach i przez taki okres czasu Każda "potwora" znajdzie swego amatora Jako nastolatek miałem wzmak yamahy + kolumny tonsila i grało wtedy dla mnie nieziemsko ... z wiekiem gust się zmienił Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek2 Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Ja właśnie zakupiłem yamahe 803 i jestem bardzo zadowolony, a trochę też posłuchałem, różnych sprzętów, nie to że bez odsłuchu. W sumie od początku grudnia jeździłem na odsłuchy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 22 lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 lutego 2018 Wszystko zależy od właściwie dobranych kolumn. Kolumny z ciężkim i nisko schodzącym basem a do tego podkreślonym będą dobrze współpracowały z wzmacniaczami takimi jak ta Yamaha, te które wymagają bardziej rozmiękczonego napędu źle z nim zagrają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 No to jeszcze odsłuchaj audiolab 8300 i atoll in 100 Ale wrzucam do kotła ?? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 Audiolaba 8300 nie słuchałem, ale Atoll IN100SE bardzo mi się podobał. Gdyby nie ta nędza w kwestii dodatkowych funkcjonalności, pewnie zdecydowałbym się właśnie na ten wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 23 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 15 godzin temu, bartek2 napisał: Ja właśnie zakupiłem yamahe 803 i jestem bardzo zadowolony, a trochę też posłuchałem, różnych sprzętów, nie to że bez odsłuchu. W sumie od początku grudnia jeździłem na odsłuchy. O, to super, że już masz. A kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek2 Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 heco Aurora 700 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 23 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 I to połączenie podobało ci się na 100%, czy górę wzięła funkcjonalność? Pytam bez złośliwości, bo dla mnie to dość męczące granie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igsynima Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 13 minut temu, bartek2 napisał: heco Aurora 700 Napisz proszę jak grają basy w zestawieniu z tą Yamahą - nie dominują, nie dudnią? Podobno grają podobnie do Music Style 900, które dół miały konkretny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hasos Napisano 23 lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 Heco przyjemnie gra z cxa60/80. Granie dość otwarte, mnie męczyło, ale obiektywnie, jak ktoś tak lubi, to całkiem ok. Bas jest zwarty i dość mocny. Dudnienia nie było. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts